rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 12 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Torticolis: cauze, simptome și tratament

Torticolisul apare fie dimineața, la trezirea din somn, fie pe parcursul zilei, în timpul unei activități foarte solicitante, precum un antrenament fizic intens sau mutarea mobilei. De regulă, afecțiunea dispare de la sine dupa câteva zile, însă acțiunile întreprinse pe parcursul zilei pot agrava sau, dimpotrivă, ameliora simptomele neplăcute, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Din punct de vedere medical, cauzele torticolisului nu sunt cunoscute, deși se presupune că este vorba despre încordare musculară excesivă sau răsucirea țesuturilor moi. Muschiul levator scapule este cel care conectează coloana cervicală de umeri. Nervii care controlează acest mușchi sunt amplasați la nivelul discurilor vertebrale C 3 si C4. Din cauza unor activități solicitante, acești nervi pot declanșa “înțepenirea” mușchiului levator scapule ducând, astfel, la instalarea torticolisului.

Adesea, el poate apărea pe fond congenital, cum este torticolisul muscular congenital, care apare la nou născuți, caz în care se presupune că un factor important îl joacă poziția fătului în uter. În ceea ce privește torticolisul cervical, cauzele pot fi de natură virală, în urma unei lovituri puternice sau a unei mișcări bruște, care poate duce la lezarea ligamentelor cervicale.

Care sunt factorii de risc pentru torticolis?

Printre factorii de risc cei mai comuni ai torticolisului se numără:

- Dormitul într-o postură incomodă sau nefirească pentru cap și gât

- Căderile sau loviturile care forțează răsucirea capului într-o parte

- Răsucirea repetată a capului într-o parte în timpul unor activități precum înotul

- Postura incomodă sau nefirească a gâtului și capului pentru o perioadă îndelungată (de exemplu, statul în fața calculatorului cu ceafa încordată)

- Anxietate sau stres prelungit, care determină tensionarea cefei

Există și factori de risc mai gravi pentru care apare torticolisul, dar aceste situații sunt foarte rare:

- Hernia de disc cervicală

- Boala degenerativă a discului intervertebral

- Osteoartrita cervicală

Dacă durerea musculară și incapacitatea de a întoarce capul sunt însoțite de dureri puternice de cap și febră, apelează de urgență la ajutor medical întrucât e posibil să fie vorba despre o meningită, iar medicul este singurul în măsură să stabilească un diagnostic și să îți prescrie un tratament adecvat.

Care sunt simptomele torticolisului?

Cel mai pregnant simptom al torticolisului este durerea insistentă la nivelul cefei. Asociată cu această durere se pot remarca sensibilitatea și/sau durerea mușchilor umerilor și, uneori, durere în gât. Mișcarea gâtului și a capului în orice poziție, dar mai ales răsucirea acestora, poate fi foarte dificilă din cauza durerii. Alte simptome des întâlnite ale torticolisului pot include:

- Dureri de cap

- Senzație de arsură localizată în zona dureroasă

- Senzație de crampe în zona dureroasă

- Spasme musculare la nivelul gâtului, umerilor și spatelui, uneori

- Dureri de spate

- Incapacitatea de a mișca umerii

Tipuri de torticolis

Torticolisul poate fi de mai multe tipuri și poate afecta atât adulții, cât și sugarii. De regulă, tipul de torticolis este dat de simptome și de momentul apariției acestuia. Așadar, torticolisul poate fi: banal, spasmodic, muscular congenital, dobândit sau ocular.

Torticolis banal

Torticolisul banal este cel mai frecvent și nu are persistență îndelungată. Poate apărea pe fondul somnului într-o poziție greșită a capului sau în urma unei mișcări bruște a gâtului. Pentru torticolisul banal nu este necesar un tratament, acesta trece de la sine, dar e nevoie ca poziția de somn să fie ajustată, pentru a nu se repeta episodul.

