REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Tir de rachete neidentificate a lovit o bază cu soldați americani în Irak, pe fondul tensiunilor SUA - Iran

Tir de rachete neidentificate a lovit o bază cu soldați americani în Irak, pe fondul tensiunilor SUA - Iran

Replica API 12 ianuarie 2020 | 00:00 260

sursa foto: cdnph.upi.com

Opt rachete au lovit duminică o bază aeriană irakiană care găzduieşte soldaţi americani la nord de Bagdad, au transmis surse militare irakiene, fără a preciza originea tirurilor, potrivit AFP, scrie Agerpres. Incidentul intervine în contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran după asasinarea de către armata americană a generalului iranian Qassem Soleimani.

Patru soldaţi irakieni au fost răniţi, conform armatei irakiene. Sursele militare irakiene au dat asigurări că niciun soldat american nu a fost rănit sau ucis.

Aproape toate trupele americane au părăsit deja această bază situată la Balad, după escaladarea tensiunilor dintre SUA şi Iran. "Nu mai sunt decât circa 15 soldaţi americani şi un singur avion la Balad", a afirmat pentru AFP o sursă militară irakiană.

Responsabili ai serviciilor de securitate irakiene au declarat anterior tot pentru AFP că 90% dintre subcontractanţii americani desfăşuraţi la bază au fost evacuaţi.

De la sfârşitul lunii octombrie, zeci de rachete au fost lansate asupra unor baze irakiene care găzduiesc soldaţi americani, omorând la 27 decembrie un subcontractant american. SUA au acuzat facţiuni ale armatei irakiene pro-Iran de aceste tiruri de rachetă.

Ca represalii, la 29 decembrie, SUA au bombardat baze irakiene de la frontiera cu Siria, omorând 25 de combatanţi ai Hashd al-Shaabi, o coaliţie de paramilitari pro-Iran integrată trupelor irakiene.

Escaladarea a atins apoi un nivel inedit, cu un atac cu dronă, la ordinul preşedintelui american Donald Trump, care i-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani şi pe numărul doi al Hashd al-Shaabi, Abu Mehdi al-Muhandis, în apropiere de aeroportul din Bagdad, la 3 ianuarie.

Iranul a ripostat la 8 ianuarie lansând 22 de rachete balistice asupra bazei aeriene irakiene Ain al-Assad (vest), care găzduieşte trupe americane, fără a face victime.

De atunci, tirurile cu rachete asupra intereselor americane, printre care şi ambasada din Zona Verde din Bagdad, s-au reluat aproape zilnic, în contextul în care Parlamentul irakian a votat pentru plecarea trupelor străine din ţară.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cineva trebuie sa se linisteasca, in zona respectiva.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102