REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Ţi-ai lovit maşina? Ai voie să o repari la ce service vrea inspectorul asigurator

Ţi-ai lovit maşina? Ai voie să o repari la ce service vrea inspectorul asigurator

Replica API 2 februarie 2015 | 00:01 443

România, sat fără câini

România, sat fără câini

Râuri de cerneală au curs despre aceste formaţiuni de tip Cosa Nostra a industriei financiare din România, societăţile de asigurare. Scăpaţi din lesa Justiţiei, asiguratorii îşi permit să defileze cu ameninţări aduse conducătorilor auto care doresc să îşi repare maşinile lovite în anumite service-uri. Pentru că în România încă trăieşte în spiritul balcanic tradus prin „fiecare pentru el”, organizarea de tip mafiot este foarte simplă: ţi-ai lovit maşina, ai asigurare RCA, o repari unde doreşti. Asiguratorul vine şi îţi spune că o vei repara unde vrea el, graţie „convenţiilor” pe care le are are cu anumite service-uri. În caz contrar sau dacă ai proasta inspiraţie să îţi aperi drepturile, dosarul tău riscă să ajungă la antifraudă. Vom vorbi de un asigurator anume în cazul care urmează, însă, potrivit sursei noastre, problema este una generalizată. Iana Dan este proprietarul unui service auto, din Constanţa. Nu duce lipsă de clienţi fideli. Unii dintre aceştia, deşi vin cu încredere să îşi repare autoturismele la service-ul în cauză, ajung în situaţia de a „rupe uşa”, la presiunile inspectorilor de asigurare. „De ani de zile oameni vin şi repară maşinile la noi. Clientul acesta vechi şi-a lăsat maşina la noi în service, pentru că ştie că nu ne atingem de ea sau alte probleme care se întâmplă în alte părţi. Eu nu am contract cu Asirom, pentru că am ales să nu. A avizat (clientul – n.r.) dauna la Asirom şi l-a anunţat pe inspector să vină să facă constatarea, să ne apucăm noi să-i reparăm maşina. (...) Oamenii au un confort când ştiu că îşi pot repara maşina în ce service doresc. Însă, inspectorul a spus că nu are de gând să-i facă o constatare, îi va da o sumă derizorie în care să se încadreze şi nu va face niciodată plata către service. L-a dezinformat şi l-a minţit într-un hal în care nu-mi imaginam, încât omul era disperat, nu știa cum să-și ia mașina mai repede din service și să plece unde îl trimitea inspectorul. (...) I s-au ascuns drepturile. I-am spus că nu trebuie neapărat să-și repare mașina la mine, fiind lovit pe RCA o putea repara unde dorea, fără nici o diferență de bani. Era terorizat. A vrut să-și ia mașina și să meargă unde a vrut dânsul (inspectorul – n.r.), să nu îi fie respins dosarul de daune. I-a fost și frică să-mi dea o declarație, ca nu cumva să îi bage inspectorul dosarul în antifraudă! Îi sună de pe telefoane cu cartele, nici nu știu cum îi amenință, că nu e primul care a pățit asta! (...) Mi se pare strigător la cer că oamenii aceștia sunt mințiți. Ah, ca să nu mai spun că omul acesta a plătit de două ori tractarea! O dată de la accident până la mine la service și încă o dată de la mine de la service unde a vrut inspectorul s-o mute”, ne-a spus femeia, care ne-a precizat ulterior că problema este una generalizată, iar clienților le este frică să își ceară drepturile, fiind, literalmente, constrânși de presiunile inspectorilor de asigurare.

„Îl mai am și pe unchiul meu, mă suna terorizat că nu îl lasă să aducă mașina la mine, că nu o să-i dea nici un ban și că va plăti din buzunar la service. Doamne ferește! Sunt foarte multe cazuri de când am reziliat convenția cu Asirom. Vienna Insurance Group, care înseamnă și Omniasig, de fapt cam toți asiguratorii fac lucrul acesta, încearcă să îndrume oamenii către service-urile cu care au convenții. Ce mi se pare grav în cazurile acestea e că îi mint și îi amenință și devine un comportament agresiv. Mai am un client care voia să își repare mașina la mine și s-a certat în ultimul hal cu inspectorul. E sat fără câini aici. Eu am vorbit și cu reprezentanți de la alte service-uri și toți mi-au povestit că la fel pățesc. Asta este de dosar penal și, mai ales, nu au voie să dezinformeze. Oamenilor le e frică, pentru că le bagă dosarele în antifraudă și le fac alte necazuri pe alte părți, așa că oamenii sunt speriați. Nu știu cum e în alte județe, dar aici cel tupeist câștigă, omul cu bun simț, nu... n-are nici o șansă...”, a concluzionat Iana Dan, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369