rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 17 februarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Tot mai mulţi constănţeni pică în stresul post-traumatic! Psihologul Elena Harbor explică despre ce este vorba

Evenimentele prin care anumite persoane sunt nevoite să treacă au impact foarte mare asupra lor. De multe ori, din păcate, nu-și dau seama decât foarte târziu. Problemele psihologice sunt tot mai frecvente, iar mulți dintre cei afectați se trezesc ancorați în situații din care nu pot ieși. Palpitații, gură uscată, transpirații, tremor, agitație, insomnii și gândul că nu mai poți ieși la suprafață sunt doar câteva dintre simptomele care pot scoate la iveală un stres posttraumatic. Însă, psihologul constănțean Elena Harbor a precizat că există o confuzie privind acești termeni, încadrarea lor și condițiile în care un psiholog sau un psihiatru pot face o evaluare respectiv o diagnosticare.

Psihologul constănțean, Elena Harbor, a precizat, pentru ”Replica”, că se vorbește destul de des despre traumă și stres posttraumatic, însă există o confuzie privind acești termeni, încadrarea lor și condițiile în care un psiholog sau un psihiatru pot face o evaluare, respectiv o diagnosticare (în funcție de specializarea profesionistului) pentru a atesta existența acestora.

Destul de frecvent se cere de către avocați o hârtie de la psiholog cum că o persoană suferă de stres posttraumatic pentru a fi folosită în procesele ce presupun agresiune, nedreptate și restituirea unei daune, tocmai de aceea este important să cunoaștem aspectele definitorii a ceea ce presupune o traumă și stresul posttraumatic pentru a ști când și cum ne putem apăra fie prin prevenție fie printr-o reacție adecvată contextului.

Pentru a putea vorbi despre stres posttraumatic, mai spune Elena Harbor, trebuie întâi să înţelegem ce este trauma, evenimentul declanşator al acestei tulburări. Conceptul de traumă presupune trei aspecte: existenţa situaţiei traumatice, care este extrem de ameninţătoare şi copleşitoare pentru individ; reacţia internă faţă de acea situaţie, adică reacţia sistemului nervos autonom, care activează toate resursele fizice şi mentale disponibile pentru că persoană respectivă să poată gestiona criză; consecinţele pe termen lung, mediu şi scurt care derivă din acea activare internă.

”Trauma este o experienţă în care noi ne simţim depăşiţi, copleşiţi de sentimentul de neputinţă, de abandon şi de lipsă de apărare şi care pe termen lung determină schimbarea propriu-zisă în totalitate a întregii perspective despre sine, lume, oameni și viață. Trauma este o rană sufletească foarte puternică care ne face să ne simţim depăşiţi, copleşiţi, blocaţi de sentimentul de neputinţă în fața unui pericol foarte mare, un pericol care amenință viața, integritatea fizică, corporală și psihică a persoanei în cauză sau a unei persoane apropiate, sau a mai multor oameni în masă.

Neputinţa şi sentimentul de pericol merg întotdeauna împreună, iar expunerea la unul sau mai multe evenimente traumatice are efecte pe termen lung care destabilizează persoană, o alienează și o fac inadaptabilă la provocările viețîi obișnuite. Evenimentele care pot determina aceste simptome cuprind: asaltul violent, răpirea, atacul sexual, tortură, starea de ostatic, prizonieratul în război, dezastrele, accidentele violente sau diagnosticul unei boli mortale”, a declarat psihologul constănțean.

Cum ne dăm seama când o persoană are probleme și cum o ajutăm

În continuare, acesta ne-a explicat că, potrivit Manualului de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale, respectiv DSM, elementul esențial în diagnosticarea stresului posttraumatic îl constituie apariția de simptome caracteristice traumei. Astfel, nu orice eveniment care ne surprinde, ne sperie, ne pune într-o confuzie privind reacția comportamentală constituie o traumă și nu orice traumă provoacă o reacție de stres posttraumatic.

Pentru a exista suspiciunea de stres posttraumatic este nevoie că persoană în cauză să manifeste stres considerabil din punct de vedere clinic cu consecință modificarea semnificativă a interacțiunilor sociale ale individului, capacitatea de muncă, somn, hrănire și alte funcțîi, perturbarea semnificativă a funcționării obișnuite timp de mai mult de o lună. Simptomele de stres posttraumatic pot apărea imediat după expunerea la traumă sau pot apărea mult mai târziu o lună sau 3 luni) în urmă contactului cu un factor declanşator similar traumei.

