Tinmar Energy, amendată pentru manipularea pieței energiei, și-a băgat coada și la CT BUS
Tinmar Energy, amendată pentru manipularea pieței energiei, și-a băgat coada și la CT BUS
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestTinmar Energy SA, firma lui Augustin Oancea, și-a întins antenele la CT BUS S.A., unde va furniza, timp de patru luni, energie electrică. Contractul are o valoare de peste 1,5 milioane de lei și a fost atribuit pe 25 octombrie. Tinmar Energy este o firmă destul de controversată la nivel național, fiind înconjurată de scandaluri, după ce ANAF și ANRE i-au adus acuzații grave, fiind sancționată de cea din urmă. Recent, a fost amendată cu o sumă record pentru manipularea pieței de energie.
Tinmar Energy, unul dintre cei mai mari jucători din piața privată de energie din România, și-a adjudecat recent un contract de furnizare de energie electrică pentru CT BUS S.A. Constanța. Acesta are o valoare de 1.508.597 de lei, fără TVA, și va asigura alimentarea cu energie electrică pe o durată de patru luni.
Compania, deținută de antreprenorul Augustin Oancea, continuă astfel seria colaborărilor cu instituțiile publice locale și naționale. Pe lângă contractul cu CT BUS S.A., Tinmar Energy are o istorie consistentă de colaborări în Constanța. La sfârșitul anului 2023, compania obținuse un contract de furnizare a energiei electrice pentru Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (CN APM) Constanța.
În valoare de 22.463.800 de lei fără TVA, contractul includea furnizarea de energie pentru porturile Constanța și Midia, precum și pentru clădirile și instalațiile din Constanța, Mangalia și Midia. Contractul, cu o durată de șase luni, a fost atribuit prin licitație publică și acoperea necesarul energetic al instituției până la jumătatea anului 2024.
Alte contracte recente: Administrația Porturilor Maritime și Ministerul Apărării
Un alt contract semnat de Tinmar Energy la începutul anului 2024 este cu Ministerul Apărării Naționale pentru alimentarea cu energie a Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” din Constanța. Contractul, atribuit în urma unei negocieri directe, avea o valoare de 763.310,79 lei și o durată de un an. Pe lângă aceasta, Tinmar Energy și-a asigurat și un contract de un milion de lei cu Administrația Porturilor Dunării Maritime SA, pentru sucursalele acesteia din Tulcea și Brăila.
Tinmar Energy, o companie în creștere rapidă, dar nu lipsită de controverse
Tinmar Energy SA, condusă de Augustin Oancea, este cel mai mare trader privat de energie din România. Cu afaceri de peste trei miliarde de lei în 2023 și un profit net de peste 311 milioane de lei, Tinmar domină piața energiei private din țară, în ciuda scandalurilor recente legate de sancțiuni aplicate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). În 2022, ANRE a amendat Tinmar Energy și afiliatul său, Solprim SRL, cu câte 20.000 de lei fiecare, pentru emiterea notificărilor de întrerupere a furnizării energiei fără a avea acest drept legal. Totodată, ANAF a început investigații asupra companiei, pe fondul unor acuzații că Oancea ar colabora cu firme paravan pentru a obține subvenții de la stat.
În ciuda succeselor în obținerea contractelor publice, Tinmar Energy s-a confruntat și cu obstacole. În noiembrie 2022, ANRE a sancționat compania pentru nereguli în îndeplinirea obligațiilor contractuale, aplicând amenzi de 20.000 de lei atât companiei, cât și partenerilor săi. Potrivit ANRE, Tinmar Energy și afiliații săi ar fi transmis notificări de întrerupere a furnizării energiei către clienți, în mod nejustificat, ceea ce a dus la impunerea unor sancțiuni financiare.
Amendă de 73 de mil. de euro pentru manipularea pieței
La începutul lui februarie 2024, ANRE a sancționat Tinmar Energy cu cea mai mare amendă pentru manipularea pieței angro de energie din istoria UE, în cuantum de 73 milioane euro, echivalentul a 364 de milioane de lei. Compania a contestat sancțiunea în justiție și a respins public, în detaliu, concluziile inspectorilor Autorității.
Augustin Oancea, Tinmar Energy SA
În top TOP Forbes 500, August Oancea ocupă locul 20 în România, cu 1,4 miliarde lei. Pe lângă furnizarea de energie electrică și gaze naturale, grupul Tinmar se ocupă și de dezvoltarea de capacități de producție energie regenerabilă, operând peste 100 MW putere instalată în parcuri fotovoltaice.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News