rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 3 martie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

TOFOLEAN, managerul Spitalului Județean: Ne TREBUIE neapărat o CLĂDIRE cu 500 de paturi. VIDEO

Ioan Tiberiu Tofolean a revenit în funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, el ocupând această funcție și în perioada 2005 – 2009. De atunci s-au schimbat multe, iar provocarea cea mai mare este pandemia de Coronavirus. Despre problemele interne, detalii despre noul Coronavirus, despre vaccin, medicație, cât și alte subiecte de interes, puteți urmări în materialul de mai jos.

Ioan Tiberiu Tofolean a fost propus pentru funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, probabil pentru că a făcut o treabă bună în perioada 2005 – 2009.

”Noi ne-am străduit și atunci să facem o treabă foarte bună, spunem noi că am mai făcut câte ceva. Cred că ăsta a fost unul dintre motivele pentru care sunt iar în această poziție. Am plecat în 2009 de la conducerea spitalului, am rămas în acest spital lucrând în continuare. În momentul în care am plecat, spitalul avea o anumită structură, acum are o cu totul altă structură organizatorică. De exemplu, când am plecat nu exista niciun serviciu externalizat, acum toate serviciile sunt externalizate, avem deja o altă structură organizatorică din acest punct de vedere. Noi am avut un director administrativ, în acest moment, prin lege s-a abrogat acest post, nu mai există. Un spital de talia acestuia fără un director administrativ este foarte greu de gestionat. Sunt multe lucruri care s-au schimbat, inclusiv legislative, a apărut o întreagă serie de normative europene, dar a căror susținere financiară este destul de grea, toate acestea duc la o schimbare a strategiei de conducere. Lucrurile s-au schimbat fundamental. Rolul unei conduceri este să respecte legislația în vigoare, noi ne străduim să așezăm toate lucrurile în făgașul legislativ, este foarte important. Avem și inițiative proprii de a construi, de a adăuga o creștere a calității serviciilor medicale, alte aspecte organizatorice de creștere a capacității spitalului cu clădiri noi. Sunt mult proiecte pe care le avem, ele depind de mulți factori, și locali, și naționali”, a spus Ioan Tiberiu Tofolean.

Este necesară o nouă clădire cu 500 de paturi

”Oful meu a fost și este legat de 500 de paturi, asta o tot spun de 15 ani. Ne trebuie neapărat o clădire cu 500 de paturi, fie că este spital, fie că este o clădire pavilion a spitalului. Spitalul este extrem de aglomerat în ziua de astăzi, nu mai există loc pentru un aparat sau pentru un birou. El a fost construit în anul 1968, nu mai respectă normativele europene. E absolută nevoie de o clădire suplimentară care să preia o partea dintre pacienții din structura acestui spital. Terapia Intensivă are 22 de paturi, dar noi am mai creat niște paturi suplimentare, ne-am adaptat situației impuse de Covid. Avem un număr destul de mare de paturi la Terapie Intensivă. Trebuie să vă amintesc că din structura noastră face parte Centrul Multifuncțional de Sănătate din Năvodari, Agigea, Palazu, Băneasa. Avem foarte multe structuri care sunt foarte greu de gestionat de aici, de la centru. În prezent a scăzut numărul de cazuri de Covid, putem să ne lăudăm că avem paturi libere la Terapie Intensivă”, a mai spus Tofolean.

Situația cadrelor medicale din Spitalul Județean

”Am estimat că aproximativ 30% dintre cadrele medicale au fost infectate, creându-se un gol pe personalul medical. Vă dau un exemplu, la UPU ar trebui să fie 18 medici, în prezent sunt doar 12 medici. S-au scos posturile la concurs, dar nu se prezintă nimeni. Am avut concursuri și pentru asistente pentru a completa lipsa personalului, dar în momentul în care au auzit că trebuie să muncească cu persoanele infectate cu Covid, au plecat. Este un proces destul de anevoios și dinamic, în permanentă schimbare și sigur se adaptează la nevoile ce apar pe parcurs”, a spus managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Medicamente și materiale necesare

”Nevoie este întotdeauna, nu cred că există sistem sanitar care să fie mulțumit de ceea ce i se oferă. Sănătatea costă foarte mult. Am făcut eforturi foarte mari să facem față situației, deși nu am fost nominalizați spital Covid, pacienții veneau în număr foarte mare la urgență. Noi am creat niște secții în cadrul Spitalului pentru a-i trata pentru o perioadă limitată de timp. Am făcut o secție specială pentru aproximativ 100 de persoane Covid. Tot acest lucru a însemnat o adaptare a echipamentului, a consumului de oxigen, consumului de medicamente specifice. Medicamentul pentru infecția cu virusul se dă doar spitalelor desemnate Covid, noi nefiind dintre acestea, am făcut multe demersuri suplimentare pentru a reuși să facem rost de aceste medicamente. Suntem bucuroși că am făcut față”, a mai spus medicul.

Ce trebuie să facă un pacient cu simptome Covid?

”Primul lucru pe care trebuie să-l facă este să se prezinte la medicul de familie. Dacă medicul de familie nu este disponibil sau este în perioada de weekend, pacientul poate să se prezinte la urgență, asta dacă se simte foarte rău. Urmează o testare de Covid, se acceptă și testele rapide, după aceea este îndrumat către un spital Covid în funcție de gravitate. Medicul de familie este pilonul de bază al sănătății. În țările dezvoltate medicul de familie este atotștiutorul, este dispecerul familiei în probleme de sănătate. Medicul de familie este cel care gestionează problema și se raportează cazurile, apoi pacienții sunt izolați la domiciliu, controlați, urmăriți”, potrivit managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Să ne vaccinăm sau nu?

”Sfatul meu este să ne vaccinăm. Vă dau un exemplu, când am făcut lista celor care au dorit să se vaccineze, am avut vreo 1000 și ceva de doritori din spital. La acest moment numărul este dublu. Lumea aștepta să se vadă dacă există reacții adverse. Am vaccinat în centrul nostru minim 4000 de persoane. Punând în balanță cu beneficiul pe care îl aduce față de efectele secundare minore, eu cred că avantajul este evident. Mai există și timpul care își va spune cuvântul. Eu cred că orice zi, lună este un câștig în acestă luptă. Sunt niște afirmații care nu știu pe ce se bazează (motivele antivaccinare – n.r.). Nicio firmă de medicamente, mai ales de asemenea anvergură cum este Astra Zeneca, nu își permit să facă experimente. Orice medicament sau vaccin nou introdus trebuie lăsat sau eficiența lui va fi demonstrată în timp. Nimeni nu poate să spună ce efecte va avea peste 10 sau 20 de ani. La acest moment este cea mai eficientă metodă de a ne lupta cu boala. Abia am reușit să limităm oarecum prima fază și deja urmează o altă fază. Este un virus care se mută foarte repede, se pare că a apărut și o a treia tulpină”, a spus Tofolean.

Ivermectina, folosită în America! Românii au golit farmaciile veterinare

”Este un tratament împotriva viermilor la animale. E un virus atât de necunoscut încât orice medicament care își dovedește utilitatea trebuie folosit. Noi ne confruntăm cu o boală despre care nu știm nimic, nici cum a apărut, nici cum se manifestă. Virusul este absolut imprevizibil, și ca evoluție, și ca agresivitate. El se tot mută și s-ar putea să avem mult timp de furcă cu el. Medicamentul acesta crește imunitatea organismului, la unii face bine, la alții face mai puțin bine. Trebuie respectate bine dozele”, a spus medicul.

Centre de vaccinare, reacții adverse și ce conține vaccinul

”În județ s-au aprobat 8 centre de vaccinare. Noi am avut centrul nostru pentru faza 0 și 1, noi acum facem doar rapelurile la vaccinuri, urmând ca în 3 săptămâni să închidem centrul. Vaccinul înseamnă că se ia o parte din virus care nu produce boala și pe care o introduc în organism și stimulează formarea anticorpilor împotriva respectivului. Vaccinul pentru tuberculoză a fost creat în 12 ani de către cei francezi care au mutat virusul până când au obținut acel fragment proteic care injectat să producă anticorpi. Orice boală activă implică o activare a sistemului imun, iar atunci când intervenim cu încă un stimulent imun s-ar putea să producă mici nereguli, dar nu s-au semnalat cazuri deosebite”, ne-a relatat Tofolean.

Un pacient a făcut Covid după ce s-a vaccinat

”Avem un caz interesant, persoana care a făcut Covid în decembrie, s-a vaccinat în urmă cu o săptămână, iar în urmă cu 2 zile a refăcut boala, nu foarte gravă. La testarea anticorpi, avea anticorpi 0. Vaccinul nu a apucat să-și facă efectul. Fiecare răspunde altfel la acest stimul imunologic. O să fie mult diferențe în ceea ce privește răspunsul imunologic și eficient al vaccinului pe termen lung. Simptomele sunt foarte variate. Noi ne confruntăm cu pacienți care vin cu simptome pur digestive, greață, vărsături, puțină febră, adică nu atacă doar sistemul respirator. Sunt unii care au simptome doar pur digestiv, alții au doar de tip muscular, este un virus impredictibil”, a mai spus Tofolean.

Mai multe detalii de interes, puteți urmări în materialul video de mai jos.

Video:

Liliana IONIȚĂ

joi, 28 ianuarie 20217356
mai mult...Interviuri
11 feb 00:05InterviuriFlorin MITROI: Dacă în sondaje voi sta sub 60%, mă RETRAG cu fruntea sus

A înregistrat cel mai bun scor din toate competițiile electorale la care a participat, dovadă că munca...4855

14 feb 00:12InterviuriInterviu cu ministrul Justiției, STELIAN ION: Legislația PENALĂ trebuie pusă în acord cu deciziile CCR4428
10 feb 00:06InterviuriPROCURORUL Viorel TELICEANU: Ar trebui operate MODIFICĂRI la legile justiției! VIDEO3450
23 feb 00:26InterviuriHoria Constantinescu: NU sunt ipocrit să mă DEZIC de o persoană importantă din VIAȚA mea! Video

A candidat pentru funcția de primar al Constanței. Nu a câștigat alegerile, însă nu a uitat că a promis...4437

13 feb 00:13InterviuriConsilierul PNL Mihaela ANDREI: COMISIA TEHNICĂ de URBANISM ar trebui SCHIMBATĂ2982
11 feb 00:07InterviuriDidina Mititelu, ITM: 10.000 de lei AMENDĂ pentru fiecare angajat ținut peste program! Video16053
26 feb 00:06InterviuriCHELARU, primarul din Năvodari: NU avem BUGET, dar toată lumea vrea proiecte NOI! Video!

Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, în care a...1725

26 feb 23:57InterviuriTeo HIRA, directorul RAEDPP: Am preluat o NAVĂ BLOCATĂ pe un banc de nisip, cu un management DEFECTUOS! Video2934
9 feb 00:07InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna POARTA ALBĂ în ORAȘ! Video3464
9 feb 00:07InterviuriCîrjaliu, primarul din AGIGEA: Ciobanu de la USR-PLUS, un MINCINOS care a FUGIT din Ucraina! Video

La mai bine de patru luni de la alegerile locale, la Agigea lucrurile par să nu funcționeze normal. A existat doar o...4350

6 feb 00:09InterviuriSorin MIHAI, șeful Inspectoratului ȘCOLAR: Suntem PREGĂTIȚI pentru începerea ȘCOLILOR! Video3084
29 ian 00:13InterviuriNicoleta PLOSCARU: Dacă aș fi fost CANDIDATUL PNL sau al USR, aș fi câștigat PRIMĂRIA!3140
Vremea
3.3°3.3° - 4.6° miercuri, 3 martie 2021
ConstanțaUmiditate: 86%
Vânt: 5.1 m/s
Presiune: 1029 milibari

Loto
6/494045639914
5/40221628111530
joker34452037218
Horoscop
mai mult...SPSportRT
3 mar 00:00SportGeorge Pușcaș is back! Atacantul român a înscris la primul meci ca titular la Reading după 3 luni de pauză

George Pușcaș a revenit cu gol la primul meci ca titular în formația lui Reading - atacantul român a deschis scorul...518

3 mar 00:00SportFostul președinte al FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, a fost eliberat din arest

Josep Maria Bartomeu, fost preşedinte al clubului spaniol de fotbal FC Barcelona, a fost pus în libertate provizorie,...806

3 mar 00:00SportMihaela Buzărnescu a fost eliminată de la Lyon de Kristina Mladenovic, favorita numărul 4

Mihaela Buzărnescu a fost eliminată de la turneul de tenis feminin WTA250 de la Lyon, de favorita numărul 4 Kristina...432

3 mar 00:00SportCristina Neagu şi Kristina Liscevic, cele mai bune handbaliste din România în 2019-2020

Handbalistele Cristina Neagu (CSM Bucureşti) şi Kristina Liscevic (SCM Rm. Vâlcea) au primit premiul pentru "cea mai...362

Local
3 mar 09:30LocalBaza de supraveghere a ANIMALELOR FĂRĂ STĂPÂN ar putea fi REABILITATĂ

Primăria municipiului Constanţa a demarat procedurile privind reabilitarea şi modernizarea bazei de supraveghere a...596

3 mar 09:39LocalLa Ovidiu, morții RĂSCOLESC prin tomberoane!

Cetăţenii din Ovidiu sunt “la cuţite” din cauza situaţiei în care se prezintă zona aflată în apropierea...1592

3 mar 11:44LocalMOȘTENIREA părintească, MOTIV de CEARTĂ într-o familie din județ

1602

Politică
3 mar 00:00PoliticăDeputat USR face țăndări coaliția: acuză Guvernul și Parlamentul că procedează ca PSD, Dragnea, Nicolicea, Iordache

Deputatul USR Tudor-Vlad Benga a acuzat, marți, la finalul dezbaterilor pe legea bugetului de stat pe 2021, unde...581

3 mar 20:52PoliticăDan Barna, după votarea bugetului în Parlament: Din acest moment începe activitatea de execuție, începe marea provocare

Dan Barna, vicepremier în guvernul Florin Cîțu, spune că de abia de acum încolo începe marea provocare pentru...472

3 mar 00:00PoliticăSurse: Avocatul Poporului merge la UDMR

520

Interviuri
26 feb 00:06InterviuriCHELARU, primarul din Năvodari: NU avem BUGET, dar toată lumea vrea proiecte NOI! Video!

Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, în care a...1725

26 feb 23:57InterviuriTeo HIRA, directorul RAEDPP: Am preluat o NAVĂ BLOCATĂ pe un banc de nisip, cu un management DEFECTUOS! Video

Încă de când a preluat conducerea RAEDP Constanța, directorul Teo Hira și-a propus să aducă Regia la un alt...2934

9 feb 00:07InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna POARTA ALBĂ în ORAȘ! Video

3464

9 feb 00:07InterviuriCîrjaliu, primarul din AGIGEA: Ciobanu de la USR-PLUS, un MINCINOS care a FUGIT din Ucraina! Video

La mai bine de patru luni de la alegerile locale, la Agigea lucrurile par să nu funcționeze normal. A existat doar o...4350

6 feb 00:09InterviuriSorin MIHAI, șeful Inspectoratului ȘCOLAR: Suntem PREGĂTIȚI pentru începerea ȘCOLILOR! Video

Sorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, a acordat un interviu cotidianului Replica de...3084

29 ian 00:13InterviuriNicoleta PLOSCARU: Dacă aș fi fost CANDIDATUL PNL sau al USR, aș fi câștigat PRIMĂRIA!

3140

Monden
Mapamond
3 mar 00:00MapamondCine are de pierdut din afacerea caselor de 1 € vândute în Italia

Zeci de localități din Italia au vândut locuințe abandonate la prețuri derizorii, de 1 euro, declanșând un nou...506

2 mar 00:00MapamondPrințul Filip al Regatului Unit a fost mutat într-un alt spital londonez

Prințul Filip al Regatului Unit (99 de ani), soțul Reginei Elizabeta a II-a, a fost mutat, luni, în spitalul londonez...609

2 mar 00:00MapamondMacron le cere francezilor să mai reziste încă „4 până la 6 săptămâni” înainte de relaxarea restricțiilor

570

Sănătate
3 mar 00:00SănătateLămâi vs. limete: care sunt diferențele dintre acestea?

Lămâile și limetele se numără printre cele mai populare fructe citrice din lume. Deși par să aibă foarte multe...480

3 mar 00:00SănătateCum poți îmbunătăți calitatea aerului din casă?

Potrivit Agenției de Protecție a Mediului din Statele Unite ale Americii, calitatea aerului din interior poate fi...432

3 mar 00:00SănătateOrganizaţia Mondială a Sănătăţii consideră puţin probabil ca pandemia de COVID-19 să se încheie anul acesta

342

3 mar 00:00SănătateÎnroșirea pielii: cauze, tratament, prevenire

O față îmbujorată este adesea rezultatul anxietății, stresului, a sentimentului de jenă sau chiar a alimentelor...412

3 mar 00:00SănătateMerișoarele: beneficii, întrebuințări și contraindicații

Merișoarele fac parte din familia afinelor și coacăzelor, iar cea mai cunoscută specie de merișoare este cea nord...391

3 mar 00:00SănătateValeriu Gheorghiță anunță un trend: Scade vârsta persoanelor care au avut reacții adverse după vaccinare

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva SARS-COV-2, Valeriu Gheorghiță, a declarat marți, într-o...376

3 mar 00:00SănătateValeriu Gheorghiță respinge categoric varianta vaccinării cu 'resturile' din doze

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva SARS-COV-2, Valeriu Gheorghiță, a declarat marți, într-o...374

3 mar 16:51SănătateRezistența la antibiotice se dezvoltă mai repede decât se credea

Bacteriile patogene dezvoltă rezistență la antibiotice mult mai repede decât se aștepta comunitatea științifică....532

3 mar 00:03SănătateVirusul Epstein-Barr: o nouă modalitate de a-l ține sub control

634

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT