REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Tot mai mulţi tineri se DROGHEAZĂ la Constanţa: „Nu păţesc NIMIC pentru că NU fac trafic!” AIUREA!

Tot mai mulţi tineri se DROGHEAZĂ la Constanţa: „Nu păţesc NIMIC pentru că NU fac trafic!” AIUREA!

Replica API 3 aprilie 2017 | 15:00 397

Închisoare pentru câteva grame de canabis?

Închisoare pentru câteva grame de canabis?

Sursa foto: www.growweedeasy.com

Consumul de canabis începe să atingă cote îngrijorătoare, tot mai mulţi tineri din Constanţa considerându-se cool pentru că pot fuma un… „cui”. Tot aceştia susţin că nu prea au ce păţi întrucât nu fac trafic. Aiurea – ar spune anchetatorii, şi asta pentru că există şi infracţiunea de deţinere pentru consum propriu. Spre exemplu, recent, trei tineri au fost prinşi cu câteva grame asupra lor, pentru consum propriu, evident. Fiecare a primit câte o amendă penală (900 şi 1.800 lei), iar dacă nu vor plăti vor ajunge la penitenciar pentru 90 de zile. În plus, s-au ales cu un cazier pătat!

Conform studiilor realizate atât în populaţia şcolară, cât şi în cea generală, în România, canabisul este cel mai consumat drog, în special în rândul tinerilor, 4,6% din populaţia generală cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 ani declarând că a experimentat consumul de canabis, potrivit Agenţiei Naţionale Antidrog. În Constanţa, depistarea tinerilor în timp ce-şi confecţionează jointuri nu mai reprezintă un subiect tabu, fiind aproape la ordinea zilei. Nici traficul de canabis nu este lipsit din peisaj, chiar recent având loc percheziţii în Tomis Nord, în urma cărora doi fraţi au fost arestaţi, fiind vorba despre Cătălin Mihai Meszelos şi Andrei Meszelos.

Însă, tot mai mulţi dintre consumatorii de canabis merg pe ideea că nu vor păţi nimic întrucât nu fac trafic. Tot ei consideră că acest consum este unul benefic. Numai că specialiştii au alte păreri. Spre exemplu, procurorii DIICOT nu te „iartă” doar pentru simplul fapt că drogurile sunt pentru consumul personal. Iar nişte exemple concrete sunt legate de două dosare înregistrate la Tribunalul Constanţa. Astfel, A.I. şi T.B. au fost prinşi cu câteva grame canabis. Şi, pentru că şi-au recunoscut vina şi au încheiat un acord de recunoaştere, s-au ales cu pedepse uşoare: amendă penală de 900 de lei de fiecare, care reprezintă 90 de zile-amendă cu o valoare a zilei-amendă de 10 de lei. În cazul în care nu vor plăti, vor fi introduşi în Penitenciarul Poarta Albă pentru 90 de zile fiecare. Plus că s-au ales cu cazierul pătat.

De asemenea, I.M. a fost prins cu câteva grame de canabis, pe care le deţinea pentru consum propriu şi, la fel, a încheiat un acord de recunoaştere, alegându-se cu amenda penală în valoare de 1.800 de lei, reprezentând 90 de zile amendă cu o valoare a zilei – amendă de 20 lei. „Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.63 din C.P., respectiv că în cazul neexecutării, cu rea-credinţă, a pedepsei amenzii, în tot sau în parte, numărul zilelor – amendă neexecutate se vor înlocui cu un număr corespunzător de zile de închisoare; În baza art.16 alin.l din Legea 143/2000, dispune confiscarea cantităţii de 1,3 grame canabis rămasă din proba înaintată, obiect al infracţiunii, care a fost depusă la I.G.P.R. – Direcţia Cazier Judiciar şi Evidenţă Operativă, cu dovada seria H nr. 0204375 din 24.05.2016”, potrivit minutei judecătoreşti.

Consumatorii de canabis susţin că sunt numai efecte benefice. Specialiştii: li se prăjeşte memoria!

Cât despre aşa-zisul efect benefic pe care-l tot ridică în slăvi consumatorii, specialiştii susţin că acest consum provoacă atât dependenţa fizică, dar şi psihologică, iar consumul cronic poate determina nenumărate efecte fizice şi mentale negative: deteriorarea sau reducerea memoriei de scurtă durată şi a comprehensiunii, alterarea dimensiunii temporale, reducerea abilităţii de a îndeplini taskuri care necesită concentrare şi coordonare, cum ar fi conducerea unui autovehicul.

Potrivit sfatulmedicului.ro, consumul pe termen scurt produce: apatie, somnolenţă, creşterea poftei de mâncare; dificultate în identificarea temporală, deteriorarea memoriei de scurtă durată; reducerea abilităţilor de concentrare şi coordonare; creşterea ritmului cardiac; potenţial crescut de infarct în cazul persoanelor ce suferă de afecţiuni cardiovasculare; ochi congestionaţi (înroşiţi); diminuarea inhibiţiilor sociale; risc de paranoia, halucinaţii, anxietate intensă. Pe termen lung: risc crescut de afecţiuni pulmonare cronice, inclusiv cancer pulmonar; descreşterea nivelului de testosteron în cazul persoanelor de sex masculin; creşterea nivelului de testosteron în cazul persoanelor de sex feminin; scăderea nivelului de spermă şi dificultate în reproducere; risc crescut de infertilitate în cazul femeilor; diminuarea sau absenţa plăcerii sexuale; dependenţă psihologică care determina un necesar tot mai mare de drog, pentru obţinerea aceloraşi efecte.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum puteti spune chetiile acestea atat timp cat in aproape toata America este legal consumul de Canabis? Faceti o comparatie intre cate vieti iau tutunul si alcoolul si cate ia Marijuana. Problema este ca Romania este prea inapoiata si domina inca comunistii care vad cu ochi rai aceste lucruri si din cauza asta tara asta se misca in felul in care o face.
0
0
Cum puteti spune ca se urca drogat beat la volan si iti omoara copilu sau cainele dar in alte tarii dc merg aia rupti in gura cu masina si nu se intampla nimic numa la noi gata omora face drege crezi ca alte tarii sunt mai stralucite logic ca nu doar ca au mai.multii banii de cat noi.si alta mentalitate de a vedea lucrurile cam atata bft
0
0
Simon Mocanu!
0
0
Sa lase legalele ala care a scris articolul asta!!
2
0
sunteti niste idioti !!!! marijuana e mai putin periculoasa decit alcoolul !!!!! ati ramas comunisti imputiti cu "groaza" de coca-cola si marijuana !!!! idiotilor !!!!
2
1
daca tu pui javra pe acelasi plan cu copilul meriti sa fii jupuit de viu cat despre canabis - LEGALIZATI CANABISUL si SANCTIONATI VIOLENT CONSUMUL SI TRAFICUL DE HEROINA, ptr COCAINA - dispensa sub supravegherea medicului BAI COMUNISTI IMBECILI RETARZI!
4
1
fiind fani ameropa o sa le legalizam cat de curand asa cum au facut in vest la presiunea lgbt,o sa ramana istorie clasicul, aibiem ceva
0
1
Sifon spart ce esti !
3
1
da bai boule ! dar nu la romani ..ca romanu este multipurpose..bea ,fumeaza canabis,se urca la volan iti omoara copilul pe trotuar sau cainele... depinde ce ai ca sa iti para rau . Asta e la romani ..se urca la volan drogati ,omoara ,fac 2 ani de facultate in care produce niste bani prin metoda accidentul si s-au pus pe picioare .Du-te-n pula mea de dependent.
5
2
Bai terminatilor propuneti interzicerea tutunului si a etnobotanicelor ca sunt cele mai nocive. In alte tari canabisul e prescris pentru unele afectiuni, deci face bine la sanatate, comunisti retarzi.
4
4
Iou fosta euro parlamentara cu ajutorul prostilor de rumuni si romi am propus legalizarea prafurilor. Semneaza SIDA.
2
1
ce sa pateasca daca li se intimpla rele de la spit judetea is trimisi sa moara linistiti.ceva asemanator cu acel barbat pe care l-am intilnit in curtea spt care avea nevoie de o operatie.binenteles a fost trimis la plimbare de vasnicul grasa menegerul deee.
4
1
La intrarea in braseria Tulcea, in fiecare seara cativa tineri fumeaza iarba, sub ochii clientilor si ai patronului. N i-a verificat nimeni niciodata. Se aude?
5
4

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367