REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Tinerii liberali se mobilizează pentru a oferi sprijin în accesarea fondurilor europene

Tinerii liberali se mobilizează pentru a oferi sprijin în accesarea fondurilor europene

Replica API 14 martie 2014 | 00:00 209

Dezvoltare economică

Dezvoltare economică

Remarcaţi printr-o oarecare absenţă din spaţiul public în ultimii ani, tinerii liberali au ajuns la concluzia că este necesară o afirmare. Astfel, formaţiunea de juniori a PNL Constanţa se mobilizează pentru a ajuta tinerii constănţeni să acceseze mai uşor fondurile europene, la îndemâna europenilor şi atât de greu de atins de români. În cadrul unei conferinţe, organizată joi la sediul partidului, TNL a prezentat o temă destinată dezvoltării economice: administrarea şi atragerea fondurilor europene, pe perspectiva tinerilor români, antreprenori, în exerciţiul financiar european 2014-2020. Accesarea acestor fonduri, care asigură atât dezvoltarea personală cât şi cea a întregii naţiuni, este un obiectiv greu de atins de tinerii români. Fie că vorbim de birocraţie, fie că vorbim de absenţa birourilor de informare, care au apărut "ca ciupercile după ploaie" în Europa şi aproape deloc în România, tinerii români întâmpină serioase dificultăţi în accesarea fondurilor europene. La Constanţa, TNL şi-a asumat rolul de a veni în sprijinul acestora şi, prin vocea Cristinei Steliana Mihailovici, reprezentantul autohton la concursul "10 pentru Europa", juniorii liberali promit dezvoltarea facilităţilor de informare şi consiliere: "Eu pot spune, din prisma unui tânăr care accesează aceste fonduri şi le-a accesat şi în afara ţării, că orice tânăr se poate adresa unui birou de informare. Din câte am înţeles, anul acesta, vor fi mai multe facilităţi de informare a tinerilor, în ceea ce priveşte documentaţia şi poate aplica. Ca tânăr liberal, încerc să aplic şi îmi încurajez colegii să aplice pentru aceste fonduri şi, evident, pe toţi tinerii din Constanţa. Noi putem da informaţii, putem consilia, putem ajuta orice tânăr. Ceea ce îmi doresc foarte mult, pentru că acum trei ani m-am întors în România, acest efort să nu fie un vis, ci o realitate. În afara ţării, în Uniunea Europeană, este o realitate şi orice tânăr se poate realiza prin el însuşi, aceste sfaturi fiind o mină de aur şi pe care trebuie să o exploatăm", a declarat Mihailovici.

Practic, TNL Constanţa dispune în prezent doar de capacitatea de consiliere, în cadrul partidului, însă îşi doreşte dezvoltarea unei adevărate reţele de birouri de informare, în special în zona campusurilor universitare sau chiar în sediile universităţilor. Măsura, în opinia lui Mihailovici, este necesară, întrucât comparând cu Barcelona, de exemplu, există o puzderie de astfel de birouri şi care, în Constanţa, lipsesc cu desăvârşire: "În Barcelona, în fiecare mare zonă a oraşelor există un birou de informare în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene, fie că vorbim de o mică afacere, fie că vorbim de IMM, fiecare tânăr poate să apeleze la documentaţia specifică şi la îndrumare de la acest birou internaţional. Aici, consider că, pe viitor în România, vor fi mai multe posibilităţi în acest sens. Înfiinţarea acestor birouri de informare ar putea fi, cu precădere, în apropierea unor universităţi, mai ales că studenţii sunt în cercetare incluşi şi au toată informaţia necesară şi toate abilităţile, să le fie uşor sau chiar să aibă în spaţiul facultăţii, eventual, un consilier. Ar fi minunat. Voi propune colegilor mei, cei care se ocupă de luarea unor decizii. Eu pot să propun tuturor, sunt administraţii care lucrează, o reţea întreagă. Vom avea în vedere deschiderea unui birou de informare, în cadrul PNL. Noi, tinerii liberali, avem o comisie economică, pentru industrie şi comerţ, a cărei preşedinte sunt şi vom încerca să ne implicăm cu toţii. Tinerii liberali sunt foarte deschişi către toţi tinerii constănţeni. Îi aşteptăm chiar cu propuneri şi ne vom implica, în măsura în care vom putea, să îi ajutăm să poată avea acces la informaţiile necesare", a menţionat Mihailovici.

Fondurile europene sunt destinate, în exerciţiul financiar european 2014 - 2020, unor domenii variate, precum cercetare sau inovaţie, dar un accent profund se pune şi se libera întreprindere, mai ales în zona de tineret. Bugetul UE propus pentru perioada 2014 - 2020 este destinat politicilor de agricultură, cercetare, externe ş.a.m.d. (649 miliarde de euro), politica de coeziune (336 de miliarde de euro) sau facilitatea "conectarea Europei", care finanţează proiecte transfrontaliere în domeniul energiei, transporturilor şi tehnologiei informaţiei (40 de miliarde de euro).

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369