rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 26 februarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Totul despre apendicită: simptome, diagnostic, tratament

Apendicita este o afecțiune care presupune inflamarea apendicelui, poate fi acută sau cronică și, de regulă, apare la persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani, dar poate apărea și la vârstnici.

Odată ce apendicele se inflamează, este necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea acestuia - în caz contrar, se poate rupe și are potențialul de a pune viața în pericol. În momentul ruperii apendicelui, o serie de bacterii sunt împrăștiate în cavitatea abdominală și se produce o infecție, cunoscută sub numele de peritonită. Apendicita nu se poate preveni, dar există metode de scădere a risculului de a dezvolta această afecțiune, scrie doc.ro.

Ce este apendicita

Apendicita este o inflamație a apendicelui (tub de țesut situat în dreapta abdomenului, cu o lungime de aproximativ 10 cm, care se extinde din intestinul gros). Această afecțiune reprezintă o urgență medicală care are nevoie aproape întotdeauna de intervenție chirurgicală. Odată ce apendicele este scos, calitatea vieții persoanei nu va fi afectată.

Apendicita la copii, la adulți și în sarcină

Deși apare cel mai des la persoanele cu vârste între 15 și 30 de ani, apendicita se dezvoltă și la copii. În cazul copiilor, apendicita se manifestă de obicei printr-o durere de stomac în zona buricului, care coboară apoi spre partea dreaptă a abdomenului. De asemenea, e posibil să apară pierderea poftei de mâncare, febră, greață și vărsături. În cazul în care copilul are aceste simptome, medicul trebuie contactat imediat.

În ceea ce privește apendicita în sarcină, aceasta apare în formă acută și este una dintre cele mai frecvente urgențe non-ginecologice care afectează femeile însărcinate. Deși apendicita poate fi confundată cu disconfortul abdominal din timpul sarcinii, e bine ca gravida să se adreseze medicului dacă simte dureri în partea dreaptă jos a abdomenului, deoarece altfel pot apărea complicații, inclusiv pierderea sarcinii.

Apendicita apare mai des la adulții tineri până în 30 de ani, dar și vârstnicii se pot confrunta cu afecțiunea. Dacă simptomele apar la vârstnici, trebuie sunat la numărul de urgență 112, deoarece, în caz de apendice perforat, riscul de mortalitate este mai mare în cazul lor.

Tipuri de apendicită

În funcție de simptome și de necesitatea de necesitatea tratamentului, apendicita poate fi acută sau cronică.

Apendicită acută

Apendicita acută este apariția bruscă și severă a afecțiunii, simptomele dezvoltându-se rapid, într-o zi sau două. Acest tip de apendicită este cel mai frecvent și are nevoie urgentă de tratament, altfel există riscul de ruptură de apendice, care poate avea consecințe fatale.

Apendicita acută poate fi simplă (inflamația apendicelui este una obișnuită) sau complicată (gangrenoasă, când apendicele este tumefiat și cu abcese sau flegmonoasă, când apendicele este mărit și în pericol de a se sparge). O formă mai rară a apendicitei acute este plastronul apendicular (un fel de tumoră localizată în fosa iliacă dreaptă), care poate apărea în 48-72 de ore de la debutul afecțiunii.

Apendicită cronică

Apendicita cronică este mai puțin obișnuită decât cea acută, simptomele sunt mai ușoare și pot să apară și să dispară de mai multe ori de-a lungul unor săptămâni, luni sau chiar ani. Acest tip de apendicită este mai greu de diagnosticat și, de multe ori, nu este diagnosticat decât când ajunge în faza acută.

Cauzele apendicitei și factorii de risc

În multe cazuri, cauza apendicitei nu este cunoscută; experții cred că se dezvoltă atunci când o parte a apendicelui este blocată. Diverse elemente pot bloca apendicele: un fragment de fecale rigidizate, foliculii limfoizi măriți, viermii intestinali, o tumoare sau o leziune gravă. Când apendicele este blocat, bacteriile se pot multiplica în interiorul lui, ceea ce poate duce la apariția inflamației și a puroiului, care cauzează dureri abdominale.

Apendicita poate afecta pe oricine, dar anumite persoane sunt mai susceptibile decât altele. Factorii de risc pentru apendicită sunt vârsta (15-30 de ani), sexul (e mai frecventă la bărbați decât la femei) și istoricul familial (dacă părinții au avut apendicită).

