REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Tit-Liviu Brăiloiu: „Klaus Iohannis încalcă grav prevederile exprese ale Constituţiei României”

Tit-Liviu Brăiloiu: „Klaus Iohannis încalcă grav prevederile exprese ale Constituţiei României”

Replica API 17 mai 2018 | 23:59 310

Tit-Liviu Brăiloiu, senator PSD, a făcut o declarație politică, intitulată „Pesediştii şi românii”, în cursul zilei de miercuri, 16 mai a.c. În cadrul acesteia el spune că președintele Klaus Iohannis a declarat „război” partidului din care face parte senatorul.

„Săptămâna trecută, în declaraţia politică intitulată „Un drept legitim cu conotaţii de showbiz”, atrăgeam atenţia asupra exprimării tendenţioase, incitatoare la adresa PSD, folosită de preşedintele Klaus Iohannis în declaraţia de presă în care, cu metafore şi emfază, anunţa naţiunea că va ataca la Curtea Constituţională legile justiţiei, precum şi intenţia de a sesiza şi Comisia de la Veneţia pe aceeaşi temă. La acea dată am apreciat că nu a fost altceva decât o răbufnire de moment, uşor necontrolată, deşi nicidecum scuzabilă.

Iată însă că realitatea ultimelor zile demonstrează exact contrariul, respectiv că totul a fost rostit cu bună ştiinţă, respectiv că domnul Iohannis a declarat război total împotriva PSD, respectiv a coaliţiei de guvernare rezultată în urma alegerilor democratice, aşa cum se întâmplă în orice stat de drept. În consecinţă, exprimarea preşedintelui la adresa PSD a devenit deosebit de virulentă, incitatoare la răzvrătire pentru o parte a populaţiei, minoritară, împotriva celeilalte părţi a populaţiei, majoritară, fapt ce i-a determinat pe unii analişti să concluzioneze că a fost declanşat un adevărat „război româno – român”.

Argumentele privind aceste primejdioase atitudini sunt nu doar numeroase şi pe deplin edificatoare, ci au fost evidenţiate prin aprecieri făcute cu prilejul aniversării, la cel mai înalt nivel, a unor evenimente istorice deosebit de importante în devenirea istorică a României, mai ales în Anul Centenarului Marii Uniri.

Este vorba atât de ceremonia organizată cu prilejul aniversării Zilei Independenţei de Stat a României, precum şi a Zilei Europei, la 9 mai, cât şi de dezbaterea organizată la Blaj, la data de 12 mai, cu titlul: „Blaj 1848-2018: conştiinţă naţională şi destin european”. Evenimente deosebit de onorante, cu o mare rezonanţă în istoria României moderne, pe care domnul Klaus Iohannis le-a deturnat pur şi simplu în favoarea domniei-sale. La acestea se adaugă şi manifestaţia din Piaţa Victoriei a unor veşnici #rezist, dintre care unul, încurajat evident de îndemnul preşedintelui ţării, a declarat textual: „A început bătălia finală între bine şi rău!”

Atenţie, doamnelor şi domnilor senatori ! A început bătălia finală ! Această afirmaţie nu a mai fost făcută până acum şi nici n-ar fi îndrăznit cineva să o facă dacă nu ar fi fost întemeiată pe chemarea preşedintelui ţării la acţiuni antisociale, împotriva ordinii de drept. Dar, odată făcută, apreciez că această afirmaţie deja reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

„Românii bine au făcut că s-au răzvrătit”, a mai afirmat domnul Iohannis. Întrucât domnia-sa este preşedintele tuturor românilor, despre care români este vorba ? Şi împotriva căror altor români ? Şi care sunt scopurile politice, economice, sociale ori de altă natură pe care le urmăresc sau le facilitează românii răzvrătiţi, dar şi cui servesc acestea ?

Răspunsul, pe care îl apreciez de o gravitate deosebită, este foarte simplu şi ni-l dă însuşi domnul preşedinte: „Acum, cu aceşti pesedişti (…)”. Deci, milioanele de români care au avut încredere în Programul PSD şi au venit la vot în decembrie 2016 nu sunt, de fapt, români, ci „pesedişti” ! Şi încă gratulaţi cu peiorativul „aceşti” !

Ca nu cumva să încapă vreo unde de îndoială, tot la Blaj, domnul preşedinte a precizat: „Vreau să le reamintesc acestor pesedişti că românii sunt europeni (…)” În concluzie, cu bună ştiinţă, domnul Iohannis împarte naţiunea în buni şi răi, adică în români şi pesedişti, dar îi şi învrăjbeşte. Adică, divide et impera, aşa cum se exprima cu câteva zile în urmă.

Faţă de această atitudine, sunt de analizat mai multe aspecte.

În primul rând, domnul Klaus Iohannis încalcă grav prevederile exprese ale Constituţiei României, aşa cum am arătat în repetate rânduri, conform cărora „Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate” (art. 80 alin. (2)). Ca atare, comportamentul abuziv al preşedintelui denotă, concomitent, două lucruri la fel de rele: ori nu a reuşit să cunoască aceste prevederi ( după trei ani de mandat !), ori nu le bagă în seamă.

În al doilea rând, întrucât se afirmă că deja a intrat în campania electorală pentru un nou mandat, acest lucru nu-l scuză deoarece o susţinere a electoratului se câştigă, de exemplu, cu un proiect de ţară (acesta a fost adoptat doar de PSD la începutul acestui an), cu acţiuni de mediere responsabilă, corectă şi orientată spre progres, nicidecum cu incitare directă la răzvrătire a unor români împotriva altor români.

În al treilea rând, cu numai câteva zile în urmă, domnul Klaus Iohannis a fost sancţionat cu amendă de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru folosirea expresiei defăimătoare „nişte penali”, lucru despre care atrăgeam atenţia într-o declaraţie anterioară, pe care exact aşa am şi intitulat-o. Maniera în care constat că preşedintele se exprimă, după cum am arătat, cu referire la o parte a populaţiei ţării, s-ar putea să atragă din nou atenţia sus-numitei instituţii.

Şi astăzi, ca şi cu ani în urmă, copiii se mai joacă „De-a hoţii şi vardiştii”. Domnul preşedinte însă, în exercitarea înaltelor sale prerogative constituţionale, apreciez că nu-şi poate permite jocul periculos De-a pesediştii şi românii”, a declarat Tit-Liviu Brăiloiu în plenul Parlamentului.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218