REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Tomescu, despre subalternul prins cu şpagă: "L-am activat de 1 an la Trident"

Tomescu, despre subalternul prins cu şpagă: "L-am activat de 1 an la Trident"

Replica API 18 iunie 2012 | 00:00 1660

Şeful Poliţiei Economice se dezice de finul Priboianu?

Şeful Poliţiei Economice se dezice de finul Priboianu?

S-a folosit de funcţia pe care o avea pentru a cere mită şi a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Este cazul unui ofiţer de la Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Constanţa, reţinut sâmbătă seara de procurorii anticorupţie, după ce a fost prins în fragrant cu un plic cu 4 mii de euro marcaţi la ieşire dintr-un restaurant din staţiunea Mamaia. Poliţistul constănţean Ionuţ Adrian Priboianu ar fi cerut zeci de mii de euro de la administratorii unor societăţi comerciale pentru a-i scăpa de dosare penale. Numai că planul său nu a funcţionat şi a fost reţinut. Poliţistul este cercetat şi pentru trafic de influenţă, anchetatorii având informaţii că Priboianu ar mai fi cerut de-a lungul timpului şi alte sume, pretextând că banii sunt pentru colegii de serviciu care în acest fel puteau "anula" anumite dosare penale.

"Până în prezent nu au mai fost probleme cu acest angajat. Dacă mai erau probleme de acest gen, era arestat mai demult. Suma primită era mare. Nu ştiu ce a făcut. E regretabil că s-a întâmplat, dar este bine că a fost prins şi eliminat din rândurile noastre. Din punct de vedere profesional, ofiţerul era bun, dar uite că a luat-o şi pe partea asta. Este o pată pe imaginea IPJ, dar trebuie să vedem şi partea bună a lucrurilor, în sensul că a fost prins. Va fi suspendat din funcţie şi pus la dispoziţia IPJ", susţine Camil Manea, adjunctul şefului IPJ Constanţa. Ofiţerul lucrează la Serviciul de Investigare a Fraudelor de ani buni şi în luna martie 2012 a fost avansat în grad pentru merite deosebite. Şeful său pe linie ierarhică, comisarul-şef Ioan Tomescu, şeful Serviciului Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ, susţine că ofiţerul Ionuţ Adrian Priboianu activa în sistem de aproximativ 4 ani şi că nu ar fi săvârşit, până în prezent, alte abateri disciplinare. "Nu vreau să fac comentarii, aştept să se termine cercetările. Până în prezent nu au mai fost probleme cu acest ofiţer. Este un băiat tânăr, şi-a văzut de treaba lui, venea la program, nu a creat nici un fel de probleme. L-am activat de un an la Trident, dar la Serviciul Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ activa de patru ani", a declarat, pentru "Replica", şeful Poliţiei Economice, Ioan Tomescu. Menţionăm că proiectul Trident România a fost demarat în 2006 cu fonduri din Olanda şi Marea Britanie. La acel moment, Trident se declara a fi o unitate interministerială de informaţii din care trebuiau să facă parte profesionişti din Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. Aici trebuiau reuniţi specialişti din domenii privind investigarea fraudelor, criminalitate organizată, frontieră, transporturi, investigaţii criminale, protecţie internă şi vamă. Cu alte cuvinte Trident a fost înfiinţat pentru prevenirea infracţiunilor din Portul Constanţa. Din păcate, de atunci şi până în prezent, dezvăluirile legate de ilegalităţile făcute în Port, nu au avut nici o finalitate vizavi de vreo măsură concretă a oamenilor legii care să anihileze, sau cel puţin să reducă activităţile infracţionale desfăşurate în acest perimetru.

Tomescu se dezice de finul Priboianu?!

Deşi surse din cadrul IPJ susţin că ofiţerul prins în flagrant cu buzunarele pline de bani este finul şefului Poliţiei Economice, acesta nu a vrut să confirme informaţia. "Nu are nici o importanţă. Cine a vehiculat? Ce importanţă are dacă botezi un copil de la orfani şi mâine face o faptă, eşti vinovat dumneata? Nu ştiu ce grad de rudenie este dacă cununi sau botezi un copil. Este un lucru creştinesc. Eu mi-am văzut de treaba mea şi răspund doar pentru ce fac eu, nu pentru ce fac alţii. DNA spune că e rudă cu mine?", susţine Tomescu. Menţionăm că din declaraţia de avere semnată în 2011, aflăm că ofiţerul Priboianu deţine un teren arabil de 5000 mp, cumpărat în 2006 împreună cu Nicoleta Tomescu, nimeni alta decât soţia şefului Poliţiei Economice, cât şi două apartamente în Constanţa, ambele achiziţionate prin credit imobiliar, alături de soţia sa, Delia Alexandra, ofiţer al BCCO Constanţa. Cei doi au datorii consistente la bănci. Mai exact este vorba despre un credit de 100.000 euro contractat în perioada 2008-2043, de la BRD Constanţa, când încă naşa lor Nicoleta Tomescu mai active ca şef al unităţii bancare, şi de un altul la Banc Post, contractat pe aceeaşi perioadă, 2008-2043, şi având aceiaşi valoare, 100.000 euro.

Iată ce zice şeful IPJ despre cazul poliţistului prins cu mită

Valentin Burlacu, şeful IPJ Constanţa, susţine că nu doar ofiţerul Adrian Ionuţ Priboianu este monitorizat de oamenii legii, fiind şi alţi lucrători "încercuiţi", dar şi faptul că va sprijini în continuare activitatea celor de la DNA şi DGA. "Vrem să ne protejăm şi să eliminăm astfel de elemente din sistem. De aceea monitorizăm mai mulţi lucrători ai IPJ, nu doar unul, şi sprijinim activitatea colegilor de la DNA şi DGA", a spus Valentin Burlacu. De remarcat faptul că, deşi oficialii IPJ susţin că Priboianu a fost "un angajat bun, care şi-a văzut de treaba lui", ofiţerul nu s-ar afla pentru prima dată în colimatorul organelor de anchetă specifice Anticorupţiei. Mai exact, în 2007, a fost cercetat pentru abuz în serviciu, alături de mai mulţi colegi. Ei au fost acuzaţi că au intrat într-o casă din Medgidia, unde au făcut uz de armă, deşi nu aveau mandat de percheziţie, iar proprietarul imobilului nu era cercetat penal. În prezent, conducerea IPJ Constanţa a decis ca Priboianu să fie suspendat din funcţie pe toată perioada derulării anchetei. "Va fi suspendat, cum s-a întâmplat şi în cazul poliţiştilor de la Circulaţie", a mai spus Tomescu.

Ce spune DNA despre poliţistul reţinut?

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciu teritorial Constanţa efectuează cercetări penale faţă de inculpatul Ionuţ Adrian Priboianu, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, Serviciul de Investigare a Fraudelor, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă. Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:

"În perioada 3-14 mai 2012, inculpatul Ionuţ Adrian Priboianu, prevalându-se de calitatea de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, Serviciul de Investigare a Fraudelor, a pretins de la un administrator de societate comercială, denunţător în cauză, atât direct cât şi prin intermediar, remiterea unor sume de bani, respectiv iniţial 10.000 euro, majorată ulterior la 50.000 euro şi, în final, negociată la 25.000 euro, pentru ca în schimb să intervină pe lângă şefii săi ierarhici, în vederea clasării unei lucrări înregistrate pe rolul organului de poliţie mai sus menţionat. Lucrarea avea ca obiect verificarea activităţii desfăşurate de societatea administrată de persoana denunţătoare. De asemenea, în perioada 14 mai - 15 iunie 2012, inculpatul Ionuţ Adrian Priboianu, prevalându-se de calitatea sa, a pretins de la aceiaşi denunţători remiterea unei alte sume de bani, negociată în final la nivelul a 4.000 euro, pentru a interveni pe lângă un alt ofiţer de poliţie judiciară din cadrul aceluiaşi serviciu al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, căruia îi fusese repartizată spre soluţionare lucrarea privind verificarea activităţii societăţii comerciale administrate de unul dintre denunţători, astfel încât lucrarea să fie clasată. La data de 15 iunie 2012, inculpatul Ionuţ Adrian Priboianu a primit de la denunţător suma de 4.000 euro, procurorii anticorupţie procedând la constatarea infracţiunii flagrante.

Inculpatului Ionuţ Adrian Priboianu i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 16 iunie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore. La aceeaşi dată, Curtea de Apel Constanţa a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile a inculpatului Ionuţ Adrian Priboianu.

La instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă şi Direcţiei Generale Anticorupţie Constanţa". Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218