REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

"Texanele", pericol public pe străzile din Constanţa. Poliţiştii rutieri spun că nu maşinile sunt de vină, ci şoferii

"Texanele", pericol public pe străzile din Constanţa. Poliţiştii rutieri spun că nu maşinile sunt de vină, ci şoferii

Replica API 28 mai 2014 | 00:00 120

Morţi şi răniţi grav

Morţi şi răniţi grav

Maşinile cu numere de Bulgaria sau "cazanele" pe patru roţi, aşa cum mulţi le numesc, au devenit ca o pată de ruşine în opinia românilor, respectiv constănţenilor. Multe accidente rutiere s-au petrecut din pricina acestora şi multe persoane şi-au pierdut viaţa, însă poliţiştii rutieri susţin că nu maşinile sunt de vină, ci şoferii ce le conduc.

Fenomenul autovehiculelor cu numere de Bulgaria a luat amploare în urmă cu câţiva ani, când românii au descoperit noul mijloc de a se alege cu maşini ieftine fără a fi nevoiţi să le înmatriculeze în România. Dacă la început, entuzismul a fost mare, ulterior au început să apară şi neregulile, precum descoperirea că autoturismul figura ca furat, nu era înmatriculat nici în Bulgaria, plus că devenea o mare problemă pentru poliţiştii rutieri de la noi, şi aici ne referim la identificarea şoferului în cazul unui accident rutier, sau oricărei alte infracţiuni. Pe parcurs, oamenii legii au început să ia măsuri şi să întocmească o bază de date, oprind autovehiculele în trafic pentru a lua datele şoferilor. Ca atare, în acest moment sunt cam 4.500 - 5.000 de "texane" în evidenţa Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, însă numărul celor ce bătătoresc drumurile urbei de la malul mării este cu mult mai mare. Încet - încet, tehnica de a-ţi procura o maşină din străinătate, respectiv Bulgaria, la un preţ mult mai mic faţă de piaţa din România şi păstrând aceleaşi acte din ţara mai sus menţionată, s-a transformat în blamări din partea celorlalţi participanţi la trafic, ei susţinând că aceste "cazane" pe patru roţi sunt un adevărat pericol public, întrucât sunt foarte vechi şi cu grave probleme tehnice, care pot duce la reale tragedii. În schimb, poliţiştii rutieri din Constanţa au spus că nu numai şoferii "texanelor" provoacă accidente rutiere şi nu numai aceştia sunt infractori. "Evidenţa autoturismelor cu numere de Bulgaria, evident, că este incompletă, pentru că aici este vorba de autoturismele depistate şi oprite în trafic. De asemenea, în caz de accidente rutiere cu autor necunoscut, aceste autovehicule nu sunt mai greu de identificat, nu se constată nici faptul că aceşti şoferi ar părăsi mai des locul accidentelor faţă de alţi şoferi. Nu maşinile sunt de vină, ci şoferii", a declarat, pentru "Re-plica", George Munteanu, şeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Rutier Constanţa. Mai exact, dacă acelaşi şofer s-ar afla la volanul unei maşini cu numere de Constanţa, la fel s-ar comporta în trafic. Cât despre numărul accidentelor rutiere în care sunt implicate aceste maşini, este drept că a crescut. Spre exemplu, în 2013 au avut loc 126 de accidente rutiere, în urma cărora 11 persoane au murit, 22 au fost grav rănite şi 153 au fost rănite uşor. Anul acesta, până la finele lunii aprilie, s-au înregistrat 25 de accidente rutiere în care au fost implicate maşini de Bulgaria, soldate cu 6 persoane decedate, 5 rănite grav şi 36 rănite uşor.

Stigmatizatele maşini de Bulgaria, implicate în accidente rutiere

Autovehiculele înmatriculate în Bulgaria, depistate de poliţiştii rutieri cu nereguli, sunt destule, fie că este vorba de ITP fals, acte false sau şoferi fără permis. Însă, din nefericire, pe străzile din Constanţa s-au produs şi evenimente tragice. Spre exemplu, accidentul rutier din Valu lui Traian, când un un autocar ce aparţinea Unităţii Speciale de Jandarmerie din Cernavodă a părăsit partea carosabilă şi s-a oprit într-un zid, a fost din pricina unei "texane", care a vrut să efectueze o manevră de întoarcere pe celălalt sens de mers. 9 persoane au ajuns atunci la spital. Tot în luna mai, pe 12, patronul unei societăţi comerciale din Medgidia, Romeo Moşescu, şi-a pierdut viaţa fiind lovit, în timp ce se afla pe trotuar, de o maşină cu numere de Bulgaria, care, la rândul ei, a fost lovită, culmea!, de o dubiţă înmatriculată tot la vecinii bulgari. Şi exemplele nu se opresc aici, ele fiind mult mai multe. Însă, şi aici reprezentanţii Serviciului Rutier Constanţa spun că de vină nu sunt maşinile, ci şoferii ce le conduc.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367