REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Tinerii din Constanţa n-au chef de muncă! Ce spun inspectorii şcolari

Tinerii din Constanţa n-au chef de muncă! Ce spun inspectorii şcolari

Replica API 9 iunie 2016 | 00:21 211

Cererea pe piaţă e mare, interesul SCĂZUT

Cererea pe piaţă e mare, interesul SCĂZUT

La iniţiativa ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, miercuri, 1 iunie 2016, a avut loc o întâlnire consultativă privind documentul concept „Educaţie şi formare profesională ale absolvenţilor de clasa a VIII-a”. Pentru Regiunea de dezvoltare Sud-Est, dezbaterea a avut loc pe data de 7 iunie 2016, începând cu ora 11:00, în Constanţa, la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”. În cadrul dezbaterii s-a pus cu precădere accent pe ideea ca elevii să fie consiliaţi de la vârste mici cu privire la formarea lor profesională pe viitor, în funcţie de aptitudinile pe care le au şi pe care le dezvoltă. Inspectorii şcolari spun că cererea pe piaţa muncii este foarte mare, dar, din păcate, motivarea tinerilor este invers proporţională cu aceasta. Tocmai de aceea ar fi bine ca acea consiliere să înceapă timpuriu.

Marţi, 7 iunie, Colegiul Naţional de Arte Regina Maria a găzduit o dezbatere referitoare la opţiunile de educaţie şi formare profesională ale absolvenţilor de clasa a VIII-a: „A fost o dezbatere legată de învăţământul profesional în sistem dual. Au fost 125 de participanţi din judeţele Tulcea şi Constanţa. Din Tulcea a venit un grup de reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Tulcea, angajatori, membri din Consiliul Judeţean, AJOFM. Din Constanţa au participat toate unităţile de învăţământ care au şi şcoală profesională şi liceu, cu partenerii lor de practică”, a declarat pentru „Replica” Gabi Neagu, inspector pentru învăţământul tehnic şi profesional din cadrul ISJ Constanţa. Ea a subliniat importanţa consilierii profesionale a tinerilor şi faptul că ar fi ideal ca aceasta să înceapă mult mai devreme de clasa a VIII-a, astfel încât ei să nu mai fie derutaţi când se întreabă încotro vor să o apuce. Acest lucru poate fi foarte util, întrucât consilierea vine de la specialişti în domeniu, iar mulţi din elevi poate nu sunt consiliaţi suficient de către membrii familiei: „Ideea este că trebuie să venim în faţa elevilor şi părinţilor, în echipă. Nu doar şcoala sau angajatorul. Toată această triadă părinte-partener- angajator trebuie să vină cu argumentele de motivare a elevului, pentru ca acesta să îşi poată alege o meserie sau alta. Cererea este foarte mare pe piaţa muncii. Mai mică este motivarea elevilor către aceste meserii, din diverse motive: nu atât salariale, cât de mentalitate, de insuficientă consiliere din partea familiei şi mai departe a şcolii. Ideea e că s-a pus accent foarte mult pe coborârea momentului consilierii elevului, încă de la clasele primare sau gimnaziale. Nu numai în clasa a VIII-a avem nevoie de consiliere. Este foarte bine ca această consiliere să aibă loc mult mai devreme. Ei sunt derutaţi pentru că poate nu au fost suficient de atenţi la ce aptitudini au. Şi este păcat să nu le identificăm de la vârste mici. Pentru că dacă ai aptitudini pentru o meserie sau alta, îţi va veni mult mai uşor, te vei simţi mult mai atras de acel domeniu şi lucrurile vor merge de la sine. Şi angajatorul te va motiva şi va citi în tine care îţi sunt aptitudinile, iar relaţia va fi perfectă. Dacă faci ceva care nu-ţi place, poţi avea toate condiţiile din lume”, a adăugat inspectorul.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367