Simptomele apendicitei

Persoanele care au apendicită se confruntă cu unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

Durere în partea superioară a abdomenului sau în jurul buricului

Durere în partea dreaptă jos și o sensibilitate crescută a zonei

Pierderea apetitului

Indigestie

Greață

Vărsături

Diaree sau constipație

Umflarea abdomenului

Imposibilitatea de a elimina gazele intestinale

Febră ușoară.

Dacă apar aceste simptome, e necesar ca persoana afectată să apeleze la medic. Înainte de control se vor evita consumul de alimente și băuturi, administrarea de medicamente calmante ori laxative și aplicarea de comprese cu apă caldă, întrucât acestea pot duce la ruperea apendicelui.

Diagnostic apendicită

Dacă medicul suspectează că ai apendicită, va efectua întâi un examen fizic, verificând sensibilitatea zonei din dreapta jos a abdomenului, inflamația și rigiditatea. Apoi, va recomanda unul sau mai multe teste pentru a stabili clar diagnosticul.

Test de sânge

Pentru a căuta semnele unei infecții (deoarece apendicita este adesea însoțită de o infecție bacteriană), medicul poate indica analize de sânge. Simptome similare cu ale apendicitei pot da și infecțiile urinare sau ale altor organe din abdomen.

Test de urină

Pentru a respinge posibilitatea unei infecții urinare sau renale, medicul poate indica și analize de urină.

Test de sarcină

O sarcină ectopică poate fi confundată cu apendicita, deci, la o pacientă cu simptome de apendicită, dacă medicul suspectează această problemă, va indica un test de sarcină sau chiar o ecografie transvaginală.

Test pelvin

Tot în cazul femeilor care ajung la medic cu simptome de apendicită, medicul face și un examen pelvin, inspectând vaginul și colul uterin, deoarece simptomele pot fi cauzate în realitate de boala inflamatorie pelvină sau de un chist ovarian.

Imagistică abdominală

Pentru a verifica gradul de inflamare a apendicelui (și pentru a identifica alte cauze potențiale ale simptomelor), medicul poate solicita o ecografie sau o radiografie abdominală, un CT sau un RMN abdominal.

Imagistică toracică

Simptome asemănătoare cu cele de apendicită dă și pneumonia în lobul inferior drept al plămânilor, astfel încât medicul poate solicita și o radiografie toracică sau un CT.

Tratament apendicită

Planul de tratament pentru apendicită poate include operație pentru îndepărtarea apendicelui, operație pentru curățarea abcesului apendicular, antibiotice, antialgice și dietă lichidă.

Operația de apendicită

Operația de scoatere a apendicelui, numită apendicectomie, este tratamentul standard pentru aproape toate cazurile de apendicită. Apendicectomia se poate face prin chirurgie tradițională sau prin laparoscopie. Dacă medicul suspectează că este vorba de apendicită, în general operația este recomandată rapid, pentru a evita o ruptură de apendice. Dacă pacientul are și un abces apendicular, procedura va avea două părți: mai întâi, puroiul va fi drenat și abia apoi va fi scos apendicele.

Cum te pregătești pentru operația de apendicită

Având în vedere că, de obicei, pacienții sunt aduși la urgență pentru această operație, în multe cazuri nu poate fi vorba de o pregătire acasă.

Dacă, totuși, pacientul își programează operația, înainte de procedură trebuie să nu mănânce și să nu bea nimic timp de 8 ore, pentru ca medicul chirurg să vadă mai bine cavitatea abdominală și pentru a se reduce riscul de aspirație a conținutului stomacului în plămâni. De asemenea, medicul va sfătui pacientul dacă e cazul să nu ia anumite medicamente (unii medici recomandă, de exemplu, ca pacienții care iau insulină să nu o ia în dimineața operației).

Cât durează operația de apendicită

În general, operația de apendicită se face sub anestezie generală și durează aproximativ 30 de minute. Dacă există complicații (de exemplu, ruptură de apendice), intervenția poate dura mai mult. Chirurgul îndepărtează apendicele și, dacă acesta a explodat sau dacă pacientul a făcut peritonită, curăță și cavitatea abdominală și drenează puroiul.

Ce înseamnă recuperarea după operația de apendicită

Pacientul se poate ridica și deplasa după 12 ore de la operație, iar în 1-2 zile se poate spăla și apoi se poate externa, dacă operația a fost simplă (apendicele nu era rupt).

În primele zile după operație, persoana trebuie să bea apă suficientă (8 pahare), să consumă alimente cât mai simple (cartofi fierți, orez, banane, iaurt), să nu bea alcool și să nu facă efort. În general, se vor evita eforturile mari și ridicarea de greutăți pentru aproximativ două săptămâni după operație.

Dacă pacientul simte nevoia să tușească, își va presa în acest timp o pernă pe abdomen, pentru a evita presiunea asupra locului operat.

Dacă operația a fost mai complexă, în caz de apendice rupt, pacientul va mai rămâne la spital sub observație și va fi tratat cu antibiotice. E posibil să aibă nevoie și de administrarea unor antialgice.

În două săptămâni, cel mult trei, persoana își poate relua activitățile obișnuite, dacă operația a fost efectuată prin chirurgie tradițională. În cazul în care intervenția a fost făcută prin laparoscopie, și deci incizia a fost mai mică, recuperarea poate fi mai rapidă.

Medicul trebuie contactat imediat dacă, după o apendicectomie, persoana se confruntă cu vărsături, durere abdominală crescândă, roșeață și durere sau puroi la locul operației, febră și amețeală.

Ce complicații pot apărea după operația de apendicită

Riscurile potențiale ale apendicectomiei sunt:

Blocaj intestinal: aproximativ 3% dintre pacienții operați de apendicită fac această complicație, care împiedică persoana să aibă scaun și să elimine gazele intestinale.

Naștere prematură: apendicectomia în timpul sarcinii poate duce la naștere prematură în 8-10% dintre cazuri. Riscul este de obicei mai mare dacă apendicele s-a rupt.

Infectarea locului operației: această complicație apare la mai puțin de 2% dintre pacienții care au fost supuși unei laparoscopii și la aproximativ 4% dintre cei care au fost operați prin metoda tradițională.

Mai puțin de 1% dintre pacienții care au trecut printr-o apendicectomie au complicații precum un cheag de sânge, o infecție de tract urinar, o pneumonie, un infarct sau poate fi vorba chiar de deces.

Alte tratamente pentru apendicită

Deși unele cercetări arată că tratarea apendicitei acute cu antibiotice ar putea ajuta pacientul să evite operația, în prezent nu există tratament pentru apendicită fără operație. De asemenea, nu există dovezi cum că anumite remedii naturiste ar fi utile pentru tratamentul apendicitei. În cazuri rare, pacientul cu apendicită se poate simți mai bine fără să aibă nevoie de operație, dar, în general, aceasta este o urgență medicală care se tratează prin intervenție chirurgicală.

Potențiale complicații ale apendicitei

Apendicita poate avea complicații grave, cum ar fi un abces, o ruptură de apendice sau peritonita. Pentru a preveni sau a gestiona aceste complicații, medicul va recomanda operația și antibiotice.

Abcesul apendicular

Abcesul apendicular este un fel de buzunar plin cu puroi în apendice. Din abces se pot scurge puroi și bacterii în cavitatea abdominală. Când se face apendicectomia, chirurgul drenează mai întâi abcesul, apoi scoate apendicele.

Ruptura de apendice

Apendicita poate duce și la ruptura de apendice. Dacă apendicele se sparge, poate împrăștia materii fecale și bacterii în cavitatea abdominală.

Peritonita

Dacă bacteriile se împrăștie în cavitatea abdominală, țesutul care o căptușește se poate inflama și infecta. Această problemă este cunoscută sub numele de peritonită, afecțiune care pune viața în pericol.

Prevenire apendicită

Nu se cunoaște nicio metodă sigură de a preveni apendicita, dar măsura care se poate lua pentru a scădea riscul este adoptarea unei alimentații care pune accentul pe fibre (fructe, legume, orez brun, pâine integrală și leguminoase - fasole, năut, linte, mazăre) și consumul suficient de apă (8 pahare pe zi sau mai multe, în funcție de activitatea fizică pe care o desfășoară o persoană și de temperatura mediului ambiental). De altfel, această afecțiune este mai puțin răspândită în țările în care populația consumă preponderent alimente bogate în fibre.

vineri, 9 octombrie 2020785
Comentarii
mai mult...Sănătate
26 feb 00:00SănătateCeaiul de mătase de porumb: beneficii și contraindicații

Mătasea de porumb conține o varietate de compuși vegetali care pot fi responsabili pentru diverse efecte benefice...216

26 feb 00:00SănătateAi intoleranță la lactoză? Iată ce produse lactate poți consuma191
26 feb 00:00SănătateExercițiile fizice regulate reduc frecvența și intensitatea migrenelor [studiu]201
26 feb 00:00SănătateCe este keratoza actinică și cum arată?

