REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.3° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
19.3° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Tot mai multe biserici se construiesc în mijlocul trotuarului şi cu vederea în benzinăria de alături

Tot mai multe biserici se construiesc în mijlocul trotuarului şi cu vederea în benzinăria de alături

Replica API 19 aprilie 2012 | 00:00 257

Locuri ciudate din Constanţa care găzduiesc locaşuri de cult

Locuri ciudate din Constanţa care găzduiesc locaşuri de cult

Apar peste noapte, sunt înghesuite şi fac parte din peisaje mai mult decât dezolante. În cazul de faţă facem referire la bisericile constănţene care împânzesc urbea şi care parcă şi-au pierdut din farmecul de odinioară. Numai în Tomis Nord sunt trei astfel de locaşuri sfinte, construite în mijlocul trotuarelor şi cu priveliştea în benzinăria de alături.

Atât religia cât şi Biserica reprezintă un mod de evadare din cotidian, de alinare a sufletului atunci când este încărcat şi apăsat de diverse probleme. Fiecare dintre noi a călcat măcar o dată în viaţă pragul unui locaş de cult şi numai ideea în sine te poartă cu gândul la un spaţiu aerisit, cu loc mare în faţă, decorat cu băncuţe, pomi şi iarbă, un loc unde omul se poate regăsi, se poate împăca cu sine însuşi şi îşi poate regla conturile cu propria-i credinţă. Iată că lucrurile nu stau tocmai aşa, cel puţin în ceea ce priveşte municipiul Constanţa. În ultima perioadă, tot mai multe clădiri care se vor a fi sfinte, apar peste noapte în locuri demne de orice altceva însă nu de biserici. Fie că sunt amplasate în mijlocul trotuarelor, cu ieşirea direct în bulevard, fie între blocuri, blocând accesul locatarilor şi a circulaţiei, cert este că se construieşte la foc automat, numai în oraşul Constanţa fiind aproximativ 47 - 50 de locaşuri sfinte. Se pare că nu se mai ţine cont de nimic, nici de suprafaţa terenului, nici de locul în care acesta este amplasat şi nici de "instituţiile" vecine. Un astfel de exemplu se află în Tomis Nord, pe aleea Capidava, unde, printre blocuri şi alei înguste apare o clădire impozantă care ocupă tot spaţiul destinat circulaţiei atât pietonale cât şi rutiere. Urcând puţin către zona Boema, întâlnim o altă bisericuţă, cu ieşirea direct în bulevard şi cu geamurile în benzinăria de alături. Gâtuită şi înghesuită, biata clădire mai că strigă după ajutor. Din păcate, nici enoriaşii nu au vreo putere în acest caz, doar să tacă şi să înghită în sec în timp ce iau lumină de Înviere, în rând cu autoturismele partcipante la trafic pe bulevardul Tomis. Poate că soluţia "Mc Drive" de la "Mc Donald s" ar fi binevenită şi în acest caz, un "church drive" fiind mai mult decât salvator. Luând-o la pas pe bulevardul Tomis, în apropiere de Tomis III, apare altă construcţie, iubită de enoriaşi, dar incomodă de altfel ca şi amplasare, soluţia dată mai sus fiind valabilă şi aici. Trecând la alte zone ale Constanţei, observăm că la doi paşi de sediul Polarisului este o biserică în construcţie, mai mult pe stradă decât pe trotuar, spaţiul de parcare sau de staţionare lipsind cu desăvârşire. Aceeaşi situaţie este întâlnită şi lângă Billa, unde cu puţin efort şi o scară de legătură, poţi trece lejer din supermarket în biserică şi invers. Ordinea o stabileşte fiecare, bineînţeles. Ne întrebăm dacă spaţiile destinate bisericilor au devenit atât de rare încât se recurge la astfel de strategii. Întrucât lucrurile se îndreaptă vertiginos în această direcţie, nu mare ne-ar fi mirarea să ne trezim cu un locaş de cult amplasat în sensul giratoriu de la colţul blocului.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218