REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ţigareta electronică e PERMISĂ în localurile publice!

Ţigareta electronică e PERMISĂ în localurile publice!

Replica API 23 martie 2016 | 00:11 690

Omisiune în lege sau afacerea cuiva? Oricare ar fi adevărul, instituţiile statului habar n-aveau ce spune legea!

Omisiune în lege sau afacerea cuiva? Oricare ar fi adevărul, instituţiile statului habar n-aveau ce spune legea!

Nici bine nu a intrat în vigoare că deja a stârnit un val de întrebări şi confuzii! Lăsată puţin în coadă de peşte, legea antifumat a stârnit controverse şi nervi întinşi la maxim. Peste toate acestea, există totuşi şi un lucru bun: poţi respira în baruri şi cluburi. Însă, următoarea întrebare a şi răsărit, inclusiv pe buzele constănţenilor: ţigareta electonică este permisă în localuri? Chiar dacă din cuprinsul de lege se înţelege că da, reprezentanţii anumitor instituţii au avut nevoie de timp pentru a se informa înainte de a răspunde. Ulterior, după îndelungi „lupte” a venit şi răspunsul: Da! Momentan este permisă. Pe viitor nu se ştie.

La malul mării, confuziile au luat cu asalt localurile. Dacă unii patroni au înţeles cu ce se „mănâncă” legea antifumat, alţii se pare că sunt încă în ceaţă. Şi nu de fum, pentru că la capitolul acesta chiar se vede o îmbunătăţire majoră. Spre exemplu, serile trecute, un client a trebuit să ducă muncă de lămurire cu angajaţii unui pub întrucât nu-i permiteau să folosească ţigara electronică. Care a fost explicaţia? „Cei de la Protecţia Consumatorului i-au spus şefului clar că nu e permisă”. În primul rând trebuie specificat faptul că instituţia respectivă nu are atribuţii cu privire la speţa de faţă, după cum au declarat chiar reprezentanţii ei.

„Noi, OPC, nu avem competenţă pe fumatul în spaţiile publice. Este fals dacă cineva a spus că noi am fost în localuri şi am spus. Exclus. Noi nu mai avem competenţă decât pentru verificarea comercializării ţigaretelor la bucată sau minorilor”, a declarat, pentru „Replica”, Lucian Lungoci, purtătorul de cuvânt al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului. Prin urmare, partea aceasta cade, la fel cum pică şi cea de a apela numărul unic de urgenţă 112 atunci când vrei să sesizezi un caz cu privire la fumatul în spaţiile publice.

Revenind la ţigara electronică, se pare că nici instituţiile abilitate cu controalele nu prea ştiau ce şi cum, şi asta dacă e să ne luăm după bâlbele şi explicaţiile trunchiate încheiate cu: mă interesez şi apoi vorbim. Astfel, începem lista cu Ministerul Afacerilor Interne, care ne-a trimis la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Aici, reprezentanţii au menţionat că trebuie să sune la Biroul de Prevenire pentru a se interesa. Între timp, Poliţia Locală din Constanţa a spus că este interzisă folosirea ţigaretei, după care a venit şi cu completarea: în spaţiile de joacă şi în autobuze.

În timp ce răspunsul de la IGSU era pe drum, reporterii cotidianului „Replica” de Constanţa au analizat părerile avocaţilor. „Folosirea ţigaretei electronice este interzisă doar în mijloacele de transport arătate la art. 2 n1. Însă este destul de probabil ca legea să fie modificată lunar, după cum ne-am obişnuit, printr-o serie de OUG-uri bine ochite în urma cărora problema legalităţii folosirii ţigaretei electronice în spaţii publice va deveni o complicată problema juridică”, potrivit avocat.net.

Consilierul deputatutului Aurelia Cristea: „Nu trebuie să se aplice amenzi pentru ţigara electronică”

Prin urmare, în noua lege 15/2016, care vine în completarea Legii 349 /2002, au fost introduse noi aspecte: La articolul 2, după litera i) se introduce o nouă literă, litera i1), cu următorul cuprins: ,,i1) ţigaretă electronică se înţelege un produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care conţin nicotină prin intermediul unui muştiuc sau orice componentă a acestui produs, inclusiv un cartuş, un rezervor şi dispozitivul fără cartuş sau rezervor;”. 4. La articolul 2, după litera n) se introduc două noi litere, literele n1) şi n2), cu următorul cuprins: ,,n1) mijloc de transport în comun se înţelege orice vehicul utilizat pentru transportul contra cost al persoanelor; n2) loc de joacă pentru copii se înţelege orice spaţiu închis sau în aer liber, destinat utilizării de către copii;”. 6.

La articolul 3, după alineatul (11) se introduce un nou alineat, alineatul (12), cu următorul cuprins: „(12) în spaţiile prevăzute la art. 2 lit. n1) este interzisă inclusiv utilizarea ţigaretei electronice.”. De aici se poate deduce că ţigara electronică este interzisă, momentan, numai în mijloacele de transport în comun şi în spaţiile de joacă pentru copii. Însă, cum nu este foarte clară treaba, se pare că mai nimeni nu ştie ce este de făcut. Prin urmare, reporterii au luat legătura direct cu cabinetul celei care a iniţiat legea antifumat, Aurelia Cristea.

„Nu, nu trebuie să se aplice amenzi pentru ţigara electronică pentru că nu este prevăzută în lege. Acolo sunt prevăzute doar ţigările care conţin tutun. Ea nu conţine. Însă, din cauza aburilor, cum legea încearcă să ocrotească copiii, a fost interzisă în mijloacele de transport în comun şi la locurile de joacă. Dar în localuri se poate folosi! Va fi o directivă, poate mai târziu, care o va interzice. Dar, deocamdată, legea nu prevede nimic de genul acesta”, a declarat, pentru „Replica”, un consilier din cadrul Cabinetului Aureliei Cristea. Ulterior a venit şi răspunsul IGSU, care a confirmat cele spuse de către consilier, cu menţiunea că, pe viitor, este posibil ca legea să fie completată.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614