REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Ţi-ai construit casă şi nu ai utilităţi? ENEL spune că primăriile trebuie să rezolve problema

Ţi-ai construit casă şi nu ai utilităţi? ENEL spune că primăriile trebuie să rezolve problema

Replica API 3 august 2016 | 00:07 980

Mai mulţi cetăţeni din Agigea şi Techirghiol au ajuns la limita răbdării

Mai mulţi cetăţeni din Agigea şi Techirghiol au ajuns la limita răbdării

Cetăţenii care îşi achiziţionează terenuri în speranţa că îşi vor construi casele mult-dorite trebuie să aibă nervi de fier dacă în zonele unde urmează să locuiască nu există şi utilităţi! Exemple avem peste tot în judeţul Constanţa. La Agigea şi Techirghiol, în urmă cu mai mulţi ani, au fost vândute la foc automat loturi sau date în concesiune, urmând să apară în zonă şi utilităţile. Iar lumea aşteaptă.... şi aşteaptă. De altfel, este cunoscut conflictul dintre Primăria Agigea şi ENEL, primarul localităţii acuzând la un moment dat furnizorul de energie electrică de faptul că este un soi de stat în stat, cu pretenţii exagerate. Asta, în timp ce ENEL dă vina pe primărie. La mijloc... sunt prinşi cetăţenii!

Mai mulţi cetăţeni din comuna Agigea se confruntă cu o problemă majoră: n-au curent electric de ani buni. Atitieni Romică, de exemplu, locuieşte de 8 ani în comuna Agigea, în zona Gării, dar nu este racordat la electricitate, pentru că „primăria nu are bani, însă mi-au spus că, dacă am bani şi pot să mă descurc, ei ma vor ajuta”, susţine bărbatul. „Am cumpărat 7 stâlpi de beton. Am făcut cerere, m-au chemat să plătesc o sumă. Am plătit o taxă de 35 lei, am crezut că erau pentru curent, pentru că nu aveam ochelari, nu am văzut bine. Scria copii xerox. Am pus stâlpii şi m-au amendat imediat. (…)“. În urma solicitărilor către compania Enel, reclamantul a fost informat că „primăria nu a făcut nici un demers pentru extinderea reţelei electrice”, asta cu toate că, inclusiv anul trecut, primarul comunei declara că nu reuşeşte să se înţeleagă cu ENEL în vederea extinderii reţelei! La solicitarea redacţiei, ENEL a continuat să „paseze” vina în sarcina primăriei. Facem precizarea că, în baza legislaţiei actuale, ENEL îşi permite să lase în sarcina primăriilor chletuiala pentru stâlpii de electricitate! Asta cu toate că, după racordarea clienţilor, banii merg... în buzunarele ENEL! Revenind la reprezentanţii ENEL, aceştia au susţinut, referindu-se la zona indicată de cetăţean, că: „Nu a fost iniţiată, până la acest moment, nici o cerere din partea primăriei pentru un studiu de fezabilitate pentru alimentarea zonei cu electricitate, Primăria Agigea neavând în proprietate un teren pentru amplasarea unui post de transformare nou. Pentru cazul particular al domnului Romica Atitieni, conform legislaţiei în vigoare (prevederile ordinului ANRE 59/2014), cum cea mai apropiată sursă de alimentare cu energie electrica se află pe teren privat, la mai mult de 100 m (locuinţa se află la 300 m), nu există soluţie de alimentare din acel post de transformare“. Cu aceeaşi problemă se confruntă şi câţiva locuitori din oraşul Techirghiol. Şi în acest caz, reprezentanţii ENEL au precizat - convenabil, de altfel - că: „Nu a fost depusă către ENEL nic io solicitare de proiect sau studiu de fezabilitate pentru extinderea reţelei electrice de alimentare a consumatorilor din zonă”.

Diana DONISANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218