rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 4 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

TOFOLEAN, managerul Spitalului Județean: Ne TREBUIE neapărat o CLĂDIRE cu 500 de paturi. VIDEO

Ioan Tiberiu Tofolean a revenit în funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, el ocupând această funcție și în perioada 2005 – 2009. De atunci s-au schimbat multe, iar provocarea cea mai mare este pandemia de Coronavirus. Despre problemele interne, detalii despre noul Coronavirus, despre vaccin, medicație, cât și alte subiecte de interes, puteți urmări în materialul de mai jos.

Ioan Tiberiu Tofolean a fost propus pentru funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, probabil pentru că a făcut o treabă bună în perioada 2005 – 2009.

”Noi ne-am străduit și atunci să facem o treabă foarte bună, spunem noi că am mai făcut câte ceva. Cred că ăsta a fost unul dintre motivele pentru care sunt iar în această poziție. Am plecat în 2009 de la conducerea spitalului, am rămas în acest spital lucrând în continuare. În momentul în care am plecat, spitalul avea o anumită structură, acum are o cu totul altă structură organizatorică. De exemplu, când am plecat nu exista niciun serviciu externalizat, acum toate serviciile sunt externalizate, avem deja o altă structură organizatorică din acest punct de vedere. Noi am avut un director administrativ, în acest moment, prin lege s-a abrogat acest post, nu mai există. Un spital de talia acestuia fără un director administrativ este foarte greu de gestionat. Sunt multe lucruri care s-au schimbat, inclusiv legislative, a apărut o întreagă serie de normative europene, dar a căror susținere financiară este destul de grea, toate acestea duc la o schimbare a strategiei de conducere. Lucrurile s-au schimbat fundamental. Rolul unei conduceri este să respecte legislația în vigoare, noi ne străduim să așezăm toate lucrurile în făgașul legislativ, este foarte important. Avem și inițiative proprii de a construi, de a adăuga o creștere a calității serviciilor medicale, alte aspecte organizatorice de creștere a capacității spitalului cu clădiri noi. Sunt mult proiecte pe care le avem, ele depind de mulți factori, și locali, și naționali”, a spus Ioan Tiberiu Tofolean.

Este necesară o nouă clădire cu 500 de paturi

”Oful meu a fost și este legat de 500 de paturi, asta o tot spun de 15 ani. Ne trebuie neapărat o clădire cu 500 de paturi, fie că este spital, fie că este o clădire pavilion a spitalului. Spitalul este extrem de aglomerat în ziua de astăzi, nu mai există loc pentru un aparat sau pentru un birou. El a fost construit în anul 1968, nu mai respectă normativele europene. E absolută nevoie de o clădire suplimentară care să preia o partea dintre pacienții din structura acestui spital. Terapia Intensivă are 22 de paturi, dar noi am mai creat niște paturi suplimentare, ne-am adaptat situației impuse de Covid. Avem un număr destul de mare de paturi la Terapie Intensivă. Trebuie să vă amintesc că din structura noastră face parte Centrul Multifuncțional de Sănătate din Năvodari, Agigea, Palazu, Băneasa. Avem foarte multe structuri care sunt foarte greu de gestionat de aici, de la centru. În prezent a scăzut numărul de cazuri de Covid, putem să ne lăudăm că avem paturi libere la Terapie Intensivă”, a mai spus Tofolean.

Situația cadrelor medicale din Spitalul Județean

”Am estimat că aproximativ 30% dintre cadrele medicale au fost infectate, creându-se un gol pe personalul medical. Vă dau un exemplu, la UPU ar trebui să fie 18 medici, în prezent sunt doar 12 medici. S-au scos posturile la concurs, dar nu se prezintă nimeni. Am avut concursuri și pentru asistente pentru a completa lipsa personalului, dar în momentul în care au auzit că trebuie să muncească cu persoanele infectate cu Covid, au plecat. Este un proces destul de anevoios și dinamic, în permanentă schimbare și sigur se adaptează la nevoile ce apar pe parcurs”, a spus managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Medicamente și materiale necesare

