REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
14.2° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Tiroidita postpartum: simptome, cauze și tratament

Tiroidita postpartum: simptome, cauze și tratament

Replica API 15 septembrie 2021 | 00:00 511

Tiroidita postpartum este o boală tiroidiană autoimună – variantă a tiroiditei cronice autoimune (tiroidita Hashimoto) care apare în timpul primului an după naştere.

Sursa foto: Shutterstock

Descoperă, în cele ce urmează, care sunt cauzele, simptomele și metodele de tratament.

Ce este tiroida?

Tiroida este un organ în formă de fluture în partea inferioară a gâtului. Produce hormoni tiroidieni care sunt trimiși către fiecare țesut din corpul tău. Hormonii tiroidieni sunt importanți și afectează aproape fiecare parte a organismului tău. Te ajută să te încălzești, să îți folosești energia și să îți menții inima, creierul și mușchii în funcțiune.

Tiroidita postpartum este o afecțiune neobișnuită în care glanda tiroidă care funcționează anterior normal se inflamează în primul an după naștere, scrie doc.ro.

Tiroidita postpartum durează adesea de la câteva săptămâni până la câteva luni. Dar, tiroidita postpartum poate fi dificil de recunoscut, deoarece simptomele sale sunt adesea interpretate greșit, acestea fiind adesea confundate cu stresul tulburărilor de dispoziție caracteristice perioadei de după naștere și depresiei postpartum.

Pentru majoritatea femeilor care dezvoltă tiroidită postpartum, funcția tiroidiană revine la normal în decurs de 12 până la 18 luni de la începutul simptomelor. Totuși, unele femei dezvoltă complicații permanente.

Ce simptome are tiroidita postpartum

În timpul tiroiditei postpartum, este posibil să experimentezi două faze. Inflamația și eliberarea hormonului tiroidian ar putea provoca mai întâi semne ușoare și simptome similare cu cele ale unei tiroide hiperactive (hipertiroidie), inclusiv:

• Anxietate

• Iritabilitate

• Bătăi rapide ale inimii sau palpitații

• Pierderea în greutate inexplicabilă

• Sensibilitate crescută la căldură

• Oboseală

• Tremur

• Insomnie

Aceste semne și simptome apar de obicei de la una până la patru luni după naștere și durează de la una până la trei luni.

Mai târziu, pe măsură ce celulele tiroidiene devin afectate, se pot dezvolta semne și simptome ușoare ale tiroidei subactive (hipotiroidism), inclusiv:

• Lipsa de energie

• Sensibilitate crescută la frig

• Constipație

• Piele uscată

• Creștere în greutate

• Depresie

Aceste semne și simptome încep de obicei în termen de patru până la șase săptămâni după ce simptomele hipertiroidismului s-au rezolvat și pot dura de la șase până la 12 luni.

Reține, totuși, că unele femei care au tiroidită postpartum dezvoltă simptome numai de hipertiroidism sau numai de hipotiroidism.

O criză tiroidiană poate provoca colaps și șoc și este o urgență medicală gravă. Dacă te simți rău sau ai aceste simptome, ar trebui să mergi imediat la cel mai apropiat spital, pentru investigații și tratament.

Cauzele tiroiditei postpartum

Sistemul imunitar poate ataca tiroida după ce ai născut și poate provoca inflamarea tiroidei. Acest lucru face ca tiroida să devină hiperactivă și să înceapă să trimită prea mulți hormoni tiroidieni în sânge. Acest lucru îți poate face corpul să funcționeze prea repede.

După ceva timp, tiroida se va epuiza și va încetini cantitatea de hormoni tiroidieni pe care o produce, ceea ce va duce la insuficiența hormonilor tiroidieni în organism. Aceasta se numește tiroidă subactivă, care va face corpul să funcționeze prea lent. Experții nu știu exact ce anume cauzează tiroidita postpartum.

Deși nu este o afecțiune foarte frecventă, este posibil ca unele femei să fie mai predispuse să o dezvolte. Acestea includ femeile care:

• Au anticorpi tiroidieni înainte de sarcină

• Au avut anterior tiroidită postpartum

• Au avut alte probleme cu tiroida înainte

• Au un istoric familial de boală tiroidiană

• Au o boală autoimună, cum ar fi diabetul de tip 1

Deci, deși cauza exactă a tiroiditei postpartum nu este clară, femeile care dezvoltă tiroidită postpartum au adesea concentrații mari de anticorpi anti-tiroidieni la începutul sarcinii și după naștere. Cel mai probabil, femeile care suferă de această afecțiune au deja o afecțiune tiroidiană autoimună care se declanșează după naștere, din cauza fluctuațiilor funcției imune. Această afecțiune de bază pare să fie foarte asemănătoare cu tiroidita Hashimoto, în care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă.

Deși sunt necesare cercetări suplimentare, unele studii au arătat, de asemenea, o legătură între tiroidita postpartum și depresia postpartum. Ca urmare, dacă ai fost diagnosticată cu depresie postpartum, medicul tău va verifica probabil funcționarea tiroidei.

Complicații

Pentru majoritatea femeilor care dezvoltă tiroidită postpartum, funcția tiroidiană revine în cele din urmă la normal - de obicei în decurs de 12 până la 18 luni de la începutul simptomelor. Cu toate acestea, unele femei care suferă de tiroidită postpartum nu se recuperează din faza hipotiroidiană. Drept urmare, dezvoltă hipotiroidism, o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficient de mulți hormoni importanți.

Tiroidita postpartum de obicei nu durează mult și se poate vindeca relativ rapid singură. În cazurile ușoare, în care nivelul hormonilor nu este extrem de ridicat sau de scăzut, este posibil să nu ai nevoie de niciun medicament. Medicul tău îți va face câteva analize de sânge pentru a verifica nivelul hormonilor tiroidieni (TSH) pentru anticorpi tiroidieni. Tratamentul tiroiditei postpartum depinde de nivelul hormonilor.

Dacă ai simptome majore hiperactive ale tiroidei și niveluri hormonale fluctuante, medicul tău îți poate prescrie medicamente beta-blocante sau steroizi prednisonici pentru a ajuta la reducerea inflamației.

Pentru simptome majore ale tiroidei subactive și nivelurile hormonale, medicul tău îți poate administra un medicament tiroidian numit levotiroxină.

De asemenea, medicul îți poate recomanda să iei suplimente de seleniu sau să consumi alimente bogate în seleniu. Acest mineral poate ajuta la scăderea inflamației tiroidei.

Va trebui să ți se testeze sângele în mod regulat pentru a te asigura că hormonii tiroidieni rămân la un nivel sănătos. Dacă iei medicamente, va trebui să continui testarea pentru a vedea dacă mai ai nevoie de medicamente și mai târziu.

În majoritatea cazurilor, tiroidita postpartum se vindeca total în decurs de 12 până la 18 luni și vei avea o recuperare completă. Dacă simptomele nu se îmbunătățesc, este posibil să ai probleme permanente cu tiroida și vei avea nevoie de mai mult tratament.

Prevenția

Deși este posibil să nu poți preveni tiroidita postpartum, poți lua măsuri pentru a te îngriji în lunile de după naștere. Dacă ai semne sau simptome neobișnuite după naștere, nu presupune din start că sunt legate de stresul îngrijirii unui nou-născut. Dacă ai un risc crescut de tiroidită postpartum, discută cu medicul tău despre cum să îți monitorizezi starea de sănătate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218