REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Tot ce trebuie să știi despre sindromul sinusului bolnav

Tot ce trebuie să știi despre sindromul sinusului bolnav

Replica API 9 septembrie 2020 | 00:00 1192

Aritmiile cauzate nodul sinoatrial al inimii pot cauza o mulțime de neplăceri sau chiar complicații serioase.

La bătrânețe, țesuturile se degenerează iar celulele nu se mai crează în ritm egal cu cele care mor. Așa poate să apară și sindromul sinusului bolnav, ca răspuns la degenerarea țesutului de pe nodul sinoatrial. Fără un motiv aparent, la persoanele în vârstă apar micro-cicatrici pe suprafața sistemului conductor de impulsuri electrice ale inimii, care cuprinde și nodul sinoatrial, scrie doc.ro.

Ce este nodul sinoatrial?

Nodul sinoatrial reprezintă o grupare de celule de pe atriul drept al inimii, cu rolul de a crea un impuls electric. Ca răspuns la curentul electric, mușchii inimii se contractă și circulația are loc regulat și stabil. Când nodul sinusal are o problemă sau un defect din naștere, impulsurile electrice nu vor mai fi regulate. Astfel apar aritmiile cunoscute drept sindromul sinusului bolnav.

Ce este sindromul sinusului bolnav?

Sindromul sinusului bolnav este un nume comun pentru o serie de aritmii (bătăi neregulate ale inimii) cauzate de funcționarea incorectă a nodului sinoatrial. Dintre aceste aritmii, tahicardia și badicardia sunt acelea în care ritmul inimii alternează, fie prea încet, fie prea repede. Mai pot să apară și extrasistole, care sunt tot o formă de aritmie. Extrasistola se întâmplă atunci când inima se contractă ca răspuns al unui impuls electric provenit din altă regiune decât nodul sinoatrial. Aritmiile sunt asociate deseori cu probleme ale valvelor inimii și cu cardiopatia ischemică.

Complicațiile sindromului de sinus bolnav

Sindromul sinusului bolnav poate cauza o serie de complicații serioase inimii, precum stopul sinusal, blocarea nodului sinoatrial, bradicardie sinusală (încetinirea pulsului sub 60 de bătăi pe minut) sau alte tipuri de bradicardie. Dar acest sindrom poate fi corelat și cu tahicardie (accelerarea pulsului peste 100 de bătăi pe minut), cum ar fi tahicardia atrială sau fibrilațiile atriale sau ventriculare.

Fibrilația ventriculară apare atunci când inima are spasme, dar nu mai pompează sângele eficient și ritmic. Este o aritmie gravă care duce la stop cardiorespirator, pierderea cunoștinței și încetarea pulsului. Fără intervenție medicală imediată, moartea este inevitabilă.

Când pacientul are extrasistole ventriculare, inima răspunde la impulsul electric al țesutului din ventricule în locul nodului sinusal. Pacientul le poate resimți drept palpitații scurte sau o bătaie a inimii în plus față de ritmul obișnuit. Este o condiție mai puțin severă, care poate să apară și ca un răspuns natural față de stres sau o creștere a adrenalinei sau cofeinei.

Cauze sindrom sinus bolnav

Sindromul sinusului bolnav apare mai ales la bătrâni, ca urmare a cicatrizării sau degenerării țesutului care conduce impulsurile electrice către mușchii inimii. În mod paradoxal, simptomele pot fi agravate de unele medicamente care se prescriu pentru aritmie, precum beta-blocante sau blocantele de canal de calciu.

Boli ale inimii preexistente, precum boala arterială coronariană, boli ale atriilor și valvelor mitrale sau hipertensiunea pot fi asociate cu sindromul sinusului bolnav. O altă cauză a apariției sindromului este reprezentată de anomaliile congenitale, sau afecțiuni ale inimii din naștere.

Alți factori de risc asociați cu sindromul sinusului bolnav sunt: boli inflamatorii precum reumatismul articular și miocardita, lupus sistemic, distrofia musculară, sclerodermia (fibroza excesivă a mâinilor).

Simptome sindrom sinus bolnav

Cele mai comune simptome ale sindromului sinusului bolnav sunt:

Palpitații

Amețeală (vertij)

Oboseală

Dureri de cap

Greață

Insuficiență respiratorie (dispnee)

Insuficiență respiratorie în poziția de șezut sau întins (ortopnee)

Durere în piept (angină pectorală)

Leșin brusc și pierderea cunoștinței (Sindromul Adams-Stokes)

Însă un pacient poate să nu prezinte nici unul din aceste simptome când se confruntă cu o formă mai ușoară a sindromului sinusului bolnav. În acest caz anomalia va fi cel mai probabil depistată de medic, la un control de rutină. În cazul în care ai dureri puternice de piept, puls rapid și respirația este îngreunată, poate fi vorba de o urgență medicală și trebuie să te adresezi imediat unui medic.

Diagnosticarea sinusului bolnav

Aritmiile sunt deseori tranziente și imprevizibile. De aceea cea mai bună metodă de monitorizare este o electrocardiogramă ambulatorie (EKG), cu un aparat ce monitorizează ritmul inimii pe parcursul a 24-48 de ore. EKG-ul va arăta dacă este vorba de o bradicardie arterială, un blocaj sinoatrial, fibrilații au palpitații.

Tratament pentru sindromul sinusului bolnav

Cea mai bună metodă de tratament pentru sindromul sinusului bolnav este instalarea unui stimulator cardiac artificial (pacemaker). Acesta va prelua funcțiile nodului sinoatrial și va asigura contracția regulată a inimii prin impulsuri electrice periodice. Pacemakerul este o soluție foarte potrivită pentru bradicardie, dar în cazul tahicardiei, tratamentul medical ar putea fi suficient. Întreabă medicul cardiolog care este soluția potrivită pentru cazul tău.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367