REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Tot mai mulţi infractori recidivează. La Mangalia, Raţă a scăpat de o pedeapsă grea şi a „sărbătorit” prin 2 tâlhării

Tot mai mulţi infractori recidivează. La Mangalia, Raţă a scăpat de o pedeapsă grea şi a „sărbătorit” prin 2 tâlhării

Replica API 28 septembrie 2015 | 00:00 615

Se mai pot reabilita?

Se mai pot reabilita?

Lupul îşi schimbă părul dar năravul, ba – spune un proverb, care, din păcate, se aplică în multe dintre cazuri. Şi acestea au tot existat. Se poate spune că o persoană are nevoie de şanse pentru a se reabilita, reintegra în societate, numai că refuzul vine, de cele mai multe ori, din partea celor vizaţi. Şi aici vorbim despre recidiviştii care îşi continuă şirul faptelor infracţionale. Spre exemplu, Radu Gabriel Popescu, zis Raţă, din Limanu, a ajuns în arest la domiciliu anul trecut pentru tâlhărie, dar şi-a recunoscut fapta, încheind un acord de recunoaştere, astfel alegându-se cu circumstanţe atetuante. Însă, cum spune şi proverbul de mai sus, Raţă s-a pus din nou pe “treabă” şi a mai tâlhărit două persoane, fiind vorba despre minori.

La nivelul judeţului Constanţa au tot fost înregistrate cazuri în care au fost implicaţi indivizi cu antecedente penale. Fie că au fost condamnaţi cu executare sau suspendare, cert este că aceştia şi-au continuat activitatea infracţională. Într-o asemenea situaţie se află şi Radu Gabriel Popescu, zis Raţă, născut la data de 16.09.1995, domiciliat în satul 2 Mai, comuna Limanu, care a ajuns în atenţia oamenilor legii în septembrie 2014, pentru tâlhărie.

Însă, cum nu avea antecendente penale, magistraţii Judecătoriei Mangalia au decis să-l plaseze în arest la domiciliu, acest lucru petrecându-se pe 24 septembrie anul trecut. Ulterior, pe 17.10.2014, la aceeaşi instanţă a fost înregistrată o cerere, obiectul fiind „sesizarea cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei”. După câteva zile, judecătorii au admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia cu inculpatul Radu Gabriel Popescu şi a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

În plus, tânărul a fost obligat să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate şi să presteze, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei comunei Limanu sau în cadrul SC Polaris M Holding SA Mangalia.

Toate bune şi frumoase, numai că Raţă a dovedit că avea cu totul alte planuri. Prin urmare, individul a mai tâlhărit un minor luna aceasta dar a comis şi un furt. Este vorba despre două telefoane mobile pe care le-a sustras de la nişte copii, pe unul dintre ei agresându-l. Radu Gabriel a fost reţinut de poliţiştii din Mangalia şi propus spre arestare. Cel mai probabil, întrucât acum are antecedente penale şi se află în termenul de încercare, suspectul va primi pedepse mai aspre. Însă, putem reamintim şi cazul lui Silviu Valentin Bercuţă, zis „Ecstasy”, care a fost condamnat pentru trafic de droguri, dar şi pentru proxenetism, primind, în total, 15 ani.

A fost introdus în penitenciar, de unde a continuat să comită infracţiuni. Acum s-a ales cu un nou dosar penal întrucât coordona o serie de înşelăciuni prin metoda „Accidentul”. Iar exemplele pot continua. Totodată, probabil că există şi situaţii fericite în care inculpaţii au avut o rătăcire după care au revenit cu picioarele pe pământ. Dar prea puţini sunt aceştia, din păcate.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218