Keratoza actinică, denumită și keratoza solară, este o porțiune a pielii care are aspect deshidratat și textură...195

26 feb 00:00SănătateNelu Tătaru propune ca farmaciile să devină centre de testare și vaccinare anti-COVID202
26 feb 00:00SănătateReplica Ministerului Sănătății pentru Emil Boc, după ce primarul a cerut schimbarea modului de calculare a ratei de incidență213
26 feb 00:00SănătateAgenţia Europeană a Medicamentului analizează un nou tratament pentru COVID

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a început miercuri analizarea în timp real a datelor privind Regdanvimab,...207

26 feb 00:00SănătateSuplimente alimentare necesare pentru generația Y (Millennials)187
26 feb 00:00SănătateCeaiul de urzică, leac cu puteri nebănuite213
26 feb 21:14SănătateCât vom mai purta mască? Valeriu Gheorghiță: Datele arată o eficiență a vaccinului în viața de zi cu zi

Toate cele trei forme de vaccin prezente în România protejează împotriva unor forme severe de boală, iar...216

26 feb 00:00SănătatePionefroză rezolvată cu succes prin nefrectomie totală stângă, la Spitalul Clinic SANADOR191
26 feb 00:00SănătateO a treia doză a vaccinurilor Pfizer și Moderna ar putea fi administrată pentru a spori imunitatea216
Vremea
5.9°5.9° - 7.9° vineri, 26 februarie 2021
ConstanțaUmiditate: 85%
Vânt: 3.22 m/s
Presiune: 1028 milibari

Loto
6/4910273412931
5/4032301819411
joker2448403019
Horoscop
mai mult...SPSportRT
26 feb 00:00SportThierry Henry a demisionat de la CF Montreal

“Cu inima grea am luat această decizie. Anul trecut a fost foarte greu pentru mine personal. Din cauza pandemiei, nu...217

26 feb 00:00SportEuropa League: Dinamo Kiev, antrenată de Mircea Lucescu, merge mai departe / Lista echipelor calificate în optimi

Formațiile Dinamo Kiev (antrenată de Mircea Lucescu), AC Milan, AS Roma, Slavia Praga, Olympiacos, Young Boys Berna,...416

26 feb 00:00SportRangers, Ajax, Arsenal, Molde, Granada, Șahtior și Villarreal s-au calificat în optimi

Formațiile Glasgow Rangers, Ajax Amsterdam, Arsenal Londra, Molde, Granada, Șahtior Donețk și Villarreal au...266

26 feb 00:00SportSimona Halep va participa la Miami Open - Cele mai importante nume din circuit, pe tabloul principal

Organizatorii turneului Miami Open (23 martie - 3 aprilie) au anunțat, joi, că românca Simona Halep va participa la...280

Local
26 feb 00:15LocalCe spun PROCURORII din Medgidia despre MINORII care au TERORIZAT locuitorii prin FURTURI

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia au dispus la data de 24.02.2021 punerea în...576

26 feb 00:16LocalAlți doi MINORI, CAMPIONI la FURTURI în Oltina

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia au dispus la data de 25.02.2021 punerea în...693

26 feb 00:16LocalSediul R.A.R. din Constanţa îşi mută locaţia

Sediul Registrului Auto Român din Constanţa îşi mută locaţia. Prin cererea înregistrata la Primăria municipiului...1536

26 feb 00:17LocalPrimăria Constanţa vrea să ia în ADMINISTRARE Portul TOMIS pentru REABILITARE

Consiliul Local al municipiului Constanţa se va întruni în şedinţă vineri, 26 februarie. Printre poriectele de pe...896

26 feb 00:17LocalINCIDENŢA cazurilor de COVID din Constanţa a ajuns la 2,05

Potrivit datelor furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică Constanţa, incidenţa cazurilor de Covid din...970

26 feb 00:18LocalSitemul de bike sharing devine funcțional la Constanţa!

574

Politică
26 feb 00:00PoliticăKlaus Iohannis a scăpat de emoții: Amendamentul prin care AUR voia să îi taie din bani nu a trecut în comisii

Bugetul Administraţiei Prezidenţiale pentru anul 2021 a primit, joi, raport favorabil din partea Comisiilor de reunite...235

26 feb 22:26PoliticăNicoleta Ploscaru: 'Primarul a pornit pe drumul ilegalităților'

Și Nicoleta Ploscaru, a reacționat la Regulamentul Parcărilor. Aceasta îl acuză pe primarul Vergil Chițac că a...769

26 feb 22:26PoliticăRaluca Turcan evită să spună dacă va avea loc a doua majorare a alocațiilor pentru copii

595

Interviuri
9 feb 00:07InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna POARTA ALBĂ în ORAȘ! Video

