REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Tokes Laszlo va conduce comisia de inițiativă legislativă cetățenească privind statutul de autonomie a ținutului secuiesc

Tokes Laszlo va conduce comisia de inițiativă legislativă cetățenească privind statutul de autonomie a ținutului secuiesc

Replica API 15 septembrie 2015 | 23:38 208

Liderul Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo, a fost ales luni, la Târgu Mureș, în fruntea comisiei de inițiativă legislativă cetățenească pentru promovarea în Parlamentul României a statutului de autonomie al ținutului secuiesc, în baza unei colaborări cu Consiliul Național Secuiesc (CNS).

'Mulțumesc pentru alegerea ca președinte al Comisiei de inițiativă a legii privind autonomia ținutului secuiesc. Acest fapt are mesajul că CNMT și CNS continuă acea cooperare, conlucrare în spiritul căreia am ținut ședința noastră comună la începutul lunii iunie anul curent și iată că în această comisie se întruchipează, cu această ocazie, cooperarea noastră strânsă în vederea realizării diferitelor forme de autonomie în Transilvania.

Este o cinste pentru mine să devin președinte al comisiei, de altfel această funcție nu are prea mare însemnătate, are o însemnătate mai mult simbolică, simbolizează acea unire sub semnul căreia luptăm pentru autonomia comunității maghiare, respectiv a secuimii din Transilvania, din România', a afirmat Tokes Laszlo, într-o conferință de presă.

Acesta a spus că privește cu îngrijorare faptul că UDMR nu și-a îndeplinit promisiunile privind elaborarea și înaintarea în Parlamentul României a proiectului de lege privind autonomia ținutului secuiesc și că de aceea organizațiile CNMT și CNS nu renunță.

'UDMR și de data această, după 25 de ani de tărăgăneală, din nou condiționează înaintarea proiectului de lege de momentul oportun. Oare când va sosi momentul oportun după 25 de ani de așteptări deșarte? Noi nu ne lăsăm bătuți și chiar de aceea am constituit comisia de inițiativă', a susținut acesta.

Liderul CNS, Izsak Balazs, a precizat că această comisie de inițiativă are 15 membri și că urmează să identifice voluntari care să ajute la strângerea a 100.000 de semnături, iar, în paralel, se va face și o analiză a reglementărilor referitoare la inițiativa cetățenească, pe care le consideră restrictive.

'Va fi sarcina acestei comisii să redacteze un studiu al Legii 198/1999, care reglementează inițiativa cetățenească, tocmai în vederea schimbării acestei legi, precum și a prevederilor art. 74 din Constituție, având în vedere că atât prevederile constituționale, cât și legea sunt deosebit de restrictive, antidemocratice.

În acest domeniu este cea mai antidemocratică și restrictivă lege din Europa, drept dovadă din 1999, de la adoptarea acestei legi, în România nu s-a adoptat nicio lege la inițiativa cetățenilor. Este imposibil din cauza distribuției teritoriale a reprezenta interese de nivel regional. Și numărul de 100.000 de semnături este foarte mare și restricția teritorială face să fie destul de dificilă', a spus acesta.

Izsak a mai arătat că între proiectul statutului de autonomie al CNS-CNMT și cel al UDMR ar exista mai multe diferențe și că speră ca UDMR să desemneze o persoană pentru a face parte din comisia de inițiativă, pentru armonizarea proiectelor.

'Acum s-a constituit o comisie care înainte să depună la Parlament trebuie să publice în Monitorul Oficial. Eu totuși mai sper că putem discuta și de apropierea pozițiilor, noi am făcut o ofertă UDMR, am cerut să desemneze o persoană în această comisie, pentru a face propuneri de modificare a statutului adoptat de CNS pentru a apropia pozițiile noastre. Din păcate, la aceste propuneri, la aceste încercări de apropiere nu am primit răspuns. Dar eu sunt încă optimist și sper în șansa dialogului', a mai afirmat liderul CNS.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614