rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Tofolean, managerul SPITALULUI JUDEȚEAN: Cine NU a văzut pacienți cu COVID, NU poate să-și imagineze ce DRAMĂ este! Video

Ioan Tiberiu Tofolean află astăzi dacă îi va fi prelungit mandatul de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, între timp urmând a se organiza un concurs. Acesta a acordat un interviu pentru cotidianul Replica de Constanța, în care a vorbit despre problemele cu care se confruntă unitatea spitalicească, proiecte, dar și alte subiecte de interes pentru cetățeni.

În interviul precedent, of-ul lui Ioan Tiberiu Tofolean era legat de necesitatea unei clădiri cu 500 de paturi, fie că este vorba de un spital, fie o clădire pavilion a spitalului. ”Noi am demarat pe mai mult planuri această inițiativă și trebuie să vă spunem că suntem într-o fază intermediară. Ideea este de a accesa fonduri europene pentru a construi cele două pavilioane în curtea spitalului care să însumeze 500 de paturi și să degreveze spitalul. Asta rezolvă doar parțial problema cu care ne confruntăm. Proiectul nu rezolvă problema celor 500 de paturi fizice despre care e vorba. Aici lucrurile sunt puțin mai complexe, ne trebuie un plan național de paturi, iar tendința și indicațiile UE este aceea de a reduce numărul de paturi și atunci cred că va fi destul de dificil să obținem suplimentarea numărului de paturi. Am inițiat anumite demersuri și împreună cu factorii politici de decizie sperăm să obținem această suplimentare”, a explicat Ioan Tiberiu Tofolean.

Situația paturilor de la ATI

”Situația este pe un făgaș pozitiv, a scăzut semnificativ numărul de pacienți cu Covid, chiar se desfășoară o ședință a Consiliului medical prin care vom reloca extensiile Covid. Trendul este descendent și oarecum intrăm, încet, într-o normalitate”, a spus managerul.

Deficit de personal angajat și situația materialelor necesare

”Noi am mai scos posturi la concurs, am înlocuit personalul care a ieșit la pensie. Deficitul de personal se menține și se va menține o lungă perioadă de timp. Marea problemă a fost personalul de îngrijire a pacienților cu Covid, din păcate, personalul medical a fost mai reticent și chiar dacă veneau la concurs și auzeau că este vorba despre pacienții bolnavi cu Covid se retrăgeau și trebuia să anulăm concursul. Nu am avut probleme cu materialele sanitare, sunt unele probleme pe plan național care se regăsesc și la noi, mai exact, este vorba despre medicamentele pentru pacienții de Covid, în rest nu am avut probleme grave”, ne-a spus Tofolean.

De ce este necesar să ne vaccinăm?

”Să o luăm de-a lungul istoriei, marile pandemii și epidemii au ucis mai multe persoane decât războaiele mondiale și până când nu s-au introdus aceste vaccinuri, nu au putut fi eradicate. Singura șansă de a scăpa de această pandemie este să ne vaccinăm. Niciun vaccin și niciun medicament nu a fost perfect de la început, probabil că sunt unele perfectibile, dar punând în balanță beneficiile și costurile, beneficiile sunt net în favoarea vaccinării. Orice tratament și orice medicament are marja lui de risc, nimic nu garantează 100% succesul, această marjă trebuie să fie cât mai mică, reacțiile adverse la aceste vaccinuri au fost foarte mici, ele s-au încadrat în acea marjă de bun simț pentru majoritatea medicamentelor și tratamentelor. Populația este liberă să aleagă, dar eu cred că o minte rațională este liberă să aleagă atunci când judecă fenomenul și nu are cum să nege rolul benefic al vaccinului. Cine nu a avut Covid sau nu a văzut pacienți cu Covid, nu poate să-și imagineze ce dramă este din punct de vedere medical. Am avut persoane cunoscute perfect sănătoase sau cu minime probleme medicale care au decedat în câteva zile și atunci cred că rațiunea trebuie să învingă”, a explicat medicul.

Ne putem infecta cu Covid chiar dacă ne-am vaccinat?

”Vaccinul pe care îl introducem în corp stimulează formarea de anticorpi, iar atunci variația individuală este foarte mare, fiecare reacționăm altfel, unii producem foarte mulți anticorpi, alții mai puțini, dar sunt persoane la care anticorpii au rămas foarte scăzuți și nu suntem apărați împotriva virusului. Aici este o variabilitate individuală foarte mare. În al doilea rând, există și o perioadă de latență în care acești anticorpi ajung la valori care să te protejeze și mai este un aspect, mai exact, aspectul de a transmite boala. Trebuie să respectăm aceste reguli cărora nimănui nu i-a făcut plăcere, nici măcar celor ce le-au emis. Am avut o cunoștință care a fost infectată cu Covid, a trecut peste boală, a făcut vaccinul și a făcut încă o dată Covid pentru că avea anticorpii zero. A avut două imunizări, una pasivă și una activă, una de la boală și una de la vaccin”, potrivit lui Tofolean.

Timpii de așteptare la Unitatea de Primiri Urgențe

”Timpii de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe este mare peste tot în lume. Trebuie să știți că noi suntem singura Unitate de Preluare Urgențe din oraș, dar și din județ pentru că urgențele majore ajung tot la Constanța. Orice urgență care vine și se prezintă la serviciul nostru este catalogată, urgență mare, medie, mică. În această perioadă veneau pacienți cu Covid și pacienți fără Covid, la unii simptomatologia putea să sugereze Covidul, ei trebuiau testați pentru că circuitul pacienților infectați era unul, iar circuitul neinfectați era altul. Mai mult, aveau nevoie de investigații, o tomografie, o radiologie, atunci se făceau loturi, 3 pacienți cu Covid, se dezinfecta aparatul care dura cel puțin 30 de minute, intrau alte persoane neinfectate. Nu cred că cineva care a fost o urgență majoră a fost amânată sau a așteptat prea mult. Ne cerem scuze dacă au fost anumite întârzieri, dar oamenii trebuie să înțeleagă că atât se poate face”

Cele mai des întâlnite probleme ale pacienților cu Covid și cu ce sechele rămân

”Marea problemă a fost cea respiratorie, am suplimentat sursele de oxigen de 5 ori. Dacă de obicei spitalul consuma 50 de metri cubi pe oră, la acest moment am ajuns să consumăm 200 de metri cubi pe oră. Am închiriat stocatoare de oxigen pentru a face față, toate cu costuri foarte mari, important este să asigurăm pacienților oxigenul necesar. Cea de-a două problemă cu care se confruntă pacienții Covid este cea a cheagurilor de sânge la toate nivelurile posibile. Avem pacienți care după ce au făcut Covid, au venit cu tromboze, niște vase de sânge care fac excepțional de rar tromboze. Au mai existat tot felul de infecții colaterale, sindromul inflamator post-Covid. Este o problemă legată de efectele virusului asupra diferitelor structuri, despre boala aceasta se cunoaște doar de un an și puțin. Vor mai trece mulți ani și decenii până când se vor cunoaște toate detaliile despre acest virus. Se pare că, variabilitatea simptomelor este variată, cred că puține organe scapă neatinse de virus, el are o mare capacitate de a se adapta și de a se muta și de a ataca foarte multe structuri”, a explicat medicul Tofolean.

Tratarea pacienților non Covid

”Sigur că da, chiar săptămâna aceasta a crescut foarte mult numărul pacienților non-Covid, de aceea noi ne adaptăm situației și anulăm și desființăm extensiile Covid, tocmai pentru a asigura fluxul pacienților cu alte boli”, a spus managerul.

Pregătirea managerilor de unități medicale

”Cred că orice manager de spital pus în funcție trebuie să îndeplinească anumite criterii și condiții, trebuie să aibă niște cursuri de management și calități morale. Noțiunea de pregătire a unui manager este foarte relativă, practic ai de-a face cu organizarea unei structuri într-un cadru legislativ dat, în niște condiții materiale date, în niște condiții sociale foarte bine stabilite. Aici este paradoxul sistemului sanitar, acest spital este unitate de sine stătătoare care se autofinanțează, dar, practic, spitalul este verificat după sistemul societăților de stat. Te autofinanțezi, ești independent financiar, dar ești verificat de Curtea de Conturi. Pregătirea unui manager este o pregătire foarte relativă”, a mai spus Ioan Tiberiu Tofolean.

Concurs pentru ocuparea postului de manager

Postul de manager al Spitalului Județean a fost scos la concurs. Mai exact, președintele CJ a emis dispoziția privind aprobarea regulamentului de organizare și desfășurare a concursului. Veți participa?

”Eu am fost numit manager interimar în luna noiembrie, mandatul meu se termină pe 13 mai. Conform legii, acest post trebuie scos la concurs, sigur că se mai pot da derogări și se poate prelungi mandatul. Nu am luat încă o hotărâre, mai este timp până atunci. Sunt niște proiecte care trebuie duse mai departe. Am început niște proiecte frumoase și de perspectivă și ele trebuie duse mai departe indiferent de cine va veni”, a spus Ioan Tiberiu Tofolean.

Despre medicul care a decedat la Heka

Medicul care a decedat în cadrul unei unități medicale private activa și la Spitalul Județean. ”Doamna doctor era o persoană amabilă, drăguță, a făcut rezidențiatul la noi, a dat examenul de medic specialist aici, o cunoșteam destul de bine, participa la gărzi, o persoană amabilă și drăguță”, ne-a spus managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Mai multe detalii puteți urmări în materialul video de mai jos:

Video:

Liliana IONIȚĂ

joi, 13 mai 20213203
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
mai mult...Interviuri
22 mai 00:06InterviuriHoria CONSTANTINESCU: Operatorii din MAMAIA nu vor mai primi AUTORIZAȚII pe ochi frumoși

Cel mai vânat funcționar public din România este, fără doar și poate, Horia Constantinescu, directorul adjunct al...7037

14 mai 00:17InterviuriINTERVIU, partea a III-a! CHIȚAC: Sunt MULȚUMIT de activitatea lui HORIA Constantinescu! Video3543
2 iun 00:09InterviuriDISCUȚIE ACIDĂ cu Gheorghe Haleț: USR face GREȘELI de ÎNCEPĂTORI și profită de AMBUSCADA politică! Video3703
20 mai 00:00InterviuriFlorin CHELARU: În Mamaia Nord sunt INTERZISE kebab-ul, porumbul și shaorma. Vreau să ridic ștacheta stațiunii!

Mamaia Nord este o zonă turistică aflată în plina expansiune, în ultimii ani bucurându-se de o mai mare atenție...8098

20 mai 23:59InterviuriDr. Marius Popa, de la MEDICINĂ LEGALĂ: Este diferență între a muri de COVID și cu COVID! Video3607
2 iun 00:09InterviuriVIDEO! 10 milioane de euro, FONDURI EUROPENE, a adus DELICOTI la Poarta ALBĂ1965
10 iun 09:38InterviuriVideo! INTERVIU cu Gheorghe Donţu, consilier județean, proaspăt exclus din PSD

Consilierul județean Gheorghe Donțu, proaspăt exclus din PSD, după ce a votat proiectul inițiat de șeful CJ,...1805

9 iun 00:06InterviuriNicoleta PLOSCARU: S-au TREZIT în FUNCȚII și HABAR nu au de NIMIC3719
4 iun 00:12InterviuriMihai LUPU: În CONSILIUL Județean era HAOS pe vremea PSD! Video2718
28 mai 00:18InterviuriAurelian Marin, fost consilier local PSD: FĂGĂDĂU a PIERDUT mandatul din prima zi în care a fost ales PRIMAR! Video

Relaxarea restricțiilor a venit ca o gură de oxigen pentru domeniul HORECA, care a suferit pierderi foarte mari din...2834

15 mai 00:32InterviuriSĂNĂTATEA, preocuparea consilierului local PNL Adriana CÂMPEANU!1798
14 mai 00:33InterviuriLucian LUNGOCI, deputat PSD: Nu credeam că o să ajungem să DEPĂȘIM numărul orelor de AMBUTEIAJE din București2400
Vremea
23.4°20.9° - 23.4° vineri, 18 iunie 2021
ConstanțaUmiditate: 72%
Vânt: 6.09 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/49112616272444
5/401221163537
joker302416172219
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 iun 00:00SportEuro 2020: Olanda și Belgia s-au calificat în optimile de finală