Simptomele stresului posttraumatic se referă la reexperimentarea evenimentului traumatic sub diferite forme, cum ar fi amintirile intruzive, imagini, gânduri, senzații de care persoană nu mai poate scăpa, vise terifiante soldate cu insomnii privind conținuturi ale traumei, iluzii, halucinații, senzația că se întâmplă din nou și ieșirea persoanei din realitate, că și cum ar trăi un vis cu ochii deschiși, reactivitate fiziologică intensă plus stresul psihologic la cote maxime la expunerea de stimuli interni sau externi asociați traumei.

”Persoana afectată de stres posttraumatic poate să vorbească tot timpul despre traumă fără să realizeze acest lucru sau să facă eforturi să evite orice fel de gânduri, sentimente, conversații, obiecte, locuri, filme, activități, persoane sau orice fel de stimuli care îi aduc aminte. Poate fi incapabilă să evoce anumite aspecte despre evenimentul traumatic, să fie excesiv de activă, instabilă emoțional, iritabilă, conflictuală, să aibă dificultăți în concentrare, hipervigilență, să tresară fără motiv, să nu mai aibă interes în activități înainte plăcute, să aibă sentimente de înstrăinare, că și cum ar trăi altă viață, de detașare și aplatizare emoțională și lipsa perspectivei de viitor.

O astfel de persoană trăiește un stres intens permanent, se alienează din viața obisnuită, nu mai este capabilă să se relaxeze și să simtă bucurie sau confort, siguranță, sentimentul de încredere este profund afectat, iar senzația permanentă este de frică, neputință, oroare, iminența morții, suferință profundă”, a explicat psihologul. Stresul posttraumatic apare și la adulți și la copii, însă cu manifestări diferite, datorită mecanismelor de apărare psihice diferite de la adult la copil.

În timp ce un adult își poate da explicații, gestiona mai mult sau mai puțîn comportamentele, reacțiile legate de evenimentul traumatic, copilul este mult mai expus, capacitatea lui de gestionare este foarte redusă, instinctele de conservare și protejare mult mai vulnerabile și instabile, iar capacitatea de recuperare mult mai afectată, cu efecte pe toată viața.

Stresul posttraumatic este o afecțiune gravă care se tratează atât medicamentos psihiatric cât și psihoterapeutic, în a cărei recuperare sunt implicate echipa de specialiști: psihiatri, psihologi, medici cu diferite specializări dar și familia, rudele și prietenii. Față de alte tulburări în care se lucrează preponderent cu persoană afectată, în stresul posttraumatic este afectat tot ansamblul de viață. Întreaga percepție despre sine, lume, viață, moarte, sens este profund afectată, profund schimbată, iar persoana traumatizată are nevoie de mult timp, suport și ajutor pentru a-și regăși încrederea, sensul, bucuria și liniștea, potrivit Elenei Harbor.

Liliana CHIRU

joi, 18 ianuarie 20181712
Comentarii

01ZARA(23 ian 08:45)
DNA ELENA SA NE PUPATI IN PENIS LUINDUNE TESTICOLELE IN MINA SUGINDULE CU PATOS DUPA.VA E FOAME ASA SA VA FI RAMAS CAB PART FARA CLIENTELA OARE.
32stresul pulii(18 ian 08:00)
Prea mult timp liber si lipsa de ocupatie!
mai mult...Sănătate
16 feb 21:46SănătateVeste pentru români: farmaciile nu vor mai vinde ... medicamente la bucată!

Se va încheia cu „dați-mi două aspirine” în loc de o cutie întreagă, cum este obișnuit românul, strâmtorat...1051

16 feb 22:19SănătateDUREROS! Sute de copii din Constanţa se luptă cu cancerul!449
29 ian 23:02SănătateSanatoriul Balnear Mangalia oferă servicii GRATUITE locuitorilor din Mangalia și împrejurimi1894
29 ian 01:42SănătateVIDEO. Mărturia UNUI DEPENDENT: ‘Am decăzut în ultimul hal. Alcoolul m-a transformat într-un MONSTRU!’

Românii sunt mari consumatori de alcool. Statisticile ne plasau, în 2017, ca țară, pe locul al cincilea în topul...1552

28 ian 00:16SănătateSFATUL PSIHOLOGULUI. Cum recunoaștem abuzul emoțional pentru a lupta împotriva lui!1040
26 ian 19:26SănătateSupraaglomerare în secţiile de ginecologie ale Spitalului Judeţean. Pe când o Maternitate şi la Constanţa?!2990
17 ian 21:24SănătatePrea mult ibuprofen duce la disfuncții erectile și infertilitate!

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a transmis un comunicat de presă în care...2144

10 ian 16:22SănătateLOVITURĂ pentru Medimar! Spitalul Judeţean își reface clinica de imagistică6786
6 ian 16:02SănătateLista bolilor pentru care consultaţia la medicul specialist este decontată, chiar şi fără bilet de trimitere de la medicul de familie!4749
6 ian 16:02SănătateÎN ATENŢIA MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII: Persoanele cu amiotrofie spinală au dreptul la tratament!

Sunt boli rare şi foarte rare pentru care statul român nu are nici o soluţie. Nu sunt multe cazuri de copii care...1889

1 ian 19:56SănătateRomânia 2017: MIZERIA domnește în spitale și școli! Unde ne tratăm și unde ne trimitem copiii să învețe?!2411
1 ian 14:53SănătateATENȚIE, MĂMICI! Vă pregătiți de naștere? Iată ce ginecologi și medici neonatologi găsiți în Spitalul Județean Constanța!10488
Vremea
-0.4° - 0° sâmbătă, 17 februarie 2018
cer seninUmiditate: 100%
Vânt: 2.86 m/s din
Presiune: 1036.04 milibari

Loto
6/492519303334
5/408101417296
joker2103244456
Horoscop
mai mult...SPSportRT
17 feb 22:58SportJOCURILE OLIMPICE 2018 Clasamentul pe medalii după nouă zile de competiție

Germania conduce în clasamentul pe medalii, cu 9 de aur, 4 de argint şi 4 de bronz, la Jocurile Olimpice de iarnă de...112

17 feb 00:00SportReghecampf, spectacol în semifinalele Cupei Ligii Emiratelor Arabe

Laurenţiu Reghecampf a făcut spectacol în ultimul meci şi a obţinut un succes categoric. Echipa antrenorului român...475

17 feb 00:00SportDinamo îl regretă pe Gnohere

Ionel Dănciulescu îl regretă pe Harlem Gnohere, golgheterul plecat de la Dinamo la marea rivală, doar parţial....284

17 feb 00:00SportMonaco - Djon 4-0. Trupa lui Jardim rămâne neînvinsă în Ligue 1

Monaco rămâne neînvinsă în Ligue 1 în 2018. ÎN DIRECT la Digi Sport, echipa din Principat a câștigat cu 4-0...188

Local
17 feb 00:00LocalPentru că magistraţii s-au sesizat târziu, indivizii care furau prin metoda "Împrietenire" sunt la un pas de libertate

11 persoane care furau prin metoda ”Împrietenire” sunt la un pas de a scăpa de arest și asta pentru că...279

17 feb 00:00LocalCondamnat cu suspendare pentru că a înşelat mai multe bănci

Ionuţ Dorin Otlocan a fost trimis în judecată pentru înșelăciune, iar la data de 29.11.2017 cauza a fost...411

17 feb 00:00LocalPrins de mai multe ori băut la volan, condamnat la închisoare!

Gheorghe Ghiță a fost condamnat la 1 an și 10 luni de închisoare pentru infracțiuni la regimul rutier. Potrivit...206

17 feb 00:00LocalPoliţiştii din Mangalia, trimişi în judecată pentru luare de mită, au fost la un pas de a scăpa de controlul judiciar

Ionuţ Popârţac și Mihail Romeo Dobrescu au fost la un pas de a scăpa de controlul judiciar. Însă, pe 13...435

17 feb 00:00LocalDistrugător american aşteptat în Portul Constanţa

Distrugătorul american USS Ross va face o escală în portul Constanța, în perioada 18-21 februarie, iar o delegație...209

17 feb 00:00LocalVoia să meargă acasă pe un scuter... fără permis! Poliţia Locală l-a tras pe dreapta

Polițiștii locali constănțeni care se aflau în misiune pe raza municipiului au depistat în cursul zilei de vineri,...280

17 feb 00:00LocalSfârşit de săptămână plin pentru jandarmii constănţeni!

Efective de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, în cooperare cu lucrători din cadrul...193

17 feb 00:00LocalCum a reuşit un şofer băut să se mai aleagă cu o infracţiune, la Constanţa!

Polițiștii din cadrul Secției 5 Rurală Cogealac, la data de 15 februarie a.c., au depistat un bărbat, de 56 de ani,...209

17 feb 00:00LocalPrinşi în timp ce furau din două centre comerciale

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție, la data de 15 februarie a.c., au identificat un tânăr, de 19 ani, din...307

17 feb 00:00LocalForţele Navale ‘acostează’ în Bucovina pentru cea mai mare campanie de promovare a profesiei militare!

Marinarii militari vor desfășura, în perioada 19-22 februarie, cea mai mare campanie de promovare a profesiei...199

Politică
17 feb 00:48PoliticăDragnea dă semnalul în PSD, în ceea ce îl privește pe Toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, ține pe toată lumea pe jar, în ceea ce privește o decizie de revocare sau nu a...689

17 feb 00:50PoliticăPe cine a numit Dăncilă să îi fie director de cabinet

Premierul Viorica Dăncilă își completează echipa de guvernare, dar trebuie remarcat că oamenii numiți în...770

17 feb 02:32PoliticăDosar penal pentru preşedintele CJ Călăraşi. Liberalul şi-ar putea pierde funcţia

Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, liberalul Vasile Iliuţă, are un dosar penal după ce în octombrie...356

17 feb 02:32PoliticăMarian Oprișan se extrage din presupusul scandal cu Liviu Dragnea: 'S-a înțeles greșit'

În cadrul unei ședințe a Consiliului Județean Vrancea, consilierii PNL au încercat să-l schimbe pe Marian Oprișan...404

17 feb 00:44PoliticăVictor Ponta: E prost pe bune Dragnea. Mă și enervează degeaba. Nu știu de ce minte, cred că din prostie

Fostul premier Victor Ponta s-a prezentat vineri la sediul DNA, pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul...757

17 feb 00:42PoliticăMesajul preşedintelui CJC pentru noul director al MINAC

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu, confirmă rezultatul concursului pentru ocuparea...587

17 feb 02:32PoliticăEugen Teodorovici: Persoanele afectate de schimbările fiscale îşi vor putea recupera sumele plătite în plus

Persoanele care au plătit, în ianuarie şi februarie, sume în plus după aplicarea noilor măsuri fiscale vor putea...348

17 feb 00:17PoliticăPrimarul din Ovidiu, replică USTURĂTOARE după ironiile lui Făgădău: 'Să se compare cu municipii precum Cluj, Iaşi, Sibiu, Timişoara'

Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a reuşit să inflameze spiritele după o serie de răspunsuri oferite presei,...4991

17 feb 00:43PoliticăFăgădău: „Nu știu cine este președintele organizației municipale al ALDE”

Primarul Constanței a declarat că nu are habar cine este în fruntea ALDE la Constanța. Întrebat dacă există o...498

17 feb 02:34PoliticăRise Projesct: Şi Udrea e în Costarica! Cum a reacţionat 'blonda de la Cotroceni'!

După Alina Bica, și Elena Udrea ar fi în Costa Rica! Dezvăluirea e făcută de jurnaliștii de la Rise Project....856

Monden
17 feb 00:00MondenMihaela Rădulescu, despre Felix Baumgartner: „Nu-și dorește un copil al lui”

Mihaela Rădulescu a explicat că iubitul ei austriac iubește foarte mult copiii, dar cu toate acestea nu-și dorește...236

17 feb 00:00MondenOprah a vorbit despre posibila candidatură la preşedinţia SUA. „Cred că am o responsabilitate”

Oprah nu candidează la preşedinţia SUA. Prezentatoarea de talk-show Oprah Winfrey a confirmat că nu doreşte să...164

17 feb 00:00MondenScandalul divorțului lasă urme pe fața lui Kamara. Cum a apărut la un eveniment

Anul a început prost pentru Kamara, jumătatea trupei Alb Negru. Solistul se află în plin scandal de divorț cu...226

17 feb 00:00MondenOana Zăvoranu reîncepe războiul cu vedetele: „Băgați în voi ca spartele“

Timp de o vreme ar fi părut că Oana a încetat războiul pe care l-a început cu persoanele care beneficiază de...247

17 feb 00:00MondenO vastă colecţie de obiecte ale actriţei Liza Minnelli, scoase la licitaţie

Peste 1.000 de obiecte aparţinând actriţei Liza Minnelli şi părinţilor ei, actriţa Judy Garland şi regizorul...156

17 feb 00:00MondenEminem şi Ed Sheeran, colaborare inedită. Vezi cum arată videoclipul single-ului "River"

Eminem şi cântăreţul pop britanic Ed Sheeran au lansat videoclipul "River", un single de pe cel mai recent album al...168

17 feb 00:00MondenChristina Aguilera a pozat goală pentru fanii ei

Christina Aguilera le-a făcut un cadou fanilor ei, publicând o serie de fotografii în care cântăreaţa americană...204

17 feb 00:00MondenMetallica a lansat o colecţie de modă împreună cu Vans

Metallica a lansat o nouă colecţie de haine şi încălţăminte împreună cu compania Vans, aceasta fiind cea de-a...157

17 feb 00:00MondenJennifer Aniston, din nou singură! Actriţa divorţează de Justin Theroux, după doi ani de căsătorie

Actorii americani Jennifer Aniston şi Justin Theroux s-au despărţit, după un mariaj care a durat doi ani, decizia...189

17 feb 00:00MondenExpoziţia „Beatles in India“ aniversează 50 de ani de la călătoria mistică a legendarului grup britanic în această ţară

Expoziţia 'Beatles in India', inaugurată la sala The Beatles Story din Liverpool, rememorează călătoria mistică...164

Mapamond
17 feb 00:00MapamondTurcia: Trei ziarişti de renume, condamnaţi la închisoare pe viaţă în legătură cu puciul eşuat din 2016

Un tribunal din Turcia a condamnat vineri la închisoare pe viaţă trei ziarişti renumiţi care erau acuzaţi de...173

17 feb 00:00MapamondWashingtonul ameninţă Moscova cu „consecinţe“ după atacul cibernetic global NotPetya

Casa Albă a ameninţat joi Rusia cu "consecinţe internaţionale" pentru atacul cibernetic global NotPetya care a fost...188

17 feb 00:00MapamondSUA: Senatul respinge două proiecte de reformă a imigraţiei

Senatul Statelor Unite a votat joi împotriva a două proiecte de reformă a imigraţiei, afectând în continuare...162

17 feb 00:00MapamondAtac armat la un liceu din Florida: Presupusul autor se pregătise alături de o grupare rasistă

Presupusul autor al atacului armat de la un liceu din Florida (sud-estul SUA), Nikolas Cruz, participase la antrenamente...160

17 feb 00:00MapamondAngela Merkel condiţionează normalizarea relaţiilor dintre Berlin şi Ankara

Cancelarul german în exerciţiu Angela Merkel a avertizat joi că relaţiile tensionate între ţara sa şi Turcia nu...175

17 feb 00:00MapamondSUA: Doi fraţi gemeni acuzaţi de fabricarea de bombe au fost arestaţi la New York

Doi fraţi gemeni au fost arestaţi joi la New York după ce poliţia a găsit circa 15 kg de substanţe explozive în...155

17 feb 00:00MapamondLituania celebrează vineri 100 de ani de la obţinerea independenţei

Mai mulţi lideri europeni se reunesc vineri la Vilnius pentru a celebra împreună cu Lituania 100 de ani de când...163

17 feb 00:00MapamondBerlinul se aşteaptă ca Deniz Yücel, eliberat dintr-o închisoare din Turcia, să poată părăsi această ţară

Germania consideră că jurnalistul germano-turc Deniz Yücel va avea permisiunea de a părăsi Turcia după ce un...161

17 feb 00:00MapamondUE mizează pe un compromis până în iulie în ce priveşte viitoarea denumire a Macedoniei

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, a afirmat că Uniunea...165

17 feb 00:00MapamondItalia: 22 de familii evacuate după ce un crater uriaş a înghiţit mai multe maşini la Roma

Un crater uriaş a înghiţit miercuri seara mai multe maşini într-un cartier din Roma, conducând la evacuarea a 22...227