rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 28 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Testele pe baza detecției de antigen, instrument de încredere în diagnosticarea COVID-19

Acum, la câteva luni de când a fost declarată pandemia de COVID-19, au devenit clare măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a combate eficient răspândirea infecției cu SARS-CoV-2: măsuri de prevenire conștiincioase, cum ar fi purtarea măștii de protecție, igiena mâinilor și distanțarea fizică, testarea pe scară largă, cu timpi de răspuns rapid și identificarea contacților persoanelor diagnosticate.

Combinate, acestea sunt cele mai bune măsuri pe care le putem lua, în timp ce așteptăm aducerea pe piață a unui sau a mai multor vaccinuri și tratamente. Până când asta va fi posibil, unul dintre instrumentele adesea invocate și apreciate este testarea populației, pentru a determina cine este contagios. Scopul este de a identifica persoanele care răspândesc virusul și de a proteja celelalte persoane de o eventuală infecție cu noul coronavirus SARS-CoV-2, scrie doc.ro.

Ce sunt coronavirusurile

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă infecții atât la om, cât și la animale (inclusiv păsări și mamifere). Sindromul respirator acut sever (SARS-CoV) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) sunt cauzate de coronavirusuri provenite de la animale.

În luna decembrie 2019, a fost identificat un nou coronavirus (2019-nCoV) în Wuhan, China, la trei pacienți cu pneumonie virală. Iar în scurtă vreme, oamenii de știință au ales și un nume pentru această boală: COVID-19.

Afecțiunea se manifestă deseori prin: febră, tuse, dificultăți de respirație, dispnee, pierderea gustului (ageuzie) și pierderea mirosului (anosmie). Există și cazuri cu manifestări gastrointenstinale (mai ales diaree). În cazuri grave, infecția poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și chiar decesul pacientului.

Cum se diagnostichează COVID-19

Chiar dacă testele RT-PCR sunt folosite intens pentru detectarea infectării cu noul coronavirus, un rol important îl au și testările imunologice pentru identificarea rapidă a proteinei specifice virusului SARS-CoV-2 în exudatul nazofaringian al pacientului. Testele pentru detectarea prezenței virusului SARS-CoV-2, care sunt mai rapide și mai ieftine decât testările de tip rRT-PCR, au un rol vital în lupta împotriva COVID-19.

De exemplu, testele Standard Q Covid – 19 Ag sunt teste imunologice rapide, avizate de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) destinate determinării infecției cu virusul SARS-CoV-2 pe baza detecției de antigen. Aceste teste permit detectarea calitativă a antigenilor specifici SARS-CoV-2 prezenți în nazofaringele uman și oferă rezultatele în 15-30 de minute, mai degrabă decât în ore sau zile, având o sensibilitate de 96,52% și o specificitate de 99,68%.

Un alt avantaj al acestor teste este că permit extinderea testării, în special în țările în care nu există un laborator, instituții sau personal medical instruit să pună în aplicare testele moleculare (reacție în lanț în timp real a polimerazei de tip revers-transcriptază (real-time reverse-transcription polymerase chain reaction, rRT-PCR).

Aceste teste produse de către SD Biosensor Inc. sunt portabile, fiabile și ușor de folosit. Ghidul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) publicat la 11 septembrie 2020 evidențiază valoarea acestor teste în domeniile în care transmisia comunitară este larg răspândită și unde diagnosticul bazat pe identificarea ARN-ului viral este fie indisponibil, fie acolo unde eliberarea rezultatelor testelor RT-PCR este întârziată semnificativ. Pe lângă sprijinirea strategiilor de testare-izolare a pacientului cu COVID-19, testele rapide pe bază de antigen pot ajuta la identificarea de focare noi, dar și testarea contacților asimptomatici.

Ar mai trebui menționat și că testul Standard Q Covid - 19 Ag este un test de uz profesional, atât prelevarea probei, cât și interpretarea rezultatului trebuind să fie efectuate de personal medical. De altfel, testarea cu aceste teste trebuie să se facă prin intermediul persoanelor calificate în spitale, clinici medicale, cabinete medicale, azile de bătrâni, companii care au încheiate contracte cu medici de medicina muncii, unități militare, dar și în alte locații.

