REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Toporaşu Verde a dat lovitura şi la Saraiu

Toporaşu Verde a dat lovitura şi la Saraiu

Replica API 10 ianuarie 2012 | 00:00 296

După ce au încercat blocarea conturilor Primăriei Cuza Vodă,

După ce au încercat blocarea conturilor Primăriei Cuza Vodă,

În timp ce primarul de la Saraiu, Vasile Băjan, încă ţine la blat hârtiile primite de la autorităţile de control emise în urma "vizitelor" acestora pe la instituţia pe care o conduce, pe bursa zvonurilor se vehiculează sume din ce în ce mai mari despre care se zice că ar constitui prejudicii în diferite contracte încheiate în ultimii ani. Astfel, pentru proiectul pasarelei pietonale, s-ar fi cheltuit în total 14 milioane de lei. Până la momentul de faţă nu s-a pus nici măcar o cărămidă în acest proiect. Printr-o notă informativă înaintată consilierilor, Băjan susţine că a fost plătit un avans către constructor şi că, din cauza unor condiţii naturale, nu s-au putut desfăşura lucrările. Din banii avansaţi s-ar fi cumpărat materiale de construcţie care ar fi rămas în custodia Primăriei. Se zvoneşte că aproximativ 8 milioane de lei din prejudiciu a fost recuperat "miraculos", însă, diferite organisme abilitate în control apreciază pagubele diferit. Astfel, ANAF-ul ar fi estimat că este vorba despre doar 3 milioane de RON, pentru o singură factură ce datează din 2008.

Toporaşu Verde, o firmă de apartament care "renovează" bugete

Din "tortul dezvoltării" au existat puţini indivizi care au reuşit să se înfrupte, iar aceştia sunt fie o cunoştinţă mai veche, fie vreun coleg de institut (de marină), uneori un scafandru şi cel mai des, o recomandare. Societatea "Toporaşul Verde" a luat fiinţă în anul 2002, iar conform datelor oficiale, la ora actuală, este administrată de o anume Irimia Dorinela, care este şi asociat unic. Cu mare lipici la contractele pe bani publici, societatea cu nume de unealtă "ecologică" a caştigat, îm special, renovările la diferite şcoli din judeţ (Chirnogeni, Viroaga, Cuza Vodă etc.), prin "grija" Inspectoratului Şcolar Judeţean şi "bunăvoinţa" Consiliului Judeţean Constanţa. În vremurile de glorie ale Toporaşului, responsabil în materie de achiziţii la Inspectoratul Şcolar era Silica Roşculeţ. S-a vorbit, la un moment dat, despre o relaţie de strânsă prietenie între aceasta şi patroana de la Toporaşu Verde, zvon însă rămas neconfirmat. La capitolul "realizări", cei de la Toporaşu Verde se mai pot lăuda cu o ispravă care ar fi putut să blocheze activitatea primăriei de la Cuza Vodă. Conturile instituţiei riscă să fie blocate de către firma Toporaşu Verde, care a acţionat instituţia în judecată pentru recuperarea unei datoriei de 8 miliarde de lei vechi. Conform primarului, Eugen Dumitru, societatea a executat o serie de lucrări în localitatea Cuza Vodă în urmă cu 4 ani, dar nu şi-a primit banii. Deşi de-a lungul timpului primarul a sperat că va primi banii necesari de la Guvern pentru a plăti firmei datoriile acumulate, s-a înşelat. Procesul se află încă pe rolul instanţelor şi decurge "firesc", adică din amânare în amânare. Este de menţionat totuşi că în cei aproape 10 ani de activitate Toporaşu Verde a reuşit performanţa să atingă cifre colosale de afaceri şi să atragă sume importante de pe la bugetele primăriilor (pentru lucrări executate sau nu, ortodox sau mai puţin) cu un număr mediu de 8-9 angajaţi. Primarul localităţii Saraiu, Vasile Băjan, a promis că va face declaraţii în cazul său, însă numai cu hârtiile în faţă, adică la o dată viitoare. Deocamdată, el se afla în plimbări pe la Constanţa. Vom reveni!

Florin ILIESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102