REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Testele pe baza detecției de antigen, instrument de încredere în diagnosticarea COVID-19

Testele pe baza detecției de antigen, instrument de încredere în diagnosticarea COVID-19

Replica API 5 decembrie 2020 | 00:00 1141

Acum, la câteva luni de când a fost declarată pandemia de COVID-19, au devenit clare măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a combate eficient răspândirea infecției cu SARS-CoV-2: măsuri de prevenire conștiincioase, cum ar fi purtarea măștii de protecție, igiena mâinilor și distanțarea fizică, testarea pe scară largă, cu timpi de răspuns rapid și identificarea contacților persoanelor diagnosticate.

Combinate, acestea sunt cele mai bune măsuri pe care le putem lua, în timp ce așteptăm aducerea pe piață a unui sau a mai multor vaccinuri și tratamente. Până când asta va fi posibil, unul dintre instrumentele adesea invocate și apreciate este testarea populației, pentru a determina cine este contagios. Scopul este de a identifica persoanele care răspândesc virusul și de a proteja celelalte persoane de o eventuală infecție cu noul coronavirus SARS-CoV-2, scrie doc.ro.

Ce sunt coronavirusurile

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă infecții atât la om, cât și la animale (inclusiv păsări și mamifere). Sindromul respirator acut sever (SARS-CoV) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) sunt cauzate de coronavirusuri provenite de la animale.

În luna decembrie 2019, a fost identificat un nou coronavirus (2019-nCoV) în Wuhan, China, la trei pacienți cu pneumonie virală. Iar în scurtă vreme, oamenii de știință au ales și un nume pentru această boală: COVID-19.

Afecțiunea se manifestă deseori prin: febră, tuse, dificultăți de respirație, dispnee, pierderea gustului (ageuzie) și pierderea mirosului (anosmie). Există și cazuri cu manifestări gastrointenstinale (mai ales diaree). În cazuri grave, infecția poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și chiar decesul pacientului.

Cum se diagnostichează COVID-19

Chiar dacă testele RT-PCR sunt folosite intens pentru detectarea infectării cu noul coronavirus, un rol important îl au și testările imunologice pentru identificarea rapidă a proteinei specifice virusului SARS-CoV-2 în exudatul nazofaringian al pacientului. Testele pentru detectarea prezenței virusului SARS-CoV-2, care sunt mai rapide și mai ieftine decât testările de tip rRT-PCR, au un rol vital în lupta împotriva COVID-19.

De exemplu, testele Standard Q Covid – 19 Ag sunt teste imunologice rapide, avizate de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) destinate determinării infecției cu virusul SARS-CoV-2 pe baza detecției de antigen. Aceste teste permit detectarea calitativă a antigenilor specifici SARS-CoV-2 prezenți în nazofaringele uman și oferă rezultatele în 15-30 de minute, mai degrabă decât în ore sau zile, având o sensibilitate de 96,52% și o specificitate de 99,68%.

Un alt avantaj al acestor teste este că permit extinderea testării, în special în țările în care nu există un laborator, instituții sau personal medical instruit să pună în aplicare testele moleculare (reacție în lanț în timp real a polimerazei de tip revers-transcriptază (real-time reverse-transcription polymerase chain reaction, rRT-PCR).

Aceste teste produse de către SD Biosensor Inc. sunt portabile, fiabile și ușor de folosit. Ghidul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) publicat la 11 septembrie 2020 evidențiază valoarea acestor teste în domeniile în care transmisia comunitară este larg răspândită și unde diagnosticul bazat pe identificarea ARN-ului viral este fie indisponibil, fie acolo unde eliberarea rezultatelor testelor RT-PCR este întârziată semnificativ. Pe lângă sprijinirea strategiilor de testare-izolare a pacientului cu COVID-19, testele rapide pe bază de antigen pot ajuta la identificarea de focare noi, dar și testarea contacților asimptomatici.

Ar mai trebui menționat și că testul Standard Q Covid - 19 Ag este un test de uz profesional, atât prelevarea probei, cât și interpretarea rezultatului trebuind să fie efectuate de personal medical. De altfel, testarea cu aceste teste trebuie să se facă prin intermediul persoanelor calificate în spitale, clinici medicale, cabinete medicale, azile de bătrâni, companii care au încheiate contracte cu medici de medicina muncii, unități militare, dar și în alte locații.

Ce conține kit-ul de testare și în ce constă pregătirea și procedura de testare

Kit-ul de testare conține: corpul testului (tub ambalat individual pentru recoltare, însoțit de un pliculeț silicagel), tampon steril, instrucțiuni de utilizare și capac. Înainte de a efectua testul, este vital să fie citite cu atenție instrucțiunile, să se verifice termenul de valabilitate inscripționat pe ambalaj, dar și instrumentul de testare și pliculețul cu silicagel din interior.

Cum se face recoltarea probei

1. Se introduce tamponul steril în cavitatea nazală a pacientului și se recoltează proba de pe partea posterioară a nazofaringelui. La final, se scoate tamponul steril din cavitatea nazală.

2. Se introduce tamponul în tubul de recoltat. În timp ce se strânge tubul, tamponul trebuie mișcat circular în interior de peste 5 ori.

3. Se îndepărtează tamponul în timp ce se strâng părțile laterale ale tubului, pentru a extrage lichidul din tampon.

4. Se apasă capacul tubului.

La final, se aplică 3 picături din proba extrasă pe ecranul special al dispozitivului de testare. Rezultatul trebuie citit în 15 –30 minute, altfel ar putea fi interpretat greșit.

Cum se interpretează rezultatul testului

● O bandă colorată va apărea în partea de sus a ecranului în care se afișează rezultatul, care va arată că testul funcționează corect. Această bandă este linia de control (C).

● O bandă colorată va apărea în partea de jos a ecranului în care se afișează rezultatul.

Această bandă este linia antigenului SARS-CoV-2 (T). Este foarte important de menționat că și în cazul în care linia de control nu este foarte vizibilă sau linia de test nu este uniformă, rezultatul testului ar trebui interpretat.

- Prezența oricărei linii, indiferent cât de slabă ar fi arată că testul este pozitiv.

- Rezultatele pozitive trebuie luate în considerare împreună cu istoricul clinic și cu alte date medicale disponibile.

Care este principiul testului Standard Q Covid - 19 Ag

Testul Standard Q Covid - 19 Ag are două linii: linia de control "C" și Linia de testare "T"- pe suprafața membranei de nitroceluloză. Atât linia de control, cât și linia de testare din fereastra de rezultate nu vor fi vizibile până când nu este introdusă proba de recoltare. Anticorpii anti-SARS-CoV-2 monoclonali de șoarece sunt aplicați pe linia de testare, iar anticorpii anti-găina IgY monoclonali de șoarece sunt aplicati pe linia de control.

În timpul testului, antigenul SARS-CoV-2 din eșantion interacționează cu anticorpii monoclonali anti-SARS-CoV-2 conjugați cu particule de culoare, rezultând un complex de particule de culoare antigen-anticorpi. Acest complex migrează pe membrana de nitroceluloză prin acțiune capilară până la linia de testare, unde este capturat de anticorpii anti-SARS-CoV-2 monoclonali ai șoarecilor. O linie de testare colorată va fi vizibilă în fereastra de rezultate dacă antigenii SARS-CoV-2 sunt prezenți în eșantion. Intensitatea liniei de testare colorate va varia în funcție de cantitatea de antigen SARS-CoV-2 prezentă în eșantion. Dacă antigenii SARS-CoV-2 nu sunt prezenți în eșantion, atunci linia de testare nu se va colora. Linia de control este utilizată pentru controlul procedural și ar trebui să apară întotdeauna dacă procedura de testare este efectuată în mod corespunzător și reactivii de testare ai liniei de control funcționează.

Pentru o mai mare acuratețe a statusului imun, se recomandă o a doua testare suplimentară, folosind alte metode de laborator.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218