REPLICA ONLINE CONSTANTA

24° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
24° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Ţiganii evacuaţi din Piaţa Ovidiu au ocupat abuziv o altă clădire!

Ţiganii evacuaţi din Piaţa Ovidiu au ocupat abuziv o altă clădire!

Replica API 9 iunie 2015 | 23:11 546

Cu legea de partea lor, le râd în nas autorităţilor

Cu legea de partea lor, le râd în nas autorităţilor

Chiar dacă sunt şcoliţi doar pe partea infracţiunilor, ţiganii evacuaţi din clădirile din Piaţa Ovidiu şi-au pus neuronii la treabă doar pentru a le râde în faţă autorităţilor. Şi le-a reuşit cu succes, ei aflând că sunt protejaţi de lege, motiv pentru care tupeul a căpătat cote astronomice. Astfel, ei pleacă dintr-un imobil atunci când sunt încolţiţi în temei legal, dar se mută câţiva metri mai încolo. Când sunt, din nou, „vizitaţi” de oamenii legii, aceştia răspund cu nonşalanţă, folosind cele câteva cuvinte pe care le ştiu, şi alea stâlcite: „Plecăm când vine proprietarul”.

Apăraţi de drepturile omului şi de „n” ONG-uri care au grijă ca aceste cazuri, cică sociale, să ajungă în presa străină în momentul în care se iau măsuri şi, vezi Doamne, sunt lăsaţi să doarmă pe drumuri cu plozii la subraţ, ţiganii care au ocupat abuziv clădirile din Piaţa Ovidiu râd în nas autorităţilor. În ediţiile trecute, cotidianul „Replica” de Constanţa a prezentat faptul că reprezentanţii Primăriei şi poliţiştii şi-au unit forţele pentru a face treabă în Piaţa Ovidiu. Unul dintre obiective este acela de a elibera clădirile ocupate în mod abuziv de către indivizii de etnie romă, toţi cu caziere bogate în ale furtişagurilor, ţinta lor principală fiind turiştii care tranzitează zona. Joi, 4 iunie, o ditamai familia, îmbrăcată colorat, îşi scotea catrafusele în stradă, menţionând că trebuie să plece pentru că nu o mai lasă Poliţia. De fapt, oamenii legii au analizat situaţia şi au întors-o pe toate părţile, la fel şi Primăria Constanţa, pentru a găsi un mod legal de a face ordine. Astfel, au reuşit să dea de proprietarul clădirii de pe strada Aristide Karatzali, fiind vorba despre o femeie din Tulcea. Aceasta a rămas susprinsă când s-a trezit cu autorităţile la uşă şi care i-au cerut ajutorul cu privire la situaţia creată. „Chiriaşii” nepoftiţi au fost daţi afară, au înţeles, şi-au făcut bagajele şi p-aci ţi-e drumul. Proprietara a zidit accesul în imobil şi totul s-a încheiat.

Ţiganii s-au mutat câţiva metri mai încolo: pirandele dorm într-un BMW

Numai că, desprins din ciclul: „Păi şi io unde să mă duc?”, indivizii au şi găsit o soluţie: s-au mutat într-o altă clădire dărăpănată din zonă. Bărbaţii dorm printre ruine, pe când pirandele şi copiii dorm într-un BMW cu numere de Bulgaria, parcat la intrare. Poliţiştii Secţiei 3 au fost sesizaţi despre acest lucru şi au mers la locul cu pricina, fiind acolo întâmpinaţi de lozinci precum: „Plecăm când vine proprietarul”. Prin urmare, lucrurile au fost luate de la capăt şi anume: dă-i şi caută proprietarul. Numai că sunt peste 10, unii locuiesc prin străinătate, alţii au decedat. Se pare că o singură persoană se află în România, desfăşurându-se acum activităţi specifice pentru a se da de urma ei, aceasta fiind singura soluţie de a-i izgoni pe indivizi din zonă, întrucât alt temei legal nu există.

„Cazaţi” în clădirea care a ars de trei într-o zi: „Poate ne ajutaţi să primim şi noi o casă”

Menţionăm că noua „locuinţă” a persoanelor de etnie romă este chiar clădirea de pe strada Ecaterina Varga, situată la numărul 6, care a ars de trei ori într-o singură zi. Este voarba de fapte petrecute în luna ianuarie, cei care au aprins focul fiind indivizii care locuiau acolo în mod ilegal. Acum s-au mutat cei evacuaţi de pe strada Aristide Karatzali, cu tot cu obiecte de mobilier şi restul. Vâzând aparatul de fotografiat, unii dintre ei s-au restras, spunând că sunt în vizită, rămânând în prim plan o singură familie, cu doi copii minori care a şi sărit să spună: „Suntem din Constanţa şi am depus acte de trei ani să ne dea şi nouă o casă acolo (cartierul social Henri Coandă – n.r.) dar… nimic. Uitaţi cum stăm, cu doi copii mici. Noaptea e frig… Poate ne ajutaţi să primim şi noi o casă”, au spus ei. Întrebaţi dacă dorm în maşini, aceştia au negat cu vehemenţă. Nu acelaşi lucru îl spune şi un agent de pază din zonă. „Noaptea, femeile dorm într-o maşină cu numere TX…, cred că de Bulgaria, şi bărbaţii dorm acolo, înăuntru. Da, sunt cei evacuaţi zilele trecute”. Precizăm că vor urma astfel de acţiuni şi în perioada care urmează, de cosmetizare a zonei Peninsulare. Din păcare, România în care trăim funcţionează după anumite legi cam şubrede când vine vorba de astfel de cazuri, ele neputând fi încălcate. În caz contrar, oamenii legii se pot trezi ancoraţi în anchete interne pentru abuz în serviciu şi câte şi mai câte.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369