REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Tinerii angajaţi pe timp de vară, sclavi pe "plantaţia" afacerilor de sezon

Tinerii angajaţi pe timp de vară, sclavi pe "plantaţia" afacerilor de sezon

Replica API 30 august 2012 | 00:00 109

A reclamat la ITM că patronul nu-i dă banii

A reclamat la ITM că patronul nu-i dă banii

Patronii de la malul mării sunt hotărâţi să facă bani şi din piatră seacă. Iar pentru a-şi duce pe culmi afacerile sunt hotărâţi să apeleze la orice tertip, făcând abstracţie de bunul simţ. În vizorul angajatorilor au intrat adolescenţii, cărora li se promite marea cu sarea, după care sunt trataţi precum sclavii, iar în ziua de salariu îşi dau seama că nu vor primi nimic. Acesta este şi cazul unei tinere de 18 ani, care s-a angajat la un magazin din Eforie, fără a fi plătită. Menţionăm că inspectorii ITM au demarat o anchetă în acest sens.

Goana de a duce afacerile pe un tărâm înfloritor este înveruşunată. Cât despre valorile morale, etice, toate se împletesc într-un frumos vis, apus înainte de a se naşte. Acesta este şi cazul angajatorilor de pe litoral, care au apelat la o nouă strategie, prin care, de câştigat are numai o parte, bineînţeles, cea managerială. Noua găselniţă pare fi desprinsă din timpurile sclavagismului. Ţinta patronilor de pe litoral se îndreaptă, mai nou, către adolescenţi, dornici de muncă pentru a avea bani de buzunar, pe care îi exploatează la maxim, iar când vine ziua remuneraţiei, se lasă cu scântei! Din situaţia descrisă face parte şi o adolescentă de 18 ani, care a alertat Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanţa cu privire la faptul că nu şi-a primit salariul pe zilele lucrate. Tânăra este angajată la un magazin de produse artizanale din Eforie şi, potrivit acesteia, salariul întârzie să apară, motiv pentru care s-a hotărât să ia măsuri. În plus, colegii fetei spun că sunt trataţi precum sclavii, muncesc şi câte 16 ore pe zi, fără contract de muncă. Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa nu au stat pe gânduri şi au demarat o anchetă în acest sens, încă de marţi. Potrivit acestora, se va verifica toată documentaţia, iar dacă sunt găsite nereguli, patronul riscă o amendă cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei. "Marţi am primit o sesizare de la o fată de 18 ani, care reclama faptul că nu şi-a mai primit salariul, ea fiind angajată la un magazin de produse artizanale din Eforie. Am început controlul, verificăm tot ce ţine de documentaţie, iar dacă vor fi găsite nereguli cu privire la contractul de muncă, angajatorul riscă amenzi între 10.000 şi 20.000 de lei", a declarat, pentru "Replica", Didina Mititelu, şeful Serviciului Control Relaţii de Munca ITM Constanţa. Însă, la mijloc sunt mai mulţi factori. În primul rând se verifică documentaţia cu privire la contractul de muncă, iar dacă nu există, poate interveni riscul ca angajatorul să nu recunoască faptul că tânăra a muncit acolo. De asemenea, se va controla şi programul de lucru al angajaţilor.

Adolescenţi puşi la muncă şi daţi afară la sfârşitul zilei

Se pare însă că situaţia reclamată de tânăra de 18 ani nu este singulară. Un tânăr de 17 ani, Codruţ I., ne declară cum a încercat să-şi găsească de muncă pe timp de vară, împreună cu alţi prieteni, a fost pus la muncă şi apoi dat afară. "Mi-am căutat de muncă pe timp de vară. Am găsit la o terasă din Mamaia, ne-a acceptat pe loc. Eram 3. Chiar dacă ne-am dus ca ajutori de ospătari şi de bucătari, am cărat în ziua aceea la mese şi la scaune, de ne-a ieşit pe ochi. Am amenajat, practic, toată terasa. La finele zilei, după vreo 8 ore de muncă la foc automat, ne-a zis să nu mai venim a doua zi. Când am întrebat dacă suntem măcar plătiţi pentru cât am muncit şi care sunt motivele pentru care ne goneşte, ne-a spus să ne luăm tălpăşiţa mai repede până nu ne dă un şut în fund", a declarat, pentru "Replica", Codruţ, adolescentul de 17 ani.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102