REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Topul alimentelor care provoacă dependenţă

Topul alimentelor care provoacă dependenţă

Replica API 14 februarie 2020 | 00:00 269

Dacă faptul că alcoolul și drogurile dau dependență este binecunoscut, trebuie să știi că există și unele produse alimentare care creează dependență, precum ciocolata, brânza și chipsurile.

Nu doar drogurile pot crea dependență, ci și alimente pe care poate le-ai consumat mereu fără să te gândești la potențialul lor nociv. Acestea au anumiți compuși care stimulează producția de hormoni ai plăcerii în creier la fel ca substanțele interzise.

Există trei componente esențiale ale dependenței: pofta intensă, lipsa de control când vine vorba de obiectul dorinței și folosirea regulată în ciuda consecințelor negative. Studiile arată că oamenii ating toate aceste praguri când vine vorba de anumite mâncăruri. E puțin probabil ca o persoană să saliveze intens gândindu-se la o țelină, însă acest lucru se întâmplă frecvent când e vorba de o înghețată sau de un pateu cald cu brânză.

Dacă aveai impresia că brânza, ciocolata și chipsuirle sunt simple alimente care îți bucură papilele gustative, e timpul să le vezi adevărata față: dau dependență la fel ca un medicament. Consumul acestor alimente stimulează producția de dopamină, un hormon legat de plăcere și de recompensă. Din acest motiv este foarte greu să rezistăm în fața acestor produse delicioase, dar bogate în sare, zahăr și grăsimi.

Ciocolata

În topul alimentelor care provoacă dependență este ciocolata, al cărei efect a fost observat de mai multă vreme în urma studiilor. Ciocolata, care conține atât zahăr, cât și grăsimi, stimulează zonele creierului responsabile cu plăcerea. Acest aliment este cel mai frecvent poftit de către femei, care îl descriu ca pe un remediu pentru anxietate și depresie. Când mâncăm alimente bogate în zahăr și grăsimi, se eliberează serotonina, care ne face să ne simțim fericiți. Așa se explică parțial poftele care apar la femeile afectate de sindromul premenstrual.

Deși există similitudini între consumul de ciocolată și cel de droguri, oamenii de știință consideră, totuși, că această dependență de ciocolată nu este una reală. Deși ciocolata conține substanțe care pot altera starea unei persoane, aceste substanțe se găsesc în concentrații mari și în alte alimente nu la fel de apetisante, precum broccoli-ul.

Acest lucru sugerează că dorința de consuma ciocolată e mai degrabă un fenomen cultural decât unul fizic. Imposibilitatea de a controla poftele poate fi un rezultat al unor caracteristici personale înnăscute sau al mediului în care trăim. În trecut, oamenii se aflau mereu în căutarea mâncării, în timp ce în prezent, mâncarea (pe care o găsim din abundență la tot pasul) pare să ne caute pe noi.

Brânza

Un alt aliment aflat în topul celor care provoacă dependență este brânza. Multe persoane sunt stimulate la vederea unei tăvi cu brânzeturi sau a unor roți de cașcaval. Nu e de mirare, având în vedere că brânzeturile conțin grăsime, colesterol și o substanță numită casomorfină, care poate activa aceiași receptori ai creierului ca opiaceele. Rezultatul este eliberarea de dopamină și o poftă greu de ținut în frâu.

Chipsurile

Deschiderea unei pungi uriașe cu chipsuri sau vederea într-un bol a acestor felii extrem de subțiri de cartofi prăjiți pot provoca o poftă instantanee iubitorilor de gustări sărate. Deși în chipsuri nu există compuși specifici, ele sunt clasificate ca alimente care dau dependență deoarece, după consum, cresc rapid nivelul de energie. Însă această energie se termină repede și persoana simte nevoia să mănânce din ce în ce mai multe chipsuri.

Cum combați o dependență alimentară

Dependențele sunt greu de depășit, dar nu imposibil dacă ai o motivație bună. În cazul în care constați că dependențele alimentare au efect negativ asupra ta (kilograme în plus, colesterol crescut, acnee etc.) și vrei să iei atitudine, câteva recomandări ți-ar putea fi de folos:

Fă-ți o listă a beneficiilor și a efectelor negative pe care le are acel aliment asupra asupra ta și recitește-o de câte ori simți nevoia să îl consumi.

Nu merge la cumpărături pe stomacul gol, pentru că, printre rafturi, vei fi asaltat de pofte și vei cumpăra inclusiv alimentele pe care încerci să le eviți.

Nu renunța complet la alimentul favorit. Dacă îți place foarte mult ciocolata, nu o elimina complet din alimentație, dar rărește consumul. În loc să mănânci zilnic, permite-ți ca, o dată pe săptămână, să consumi 3-4 pătrățele pe post de gustare. Alege o ciocolată neagră cu cel puțin 50% cacao, pentru a beneficia de magneziul din compoziție.

Înlocuiește alimentul de care ești dependent cu o variantă mai sănătoasă. Dacă îți plac chipsurile, prepară-ți cartofi acasă, la cuptor, într-o zi de weekend. Curăță și taie doi cartofi în sferturi, pe lung, pulverizează puțin ulei peste ei și coace-i la cuptor, iar la final adaugă sare și condimente, conform doc.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367