REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați în stadii avansate de cancer colorectal

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați în stadii avansate de cancer colorectal

A.F. 8 martie 2023 | 00:00 466

Diagnosticul de cancer colorectal a crescut în rândul persoanelor sub 50 de ani și, de asemenea, tot mai mulți pacienți sunt diagnosticați în stadii avansate, arată un nou studiu, prezentat de NBC News.

Tot mai multi tineri sunt diagnosticati in stadii avansate de cancer colorectal

Ratele de cancer colorectal la persoanele mai tinere au crescut în ultimii ani. Și mai îngrijorător este faptul că majoritatea cazurilor diagnosticate se află într-un stadiu avansat, iar cercetătorii nu sunt siguri care sunt cauzele.

Potrivit noilor statistici ale Societății Americane de Cancer, proporția de cancer colorectal care a apărut la persoanele cu vârsta sub 55 de ani s-a dublat între 1995 și 2019, de la 11% la 20%. Conform datelor statistice globale furnizate de platforma Globocan, 98.886 români au fost diagnosticaţi cu cancer în 2020.

Persoanele născute după 1990 au de două ori mai multe riscuri de a fi diagnosticate cu cancer de colon și de patru ori mai multe riscuri de a face cancer rectal în comparație cu persoanele născute în 1950, a constatat un studiu din 2017 publicat în Journal of the National Cancer Institute.

Cifrele cresc într-un ritm alarmant. Un studiu publicat în 2021, în JAMA, a estimat că, în doar șapte ani, cancerul colorectal va fi principala cauză a deceselor cauzate de cancer la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani.

„Acest lucru este în contrast puternic cu persoanele de peste 50 de ani, care sunt eligibile pentru screening, unde ratele și decesele cauzate de cancerul colorectal au scăzut constant timp de mai multe decenii", a declarat într-un interviu Dr. Kimmie Ng, director al Young-Onset Colorectal Cancer Center din cadrul Dana Farber Cancer Institute.

Cele mai multe cazuri diagnosticate la persoanele mai tinere sunt cancere în stadiu avansat, a spus Ng. Cancerul în stadiul 4 este adesea un cancer care nu poate fi vindecat sau care nu dispare complet cu tratament, dar poate fi uneori controlat.

„Acest tip de cancer este deosebit de asimptomatic și poate rămâne așa pentru o perioadă lungă de timp. Deci tumora poate crește și crește și chiar se poate răspândi înainte de a exista simptome care să determine pe cineva să solicite asistență medicală", a declarat Dr. Folasade P. May, profesor asociat de medicină în cadrul Universității din California, Los Angeles Vatche și Tamar Manoukian Division of Digestive Diseases, citează stiripesurse.ro.

De ce crește numărul de cazuri de cancer de colon la persoanele tinere

Factorii de risc cunoscuți în ceea ce privește stilul de viață, inclusiv ratele mai mari de obezitate, persoanele mai tinere care duc un stil de viață mai sedentar decât în trecut și care au o dietă bogată în zaharuri și alimente procesate, toate acestea contribuie probabil la această creștere.

„Nu este vorba doar de dietă și de stilul de viață, mai este și altceva. Vedem atât de mulți pacienți tineri cu cancer colorectal care urmează un stil de viață și o dietă foarte sănătoasă", a declarat Ng într-un interviu.

Genetica, inclusiv istoricul familial de sindrom Lynch sau polipi, joacă un rol în riscul de cancer colorectal al unei persoane, care reprezintă doar aproximativ 25% din cazurile de cancer la tineri, potrivit lui Phillip Daschner, directorul de program al ramurii de imunologie, hematologie și etiologie a cancerului din cadrul Diviziei de Biologie a Cancerului a Institutului Național de Cancer.

„Celelalte 75% din aceste cazuri intră în această categorie de cauză necunoscută. Atunci când ceva afectează persoane care au în comun anii de naștere, atunci știm că este ceva în mediul înconjurător care a determinat ca acest întreg grup de persoane să aibă rate mai mari", a spus el.

Încă nu este clar ce factori de mediu, dincolo de stilul de viață și de alimentație, sunt în joc, dar cercetătorii analizează totul, de la antibiotice la materiale plastice și stres, ca fiind potențialii vinovați. De asemenea, este posibil să existe o toxină de mediu care nu a fost încă legată de cancerul colorectal.

„Concluzia este că nu știm de ce se întâmplă acest lucru", a spus Daschner.

Cancerul colorectal este încă rar în rândul persoanelor mai tinere de 50 de ani, dar vârsta recomandată pentru ca o persoană să înceapă screening-ul a fost redusă în 2021 de la 50 la 45 de ani.

Creșterea numărului de cazuri în rândul persoanelor mai tinere de 55 de ani nu poate fi atribuită unei creșteri a screening-ului, a spus Ng. Faptul că mai multe cazuri sunt descoperite în stadii avansate exclude, de asemenea, creșterea screening-ului ca fiind motivul pentru care diagnosticele sunt în creștere.

Aproximativ 40% dintre cancerele colorectale cu debut tânăr sunt diagnosticate la persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 49 de ani. Reducerea vârstei de screening va putea depista cancere la acest grup de persoane.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului colorectal includ: sânge în scaun, dureri abdominale, pierderea neintenționată în greutate, o schimbare a obiceiurilor intestinale.

Anemia, dificultăți de respirație și oboseala ar putea fi, de asemenea, semne de avertizare.

O parte a problemei pentru medici și pacienți este că simptomele pot semăna cu alte afecțiuni, spun experții. Dacă oricare dintre simptome apare și nu se ameliorează - mai ales dacă cineva se confruntă cu mai multe simptome - ar trebui să fie considerat un semnal de alarmă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Alimentatia din capitalusm, euri si chimicale, se polueaza la greu cu fabricile lor, electrocasnice de unica folosinta suntem societate de consum
0
0
Fast-food redbul bere cola Mâncare gunoi în market plină de coloranți Multă lume numai gătește in casă merg să mănânce jeguri din mall Medicii fac pe prostii să le meargă bine Nu știe de unde cancer la colon când toate marketurile vând gunoaie din vestul Europei
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102