Vasile Delicoti, primarul din Poarta Albă, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, prin intermediul...3150

9 feb 00:07InterviuriCîrjaliu, primarul din AGIGEA: Ciobanu de la USR-PLUS, un MINCINOS care a FUGIT din Ucraina! Video

La mai bine de patru luni de la alegerile locale, la Agigea lucrurile par să nu funcționeze normal. A existat doar o...3955

6 feb 00:09InterviuriSorin MIHAI, șeful Inspectoratului ȘCOLAR: Suntem PREGĂTIȚI pentru începerea ȘCOLILOR! Video

2792

29 ian 00:13InterviuriNicoleta PLOSCARU: Dacă aș fi fost CANDIDATUL PNL sau al USR, aș fi câștigat PRIMĂRIA!

Nicoleta Ploscaru a candidat independent la Primăria Constanța, însă a pierdut în favoarea lui Vergil Chițac. În...2832

28 ian 00:21InterviuriTOFOLEAN, managerul Spitalului Județean: Ne TREBUIE neapărat o CLĂDIRE cu 500 de paturi. VIDEO

Ioan Tiberiu Tofolean a revenit în funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, el...7226

22 ian 00:32InterviuriVIDEO! Proiectele lui George MĂNDILĂ: Constanța va RENAȘTE, se va REÎNTOARCE cu FAȚA la MARE!

5075

Monden
26 feb 00:03MondenCe cadou spectaculos a primit fiica lui Florin Salam din partea soțului! Betty Vișănescu, declarație de iubire pentru partener!

Fiica lui Florin Salam este o norocoasă. Soțul ei, Cătălin, face orice pentru a-i aduce zâmbetul pe buze zilnic....644

26 feb 00:03MondenScandal uriaș pe banii Denisei Răducu, la trei ani de la moartea ei

Au trecut trei ani de când Denisa Răducu a plecat dintre noi, iar manelista a lăsat în urmă o durere profundă în...713

26 feb 00:03MondenCele trei rugăciuni care au salvat-o pe Carmen Șerban de boală

671

Mapamond
26 feb 00:00MapamondCetăţean german pus sub acuzare pentru spionaj. Ar fi transmis Rusiei planuri ale clădirii Bundestagului

Procurori federali germani au pus sub acuzare un cetăţean german pentru spionaj, pentru că ar fi trimis serviciilor...208

26 feb 00:00MapamondEscrocii au încercat să vândă 400 de milioane de vaccinuri COVID falsificate unor țări UE, în valoare de 3 miliarde de euro

Escrocii au vrut să vândă 400 de milioane de doze de vaccin COVID, valorând circa 3 miliarde de euro, unor ţări...219

26 feb 00:00MapamondCarantina a transformat Londra într-un paradis al șobolanilor

229

26 feb 00:00MapamondUn german a uitat unde și-a parcat mașina și a găsit-o după 3 săptămâni. Ce taxe acumulase între timp

Un german de 62 de ani și fiica lui au răscolit parcările din orașul Osnabrück timp de trei săptămâni. Omul...226

26 feb 00:00MapamondIsraelul pare să extindă un complex nuclear secret, deşi critică programul atomic iranian

Israelul pare să efectueze lucrări de construcţie de amploare într-un complex nuclear secret din cadrul programului...207

26 feb 00:00MapamondO nouă variantă a coronavirusului, descoperită la New York

200

Sănătate
26 feb 00:00SănătateAgenţia Europeană a Medicamentului analizează un nou tratament pentru COVID

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a început miercuri analizarea în timp real a datelor privind Regdanvimab,...207

26 feb 00:00SănătateSuplimente alimentare necesare pentru generația Y (Millennials)

Deși calea recomandată de preluare a nutrienților esențiali este din alimentație, uneori e nevoie și de suplimente...187

26 feb 00:00SănătateCeaiul de urzică, leac cu puteri nebănuite

213

26 feb 00:00SănătateCe este keratoza actinică și cum arată?

Keratoza actinică, denumită și keratoza solară, este o porțiune a pielii care are aspect deshidratat și textură...195

26 feb 00:00SănătateNelu Tătaru propune ca farmaciile să devină centre de testare și vaccinare anti-COVID

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, propune ca pe viitor românii să se poată testa pentru COVID-19 în...202

26 feb 00:00SănătateReplica Ministerului Sănătății pentru Emil Boc, după ce primarul a cerut schimbarea modului de calculare a ratei de incidență

Tot mai mulți primari reclamă modul în care este calculată rata de incidență COVID și spun că sunt victimele...213

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT