REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Tot mai multe cazuri de rabie, pe teritoriul judeţului Constanţa

Tot mai multe cazuri de rabie, pe teritoriul judeţului Constanţa

Replica API 21 martie 2012 | 00:00 539

S-a instalat panica în rândul constănţenilor din cauza apariţiei tot mai frecvente a cazurilor de rabie în rândul animalelor. Întrucât ultimele cazuri de acest gen au fost depistate la ovine, s-a ajuns la concluzia că factorii principali ai răspândirii virusului sunt animalele sălbatice, prin urmare va fi demarată o vaccinare a acestora, la nivel naţional.

"Aşteptăm aprobarea programului de vaccinare la nivel naţional, care se va face cu momeli, pentru animalele sălbatice, care vor fi aplicate pe cale aeriană. Nu ştim cât mai durează, aşteptăm hotărârea de guvern şi aprobarea programului dar sperăm să fie cât mai curând", a declarat pentru "Replica", Gheorghe Dincă, director adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa. Potrivit acestuia, dacă anul trecut au fost acoperite 16 judeţe din ţară prin această vaccinare pe cale aeriană, anul acesta se urmăreşte cuprinderea întregului teritoriu. "Degeaba faci vaccinarea în anumite teritorii dacă nu faci integral, pentru că animalele migrează, se muşcă între ele şi transmit virusul", a mai spus Gheorghe Dincă. Întrucât cazuri de rabie au mai fost depistate şi la Istria, la două ovine, s-a reluat şi campania de vaccinare a animalelor cu stăpân, care, conform medicilor veterinari, este deja pe final. Cu frică stau şi locuitorii Mangaliei, dar şi cei din Costineşti, unde mai multe persoane au fost muşcate de câinii comunitari. Potrivit directorului DSVSA, câinii au fost capturaţi şi se află sub monitorizare sanitar-veterinară. "În Mangalia au fost muşcate nişte persoane, la fel şi în Schitu, Costineşti. Câinii sunt sub supraveghere, dar nu prezintă semne de rabie. Cele două ovine de la Istria se pare că au intrat în contact cu animale sălbatice, probabil vulpi sau şacali, după cum au afirmat proprietarii. Când medicul veterinar a observat că ovinele prezintă semne de rabie, a dispus eutanasierea acestora şi apoi incendierea cadavrelor".

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614