REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ţiganii cu corturile, "clienţi" fideli ai localităţii Ciocârlia de Sus: îşi instalează corturile în fiecare vară

Ţiganii cu corturile, "clienţi" fideli ai localităţii Ciocârlia de Sus: îşi instalează corturile în fiecare vară

Replica API 22 iulie 2013 | 00:00 120

Mai repară un cazan, mai fac un făraş...

Mai repară un cazan, mai fac un făraş...

Localitatea constănţeană Ciocârlia de Sus este plină de tradiţii, una dintre acestea referindu-se la faptul că este la mare căutare printre persoanele adepte ale "vacanţelor" cu cortul. O zonă tocmai bună se află chiar la intrare, lucru dovedit de mai multe persoane de etnie romă, care an de an îşi instalează catrafusele în locul cu pricina, stau câteva zile, mai mănâncă un porumb, mai repară un cazan şi apoi pleacă. Primarul ne-a spus că nu sunt motive de îngrijorare, lucru de care s-a asigurat chiar el.

Nu numai staţiunile litoralului românesc se bucură de "turişti" pe timp de vară. Acest fapt este demonstrat chiar de localitatea Ciocârlia de Sus, acolo unde, chiar la intrare, mai multe persoane de etnie romă şi-au instalat corturile. Cu purcel, cu căţel, pirande şi puradei, oamenii s-au stabilit destul de bine, chiar lângă un lan de porumb, de unde mai adună câţiva ştiuleţi, tamani buni de fiert. "Vin numai pe timp de vară", ne spun locuitorii, care nu prea se arată deranjaţi de situaţie. Este ca o tradiţie, am putea spune, întrucât familiari cu situaţia sunt şi reprezentanţii Primăriei Ciocârlia. Edilul din Ciocârlia ne-a declarat că nu sunt motive de îngrijorare, că este vorba de un singur cort, ocupat de oameni muncitori. "Este un singur cort, la intrare în Ciocârlia de Sus. Este vorba de persoane de etnie romă, oameni muncitori, de altfel. Nu ne cauzează probleme, nu fac decât să mai repare cazane, mai iau o tablă de aluminiu şi fac un făraş, lucruri de acest gen, muncesc. Sunt de prin Cuza Vodă şi vin în fiecare vară. Noi nu avem nici o familie de etnie romă. Umblă cu caravanele, se duc din loc în loc: Cobadin, Viişoara...", a declarat, pentru "Replica", Traian Dragomir, primarul din Ciocârlia.

Autorităţile din Ciocârlia dau asigurări că situaţia este sub control: nomazii vin în fiecare vară

Muncitori, nemuncitori, cert este că "turiştii" se simt ca la ei acasă. Nici de deranjat nu prea deranjează, motivul fiind acela că s-au instalat undeva la ieşire. Singura problemă ar rămâne porumbul, dar vorba aceea: cât poate mânca o mână de oameni? Cât despre alte potenţiale fapte, cu iz infracţional, nici nu poate fi vorba, ne mai spun reprezentanţii Primăriei Ciocârlia. "Vin în fiecare vară. A fost Poliţia la faţa locului, a discutat cu ei, totul este sub control. Chiar şi eu am fost şi m-am asigurat că totul este în ordine. Au venit acum vreo două zile şi mai stau cam o zi, aşa cum fac în fiecare an. Cred că mâine (sâmbătă - n.r.) vor pleca", a completat primarul. De asemenea, acesta a spus că nu a avut niciodată de furcă de pe urma lor, de unde şi starea de linişte. Ca atare, cine credea că turiştii vin doar pe plajă, s-a înşelat amarnic. Iată că localitatea Ciocârlia de Sus are deja "clienţi" fideli.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614