”Nevoie este întotdeauna, nu cred că există sistem sanitar care să fie mulțumit de ceea ce i se oferă. Sănătatea costă foarte mult. Am făcut eforturi foarte mari să facem față situației, deși nu am fost nominalizați spital Covid, pacienții veneau în număr foarte mare la urgență. Noi am creat niște secții în cadrul Spitalului pentru a-i trata pentru o perioadă limitată de timp. Am făcut o secție specială pentru aproximativ 100 de persoane Covid. Tot acest lucru a însemnat o adaptare a echipamentului, a consumului de oxigen, consumului de medicamente specifice. Medicamentul pentru infecția cu virusul se dă doar spitalelor desemnate Covid, noi nefiind dintre acestea, am făcut multe demersuri suplimentare pentru a reuși să facem rost de aceste medicamente. Suntem bucuroși că am făcut față”, a mai spus medicul.

Ce trebuie să facă un pacient cu simptome Covid?

”Primul lucru pe care trebuie să-l facă este să se prezinte la medicul de familie. Dacă medicul de familie nu este disponibil sau este în perioada de weekend, pacientul poate să se prezinte la urgență, asta dacă se simte foarte rău. Urmează o testare de Covid, se acceptă și testele rapide, după aceea este îndrumat către un spital Covid în funcție de gravitate. Medicul de familie este pilonul de bază al sănătății. În țările dezvoltate medicul de familie este atotștiutorul, este dispecerul familiei în probleme de sănătate. Medicul de familie este cel care gestionează problema și se raportează cazurile, apoi pacienții sunt izolați la domiciliu, controlați, urmăriți”, potrivit managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Să ne vaccinăm sau nu?

”Sfatul meu este să ne vaccinăm. Vă dau un exemplu, când am făcut lista celor care au dorit să se vaccineze, am avut vreo 1000 și ceva de doritori din spital. La acest moment numărul este dublu. Lumea aștepta să se vadă dacă există reacții adverse. Am vaccinat în centrul nostru minim 4000 de persoane. Punând în balanță cu beneficiul pe care îl aduce față de efectele secundare minore, eu cred că avantajul este evident. Mai există și timpul care își va spune cuvântul. Eu cred că orice zi, lună este un câștig în acestă luptă. Sunt niște afirmații care nu știu pe ce se bazează (motivele antivaccinare – n.r.). Nicio firmă de medicamente, mai ales de asemenea anvergură cum este Astra Zeneca, nu își permit să facă experimente. Orice medicament sau vaccin nou introdus trebuie lăsat sau eficiența lui va fi demonstrată în timp. Nimeni nu poate să spună ce efecte va avea peste 10 sau 20 de ani. La acest moment este cea mai eficientă metodă de a ne lupta cu boala. Abia am reușit să limităm oarecum prima fază și deja urmează o altă fază. Este un virus care se mută foarte repede, se pare că a apărut și o a treia tulpină”, a spus Tofolean.

Ivermectina, folosită în America! Românii au golit farmaciile veterinare

”Este un tratament împotriva viermilor la animale. E un virus atât de necunoscut încât orice medicament care își dovedește utilitatea trebuie folosit. Noi ne confruntăm cu o boală despre care nu știm nimic, nici cum a apărut, nici cum se manifestă. Virusul este absolut imprevizibil, și ca evoluție, și ca agresivitate. El se tot mută și s-ar putea să avem mult timp de furcă cu el. Medicamentul acesta crește imunitatea organismului, la unii face bine, la alții face mai puțin bine. Trebuie respectate bine dozele”, a spus medicul.

Centre de vaccinare, reacții adverse și ce conține vaccinul

”În județ s-au aprobat 8 centre de vaccinare. Noi am avut centrul nostru pentru faza 0 și 1, noi acum facem doar rapelurile la vaccinuri, urmând ca în 3 săptămâni să închidem centrul. Vaccinul înseamnă că se ia o parte din virus care nu produce boala și pe care o introduc în organism și stimulează formarea anticorpilor împotriva respectivului. Vaccinul pentru tuberculoză a fost creat în 12 ani de către cei francezi care au mutat virusul până când au obținut acel fragment proteic care injectat să producă anticorpi. Orice boală activă implică o activare a sistemului imun, iar atunci când intervenim cu încă un stimulent imun s-ar putea să producă mici nereguli, dar nu s-au semnalat cazuri deosebite”, ne-a relatat Tofolean.

Un pacient a făcut Covid după ce s-a vaccinat

”Avem un caz interesant, persoana care a făcut Covid în decembrie, s-a vaccinat în urmă cu o săptămână, iar în urmă cu 2 zile a refăcut boala, nu foarte gravă. La testarea anticorpi, avea anticorpi 0. Vaccinul nu a apucat să-și facă efectul. Fiecare răspunde altfel la acest stimul imunologic. O să fie mult diferențe în ceea ce privește răspunsul imunologic și eficient al vaccinului pe termen lung. Simptomele sunt foarte variate. Noi ne confruntăm cu pacienți care vin cu simptome pur digestive, greață, vărsături, puțină febră, adică nu atacă doar sistemul respirator. Sunt unii care au simptome doar pur digestiv, alții au doar de tip muscular, este un virus impredictibil”, a mai spus Tofolean.

Mai multe detalii de interes, puteți urmări în materialul video de mai jos.

Video:

Liliana IONIȚĂ

joi, 28 ianuarie 20218126
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Scumpiri URIAȘE pentru români! A fost făcut anunțul oficial: Majorări de 80%
mai mult...Interviuri
25 noi 00:10InterviuriLa REPLICA se dă REPLICA: CHIȚAC ar RENUNȚA la PROTOCOLUL de COLABORARE locală cu USR. VIDEO (I)

Între jocurile politice de culise, strategiile pentru preluarea noului Guvern și discuțiile pentru o eventuală...5312

26 noi 00:10InterviuriVergil CHIȚAC vrea PASAJ RUTIER la IEȘIRE din ORAȘ, spre CARREFOUR! VIDEO (II)6530
27 noi 00:11InterviuriVa CANDIDA Vergil CHIȚAC pentru un nou MANDAT, la Primăria CONSTANȚA? Vezi ce zice! (III)2527
10 noi 00:12InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...4954

26 noi 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video2394
27 noi 00:08InterviuriDr. CEALERA: NU avem CAZURI grave la persoane VACCINATE! VIDEO2434
13 noi 00:11InterviuriMihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost prezent în studioul Replica, vineri, 12 noiembrie....3230

23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO1879
3 dec 00:06InterviuriDEPUTATUL Lucian Lungoci: PSD susține ELIMINAREA taxei de pod de la Fetești! Video1475
26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video

În ultima perioadă, USR este văzut ca ultima roată la căruță, atât la nivel național, cât și local, în...1518

6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat1798
28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI3573
Vremea
4.3°4.3° - 6° sâmbătă, 4 decembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 83%
Vânt: 7.28 m/s
Presiune: 1014 milibari

Loto
6/49121731292748
5/4018373640326
joker3111171626
Horoscop
mai mult...SPSportRT
4 dec 00:00SportFotbal: Michael Carrick şi-a anunţat plecarea de la Manchester United după victoria cu Arsenal

Michael Carrick, antrenorul interimar al echipei engleze de fotbal Manchester United, şi-a anunţat plecarea de la...82

4 dec 00:00SportEmma Răducanu, Adam Peaty şi naţionala de fotbal a Angliei, laureaţii premiilor SJA

Jucătoarea de tenis Emma Răducanu, câştigătoarea turneului US Open, şi înotătorul Adam Peaty, campion olimpic la...78

4 dec 00:00SportTenis: Medvedev şi Rublev au propulsat Rusia în semifinalele Cupei Davis

Echipa masculină de tenis a Rusiei a fost propulsată în semifinalele Cupei Davis de cei doi jucători ai săi din top...76

4 dec 00:00SportHorst Eckel, ultimul supravieţuitor al echipei Germaniei, campioană mondială în 1954, a murit

Horst Eckel, ultimul supravieţuitor al echipei Republicii Federale Germania, campioană mondială în 1954, a decedat...75

Local
4 dec 23:01LocalCONTRABANDIST cu 'EXPERIENŢĂ', ÎNCARCERAT la POARTA ALBĂ

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat, la data de 2 decembrie a.c., un bărbat,...196

4 dec 22:58LocalConsilierii locali din Valu lui Traian, convocați în ședință

Primarul comunei Valu lui Traian Florin Mitroi, convoacă şedinţă ordinară a Consiliului Local al comunei Valu lui...254

4 dec 23:00LocalDGAS începe selecția pentru proiectul 'Servicii socio-medicale pentru persoanele vârstnice'

289

4 dec 23:00LocalÎPS Teodosie, despre certificatul verde: E mai rău decât în comunism. Poți să omori omul cu vaccinul!

