REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

ŢIGĂNIE în jurul pieţelor: au reapărut comercianţii dubioşi, care vând marfa direct din portbagaj!

ŢIGĂNIE în jurul pieţelor: au reapărut comercianţii dubioşi, care vând marfa direct din portbagaj!

Replica API 27 iunie 2016 | 00:00 245

Tarabagiii au ajuns să arunce fructele la gunoi, din cauza căldurii

Tarabagiii au ajuns să arunce fructele la gunoi, din cauza căldurii

Întrucât de câteva săptămâni s-a instalat canicula la malul mării, acest lucru a început să afecteze tot mai multe sectoare de activitate. Oamenii leşină în plină zi, pe stradă, ambulanţa are tot mai multe socilitări, ventilatorul este nelipsit de la locul de muncă, iar comercianţii din pieţe au tot mai puţine vânzări. Mai mult decât atât, aceştia spun că aruncă câte o ladă de fructe şi legume pe zi.

Ei spun că pierderile sunt foarte mari în sezonul estival. Din cauza căldurii, nici oamenii nu mai vin să cumpere produse româneşti din pieţe, preferând să frecventeze mai degrabă marile centre comerciale. Aşa se face că aceia care stau cu orele în căldura infernală ajung pe la jumătatea zilei să ofere spre vânzare ardei scofâlciţi, cireşe stricate şi roşii mult prea moi. Unde mai punem că şi „concurenţa” reprezintă o problemă! Respectiv, colegii de breaslă care vând direct din dubiţa încinsă, şi care au mai mulţi cumpărători.

În weekend, este firesc să fie tot mai multă aglomeraţie în pieţe şi magazinele alimentare, oamenii mergând la cumpărături. Se pare că de ceva timp, mare parte din constănţeni preferă să meargă mai des în centrele comerciale decât în pieţele în care comercianţii vând fructe şi legume românşti, de sezon. Mai mult decât atât, numărul cumpărătorilor care se aprovizionează din pieţe a scăzut vertiginos de când canicula a pus stăpânire pe oraşul de la malul mării. Vânzătorii spun că din cauza căldurii au ajuns să arunce cantităţi tot mai mare de alimente şi că ies în pierdere, mai ales de când preţurile au crescut.

„Acum încă e bine. Au fost zile şi mai călduroase. Îi dăm bătaie să terminăm marfa până seara. S-a întâmplat de multe ori să se şi strice. Au fost zile în care ce nu am vândut, am dat a doua zi la alt preţ, mai mic. Dacă nu, facem ţuică din cireşe de exemplu”, povesteşte Maria I., o femeie ce se luptă cu căldura dogorâtoare pentru a-şi vinde marfa. O altă vânzătoare spune că mereu se confruntă cu dificultăţi din pricina cărora nu reuşesc să vândă tot ce au expus.

„Ştiţi cum se spune: piezi, câştigi, negustor te numeşti. Se strică foarte multe alimente. Iarna îngheaţă şi vara se strică. Am tot avut pierderi, În fiecare zi le sortăm şi aruncăm din ele. Şi în fiecare zi aducem alte fructe şi legume. Noi încă stăm bine cu căldura. E mai rău de cei care stau toată ziua în câmp şi beau săracii apa aia clocită”, spune femeia. Comercianţii spun că pierderile cresc de la an la an şi că există perioade în care se confruntă cu tot felul de obstacole care-i împiedică să-şi vândă marfa.

„Acum dacă vând 50 de kilograme de cireşe, e bine. Sunt zile şi zile, ani şi ani. Anul trecut de exemplu, vindeam câte 100 de kilograme de caise, Acum vindem jumăte din cantitate. Acum, cu căldura asta, normal că nu prea vine lumea. Vânzările merg foarte slab. A fost perioada de început când erau preţurile mai mici şi simţeam şi noi ceva. Acum au crescut şi e din ce în ce mai greu. Cu unele fructe rămase mai fac ţuică şi mai dau la unul, la altul. Dar uneori nici tarabele nu ni le plătim. Suntem pe societate comercială şi e greu cu taxele.

Unde mai pui că arunc câte o lădiţă de fructe în fiecare zi. Am acum vreo 15 kilogramde în lădiţă şi încă e devreme. Şi nu compensează deloc cu ce reuşim să vindem”, ne-a spus Mircea B. Interesant este faptul că oamenii continuă să cumpere din supermarketuri, cu toate că nu găsesc prea multe produse româneşti, sau de pe marginea drumului, acolo unde comercianţi dubioşi vând marfă de o calitate mai mult decât îndoielnică, având în vedere faptul că o depozitează în maşinile încinse şi-i servesc pe constănţeni direct din portbagajul autoturismelor.

De asemenea, pe lângă fructe și legume, se mai găsesc persoane care să vândă și conserve cu bulion, care, deși sunt așezate sub umbrelă, sunt foarte încinse din cauza căldurii. Cu toate acestea, există persoane inconștiente care continuă să achiziționeze astfel de produse, vândute sub sloganul ”Ia cireașa, ia vișina, ia caisaaaa!”. Ce-i drept, și prețurile acestor produse sunt mai mici, parcă direct proporțional cu condițiile deplorabile în care sunt ținute alimentele. De exemplu, la comercianții de pe stradă găsim nectarine la 3 lei kilogramul și caise la 4 lei kilogramul. În ritmul ăsta, n-ar trebui să ne mai mire dacă ajungem la spital cu cine știe ce toxiinfecție alimentară.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614