REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ţi-ai echipat autoturismul cu anvelopele de iarnă? Iată TOT CE TREBUIE SĂ ŞTII

Ţi-ai echipat autoturismul cu anvelopele de iarnă? Iată TOT CE TREBUIE SĂ ŞTII

Replica API 16 noiembrie 2016 | 00:00 233

Amenzile sunt usturătoare

Amenzile sunt usturătoare

Iarna a intrat în drepturi în aproape întreaga țară. La Constanța, temperaturile se apropie din ce în ce mai mult de pragul de îngheț, iar vremea nu pare să se încălzească prea curând. Pe lângă garderoba de iarnă care este scoasă în evidență, și mașina trebuie să fie pregătită pentru sezonul rece. Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii, conform Codului Rutier, atunci când drumul public este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. Acest lucru trebuie respectat indiferent de data din calendar, atunci când condițiile meteo sunt nefavorabile.

Ordonanța de Guvern 5/2011 prevede că purtarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă. Potrivit art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier, pentru conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă, şoferii riscă o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă).

De la 1 iulie 2016, punctul de amendă a crescut la 80 de lei, astfel amenzile sunt cuprinse între 720 și 1600 de lei. Singurele anvelope acceptate, conform legii, sunt cele care au inscripționate „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Aceste abrevieri vin de la cuvintele englezești mud (noroi) și snow (zăpadă). Conform mai multor magazine de specialitate, prețurile anevlopelor de iarnă sunt de la 200 de lei per bucată în sus (noi). Astfel, cu o investiție minimă de 800 de lei, șoferii scapă de amenzile aproape duble.

„Am fost chiar zilele trecute când au anunțat vremea rea să schimb cauciucurile. Nu vreau să risc. Nu se știe cum plec la drum într-un oraș unde a nins. Călătoresc cu munca. Contează siguranța, în același timp”, a precizat Florin, șofer de meserie.

„În Constanța sunt slabe șanse să ningă. Luna asta o să le schimb și eu după ce fac rost de bani, căci nu este o investiție mică. Nu cred că voi fi amendată că nu le am încă. Vremea e încă favorabilă”, a declarat Georgiana.

„În ultima săptămână, la noi la service au venit din ce în ce mai multe vehicule să schimbe cauciucurile. Preconizăm că săptămâna asta numărul acestora să fie din ce în ce mai mare, iar până la finele lunii, să tot avem clienți care să își monteze. La fel a fost și anul trecut. Majoritatea vin în noiembrie. În decembrie deja începe iarna calumea cu zăpadă și mulți păstrează banii pentru cadouri și altele pentru sărbători”, a declarat Cosmin, reprezentant al unui service auto.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614