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie naște o nouă controversă după discuțiile dintre liderii cultelor din...455

4 dec 23:00LocalBEAT şi fără PERMIS, PRINS la PLIMBARE prin TUZLA

Polițiști din cadrul Postului de Poliție Tuzla au identificat un bărbat, de 53 de ani, care a condus un autoturism...307

4 dec 23:00LocalAMENZI pe BANDĂ RULANTĂ la Constanța pentru nerespectarea măsurilor impuse de pandemie

La data de 2 decembrie a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța au desfășurat activități pe...259

4 dec 22:58LocalCovid-19 la Constanța: 57 de NOI CAZURI de INFECTARE; INCIDENȚA, în SCĂDERE

Până vineri, 3 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.783.630 de cazuri de infectare cu noul...545

4 dec 22:59LocalDeșeurile trebuie depozitate în spații special amenajate

Pentru a menține curățenia în oraș este nevoie ca fiecare dintre noi să contribuie depozitând deșeurile, în...210

4 dec 00:05LocalAPEL DISPERAT! O ADOLESCENTĂ are NEVOIE de AJUTOR

2593

Politică
4 dec 19:41PoliticăNicolae Bănicioiu, trimis în judecată de DNA pentru MITĂ

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, respectiv al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a fost trimis în judecată...260

4 dec 19:42PoliticăMinistrul Muncii: "Nu avem o nouă formulă pentru recalcularea pensiilor. Avem o lege"

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut vineri, după ședința de Guvern, precizări despre recalcularea pensiilor,...326

4 dec 19:42PoliticăGuvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

161

4 dec 19:42PoliticăNicolae Ciucă: Suntem în urmă cu implementarea PNRR

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, la începutul ședinței de Guvern, că executivul este în urmă cu...156

3 dec 22:52PoliticăFlorin Cîțu, despre numirea unui condamnat penal ca secretar general al Guvernului

Marcel Ciolacu a anunțat că Marian Neacșu este propunerea lui pentru funcția de secretar general al Guvernului!...518

4 dec 19:42PoliticăCîțu, amenințări voalate la adresa PSD: 'Noi nu ne retragem de la guvernare, că avem premierul'

503

Interviuri
13 noi 00:11InterviuriMihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost prezent în studioul Replica, vineri, 12 noiembrie....3230

23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost în studioul Replica, luni, 22 noiembrie. În cadrul interviului au...1879

3 dec 00:06InterviuriDEPUTATUL Lucian Lungoci: PSD susține ELIMINAREA taxei de pod de la Fetești! Video

1475

10 noi 00:12InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...4954

26 noi 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video

Cristian Maricel Cârjaliu a fost prezent în studioul Replica de Constanța, joi 25 noiembrie, pentru a răspunde, în...2394

27 noi 00:08InterviuriDr. CEALERA: NU avem CAZURI grave la persoane VACCINATE! VIDEO

Medicul Ionuț Cealera, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, a fost prezent, vineri, 26 noiembrie,...2434

26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video

În ultima perioadă, USR este văzut ca ultima roată la căruță, atât la nivel național, cât și local, în...1518

6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat

Economia românească este pe perfuzii, sistemul sanitar este în comă, în educație este haos, însă niciunul dintre...1798

28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI

3573

Monden
4 dec 00:00MondenLegendara trupă Iron Maiden, în concert la Bucureşti

Trupa britanică Iron Maiden va concerta la Bucureşti pe 26 mai 2022, anunţă organizatorii, Metalhead şi Best Music...71

4 dec 00:00MondenKiss va concerta în premieră în România, în 2022, în cadrul Festivalului Rock The City

Două legende ale muzicii rock, trupele Kiss şi Whitesnake, ambele aflate în turnee de adio, vor concerta în România...70

4 dec 00:00MondenCasa din filmul „Singur acasă“ poate fi închiriată pentru 25 de dolari

78

4 dec 00:00MondenMuzicianul Carlos Santana şi-a anulat mai multe concerte în urma unei operaţii la inimă

Muzicianul Carlos Santana a anunţat că e nevoit să anuleze mai multe concerte programate în Las Vegas în urma unei...70