Torticolis spasmodic

Forma spasmodică a torticolisului este foarte dureroasă și se caracterizează prin contractarea involuntară a mușchilor gâtului, ceea ce duce la răsucirea sau înclinarea capului. Adesea, torticolisul spasmodic este însoțit și de dureri la nivelul umerilor, precum și de dureri frecvente de cap. Torticolisul spasmodic este o afecțiune rară, care apare, de obicei, la persoanele vârstnice, în special la femei. În ceea ce privește tratamentul, nu există un remediu definitiv pentru această afecțiune, deși, uneori, ea poate trece de la sine. Opțiuni de ameliorare a simptomelor includ injectarea de toxină botulinică în zona musculară afectată sau intervenția chirurgicală. Cea din urmă se pretează numai în anumite cazuri.

Torticolis muscular congenital (TMC)

Torticolisul muscular congenital apare la sugari, fie la naștere, fie imediat după aceasta. În cele mai multe cazuri, diagnosticul se pune după ce bebelușul începe să aibă control asupra gâtului și capului, deci în primele 8 săptămâni de viață. Cauzele precise ale acestei forme de torticolis nu sunt cunoscute de experți, dar există o serie de factori de risc, printre care poziția fătului în uter, care duce la deformarea rotativă a coloanei vertebrale cervicale, ceea ce duce la înclinarea capului. O altă cauză care ar putea fi în spatele torticolisului congenital este rănirea mușchiului gâtului fătului înainte sau în timpul nașterii, precum și anumite malformații osoase. Netratat, torticolisul muscular congenital poate declanșa fibroza musculaturii de la nivelul zonei cervicale, asimetrie craniofacială și scolioză, toate acestea agravându-se odată cu înaintarea în vârstă.

Torticolis dobândit

Torticolisul dobândit apare tot la bebeluși, după naștere, fie în primele 6 luni de viață, fie mai târziu, în primii ani de viață. Torticolisul dobândit se deosebește de cel muscular congenital prin faptul că nu se caracterizează prin asimetrie craniofacială, nu este sever și nu se dezvoltă din uter. Acesta poate apărea și ca urmare a unei boli cronice severe.

Torticolis ocular

Torticolisul de cauză oftalmologică apare, în cele mai multe cazuri, din cauza unei poziții greșite a capului. Acesta afectează în special copii și este mai dificil de diagnosticat, deoarece poziția incorectă nu este mereu una foarte vizibilă sau permanentă. De asemenea, torticolisul ocular apare pe fondul unei afecțiuni oftalmologice preexistente, cum ar fi strabismul. Un tratament oftalmologic adecvat va rezolva și problema torticolisului asociat. Netratat, acesta poate duce la asimetrie facială permanentă.

Torticolis la copii și bebeluși

După cum spuneam, copiii și bebelușii pot fi afectați, în special, de torticolis muscular congenital, torticolis dobândit sau de torticolis ocular.

Cauze și simptome

Cauzele torticolisului la cei mici sunt fie de natură congenitală, și anume anumite malformații sau afecțiuni preexistente încă dinainte de naștere, fie dobândite, ca urmare a posturii incorecte sau a unor probleme de natură osoasă, musculară sau oftalmologică.

Printre simptomele cele mai frecvent întâlnite se numără:

- Tendința de a înclina capul într-o parte

- La sugari se poate observa aplatizarea capului într-o parte, în zona din spatele pavilionului urechii

- Mișcare limitată a gâtului și/sau a capului

- Asimetrie facială (mai mult sau mai puțin vizibilă)

- Inflamație la nivelul cefei sau în zona gâtului

- Tulburări sau afecțiuni musculo-scheletice

- Stare de oboseală, iritabilitate, vărsături frecvente

Tratament

În funcție de natura torticolisului, medicul poate prescrie fie tratament medicamentos, fie kineziterapie sau fizioterapie. În cazuri severe, se poate interveni pe cale chirurgicală. Medicul îți poate solicita și o serie de analize amănunțite și teste imagistice pentru a stabili un diagnostic corect.

Cum se tratează torticolisul?