Olanda și Belgia au obținut, joi, calificarea în optimile Campionatului European, după ce au învins selecționatele...93

18 iun 00:00SportCSM Oradea împinge finala Ligii Naționale în meci decisiv (64-40 vs U BT Cluj)

CSM Oradea a învins joi, pe teren propriu, formaţia U BT Cluj, cu scorul de 64-60 (37-35), în al patrulea meci din...57

18 iun 23:56SportTenis: Tecău şi Krawietz vor juca în semifinalele probei de dublu la Halle

Perechea româno-germană Horia Tecău/Kevin Krawietz s-a calificat, joi, în semifinalele probei de dublu din cadrul...157

18 iun 23:56SportFotbal - EURO 2020: Belgia, calificată în optimi după 2-1 cu Danemarca

Belgia s-a calificat în optimile de finală ale turneului final al Campionatului European, după ce a învins, joi, la...166

Local
18 iun 23:34LocalDemolare prin implozie controlată, în incinta Uzinei Termoelectrica Midia

Rompetrol Energy, societatea responsabilă de construcția centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia, anunță...496

18 iun 23:34LocalCampanie de vaccinare anti-COVID: 29.002 de persoane, imunizate în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore au fost administrate 29.002 de doze de vaccin, dintre care 19.916 - Pfizer, 6.884 -...170

18 iun 23:35LocalBărbat prins la volan cu PERMIS FALS, în Costinești

Polițiști din cadrul Poliției stațiunii Costinești au depistat, la data de 17 iunie a.c., în jurul orei 01.50, un...408

Politică
18 iun 00:00PoliticăParlamentul României va prelua în 22 iunie preşedinţia APCEMN

Parlamentul României va deţine, în a doua jumătate a anului, prin preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban,...98

18 iun 00:04PoliticăPSD a sesizat la CCR hotărârea Parlamentului privind revocarea Avocatului Poporului

Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională, fiind încălcate...184

18 iun 00:04PoliticăPremierul Florin Cîţu: Există un plan de închidere treptată a minelor până în 2030

176

18 iun 20:07PoliticăLudovic Orban, despre viitorul Avocat al Poporului

Președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban a anunțat joi, la Parlament, că săptămâna viitoare Parlamentul va...374

18 iun 00:17PoliticăClaudiu Năsui vinde combinatul construit de Nicolae Ceaușescu în Ucraina

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului anunţă că Guvernul a aprobat memorandumul care permite...839

18 iun 20:05PoliticăStelian Ion vrea ca încălcarea deciziilor CJUE să constituie abatere disciplinară

313

Interviuri
10 iun 09:38InterviuriVideo! INTERVIU cu Gheorghe Donţu, consilier județean, proaspăt exclus din PSD

Consilierul județean Gheorghe Donțu, proaspăt exclus din PSD, după ce a votat proiectul inițiat de șeful CJ,...1805

9 iun 00:06InterviuriNicoleta PLOSCARU: S-au TREZIT în FUNCȚII și HABAR nu au de NIMIC

Nicoleta Ploscaru, fondatorul Asociației ,,Constanța, dragostea mea”, a acordat un interviu ziarului Replica în...3719

4 iun 00:12InterviuriMihai LUPU: În CONSILIUL Județean era HAOS pe vremea PSD! Video

2718

28 mai 00:18InterviuriAurelian Marin, fost consilier local PSD: FĂGĂDĂU a PIERDUT mandatul din prima zi în care a fost ales PRIMAR! Video

Relaxarea restricțiilor a venit ca o gură de oxigen pentru domeniul HORECA, care a suferit pierderi foarte mari din...2834

15 mai 00:32InterviuriSĂNĂTATEA, preocuparea consilierului local PNL Adriana CÂMPEANU!

Adriana Câmpeanu (PNL) se află la cel de-al doilea mandat în Consiliul Local Municipal Constanța. Continuă drumul...1798

14 mai 00:33InterviuriLucian LUNGOCI, deputat PSD: Nu credeam că o să ajungem să DEPĂȘIM numărul orelor de AMBUTEIAJE din București

2400

Monden
18 iun 00:00MondenUn tablou pictat de David Bowie, estimat să se vândă cu peste 9.000 de dolari canadieni la o licitaţie

Un tablou pictat de cântăreţul britanic David Bowie, cumpărat cu 5 dolari canadieni de către un particular dintr-un...95

18 iun 20:02Monden„Vamaioții“ lui Tudor Chirilă cântă doar pentru vaccinați, la Arenele Romane

Trupa Vama va susţine primul concert cu public din acest an pe 29 iulie, la Arenele Romane, accesul fiind permis doar...356

18 iun 02:51MondenAdrian Copilul Minune a DEZVĂLUIT care a fost cea mai MARE sumă de bani cu care a plecat de la o cântare

855

Mapamond
18 iun 00:00MapamondO tonă de cocaină, confiscată de autorităţile turce în portul Mersin

Autorităţile vamale turce au descoperit o tonă de cocaină în portul Mersin, în sudul Turciei, relatează miercuri...150

18 iun 00:00MapamondGermania: Circa 60 de poliţişti răniţi în ciocniri cu protestatari lângă o clădire ocupată ilegal în Berlin

Circa 60 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi în ciocniri în apropierea unei clădiri ocupate ilegal în Berlin, a...89

18 iun 00:00MapamondJohnson&Johnson ar putea să nu-şi îndeplinească targetul la livrările de vaccin anti-COVID-19 în UE

82

18 iun 20:06MapamondSummit SUA-Rusia - Biden: Consecinţele vor fi devastatoare pentru Rusia dacă Navalnîi va muri

Preşedintele american Joe Biden a dezvăluit miercuri că i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că, dacă...522

18 iun 20:06MapamondMoscova obligă toți locuitorii care lucrează direct cu publicul să se vaccineze anti-Covid

Autoritățile locale din Moscova au ordonat tuturor celor care lucrează cu publicul să fie vaccinați împotriva...299

18 iun 20:07MapamondSummit Biden-Putin la Geneva: Cei doi lideri au convenit ca ambasadorii celor două ţări să revină la post

334

Sănătate
18 iun 00:00SănătateTop alimente care te îngrașă

Principalul motiv pentru care ne îngrășăm este, după cum se știe, consumul de calorii în exces. Cu toate acestea,...119

18 iun 00:00SănătateGrăsimea abdominală crește riscul cardiovascular indiferent de IMC-ul persoanei

Persoanele cu exces de grăsime în jurul taliei au un risc crescut de boli de inimă, chiar dacă indicele de masă...104

18 iun 00:00SănătateAportul adecvat de Omega 3 poate prelungi viața

103

18 iun 00:00SănătateFactorul de Protecție Solară - Totul despre SPF

Factorul de protecție solară (SPF) reprezintă capacitatea unui produs de a opri cantitatea de radiațîi UVB...92

18 iun 01:43SănătateRețete răcoritoare cu efect antistres pe bază de caprifoi sau Mâna Maicii Domnului

Românii o cunosc drept Mâna Maicii Domnului sau caprifoi, în industria cosmetică și de aromoterapie i se spune...110

18 iun 00:00SănătateDieta mediteraneeană: de ce este ușor de ținut?

Unul dintre cele mai recomandate stiluri alimentare, datorită beneficiilor pentru sănătate pe care le are, dieta...104

18 iun 00:00SănătateDieta pentru cei cu poliartrită reumatoidă

Anumite alimente pot să aline simptomele poliartritei reumatoide, așa că, dacă suferi de această boală, nu ar fi...127

18 iun 00:00SănătateTotul despre siclemie

Siclemia este o afecțiune a sângelui, mai precis a eritrocitelor (celulele roșii), care se moștenește genetic și...78

18 iun 00:00SănătateUn somn mai bun cu practici ayurvedice

91

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT