REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Tiberiu Hânsă, trimis în judecată la sesizarea Direcţiei Finanţelor Publice - vezi document

Tiberiu Hânsă, trimis în judecată la sesizarea Direcţiei Finanţelor Publice - vezi document

Replica API 10 octombrie 2011 | 00:00 622

Fiul fostului primar de la Cernavodă a comis-o din nou

Fiul fostului primar de la Cernavodă a comis-o din nou

Cel mai nou dosar penal înregistrat şi înaintat instanţei, avându-l ca prim-protagonist pe Tiberiu Marius Hânsă, fiul fostului primar al oraşului Cernavodă, îl aduce pe acesta, din nou, în lumina reflectoarelor justiţiei, fiind trimis în judecată de această dată pentru evaziune fiscală, bancrută frauduloasă şi folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea.

În rechizitoriul întocmit de procurori este precizat că "la data de 3 decembrie 2009 a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia sesizarea penală formulată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Constanţa, prin care instituţia fiscală preciza că SC Euro Standard SRL Cernavodă şi-a diminuat nelegal baza de impozitare la calcului impozitului pe profit, cu suma de 2.311.944 lei, prin înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli nedeductibile fiscal, în sumă de 1.932.922 lei, şi prin neînregistrarea de venituri în sumă de 379.022 lei. În conţinutul aceleiaşi sesizări, se arată că echipa de inspecţie fiscală a stabilit ca nedeductibilă fiscal suma de 344.454 lei, sumă care a fost stabilită cu ocazia verificărilor privind calcului, evidenţierea şi virarea taxei pe valoarea adăugată aferente prestaţiilor cu SC Agremin SA. Această societate comercială nu figurează în baza de date a Registrului Comerţului, fiind o firmă fantomă.Pe data de 20 septembrie 2010, la aceeaşi unitate de Parchet a fost înregistrată o nouă sesizare penală formulată tot de către DGFP Constanţa, în legătură cu înstrăinarea frauduloasă a patrimoniului SC Euro Standard SRL. Întrucât ambele cauze penale se învârteau în jurul lui Tiberiu Hânsă, la începutul anului în curs s-a dispus reunirea acestora într-un singur dosar.

Situaţia de fapt

Practic, în urma controlului fiscal s-a constatat că Tiberiu Hânsă a înregistrat în contabilitatea firmei, în perioada 2008 - 2009, cheltuieli în baza unor facturi fiscale ce nu conţineau toate elementele imperativ cerute de Codul fiscal, rezultând că acele cheltuieli sunt nedeductibile, iar Hânsă nu a putut prezenta anexele obligatorii din care să rezulte că serviciile facturate au fost efectiv executate. Astfel anchetatorii au stabilit că Tiberiu Hânsă nu evidenţia corect în actele contabile operaţiunile comerciale şi veniturile realizate de firma sa, Euro Standard, pe relaţia cu SC Agremin SA - firma fantomă - ocazie cu care a evidenţiat în contabilitate operaţiuni fictive , în scopul sustragerii de la plata impozitelor şi taxelor către bugetul consolidat al statului. Totodată, Hânsă a "omis" să evidenţieze în contabilitate documentaţia privind achiziţia unor agregate de carieră, întocmind acte fictive de vânzare către o altă firmă, SC Concer Plus SRL Cernavodă a acestor cantităţi de mărfuri, pe care, în realitate, nici nu le achiziţionase. Prin aceste fapte, s-a adus un prejudiciu total de 811.899 lei în dauna bugetului de stat, suma fiind însumarea tuturor prejudicilor pe relaţiile descrise. Pentru aceste motive, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a fiului fostului primar.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614