Tratamentul pentru orice formă de torticolis are ca scop decontractarea mușchilor gâtului și poate include terapie medicamentoasă, fizioterapie, terapie combinată sau repaus.

Tratament medicamentos

Tratamentul cu medicamente ajută la ameliorarea durerilor produse de spasmele musculare. Așadar, se poate apela la medicamente antiinflamatoare, analgezice și relaxante musculare. În cazuri mai grave, unde durerile sunt foarte intense, se pot folosi tranchilizante mai puternice, cum ar fi cele din clasa benzodiazepinelor. De asemenea, toxina botulinică este un remediu de succes pentru atenuarea durerii spasmodice și relaxarea mușchilor afectați. Tratamentul cu toxină botulinică este unul de cursă lungă, fiind nevoie de ședințe repetate de injectare.

Exerciții fizice

Prin exerciții fizice speciale și/sau fizioterapie se urmărește corectarea posturii capului și a gâtului și este o soluție excelentă mai ales pentru copii și sugari. Acest tip de terapie este adesea însoțit de kinetoterapie, kineziterapie și masaj, ca tratamente complementare. Stretching-ul și exercițiile de întindere și relaxare a mușchilor fac parte, de asemenea, din opțiunea de tratament prin mișcare.

Odihnă/repaus

Odihna poate fi de real ajutor mai ales în cazurile ușoare de torticolis, precum torticolisul banal. Așadar, prin repaus la pat, torticolisul poate dispărea în decursul a câtorva zile. Se impune, de asemenea, evitarea mișcării bruște a gâtului și capului, și se pot utiliza adjuvante ușoare, precum compresele cu apă călduță sau rece, masajul localizat și gelurile antiinflamatoare.

Terapia combinată

Terapia combinată presupune o abordare holistică a tratamentului pentru torticolis, și îmbină mai multe forme de terapie și procedure complementare. Scopul terapiei combinate este de a scădea nivelul de inflamație din corp, a crește rezistența musculară și mobilitatea întregului corp. Așadar, un exemplu de terapie combinată poate presupune exerciții de fizioterapie, electroterapie, kinetoterapie/masaj, exerciții de tonifiere și stretching.

luni, 12 aprilie 2021570
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
12 mai 00:05SănătateDupă un an JUMĂTATE și MILIOANE de morţi, cercetătorii anunţă: Coronavirusul NU e o boală respiratorie

Milioane de oameni au murit la nivel mondial, din cauza complicațiilor generate de coronavirus. Tratați în spitale,...2595

12 mai 00:00SănătateRaed Arafat, despre afecţiunile incompatibile cu vaccinurile anti-COVID238
12 mai 00:00SănătateStudiu: Peste 10% dintre persoanele vaccinate își pierd anticorpii la doar 3-4 luni de la vaccinare219
12 mai 00:00SănătateCum să mănânci sănătos atunci când nu ai timp: 4 sfaturi utile

Foarte multă lume îmi spune, și pe bună dreptate, că alimentația sănătoasă necesită foarte mult timp. Și...200

12 mai 00:00SănătateDieta de slăbire la menopauză: alimente recomandate și exemple de meniu201
12 mai 00:00SănătateInfecția urinară: cum o previi în timpul sarcinii?204
12 mai 00:00SănătateDurere în piept: simptome, cauze, tratament

Există o paletă largă de probleme de sănătate care pot provoca durere în piept. În multe cazuri, cauza de la...206

12 mai 00:00SănătateVeganii și vegetarienii slăbesc mai ușor fără să numere calorii196
12 mai 00:00SănătateBoli endocrine care afectează femeile162
12 mai 00:00SănătateBăuturi care stimulează memoria și concentrarea

După-amiezile moleșitoare pot fi un real obstacol în calea terminării sarcinilor zilnice, mai ales după o masă...201

12 mai 02:00SănătateTestarea rapidă în farmacii pentru depistarea COVID-19, aprobată de Ministerul Sănătăţii345
12 mai 01:15SănătateAsistenta invitată obligatoriu la nunți și evenimente, începând cu 1 iunie7173
Vremea
12.9°12.9° - 15.7° miercuri, 12 mai 2021
ConstanțaUmiditate: 54%
Vânt: 2.16 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/4940312414347
5/4034291821422
joker5293814239
Horoscop
mai mult...SPSportRT
12 mai 23:08SportTenis: Tecău şi Krawietz s-au calificat în optimile probei de dublu la Roma

Perechea româno-germană Horia Tecău/Kevin Krawietz s-a calificat, marţi, în optimile de finală ale probei de dublu...275

12 mai 23:06SportFotbal: Juventus Torino ar putea să nu mai joace în campionatul Italiei dacă nu renunţă la proiectul Super Ligii

Juventus Torino, unul dintre ultimele trei cluburi care mai apără proiectul Super Ligii europene de fotbal, nu va...548

12 mai 23:06SportFotbal: Hansi Flick va semna un contract pe trei ani cu naţionala Germaniei

Antrenorul echipei Bayern Munchen, Hansi Flick, va semna un contract pe trei ani ca viitor selecţioner al naţionalei...447

12 mai 23:07SportBox: România a cucerit trei medalii de aur şi una de argint la Campionatele Balcanice

România a cucerit trei medalii de aur şi una de argint, toate la feminin, la Campionatele Balcanice de box de la...493

Local
12 mai 22:43LocalPoliția Locală Constanța, precizări cu privire la gunoiul menajer

Pentru păstrarea unui oraș curat și civilizat, Direcția Generală Poliția Locală aduce la cunoștință...611

12 mai 22:43LocalCOVID-19: 50 de NOI CAZURI de INFECTARE la CONSTANŢA

Pe teritoriul României, până marţi, 11 mai, au fost confirmate 1.067.887 de cazuri de persoane infectate cu noul...732

12 mai 00:00LocalPERCHEZIŢII la CONSTANŢA! BĂRBAT cercetat pentru TĂINUIRE ŞI DELAPIDARE

2361

12 mai 22:43LocalPERCHEZIŢII la CONSTANŢA privind COMERŢUL CU ANIMALE

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bistrița-Năsăud desfășoară 13 percheziții,...792

12 mai 00:00LocalALTE loturi de DEȘEURI PERICULOASE, descoperite în Portul Constanța. VIDEO

Oamenii legii din Constanța au procedat marți, 11 mai, la efectuarea altui controlul fizic asupra deșeurilor din mai...1529

12 mai 22:43LocalUnul dintre jandarmii români care s-au întors recent din Afganistan este din Constanța

733

Politică
12 mai 00:00PoliticăVosganian: Ciudat că reîntoarcerea la normalitate nu se măsoară în numărul de cazuri, ci în numărul de vaccinați

Fostul ministru Varujan Vosganian consideră că reducerea numărului de infecții cu noul coronavirus este mult mai...215

12 mai 00:00PoliticăDan Barna: „Mă voi retrage din funcțiile publice, dacă DNA începe urmărirea penală“

Până în acest moment nu am nicio informație oficială de la DLAF privind implicarea mea în vreo notă de constatare...249

12 mai 00:00PoliticăDeputat USR reclamă „caracatița lui Dragnea“ din Inspecția Judiciară

209

12 mai 23:20PoliticăLucian Bode anunță că numește un șef NOU în fruntea Poliției Române

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat marţi, la Satu Mare, că premierul Florin Cîţu va numi în...640

12 mai 23:22PoliticăValeriu Gheorghiţă: EMA ar putea autoriza vaccinarea la copii de 12-15 ani la sfârşit de mai - început de iunie

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu...364

12 mai 23:20PoliticăExplicațiile lui Valeriu Gheorghiță despre relaxarea restricțiilor începând cu 1 iunie

669

Interviuri
16 mar 00:20InterviuriSă-i cunoaștem pe SUBPREFECȚII județului Constanța!

