REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Tinerii veniţi să muncească pe litoral reclamă... CONDIȚII MIZERE la cazarea personalului!

Tinerii veniţi să muncească pe litoral reclamă... CONDIȚII MIZERE la cazarea personalului!

Replica API 2 iulie 2018 | 00:46 228

În timp ce operatorii economici spun că se confruntă cu o criză gravă de personal,

În timp ce operatorii economici spun că se confruntă cu o criză gravă de personal,

Încă dinainte de startul sezonului estival, operatorii economici semnalau că se confruntă cu o criză acută de personal. „Cea mai gravă din ultimii 28 de ani!”, subliniau reprezentanții operatorii economici de pe litoral, într-una din întâlnirile cu autoritățile. De partea cealaltă, tinerii, adică potențialii angajați, spun că preferă să plece la muncă în străinătate, decât să vină să muncească pe litoral! Motivul: sunt momiți cu salarii decente de 2.000 de lei, dar ajung să primească doar câteva sute de lei și sunt cazați în condiții inumane.

O astfel de situație a fost semnalată redacției „Replica de Constanța” de un tânăr de 18 ani, venit pe litoral, anul acesta, pentru a munci. A găsit locul de muncă, din Costinești, prin intermediul unui anunț pe internet. Când a ajuns însă pe litoral, a constatat că nimic din cele prezentate în momentul discuției pe internet nu corespundea cu realitatea. A rezistat două zile la respectivul loc de muncă!

„Mă numesc Andrei și am 18 ani. Sunt unul dintre tinerii care doresc să muncească cinstit, să își câștige propriul bănuț pe perioada sezonului estival. Am căutat să mă angajez pe litoral. Am găsit pe internet anunțul unui așa zis patron din Costinești. Am sunat și m-au motivat cu un salariu de 2.000 de lei pe lună, cu condiții bune și program de 9 ore pe zi. Am pornit la drum, menționez că nu locuiesc în județul Constanța.

Când am ajuns, am fost pus pe un alt post, nu cel discutat, salariul modificat la 1.500 de lei pe lună și nici acela sigur. Condiții foarte proaste de cazare, vedeți în pozele atașate, dincolo de limita supraviețuirii în condiții umane. Nici măcar animalele nu ar trebui să fie supuse la asemenea condiții! Eram puși cinci în cameră, cu saltele parcă luate de la gunoi, așternuturi murdare, cu insecte de jur împrejur, cu un geam minuscul, făcut dintr-o ramă și bucată de nailon, fără pături sau perne!

Efectiv, pe timp de ploaie, ploua pe noi și pe paturi. Să nu mai zic de baie, care era comună pentru toți salariații, dar și pentru turiștii aflați în tranzit prin Costinești.

La muncă ne ținea de la 7,30 până la 12 noaptea, fără contract. De analize sau alte forme legale nici nu a fost vorba. În încercarae de a găsi un alt loc de muncă în localitatea, ne-am izbit doar de refuzul prietenilor patronului, care pe lângă autoservire se pare că mai are și alte afaceri locale. Am renunțat și am plecat cu ultimii bani pe care îi mai aveam de acasă.

Plata pentru munca din cele două zile nu s-a făcut, am alfat că au fost și alți „angajați” din țară care au muncit în condiții mizere, doar pentru a putea să se întoarcă acasă, primind 200 de lei pentru o săptămână de muncit și locuit în condiții care sfidează orice regulă a umanității și igienei, în secolul în care trăim. Tot timpul cât am stat în acea încăpere, am avut impresia că m-am întors în timp și sunt un sclav pe o plantație!

Vă scriu indignat de ceea ce s-a întâmplat! Mă bucur că am reușit să plec, că nu am luat scabie sau paraziți sau vreo boală de piele, dar mă simt dator să iau atitudine împotriva acestui tip de angajatori care își bat joc de oamenii care nu vor altceva decât să muncească în condiții umane, într-o țară ce se vrea civilizată, o țară europeană” – acesta este mesajul transmis de tânărul angajat.

De menționat că, din păcate, aceasta nu este prima reclamație de acest gen din partea tinerilor angajați pe litoralul românesc. An de an, tinerii reclamă aceleași aspecte, semn că metehnele unor patroni nu s-au schimbat...

F.B.

Citește și:

https://www.replicaonline.ro/de-ce-nu-mai-vor-sa-munceasca-in-sezonul-estival-20-de-ore-zilnic-mananci-resturi-iar-bacsisul-ti-l-ia-patronul-353289/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
va astept la sapa pe ogor nu la frecat pula si pizda e litoral.
2
6
makidoni nenorociti care isi bat joc de romani
5
1
nu tot maidaneziisunt de vina nu?nu ar trebui sa zica nimeni nimic de oameni. In conditiile in care maidanezii cainii abandonati peste tot sunt sursa pericolelor
1
1
acolo e in renovare, puturosii vor lux
0
12
Furati-i si voi cat mai mult si-i lasati balta in mijlocul sezonului dupa ce ati filmat zilnic mizeriile din bucatarii sa aveti dovezi daca va da in judecata ca sunteti hoti!
8
1
Alea e poza de la cap de la costinesti Am fost si eu la munca la un makidon care vinde bauturi la negru. Mi-a zis ca-mi da 18 milioane dar la sfarsit de luna ma scos gaura la gestiune. Un nenorocit. A zis ca e preten cu primaru si ca nu e fruca. Un jegos
10
1
Nea Horica unde esti bre? E la mata in ograda? Sau il stii pe patronake? Bai avarilor, nu va mai satura D-zeu. Doar pamantul o sa va sature !
12
1
Se pling ca nu au forta de munca ca au plecat oamenii afara sau ca tineretul nu vrea sa munceasca pai atit timp cit nu ii creezi conditii de ce v- ar slugari ! Mai bine stai degeaba decit sa muncesti degeaba ! Astia se gindesc numai la burta lor , cu trei luni de sezon vor sa traiasca un an !
10
1
PAI STAU CU AFISELE CA ANGAJAM PERSONAL SEZONIER DIN APRILIE PE TOTI STALPII. LA CE SALARII SI CONDITII .... SA MUNCEASCA EI IN LOCUL ANGAJATILOR. VAI DE NOI CICA NU VOR SA MUNCEASCA ROMANII !
9
0
in Costinesti este posibil orice !patronii vin vara pe litoral ca sa se imbogateasca rapid ,neachitand taxele catre autoritatile locale,neplatind salarii,sanatate,impozit cu alte cuvinte darile la stat.Autoritatile sa se ocupe de acesti mafioti !
11
1
Clima nu ajuta deloc turismul de pe litoral. Suntem in plina vara si nu avem vreme buna de plaja. Daca turistii nu se simt bine pe plaja nu cheltuie. Daca nu cheltuie bani multi patronii nu au incasari. Fara incasari mari intr un termen scurt nu pot fi asigurate conditii bune pentru personal. Turismul se va restrange pe litoral.
1
15
NATIONALIZAREA,,,,,,,,Patronu la spanzurat.
11
4
Lasati i pe machedoni sa serveasca ei la mese, numai munciti ca fraierii pe doi lei..
24
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218