Ce conține kit-ul de testare și în ce constă pregătirea și procedura de testare

Kit-ul de testare conține: corpul testului (tub ambalat individual pentru recoltare, însoțit de un pliculeț silicagel), tampon steril, instrucțiuni de utilizare și capac. Înainte de a efectua testul, este vital să fie citite cu atenție instrucțiunile, să se verifice termenul de valabilitate inscripționat pe ambalaj, dar și instrumentul de testare și pliculețul cu silicagel din interior.

Cum se face recoltarea probei

1. Se introduce tamponul steril în cavitatea nazală a pacientului și se recoltează proba de pe partea posterioară a nazofaringelui. La final, se scoate tamponul steril din cavitatea nazală.

2. Se introduce tamponul în tubul de recoltat. În timp ce se strânge tubul, tamponul trebuie mișcat circular în interior de peste 5 ori.

3. Se îndepărtează tamponul în timp ce se strâng părțile laterale ale tubului, pentru a extrage lichidul din tampon.

4. Se apasă capacul tubului.

La final, se aplică 3 picături din proba extrasă pe ecranul special al dispozitivului de testare. Rezultatul trebuie citit în 15 –30 minute, altfel ar putea fi interpretat greșit.

Cum se interpretează rezultatul testului

● O bandă colorată va apărea în partea de sus a ecranului în care se afișează rezultatul, care va arată că testul funcționează corect. Această bandă este linia de control (C).

● O bandă colorată va apărea în partea de jos a ecranului în care se afișează rezultatul.

Această bandă este linia antigenului SARS-CoV-2 (T). Este foarte important de menționat că și în cazul în care linia de control nu este foarte vizibilă sau linia de test nu este uniformă, rezultatul testului ar trebui interpretat.

- Prezența oricărei linii, indiferent cât de slabă ar fi arată că testul este pozitiv.

- Rezultatele pozitive trebuie luate în considerare împreună cu istoricul clinic și cu alte date medicale disponibile.

Care este principiul testului Standard Q Covid - 19 Ag

Testul Standard Q Covid - 19 Ag are două linii: linia de control "C" și Linia de testare "T"- pe suprafața membranei de nitroceluloză. Atât linia de control, cât și linia de testare din fereastra de rezultate nu vor fi vizibile până când nu este introdusă proba de recoltare. Anticorpii anti-SARS-CoV-2 monoclonali de șoarece sunt aplicați pe linia de testare, iar anticorpii anti-găina IgY monoclonali de șoarece sunt aplicati pe linia de control.

În timpul testului, antigenul SARS-CoV-2 din eșantion interacționează cu anticorpii monoclonali anti-SARS-CoV-2 conjugați cu particule de culoare, rezultând un complex de particule de culoare antigen-anticorpi. Acest complex migrează pe membrana de nitroceluloză prin acțiune capilară până la linia de testare, unde este capturat de anticorpii anti-SARS-CoV-2 monoclonali ai șoarecilor. O linie de testare colorată va fi vizibilă în fereastra de rezultate dacă antigenii SARS-CoV-2 sunt prezenți în eșantion. Intensitatea liniei de testare colorate va varia în funcție de cantitatea de antigen SARS-CoV-2 prezentă în eșantion. Dacă antigenii SARS-CoV-2 nu sunt prezenți în eșantion, atunci linia de testare nu se va colora. Linia de control este utilizată pentru controlul procedural și ar trebui să apară întotdeauna dacă procedura de testare este efectuată în mod corespunzător și reactivii de testare ai liniei de control funcționează.

Pentru o mai mare acuratețe a statusului imun, se recomandă o a doua testare suplimentară, folosind alte metode de laborator.

sâmbătă, 5 decembrie 2020697
Comentarii
Vremea
0° - 1.1° joi, 28 ianuarie 2021
ConstanțaUmiditate: 90%
Vânt: 7.81 m/s
Presiune: 1008 milibari

Loto
6/4912271593344
5/4031342137
joker403523192819
Horoscop
mai mult...SPSportRT
28 ian 00:00SportManchester United, îngenuncheată de ultima clasată, pe Old Trafford. Surpriza sezonului în Anglia

Lovitură de teatru în Premier League, acolo unde liderul dinainte de etapa aceasta, Manchester United, a pierdut pe...233

