REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Torționarul Ion Ficior, 20 de ani de închisoare

Torționarul Ion Ficior, 20 de ani de închisoare

Replica API 30 martie 2017 | 00:20 357

Torționarul Ion Ficior a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție( ÎCCJ) la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni contra umanității. Fostul comandant al lagărului de muncă de la Periprava a fost acuzat de moartea a peste 100 de deţinuţi politic, între 1958 şi 1963, scrie Digi24.

ÎCCJ a susținut, practic, pedeapsa dată de magistrați în prima instanță, respectiv de 20 de ani de închisoare. Atunci, instanța Curţii de Apel Bucureşti a arătat, în motivarea deciziei, că regimul de detenţie instaurat la Periprava şi Colonia Grind era deosebit de dur, deţinuţii fiind bătuţi, înfometaţi şi lăsaţi fără asistenţă medicală, iar în momentul în care vreunul dintre ei murea, gardienii replicau că se cheltuieşte mai puţin pentru hrană.

Verdictul Curții este o victorie pentru victime, spune istoricul Adelina Țințariu.

„(Decizia n.red) reprezintă o mare victorie pentru victime, nu neapărat pentru istorici, care aşteptau de 27 de ani o aşa sentinţă. Sperăm că nu e ultima. Sunt multe cazuri ce trebuie investigate. Reprezintă un pas important spre această asumare a trecutului comunist. Statul acceptă trecutul și încearcă să rezolve pe cât se poate”, a spus istoricul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Gresita sentinta, trebuia dat pe viata la 10 de morti, da-l in mortii masii de bulangiu, sa nu uite niciodata cine a fost Si ca pedeapsa suplimentara, toti arestatii sa-i dea zilnic cate o flegma intre ochi si cate o palma pe obraz.
2
0
pensia de 6500 lei,sa fie anulata, sa fie data urmasilor detinutilor polititci,va manca la inchisoare din bani romanilor, nu are nevoie de oensie .Trebuie condamnata si mintea care ordona, respectiv toti comunisti de frunte ,inclusiv iliescu,care au elaborat regulamentele inumane din inschisori.Ficior nu are o asa de mare vina,eu cred ca el a respectat regulamnetele inumane din inchisori date de comunisti.Trebuie condamnata si mintea care ordona nu numai bratul care loveste,abia atunci se va face dreptate ditinutilor omorati in inchisorile comuniste.
1
0
infectul asta ar trebui schingiuit si tinut exact in conditiile in care victimele lui au facut puscarie. MM de criminal imputit
2
0
dar de iliescu, ce ziceti?????
3
0
Dar odata cu Ficior de ce nu au fost anchetati procurorii,judecatorii ce au trimis detinutii politici in respectivul lagar? Cati detinuti politici erau si infractori de drept comun?
5
0
si nu doar atat ci si confiscarea averi sidistribuita celor suferinzi de pe urma lui ! Referitor la cazul basescu nu stiu cat trebuie sa asteptam ? Va fi anchetat de alt sistem democratic ca si asta ? Pai unde sant justitiarii democrati ? ce asteapta ? Dar cu kovesi si lazar ? Vrem verdicte cinstite si cat mai repede !
3
4

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102