REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Tot mai multe societăţi comerciale ajung în incapacitate de plată din cauza lipsei de capital

Tot mai multe societăţi comerciale ajung în incapacitate de plată din cauza lipsei de capital

Replica API 24 septembrie 2019 | 00:00 300

Tot mai multe firme din economia românească ajung în incapacitate de plată, în condiţiile în care nu au capitalul necesar pentru a rezista până la încasarea banilor de la parteneri, potrivit unei analize realizate de o companie de profil.

Acest blocaj financiar are efecte majore în economia slab finanţată din România, iar statisticile arată că, deşi nevoia de finanţare a companiilor este semnificativă, în prezent doar 12.000 dintre firmele româneşti sunt bancabile, astfel că pentru majoritatea, creditul furnizor rămâne singura alternativă, potrivit Sierra Quadrant.

Analiştii companiei arată, în context, că firmele care nu au capital pentru plata rapidă a facturilor apelează la creditul furnizor, care a devenit o adevărată "modă" şi care accentuează problema lipsei de capital, astfel că s-a ajuns ca una din 3 companii să se confrunte cu dificultăţi financiare, conform analiştilor citaţi.

"Pe lanţurile economice, aceste probleme se multiplică, iar primele victime sunt IMM-urile, în special microîntreprinderile şi firmele mici care nu au capacitatea financiară să reziste întârzierilor, care trăiesc de la o factură la alta. Accentuarea blocajului financiar este de natură să genereze probleme pentru întreg spectrul de business, de la scăderea profitabilităţii, probleme de cash flow, iar efectele directe se văd în reducerea investiţiilor, creşterea preţurilor, stoparea angajărilor şi apariţia unui nou val de insolvenţe'', se menţionează în analiza citată.

Chiar şi firmele care au linii de finanţare bancară se confruntă cu dificultăţi financiare, potrivit sursei. Aceasta argumentează prin informaţiile publicate de BNR, care arată că întârzierile la plată au crescut semnificativ în anul 2019 faţă de anul trecut. Astfel, întârzierile la plată pe o perioadă de una până la două luni (31-60 de zile) au atins în iulie 2019 nivelul de 269 milioane de lei, o sumă mai mult decât dublă faţă de august 2018 (116 milioane lei).

De asemenea, întârzierile la plată între 15 şi 30 de zile au crescut semnificativ, de la 60 de milioane de lei în august 2018, la 115 milioane de lei în luna iulie a anului curent.

Pe de altă parte, analiza se bazează şi pe sondajul recent care arăta că 7 din 10 companii întârzie să-şi plătească facturile, principalele motive invocate fiind lipsa resurselor financiare disponibile, neîncasarea facturilor, creşterea costurilor operaţionale şi scăderea vânzărilor. Durata medie de încasare a facturilor la nivelul economiei a ajuns la aproape 120 de zile, precizează sursa.

Pentru evitarea scenariului de intrare în blocaj financiar a unei firme, analiza recomandă companiilor să afle dacă firmele partenere de afaceri au datorii, popriri, procese, dacă acţionarii sunt implicaţi în alte societăţi cu probleme şi dacă îşi onorează obligaţiile financiare la timp.

Potrivit Sierra Quadrant, companiile au nevoie în relaţia cu partenerii de un sistem de evaluare standardizat a clienţilor noi şi a celor existenţi, fie că se bazează pe resursele interne (departamente de vânzări, contabilitate, juridic şi date proprii), fie că apelează la o firmă specializată.

"Monitorizarea continuă reprezintă cheia unui business predictibil. Scăderile sau creşterile bruşte de comenzi, întârzierea plăţilor, refuzul la plată şi indisponibilitatea persoanelor de contact sunt doar câteva elemente care trebuie luate în calcul'', consideră experţii societăţii de administrare. Astfel, consolidarea relaţiilor de business ţine în mod direct de managementul creanţelor, de asigurarea unor condiţii comerciale dedicate, în funcţie de bonitatea şi comportamentul de plată al partenerilor, dar şi de educaţia financiară a celor care fac business.

"Antreprenorii trebuie, dincolo de manifestarea unei vigilenţe sporite în relaţia cu partenerii, să dezvolte planuri de afaceri pornind de la realitate, nu de la dorinţe şi aşteptări optimiste. Oamenii de afaceri trebuie să evite investiţiile care nu aduc plus valoare, precum cele în imobile, maşini etc, să renunţe la activele care nu reprezintă activitatea de bază şi să îşi asigure resurse financiare de rezervă. Pe de altă parte, în condiţiile accentuării blocajului financiar, apelarea la serviciile de factoring poate fi o soluţie optimă'', se precizează în analiza Sierra Quadrant.

Documentul recomandă companiilor să nu se teamă de colaborarea cu firme aflate în insolvenţă.

"Firmele aflate în insolvenţă au un plan de restructurare pe care trebuie să-l urmeze şi sunt monitorizate suplimentar de specialişti în domeniu. Au un comportament de business chiar mai predictibil comparative cu o firmă obişnuită. Un parteneriat cu o firmă aflată în insolvenţă poate aduce multiple avantaje - plăţi la timp, tarife avantajoase, condiţii optime de livrare etc.'', se precizează în raport.

Analiza Sierra Quadrant a fost realizată pe baza statisticilor privind dinamica mediului de business prezentate de Banca Naţională, Ministerul Finanţelor şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului pentru perioada ianuarie - august 2019.

Sierra Quadrant este specializată pe lucrări de administrare şi lichidare dificile şi complexe, caracterizate prin patrimoniu mare. În cei peste 10 ani de activitate, compania a finalizat peste 650 de proceduri de faliment şi lichidare. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102