6.9° Constanța Mar., 6 Dec. 2022
Anul XX Nr. 6204
6.9° Constanța Marți, 6 Decembrie 2022 Anul XX Nr. 6204

Teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, reanalizată de UBB Cluj

Andreea VREJOIU 25 noiembrie 2022 242

Rectorul UBB Daniel David anunță că instituția pe care o conduce va reanaliza teza de doctorat a lui Lucian Bode, după ce ancheta Emiliei Șercan face referire la un plagiat de cel puțin 18.5%, comparativ cu cei 2.95% identificați inițial de UBB.
UBB va reanaliza teza de doctorat a lui Lucian Bode

Potrivit Edupedu.ro, Emilia Șercan a publicat o analiză prin care susține că ministrul Bode a plagiat cel puțin 18.5% din teză, nu doar 2.95% cât apreciase inițial comisia de etică a universității clujene. UBB anunțase public că poate relua această analiză doar dacă apar suspiciuni de plagiat.

“Da, sigur. Așa cum am spus în declarația noastră, dacă apar suspiciuni noi ele vor fi analizate de Comisia de Etică. Au apărut suspiciuni noi în spațiul public, comisia de etică probabil se va autosesiza.

VIVO - Ad.
VIVO - Ad.

Dacă nu se va autosesiza, o să cer eu să analizeze. Dar cred că se vor autosesiza, așa cum am spus”, a transmis rectorul Daniel David.

Daniel David nu a dorit să comenteze diferența mare a procentului de ”plagiat” dintre varianta prezentată de UBB și cea prezentată de Emilia Șercan.

“Nu receptez nicicum, pentru că trebuie analizate suspiciunile. Vom vedea după aceea. Noi ne facem treaba serios. UBB este un tribunal academic, nu este nici unul social, nici unul politic. Vom vedea după ce analizează comisia de etică”, a transmis David, conform Edupedu.

Emilia Șerban susține, prin analiza publicată, că ”am descoperit text plagiat în nu mai puțin de 65 dintre cele 194 pagini ale tezei, reprezentând 10.139 cuvinte, ceea ce ridică procentul de conținut plagiat la 18,5%”.

De asemenea, Șercan a identificat ”patru tehnici de mascare a imposturii academice”, acestea fiind plagiatul prin traducere, prin ”sacrificarea pionului”, parafrazare și copy paste. Lucian Bode comentase informațiile prezentate în mediul public că ”teza sa de doctorat este în regulă”, nefiind afectat de aceste acuzații care au fost făcute publice, conform fanatik.ro

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

COMENTARII

REPLICA

LOTO

6/49
362723143843
5/49
32410352725
joker
8194117188