28 ian 00:00SportPoli Iaşi - UTA, scor 1-2, în Liga I: Oaspeţii au marcat în minutele 90+2 şi 90+4

Politehnica Iaşi a fost învinsă, miercuri, pe teren propriu, cu scorul de 2-1 (0-1), de echipa UTA, în etapa a XIX-a...1442

28 ian 08:44SportDinamo - Gaz Metan Mediaş, scor 2-1, în Liga I: Oaspeţii au contestat vehement golul al doilea al 'câinilor' din cauza unui fault la portar

FC Dinamo a învins, miercuri, pe teren propriu, cu scorul de 2-1 (2-1), echipa Gaz Metan Mediaş, în etapa a XIX-a a...196

28 ian 00:00SportPatru echipe europene, Danemarca - Spania şi Suedia - Franţa, în semifinalele CM de handbal masculin

Miercuri s-au disputat cele patru partide din sferturile de finală ale CM de handbal masculin, iar rezultatele au...201

Local
28 ian 23:15LocalStatutul prefecților și subprefecților a fost modificat

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul României a aprobat...832

28 ian 23:15LocalVIDEO! Primăria Constanța a distribuit măști de protecție

Primăria Municipiului Constanța a distribuit deja cele 200.000 de măști de protecție primite ca donație din partea...823

28 ian 23:15LocalIndividul care a ÎNJUNGHIAT un POLIŢIST la Eforie, ARESTAT pentru 30 de zile

1062

28 ian 09:32LocalCostinești, stațiunea TINERETULUI și a NEPĂSĂRII

Imagini dezolante de la malul mării. Cunoscută în trecut drept “staţiunea tineretului” Costineştiul poate fi...1007

28 ian 23:11LocalPrimăria Constanța NU a avizat PUZ-ul lui Stila Goșu

Primăria Municipiului Constanța nu a avizat favorabil un Plan Urbanistic Zonal prin care, într-un cartier de case, ar...1367

28 ian 10:46LocalBogdan Bola, ultima propunere de proiect în calitate de DIRECTOR ABADL

Bogdan Bola a prezentat săptămâna trecută ministrului Mediului ultima propunere de proiect pe care și-a pus...644

28 ian 23:14LocalRegulamentul local de publicitate la nivelul municipiului Constanța, în consultare publică

Primăria Municipiului Constanța invită toate persoanele interesate să consulte Regulamentul local de publicitate la...551

28 ian 23:14LocalRegulamentului de Organizare și Funcționare a Parcărilor Publice, în consultare publică

Proiectul de hotărâre privind Regulamentului de Organizare și Funcționare a Parcărilor Publice din Municipiul...1215

28 ian 23:13LocalCOVID-19: 138 de NOI CAZURI de INFECTARE la Constanţa, 3174 la nivel naţional

802

Politică
28 ian 00:00PoliticăRafila: Poate că e momentul să discutăm despre o introducere reală a 'Educaţiei pentru sănătate' în şcoală

Social-democratul Alexandru Rafila, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, consideră că este momentul să se discute...270

28 ian 00:00PoliticăOrban: Holocaustul - o mărturie a inumanităţii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că Holocaustul rămâne în memorie şi...266

28 ian 00:00PoliticăPreşedintele Senatului, Anca Dragu, acordă audienţe online. Prima sesiune, joi

249

28 ian 23:26PoliticăPSD a lansat un buget alternativ. Marcel Ciolacu: „Invităm Guvernul să ne plagieze“

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a prezentat miercuri, la lansarea bugetului alternativ propus de social-democrați,...456

28 ian 23:27PoliticăVlad Voiculescu anunţă controale la centrele de vaccinare anti-COVID

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat miercuri la Guvern că vor fi efectuate controale la centrele de...529

28 ian 23:27PoliticăCîţu: România susţine cu tărie combaterea tuturor formelor de discriminare

419

Interviuri
15 ian 00:06InterviuriGeorge NICULESCU: ANRE nu a fost pregătită pentru LIBERALIZAREA pieței de ENERGIE! Video

1 ianuarie 2021 a adus cu sine liberalizarea completă a pieței de electricitate. Însă câți dintre consumatori...2126

12 ian 00:27InterviuriPrefectul COȘA: Întoarcerea la NORMALITATE este POSIBILĂ doar dacă ne VACCINĂM! Video

Noul an a venit cu speranţă şi încredere că vom trece cu bine peste această perioadă grea, însă reîntoarcerea...2072

19 dec 00:07InterviuriLiviu POPA, ŞEFUL RADET: Mă bucur că au început să se miște lucrurile

4913

4 dec 00:21InterviuriLucian Lungoci: PSD va asigura MAJORITATE parlamentară pentru un Guvern PREGĂTIT. Video

Lucian Lungoci, președintele interimar al Organizației Municipale a PSD Constanța, este candidatul PSD pentru Camera...4074

4 dec 00:21InterviuriMircea Dobre, Pro România: PNL și PSD, un VIRUS mai PERICULOS decât COVID! Video

Mircea Dobre, candidat din partea Pro România la Camera Deputaților, a acordat un interviu ziarului Replica, în care...3564

4 dec 00:21InterviuriCristina Rizea: USR-PLUS va OBȚINE un scor BUN la parlamentare. Video

3470

Monden
28 ian 00:00MondenElliot Page, o actriţă transgender cunoscută din filmul „Juno“, divorţează de soţia sa

Ellen Page - o actriţă canadiană care a anunţat la începutul lunii decembrie că este o persoană transgender şi...385

28 ian 19:25MondenO casetă demo înregistrată de trupa Radiohead în anii '80, vândută la licitaţie cu 6.000 de lire sterline

O casetă demo care conţine melodii nedifuzate până acum ale trupei britanice Radiohead s-a vândut marţi la...249

28 ian 00:00MondenDocumentarul „colectiv“, de Alexander Nanau, nominalizat la premiile Independent Spirit

234

Mapamond
28 ian 00:00MapamondCoronavirus: În China şi India, vaccinarea va dura până spre sfârşitul lui 2022

Programele de vaccinare din China şi India se vor întinde până spre sfârşitul lui 2022, dată fiind dimensiunea...239

28 ian 00:00MapamondCoronavirus: Din 29 ianuarie, testele de COVID-19 devin obligatorii pentru persoanele care sosesc în Bulgaria

Persoanele care intră în Bulgaria pe calea aerului, pe uscat sau pe mare vor trebui să prezinte un test negativ de...254

28 ian 00:00MapamondMoscova: Autorităţile relaxează restricţiile antiepidemice şi anunţă o scădere a numărului de îmbolnăviri

233

28 ian 00:00MapamondCoronavirus: Bulgaria a demarat vaccinarea pacienţilor din centrele de îngrijire

Bulgaria a demarat miercuri vaccinarea anti-COVID-19 a pacienţilor din centrele de îngrijire aflate în capitala Sofia...241

28 ian 00:00MapamondOlanda: Peste 130 de arestări, dar o noapte mult mai calmă decât precedentele

Poliţia olandeză a anunţat miercuri că a arestat peste 130 de persoane, în majoritate tineri, în a patra noapte de...247

28 ian 00:00MapamondUE a comandat vaccinurile cu trei luni mai târziu decât Marea Britanie, spune şeful AstraZeneca

254

Sănătate
28 ian 00:00SănătateCe boli se pot ascunde în spatele oboselii

Anemia, apneea în somn și boala celiacă sunt numai câteva dintre problemele de sănătate care se pot ascunde în...301

28 ian 00:00SănătateCum se modifică vederea pe măsură ce îmbătrânim

În general, pe la 40-45 de ani, este normal să apară presbiopia (persoana nu mai vede clar de aproape, de exemplu să...377

28 ian 00:00SănătateTop alimente care iți oferă energie, însă fără prea multe calorii

301

28 ian 00:00SănătateCele mai bune suplimente pentru boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare (cunoscute și sub denumirea de boli de inima ori boli cardiace sau că "boală arterială...311

28 ian 00:00SănătateRegimul alimentar pentru persoanele cu pietre la rinichi

Deși pot crea un disconfort foarte mare, trebuie să știi că este posibil să elimini calculii renali (așa cum mai...258

28 ian 00:00SănătateDieta vegană pentru pierderea în greutate - funcționează?

Deși mai multe studii științifice au arătat eficacitatea dietelor pe bază de vegetale pentru pierderea în...278

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT