REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Tomac: România - o ţară puternică şi prin contribuţia formidabilă a românilor din diaspora veche

Tomac: România - o ţară puternică şi prin contribuţia formidabilă a românilor din diaspora veche

Replica API 25 ianuarie 2020 | 00:00 377

Eugen Tomac

România este o ţară puternică, membră a UE şi a NATO şi prin ''contribuţia formidabilă'' a românilor din diaspora veche, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac, vineri, la Convenţia Românilor de Pretutindeni, scrie Agerpres.

"România este o ţară puternică, o ţară mare, membră astăzi a Uniunii Europene şi un stat de bază în cadrul NATO. Sunt lucruri pe care ţara noastră le-a reuşit pentru că şi dumneavoastră v-aţi dorit acest lucru şi aici mă refer la contribuţia formidabilă pe care au avut-o românii din diaspora veche, românii din Statele Unite, din Canada, din Franţa, cei care aţi plecat în vremuri grele pentru a trăi în societăţi libere şi aţi luptat pentru ca şi România să devină o ţară democratică, o ţară în care libertăţile fundamentale sunt respectate şi este un lucru extraordinar că astăzi suntem şi noi egali cu toţi ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene. Însă toate aceste transformări au adus în faţa noastră noi realităţi, care ne obligă să fim mai creativi, mai curajoşi, mai solidari unii cu alţii. Cuvântul cheie pentru români, astăzi, trebuie să fie solidaritatea, solidaritatea cu cei care sunt în dificultate, cu cei care vor şi pot oferi mai mult României, dar de multe ori sunt ignoraţi", a afirmat Tomac.

El a vorbit despre situaţia românilor care de secole trăiesc în state vecine României.

"Problematica românităţii din vecinătate trebuie tratată cu mai mult curaj. Noi nu cere lucruri imposibile, cerem ceea ce România deja oferă de aproape 100 de ani: drepturi elementare pentru minorităţile naţionale. Vrem ca şi românii din Valea Timocului, din Ucraina, din comunităţile istorice, din Transnistria sau toţi vorbitorii de graiul românesc din Peninsula Balcanică să îşi poată spune fără niciun fel de îngrădire rugăciunea în limba română, să poată să îşi trimită copiii la şcoli cu predare în limba română, să aibă acces la tot ceea ce numim limbă şi cultură românească. Nu sunt lucruri imposibil de obţinut, însă, din păcate, există zine unde aceste teme reprezintă încă o problemă în relaţia noastră bilaterală între România şi alte state unde locuiesc comunităţi numeroase româneşti", a spus Eugen Tomac.

Tomac a salutat decizia premierului Ludovic Orban de creare a unei instituţii dedicate exclusiv relaţiei cu Republica Moldova.

"Înfiinţarea Departamentului pentru relaţia cu Republica Moldova este un demers curajos, legitim al statului român, prin care vrem să reaşezăm în ordinea priorităţilor această dimensiune politică importantă. Republica Moldova nu este doar un stat vecin României, Republica Moldova este cel de-al doilea stat românesc, majoritatea populaţiei din Republica Moldova vorbeşte limba română, majoritatea românilor de peste Prut s-au trezit în graniţele altui stat fără voia lor şi obligaţia noastră legitimă este să apărăm acest adevăr şi să lucrăm prin toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a corecta o eroare istorică. Sigur că nu putem forţa lucruri, dar este dreptul nostru să le spunem celor de dincolo că sunt români şi atunci când vor hotărî în marea lor majoritate un alt destin, trebuie să ştie că România este pregătită de acest lucru", a menţionat acesta.

Tomac a menţionat că trebuie acordată mai multă atenţie propagandei prin care anumite state încearcă să influenţeze deciziile UE.

"Să ştiţi că nici ţara noastră nu este ferită de instrumentele acestea de propagandă, prin care, prin ştiri false, se încearcă să se inducă diferite idei de care nu avem nevoie. Mă bucur că la nivelul Uniunii există reacţii ferme, există un mecanism destul de bine la pus la punct, prin care se combat ştirile false şi avem nevoie şi noi de asemenea mecanisme, pentru că de multe ori nu ştim cum să reacţionăm", a adăugat Tomac.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Un vitel tolomac ce seamana leit cu tasu basescu, betivul satului.
2
0
as jura ca masa a fost vaca de lapte si tatsu medic veterinar
2
0
ar trebui sa va plateasca leafa aia din diaspora din impozitele care le platesc ei pentru tara!
2
0
sa ne sugi pooola Tolomac.
6
0
muie diaspora!
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920