REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Tiroidita autoimună – ce este, de ce apare și cum se tratează

Tiroidita autoimună – ce este, de ce apare și cum se tratează

Replica API 7 august 2020 | 18:42 1237

Dacă sistemul imunitar al organismului produce fără motiv anticorpi care atacă țesuturile glandei tiroide, declanșând un proces inflamator la nivelul acesteia, vorbim despre tiroidita autoimună.

Tiroidita autoimună poate cauza atât forme de hipotiroidism - tiroidita Hashimoto, cât și forme de hipertiroidism – boală Graves.

Tiroidita cronică autoimună este asociată adesea în mod eronat în mod exclusiv cu boală Hashimoto, însă în aceeași măsură formă autoimună de tiroidita poate determina și activitatea prea intensă a glandei tiroide, adică hipertiroidismul.

Cauze tiroidita autoimună

La fel că în cazul oricărei boli autoimune, nu se cunoaște cauza exactă care declanșează tiroidita autoimună. Există însă o serie de factori care contribuie la instalarea acesteia:

Moștenirea genetică: persoanele care au o rudă apropiată ce suferă de tiroidita autoimună au risc crescut de a dezvoltă, la rândul lor, această afecțiune endocrinologică.

Consumul excesiv de iod: întrucât este mult mai des diagnosticată în comunitățile în care consumul de iod din dietă este mai mare, oamenii de știință suspectează că iodul în exces contribuie la apariția tiroiditei autoimune.

Vârstă: pe măsură ce înaintăm în vârstă, suntem mai expuși riscului de a dezvoltă tiroidita autoimună. Asta nu înseamnă însă că cei mici nu pot suferi de această boală, însă în rândul copiilor tiroidita autoimună este mult mai rară decât la adulți.

Simptome tiroidita autoimună

Simptomele diferă în funcție de activitatea glandei tiroide în urmă atacului sistemului imunitar. Asta înseamnă că dacă glanda devine foarte lentă, adică vorbim despre hipotiroidism (Hashimoto), simptomele sunt unele, iar dacă glanda devine hiperactivă (boală Graves), simptomele sunt altele.

Simptome hipotiroidism – tiroidita Hashimoto:

Creștere în greutate

Oboseală extremă

Uscăciunea pielii

Căderea părului

Sensibilitate la frig

Constipație

Dereglarea ciclului menstrual

Simptome hipertiroidism - boală Graves:

Transpirații

Puls accelerat, palpitații

Anxietate, irascibilitate, nervozitate

Tremur

Oboseală, insomnii

Scădere în greutate

Dereglarea ciclului menstrual

Disfuncții erectile/ pierderea apetitului sexual

Diagnosticare tiroidita autoimună

Analizele de sânge, în special cele care verifică nivelul de hormoni tiroidieni din organism, sunt folosite de medic pentru a diagnostica tiroidita autoimună. Și analizele de sânge care verifică prezența anumitor anticorpi sunt, de asemenea, utilizate în acest scop.

Medicul va discuta cu pacient și despre istoricul familial, tratamentele la care a fost expus, obiceiurile alimentare și istoricul medical personal.

Tratament tiroidita autoimună

Tiroidita cronică autoimună nu se vindecă, ceea ce înseamnă că tratamentul este administrat astfel încât organismul să resimtă cât mai puțin dereglările hormonale și să aibă de-a face cu cât mai puține simptome.

Dacă glanda tiroidă este hipoactivă, medicul va recomandă tratamentul hormonal de substituție, care asigura organismului hormonii tiroidieni sub formă sintetică. Asta înseamnă că pacientul va beneficia de doză zilnică de hormoni tiroidieni necesari, prin simplă administrare a medicamentelor pe baza de hormoni sintetici.

Pe de altă parte, dacă glanda tiroidă este hiperactivă în urmă activității autoimune a organismului, medicul va recomandă un tratament care să inhibe producția de hormoni tiroidieni și să reducă impactul pe care aceștia îl au asupra organismului.

În ambele cazuri, fie că vorbim despre hipotiroidism, fie că vorbim despre hipertiroidism, se recomandă o serie de modificări la capitolul stil de viață, astfel încât organismul să fie susținut pentru menținerea stării de bine.

Așadar, medicii recomandă adoptarea unei diete sănătoase, echilibrate, care să ofere organismului nutrienții necesari. De pildă, pacienților cu boală Graves li se recomandă consumul de alimente cu un conținut ridicat de calciu, care protejează sistemul osos – se știe că riscul de osteoporoză este mai mare la aceștia.

Sportul trebuie, de asemenea, să facă parte din viață pacientului care suferă de tiroidita autoimună, acesta echilibrând activitatea întregului organism.

Expunerea la stres poate fi extrem de dăunătoare pentru pacientul care suferă de boli ale tiroidei, de aceea se recomandă limitarea acestei expuneri.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218