Secyl Suliman și Mihai Vîlcu sunt noii subprefecți ai județului Constanța. Aceștia au activat în mediul privat,...6704

11 mai 00:04InterviuriVIDEO! INTERVIU cu primarul Vergil CHIȚAC! Ce planuri are pentru bulevardul MAMAIA

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a acordat un interviu cotidianului Replica. Edilul a vorbit despre Regulamentul...53095

9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video

2404

2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...4041

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...3896

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

5039

Monden
12 mai 00:00MondenBrit Awards 2021: Taylor Swift va deveni prima femeie recompensată cu trofeul Global Icon

Vedeta pop americană Taylor Swift va deveni marţi prima femeie recompensată cu trofeul pentru întreaga carieră -...191

12 mai 00:00MondenABBA va lansa noi melodii în acest an

Bjorn Ulvaeus, unul dintre cei patru componenţi ai ABBA a confirmat că formaţia va lansa noi melodii anul acesta, la...200

12 mai 00:00MondenFilmul de acţiune „Wrath of Man“, în fruntea box-office-ului nord-american

179

Mapamond
12 mai 00:00MapamondIncendiu în incinta Esplanadei Moscheilor din Ierusalim

Un incendiu, vizibil de la peste doi kilometri, a izbucnit luni seara în incinta Esplanadei Moscheilor din Ierusalim,...210

12 mai 00:00MapamondPopulaţia Chinei a crescut cu 5,38% în 10 ani, ajungând la 1,41 miliarde de locuitori

Populaţia Chinei a ajuns anul trecut la 1,41 miliarde de locuitori, a anunţat marţi cea mai populată ţară din...204

12 mai 12:05MapamondSUA, pe cale să aducă pandemia de Covid-19 sub control

521

12 mai 12:06MapamondRăzboi în toată regula în Israel. Au fost lansate zeci de rachete

În contextul conflictelor din Ierusalim - amintim violențele dintre palestinieni și ofițerii israelieni, zeci de...3462

12 mai 12:07MapamondCoronavirus: Certificatul european de vaccinare a intrat în etapa testelor tehnice

Certificatul sanitar european, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţiile...477

12 mai 01:17MapamondZeci de cadavre ale unor presupuşi morţi de COVID-19 au eşuat pe malurile Gangelui, în India. VIDEO

755

Sănătate
12 mai 00:00SănătateDurere în piept: simptome, cauze, tratament

Există o paletă largă de probleme de sănătate care pot provoca durere în piept. În multe cazuri, cauza de la...206

12 mai 00:00SănătateVeganii și vegetarienii slăbesc mai ușor fără să numere calorii

Potrivit unui nou studiu1, dieta vegetariană poate fi la fel de eficientă în menținerea unei siluete armonioase și...196

12 mai 00:00SănătateBoli endocrine care afectează femeile

162

12 mai 00:00SănătateCum să mănânci sănătos atunci când nu ai timp: 4 sfaturi utile

Foarte multă lume îmi spune, și pe bună dreptate, că alimentația sănătoasă necesită foarte mult timp. Și...200

12 mai 00:00SănătateDieta de slăbire la menopauză: alimente recomandate și exemple de meniu

Multe femei la menopauză se confruntă cu acumularea unui număr de kilograme. Dacă acesta este și cazul tău, cum...201

12 mai 00:00SănătateInfecția urinară: cum o previi în timpul sarcinii?

Infecțiile tractului urinar sunt destul de frecvente, iar femeile însărcinate sunt mai predispuse la acestea în...204

12 mai 00:00SănătateBăuturi care stimulează memoria și concentrarea

După-amiezile moleșitoare pot fi un real obstacol în calea terminării sarcinilor zilnice, mai ales după o masă...201

12 mai 02:00SănătateTestarea rapidă în farmacii pentru depistarea COVID-19, aprobată de Ministerul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a semnat luni ordinul privind activitatea de testare în farmacii cu teste...345

12 mai 01:15SănătateAsistenta invitată obligatoriu la nunți și evenimente, începând cu 1 iunie

7173

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT