REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Totul despre anemia aplastică

Totul despre anemia aplastică

Replica API 15 mai 2021 | 00:00 845

Anemia idiopatică aplastică este o formă de anemie în care măduva osoasă încetează să mai producă celule de sânge noi. Această afecțiune poate da curs unor probleme de sănătate serioase și necesită îngrijire medicală.

Sursa foto: Shutterstock

Persoanele care suferă de anemie, de regulă, nu au suficiente celule de sânge roșii funcționale. Aceste celule sunt responsabile pentru transportarea oxigenului în organism. Așadar, la pacienții cu anemie, organismul nu transportă oxigen în mod eficient, ceea ce poate da stări de oboseală și slăbiciune continue, scrie doc.ro.

Celulele de sânge roșii transportă oxigenul cu ajutorul unei proteine numită hemoglobin, aceasta fiind absolut necesară pentru circulația oxigenului în organism. Felul în care hemoglobina acționează este prin aderarea la oxigen în zonele din corp cu mult oxigen și eliberarea acestuia în zonele care au nevoie. De asemenea, hemoglobina este compusul care oferă sângelui culoarea roșie.

Hemoglobina conține fier, necesar pentru ca aceasta să adere la oxigen, astfel că, în multe cazuri de anemie, principalul factor declanșator al afecțiunii este deficiența de fier în organism. De obicei, aceste tipuri de anemie sunt ușor de tratat. Cu toate acestea, anemia aplastică debutează cu o problemă la nivelul măduvei osoase și nu este cauzată de lipsa de fier.

Anemia idiopatică aplatică este o afecțiune rară, dar poate fi fatală dacă este lăsată netratată. Dacă manifești simptome de anemie aplastică, este important să mergi la medic de urgență.

Simptomele anemiei aplastice

Simptomele anemiei aplastice sunt asemănătoare cu cele ale celorlalte forme de anemie. Atunci când nivelul de celule sanguine roșii este scăzut, e posibil să resimți următoarele simptome:

- Stare de oboseală excesivă

- Amețeală

- Sensibilitate la temperaturi scăzute

- Stare de slăbiciune excesivă

- Bătăi accelerate ale inimii

- Stare de iritabilitate

- Paloare a feței

- Respirație tăiată sau dificultăți de respirație

- Sângerări nazale

- Sângerări gingivale

- Pielea se învinețește cu ușurință la impact

- Iritații ale pielii

Efectele anemiei aplastice asupra nivelului de celule albe nu sunt ușor de detectat. Cu toate acestea, mai puține celule albe în organism înseamnă că riscul de infecții este mai crescut.

Cauzele anemiei aplastice

După cum am menționat mai devreme, anemia aplastică este cauzată, în principal, de leziuni la nivelul măduvei osoase. Celulele stem de la nivelul măduvei osoase produc, în mod normal, celule de sânge, inclusiv celule de sânge roșii (eritrocite), celule de sânge albe (leucocite) și plasmă.

Acest proces este perturbat la pacienții cu anemie aplastică, pentru că celulele stem nu funcționează corespunzător, așa încât acestea produc prea puține celule sanguine.

Există multe afecțiuni care pot provoca daune măduvei osoase. La persoanele care suferă de anemie aplastică, cauza pentru care măduva osoasă este afectată este, adesea, necunoscută, deși există mai mulți factori care au fost asociați cu acest fenomen.

Unii specialiști sunt de părere că anemia aplastică poate fi o boală autoimună. La acest tip de afecțiuni, organismul își atacă propriile celule, cum se întâmplă și în cazul infecțiilor.

Alte posibile cauze ale anemiei aplastice pot include:

- O reacție la anumite tipuri de medicamente, în special la cele utilizate în tratamentul artritei, epilepsiei sau anumitor infecții

- O reacție la anumite substanțe chimice toxice industriale, cum ar fi benzenul sau anumiți solvenți

- Expunerea la radiații sau chimioterapie, ca parte a tratamentului pentru cancer

- Afecțiunea numită anorexia nervoasă, o tulburare de alimentație gravă care este frecvent asociată cu anemia aplastică

- Anumite virusuri, cum ar fi HIV sau Epstein-Barr, precum și virusurile herpetice

Deși cazurile sunt rare, este posibil ca anemia aplastică să fie moștenită genetic.

Diagnosticul anemiei aplastice

Toate tipurile de anemie sunt, pentru început, diagnosticate cu ajutorul unor analize de sânge, mai precis, printr-o hemoleucogramă, care oferă informații complete despre structura și funcționarea sângelui.

Odată ce anemia a fost diagnosticată, este foarte important ca medicul să determine cauza apariției afecțiunii. Dacă medicul suspectează că ar putea fi vorba despre anemie idiopatică aplastică, e posibil să fie nevoie de o biopsie a măduvei osoase.

Pentru această procedură, se inserează un ac în osul coapsei, cu ajutorul căruia se colectează particule de măduvă. Mostra este examinată, apoi, pentru a se identifica numărul de celule stem prezente. Medicul va putea apoi pune diagnosticul, iar dacă este vorba despre anemie aplastică, acesta poate determina dacă este acută sau cronică. Cazurile acute apar, de regulă, în mod spontant și dau simptome severe. Cazurile cronice, în schimb, se dezvoltă treptat, dar sunt la fel de dificil de tratat.

Opțiuni de tratament pentru anemia aplastică

Tratamentul anemiei aplastice depinde foarte mult de severitatea afecțiunii. Așadar, anumite forme mai ușoare de anemie aplastică nu au nevoie de tratament și poate fi vorba doar de oprirea unui anumit medicament sau de evitarea expunerii la anumite substanțe industriale toxice.

Totodată, multe cazuri moderate necesită transfuzii de sânge și de plasmă. Transfuziile sunt, în general, necesare în majoritatea cazurilor acute de anemie aplastică.

Transplantul de măduvă poate fi o opțiune în cazurile severe. Această procedură are ca scop înlocuirea celulelor stem ale pacientului cu cele ale donatorului. Tratamentul funcționează cel mai bine la pacienții sub 40 de ani, care au ca donatori membri de familie.

Pentru a preveni pierderile abundente de sânge, care nu pot fi înlocuite rapid în organism, o opțiune de tratament este ablația, mai ales în cazurile de endometrioză.

Pronosticul pentru anemie aplastică

Anemia aplastică severă și acută poate fi fatală, prin urmare tratamentul adecvat și la timp este esențial. Persoanele mai tinere au șansele de supraviețuire cele mai ridicate și răspund cel mai bine la tratament.

De asemenea, pot apărea și anumite complicații la tratament, cum ar fi:

- Reacții adverse la medicamente

- Infecții

- Hemoragii

- Eșuarea transplantului de măduvă

Forme de prevenție ale anemiei aplastice

Din păcate, nu există nicio cale cunoscută prin care se poate preveni anemia idiopatică aplastică. Spre deosebire de alte forme de anemie, aceasta nu poate fi prevenită cu ajutorul suplimentelor alimentare cu fier.

Este important să fii mereu atent la simptome neobișnuite care pot apărea și să mergi la medic dacă dezvolți simptome asociate cu anemia. Un tratament adecvat îți poate salva viața.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367