4 dec 00:00MondenMeghan Markle a câştigat bătălia juridică cu tabloidul Mail on Sunday în procesul de încălcare a vieţii private

Justiţia britanică i-a dat câştig de cauză, joi, lui Meghan Markle, soţia prinţului Harry, respingând apelul...75

4 dec 00:00MondenImaginile cu blănuri naturale vor dispărea din toate ediţiile revistei de modă ELLE

71

Mapamond
4 dec 00:00MapamondAproape 54.000 de noi cazuri de COVID-19 în Marea Britanie. 42 de infectări cu Omicron

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a înregistrat în ultimele 24 de ore 53.945 de noi cazuri de...76

4 dec 00:00MapamondUE şi SUA şi-au exprimat îngrijorarea faţă de acţiunile unilaterale ale Chinei

Uniunea Europeană şi Statele Unite şi-au exprimat joi, într-o declaraţie comună, puternica îngrijorare faţă de...71

4 dec 00:00MapamondCoronavirus: Biden cere depăşirea diviziunilor politice

67

4 dec 00:00MapamondTurcia cere Consiliului Europei să evite orice decizie împotriva sa

Ankara a cerut joi seară Consiliului Europei să se abţină de la orice decizie împotriva sa, potrivit unui comunicat...65

4 dec 00:00MapamondCoronavirus: Spania confirmă prima infectare cu varianta Omicron prin transmitere comunitară

Autorităţile spaniole au confirmat joi primul caz de COVID-19 cu varianta Omicron prin transmitere comunitară, în...66

4 dec 00:00MapamondMexic: Nouă deţinuţi eliberaţi dintr-o închisoare luată cu asalt de bărbaţi înarmaţi

Nouă deţinuţi au fost eliberaţi dintr-o închisoare mexicană când aceasta a fost luată cu asalt de bărbaţi...66

4 dec 00:00MapamondDosarul nuclear iranian: Premierul israelian Naftali Bennett a cerut SUA stoparea imediată a negocierilor cu Teheranul

Premierul israelian Naftali Bennett a cerut joi Statelor Unite să pună capăt imediat negocierilor privind programul...67

4 dec 00:00MapamondCanada: 22,5 grade Celsius în decembrie, un nou record de căldură în vestul ţării

După ce a stârnit îngrijorări la nivel global prin temperaturile record din vară, o regiune din vestul Canadei a...69

4 dec 00:03MapamondEmmanuel Macron vrea ca Parlamentul European să decidă în locul parlamentelor naționale

582

Sănătate
4 dec 00:00SănătateRafila: Nu trebuie să lăsam garda jos dacă au scăzut cazurile de COVID

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut un apel la responsabilitate pentru respectarea normelor de...63

4 dec 02:08SănătateCoronavirus - ECDC: Varianta Omicron riscă să devină dominantă în UE în lunile următoare

Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 riscă să devină dominantă în Europa în ''lunile următoare'' dacă...173

4 dec 02:08SănătateMarea Britanie anunță că a APROBAT un tratament împotriva Omicron

254

4 dec 00:00SănătatePlasmafereza: ce este și când e necesară?

Plasmafereza este o procedură medicală menită să îndepărteze o parte din plasma din sânge. Practic, plasma...68

4 dec 00:00SănătateRafila: Deciziile privind obligativitatea vaccinării anti-COVID privesc statele membre UE

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că deciziile privind obligativitatea vaccinării anti-COVID...66

4 dec 00:00Sănătate13 trucuri pentru a renunța la fumat

Fumatul este un obicei nociv, care afectează sănătatea pe termen lung. Hai să vedem cum poți renunța la acest...68

4 dec 02:09SănătateOxidul de etilenă, cancerul din hrana românilor

De 1200 de ori a fost depașită limita detectabilă a oxidului de etilenă dintr-un produs alimentar fabricat în...1065

4 dec 02:07SănătateAlexandru Rafila vrea să introducă și testarea în certificatul verde

Ministrul Sănătății, Alexandu Rafila, spune că, în opinia lui, certificatul verde trebuie să includă toate cele...582

4 dec 02:08SănătateStudiu: Trecerea printr-o formă gravă de COVID-19 crește riscul de deces în anul următor

593

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT