rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 5 martie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Totul despre boala celiacă sau intoleranța la gluten: Cauze, simptome, tratament

Intoleranța la gluten este o afecțiune din ce în ce mai discutată. Din ce în ce mai mulți oameni sunt diagnosticați cu boala celiacă, iar opțiunile de alimente fără gluten sunt peste tot.

Glutenul este o proteină alimentară întâlnită în grâu și în alte cereale. În pâine și în alte produse de panficație sau patiserie, glutenul are rol de liant între molecule. Glutenul dă textura pâinii, iar dacă ai pregătit vreodată un aluat în casă, știi că ai dezvoltat destul gluten când aluatul este elastic și nu se rupe imediat la întindere. În cuptor, glutenul are rolul de a capta gazele emise de particulele de drojdie, făcând pâinea mai aerată și oferindu-i mai mult gust.

În organism, glutenul este procesat în intestinul subțire. Țesutul intestinal produce o enzimă numită transglutaminază (tTG), care transformă glutenul în proteinele din compoziția sa, gliadină și glutenină. În mod normal, aceste proteine ar fi absorbite prin pereții intestinali, dar sistemul imunitar al persoanelor cu intoleranță la gluten le consideră niște intruși. Nu contează dacă mănâncă o felie de pâine integrală sau o prăjitură, efectul va fi aceleași.

Ce este intoleranța la gluten

Intoleranța la gluten reprezintă incapacitatea corpului de a procesa glutenul din alimente. Mai poartă numele de boala celiacă și este o afecțiune cronică autoimună care afectează în principal intestinul subțire. Intestinul uman subțire are până la 6 metri lungime, iar cel gros 1,5 metri, pentru a absorbi cât mai mulți nutrienți din mâncare care vor ajuta organismul să funcționeze. Ambele intestine sunt așezate în cavitatea abdominală în pliuri multiple (vilozități), iar digestia consumă foarte multă energie. De aceea ne simțim deseori obosiți după o masă grea. Pentru a crește suprafața de absorbție, mucoasa intestinală internă este acoperită de miliarde de microvili, mici ”piciorușe” care au rolul de a absorbi nutrienți.

Atunci când proteinele din compoziția glutenului ajung în intestinul unei persoane cu intoleranță la gluten, sistemul său imunitar le consideră, în mod eronat, un pericol. Anticorpii produși vor afecta nu numai gliadina și glutenina, dar și transglutaminaza (tTG), enzima care le recunoaște și care are grijă de microvilii intestinali. Iar când microvilii sunt afectați, puterea de absorbție a intestinului scade și apar problemele gastrointestinale și de malabsorbție.

Se vorbește din ce în ce mai mult despre boala celiacă, celiachia sau intoleranța la gluten pentru că sunt din ce în ce mai multe cazuri. Un studiu1 din Statele Unite ale Americii a atătat că în ultimii 50 de ani, cazurile de boală celiacă au ajuns de la 1 din 650 de indivizi la 1 din 120 de indivizi. Cauzele exacte ale acestei creșteri nu se cunosc încă.

Cauzele intoleranței la gluten

Există mai mulți factori care influențează sănătatea intestinală și sensibilitatea sau intoleranța la gluten. În timp ce dovezile sunt destul de clare că boala celiacă este autoimună, unii cercetători cred că este o boală cauzată de mediul modern și alimentele supraprocesate.

Factori interni

Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că boala celiacă este fie moștenită de la părinți, fie dobândită în timp din cauze interne, care țin doar de organismul individual.

Boala celiacă, o boală autoimună

Când sistemul imunitar reacționează la un element pe care până nu demult îl tolera, vorbim despre o boală autoimună. La fel ca în cazul alergiilor, moleculele de gluten sunt recunoscute de sistemul imunitar al unei persoane cu boala celiacă drept invadatori și asaltate de anticorpi. Bolile autoimune au la rândul lor mai multe cauze posibile, cum ar fi predispoziția genetică sau supraexpunerea la stimuli, care se transformă apoi în alergeni.

Dacă ai fost deja diagnosticat cu o boală imună, precum bolile de tiroidă sau diabetul de tip 1, trebuie să știi că ai șanse crescute de a dezvolta și boala celiacă. Cercetătorii presupun că acest lucru se întâmplă din cauza sistemului imunitar deja supra-activ.

Predispoziția genetică

Cercetătorii au descoperit mai multe seturi de gene care arată predispoziția unui individ de a dezvolta boala celiacă. Acestea poartă numele comun HLA-DQ, iar până la 95% din persoanele diagnosticate cu boala celiacă au în structura genetică una din aceste gene.

Dar predispoziție nu înseamnă însă o garanție a îmbolnăvirii. Multe persoane cu aceste seturi de gene nu vor dezvolta boala celiacă deloc. Predispoziția genetică la boala celiacă reiese și din studiile despre caracterul său ereditar. Se estimează că persoanele care au o rudă de gradul 1 cu boala celiacă (părinți sau frați) are șanse de 10% de a dezvolta această afecțiune în cursul vieții.

Factori externi

Întrucât cauza sursă a bolilor autoimune nu este cunoscută, mai amănunțit decât predispoziția genetică, există presupuneri că boala celiacă ar putea fi dobândită din factori externi.

Factori de mediu

Există mai multe ipoteze potrivit cărora boala celiacă sau celiachia provine din factori de mediu, precum infecțiile intestinale, microbiomul intestinal (calitatea florei intestinale) și nutriția deficitară în primele stadii ale copilăriei. Deși studiile de până acum nu au găsit o legătură clară, acești factori rămân o posibilitate.

Dieta deficitară

O cauză intens dezbătută pentru boala celiacă este dieta modernă. Calitatea produselor alimentare cu gluten, supra-procesate, lasă de dorit. Mai ales făina albă de grâu a suferit foarte multe modificări de-a lungul anilor, fiind înălbită, golită de nutrienții din coaja bobului de grâu, apoi fortificată cu vitamine și minerale sintetice, produse în laborator. Toate acestea pentru a ține cont de aspect (pâinea albă imaculată și prăjiturile perfecte) și de costul de producție, și mai puțin de calitate și de potențialele riscuri pentru sănătate.

În special în cazul copiilor, se presupune că supraexpunerea la gluten și glucide distruge flora bacteriană și ”trezește” sistemul imunitar, care va ataca procese sănătoase precum digestia glutenului. În orice caz, este un fapt din ce în ce mai evident că dieta ”vestică”, cu exces de grăsimi saturate, zahăr, sare și gluten supraprocesat, este nesănătoasă și duce la boli inflamatorii și autoimune.

Simptomele intoleranței la gluten

Boala celiacă (celiachia sau intoleranța la gluten) este ușor de confundat cu o afecțiune intestinală de tipul bolilor inflamatorii intestinale - colita ulcerativă, boala Crohn, diverticulita sau sindromul intestinului iritabil. Acest lucru se datorează simptomelor gastrointestinale multiple, de intensitate individuală pentru fiecare pacient, cauzate de inflamarea mucoasei intestinale și afectarea microvililor.

Complicațiile bolii celiace

Ca orice afecțiune a organismului, intoleranța la gluten sau boala celiacă nu este de sine stătătoare și nu afectează doar sistemul digestiv. Pot să apară mai multe complicații dacă boala celiacă este nediagnosticată mai mult timp sau confundată cu o altă boală inflamatorie intestinală.

Intoleranța la lactoză

Unii cercetători presupun că atunci când microvilii intestinali sunt distruși, sistemul imunitar va reacționa și la alte elemente. Unul dintre acestea este lactoza, sau glucidele (zaharurile) din lapte. Simptomele de obicei dispar odată cu eliminarea lactozei și glutenului din dietă.

Probleme ale sistemului nervos

Dereglările neurohormonilor și hormonilor de stres pot avea urmări neurologice importante, cum ar fi oboseala cronică, durerea de cap inexplicabilă, ba chiar depresie și anxietate. Aceste manifestări pot avea cauza și în stresul produs de boala celiacă, și nu doar cel digestiv.

Cancerul gastro-intestinal

Intoleranța la gluten descoperită la timp poate avea urmări grave, cum ar fi limfomul intestinal și cancerul intestinului subțire. Riscul se datorează inflamației cronice a intestinului subțire, supra-activarea sistemului imunitar și permeabilității crescute a pereților intestinali.

Complicații la copii

Dacă un copil nu este diagnosticat cu boala celiacă din timp, riscă să aibă consecințe grave din cauza malabsorbției de nutrienți. Oasele nu se vor dezvolta suficient din cauza lipsei de calciu și vitamina D. Țesuturile și mușchii vor avea de suferit în urma anemiei, iar ochii, pielea și părul vor fi afectate de lipsa vitaminelor A și E. Dacă boala celiacă ajunge să deregleze sistemul hormonal, poate să întârzie intrarea la pubertate a copilului.

Diagnosticarea bolii celiace

Întrucât boala celiacă se poate ascunde sub forma unei alergii alimentare sau boli inflamatorii intestinale, diagnosticul corect poate întârzia să apară. Și, așa cum am văzut mai devreme, pot să apară consecințe grave în organism până la găsirea diagnosticului de intoleranță la gluten. De aceea este foarte important să mergi la medicul gastroenterolog de îndată ce prezinți simptomele de mai sus.

Examinarea pacientului

Medicul va începe prin anamneza pacientului, detaliind perioadele simptomatice și posibilele lor cauze. Te va întreba dacă ai mâncat ceva diferit în ultima perioadă, dacă ai fost mai stresat(ă) decât de obicei și cât de des mergi la toaletă. Important va fi și istoricul familial de boală celiacă, boală inflamatorie intestinală sau cancer gastrointestinal.

Analize de sânge

Transglutaminază (tTG), o enzimă produsă de mucoasa intestinală, transformă glutenul în proteinele din compoziția sa, gliadină și glutenină. Când sistemul imunitar este supra-activ, trimite anticorpi în intestin ca să lupte împotriva acestor proteine și a tTG. Analizele de laborator pentru boala celiacă testează întocmai acești anticorpi anti-transglutaminază. Pentru copiii mici suspecți de boală celiacă, până în 2 ani, testele pentru anticorpii anti-gliadină s-au dovedit mai eficiente.

Analize genetice

În cazul în care ai o rudă de gradul 1 (părinți sau frați) cu intoleranță la gluten, medicul îți poate recomanda un set de analize genetice. Acestea vor evidenția markerii genetici HLA-DQ, prezenți la 95% din persoanele diagnosticate cu boala celiacă. Aceștia identifică doar predispoziția, și reprezintă un test mai costisitor decât analizele de sânge.

Endoscopia

Pentru un diagnostic clar de boală celiacă, medicul gastroenterolog va sugera o endoscopie cu probă pentru biopsie. Cu ajutorul endoscopului, medicul va putea identifica mai ușor zonele inflamate și colecta o probă pentru biopsie. Biopsia intestinală este necesară atât pentru depistarea intoleranței la gluten, cât și a bacteriei Helicobacter Pylori, a candidei sau a tunorilor intestinale.

Forme ale bolii celiace care nu răspund la tratament

Atunci când boala celiacă se dovedește agresivă și nu răspunde la tratament, poartă numele de boală celiacă refractară. Apare cel mai adesea la persoanele peste 50 de ani. Din păcate, din cauză că este depistată târziu iar tratamentul nu are efect imediat sau doar efect scăzut, ajunge deseori să cauzeze limfom intestinal.

Boala celiacă nerespondentă la tratament se definește ca acea intoleranță la gluten care nu se ameliorează din punct de vedere al simptomelor, modificărilor la nivelul țesutului intestinal sau al nivelului anticorpilor descoperit în analizele de sânge nici după 6-12 luni de dietă fără gluten.

Tratarea bolii celiace

Tratamentul bolii celiace este, în aparență, simplu. Simptomele ar trebui să dispară cât de curând dacă pacientul adoptă o dietă fără gluten. În caz că intoleranța la gluten s-a descoperit târziu și a avut deja efecte adverse în organism, este nevoie și de tratament simptomatic.

Dieta, cel mai important factor

Dieta fără gluten este cheia unei vieți sănătoase după ce ai fost diagnosticat(ă) cu boala celiacă. Deși poate părea dificil de urmat la început, după ce te vei obișnui cu categoriile alimentare care conțin gluten, vei știi cum să le eviți.

Alimente interzise în boala celiacă

Majoritatea pacienților nu au reacție de intoleranță la gluten când consumă ovăz. Însă nu este complet sigur de consumat din cauza procesului de producție, care poate include accidental urme de grâu sau alte cereale. Întreabă medicul gastroenterolog dacă ai dubii despre consumul de ovăz în boala celiacă.

În plus, toate legumele și fructele sunt permise, deci poți crește aportul de nutrienți și vitamine în mod natural. Deși are mult amidon, cartoful nu are gluten, deci nu produce o reacție de intoleranță la gluten. Ai grijă la produsele de carne din restaurante. Deși carnea nu are gluten, poate fi acoperită cu o crustă de pesmet, care îți va înrăutăți simptomele.

Cum verifici dacă un aliment conține gluten?

Medicul tău gastroenterolog îți va da o listă de alimente permise și alimente interzise pentru boala celiacă. Până te vei obișnui cu acest diagnostic, este bine să o păstrezi mereu la tine când mergi la cumărături la la restaurant.

Verifică lista ingredientelor pentru fiecare produs pe care îl cumperi. Dacă conține grâu, secară sau orz nu va fi potrivit, nici dacă este produs într-o fabrică ce procesează și astfel de ingrediente. Alege produse cu eticheta ”Gluten-free” și întreabă la restaurant dacă mâncărurile sunt preparate fără gluten.

Simptome – asemănări și deosebiri

Simptomele sensibilității la gluten non celiace sunt foarte asemănătoare bolii celiace, și se rezumă mai ales la probleme gastro-intestinale. Deosebirile constau în gravitatea afecțiunii, și complicațiile apărute în consecință. Cu cât mai intruzive, cu atât mai probabil să fie vorba de boala celiacă.

Dieta recomandată și tratament simptomatic

Tratamentul sensibilității la gluten non-celiace va urma simptomele manifestate, dar se va baza mai ales pe alimentație. Simptomele se ameliorează de obicei după o dietă fără gluten.

Poți încerca o dietă de eliminare pentru un mod mai sigur de auto-diagnoză. Elimină orice aliment cu gluten din dietă timp de câteva luni (între 1 și 3 luni), apoi reintroduce-le treptat în meniu. Imediat ce observi o reacție, noteaz-o în jurnalul alimentar ca să ții o evidență. Pentru rezultate optime, elimină și alte alimente supra-procesate, zahărul, alcoolul și tutunul.

Sursa: doc.ro

marţi, 4 februarie 202051
Comentarii
Vremea
12°11.1° - 12° vineri, 5 martie 2021
ConstanțaUmiditate: 51%
Vânt: 5.03 m/s
Presiune: 1013 milibari

Loto
6/497213619116
5/401152863630
joker35615131619
Horoscop
mai mult...SPSportRT
5 mar 00:00SportLiverpool – Chelsea 0-1. Echipa lui Klopp este la pământ și poate rata Liga Campionilor după cinci eșecuri la rând pe Anfield

Liverpool a ajuns la opt eșecuri în 27 de etape! Echipa lui Jurgen Klopp a pierdut și cu Chelsea, scor 0-1. Unicul...287

5 mar 00:00SportTottenham a învins Fulham, scor 1-0, iar Everton s-a impus cu acelaşi scor în fața echipei West Bromwich, în Premier League

Formaţiile Tottenham Hotspur şi Everton au înregistrat victorii în partidele disputate, joi, în campionatul...232

5 mar 00:00SportHoria Tecău s-a calificat în semifinalele probei de dublu

Perechea Horia Tecău / Kevin Krawietz (România / Germania) s-a calificat, joi, în semifinalele probei de dublu din...290

5 mar 00:00SportInter s-a impus la Parma și și-a consolidat prima poziție! Man și Mihăilă au jucat câte o repriză

Inter s-a impus pe terenul Parmei în ultimul meci al etapei a 25-a din Serie A. Dennis Man a început ca titular la...329

Local
5 mar 21:39LocalPrimăria Constanța s-a apucat de plantat copaci

Echipele Serviciului Gestionare Spații Verzi din cadrul Primăriei Constanța sunt pe teren zilele acestea și...911

5 mar 14:41LocalElevul SĂLTAT din curtea Școlii 29, în SCANDALUL de anul TRECUT, a CONTESTAT AMENDA. Video

Un scandal imens a izbucnit anul trecut, după ce locatarii blocurilor din zona Școlii nr.29 Mihai Viteazu au semnalat,...1137

5 mar 00:06LocalNOUL SUBPREFECT, Secyl Suliman, SOȚIA unui VICEPRIMAR din CONSTANȚA

12142

5 mar 14:34LocalA condus o AMBARCAȚIUNE fără PERMIS, pe brațul Sfântul Gheorghe, și a fost CONDAMNAT

Teribilismul unor tineri poate duce câteodată la fapte tragice. Asta s-ar fi putut întâmpla și în cazul lui Traian...963

5 mar 15:11LocalURMĂRIT în TRAFIC de polițiști, după ce NU a oprit la SEMNAL

Un tânăr, în vârstă de 20 de ani, din Constanța, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârșirii...1167

5 mar 12:55LocalLocuitorii de pe strada AURORA vor trotuare DECENTE

Trotuarele de pe strada Aurora, din zona Far, sunt pline de gropi. De-a lungul timpului, din lipsă de investiţii în...663

5 mar 21:39LocalPolițiștii locali continuă lupta cu cei care aruncă gunoiul pe domeniul public

Simțul civic și protejarea mediului înconjurător sunt departe de a fi obiectivele constănțenilor, iar lipsa de bun...634

5 mar 21:39LocalCOVID-19: 158 de NOI CAZURI de INFECTARE la Constanţa, 4271 la nivelul ţării

Pe teritoriul României, până joi, 4 martie, au fost confirmate 816.589 de cazuri de persoane infectate cu noul...1372

5 mar 21:40LocalMANDAT european de arestare, pus în executare de poliţişti! Individul, adus la Constanţa!

1056

Politică
5 mar 21:30PoliticăAUR: Nu suntem împotriva vaccinării, ci doar contra obligativităţii

AUR a informat joi că nu se opune vaccinării, ci doar contra obligativităţii acesteia, menţionând că...561

5 mar 21:29PoliticăKlaus Iohannis a dat undă verde: trei legi promulgate

Decret privind promulgarea Legii pentru acceptarea Amendamentului adoptat la cea de-a cincea Conferinţă a Părţilor,...1012

5 mar 21:29PoliticăLucian Bode vorbește despre pensionara de lux din MAI: Dacă asta este cea mai mare problemă îi voi solicita să renunțe

1135

Interviuri
4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

Un subiect amplu dezbătut în aceste zile, la nivel local, este, fără doar si poate, cel al parcărilor. Un...3833

3 mar 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Dacă vom fi ATENȚI, putem sta la o TERASĂ de PAȘTE! Video

Prefectul Silviu Iulian Coșa a fost prezent în studioul Replica de Constanța, iar în cadrul interviului a vorbit...1515

26 feb 00:06InterviuriCHELARU, primarul din Năvodari: NU avem BUGET, dar toată lumea vrea proiecte NOI! Video!

1838

26 feb 23:57InterviuriTeo HIRA, directorul RAEDPP: Am preluat o NAVĂ BLOCATĂ pe un banc de nisip, cu un management DEFECTUOS! Video

Încă de când a preluat conducerea RAEDP Constanța, directorul Teo Hira și-a propus să aducă Regia la un alt...3103

9 feb 00:07InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna POARTA ALBĂ în ORAȘ! Video

Vasile Delicoti, primarul din Poarta Albă, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, prin intermediul...3566

9 feb 00:07InterviuriCîrjaliu, primarul din AGIGEA: Ciobanu de la USR-PLUS, un MINCINOS care a FUGIT din Ucraina! Video

4472

Monden
5 mar 00:00MondenDavid Schwimmer a dezvăluit că filmările la reuniunea "Friends" încep peste o lună

Anticipata reuniune a membrilor serialului "Friends" (Prietenii tăi), amânată din cauza pandemiei, va începe să fie...317

5 mar 00:00MondenGrupul sud-coreean BTS, desemnat Artistul Global al Anului 2020 de Federaţia Internaţională a Industriei Fonografice

Grupul sud-coreean BTS, reprezentant marcant al stilului K-pop, ale cărui piese ritmate sunt apreciate de milioane de...327

5 mar 00:00MondenBerlinala 2021: Documentarul „Nanu Tudor“, recompensat cu Ursul de Aur pentru scurtmetraj

304

5 mar 00:00MondenSe apropie divorțul? Andreea Tonciu: „De patru ani nu mai dorm cu soţul meu“

De când s-a măritat cu Daniel Niculescu, Andreea Tonciu (34 de ani) s-a făcut femeie de casă. Viaţa vedetei s-a...652

5 mar 00:00MondenAlec Baldwin a devenit tată pentru a şaptea oară

Actorul american Alec Baldwin, în vârstă de 62 de ani, a devenit tată pentru a şaptea oară, după ce soţia lui,...410

5 mar 00:00MondenHugh Grant va interpreta personajul negativ în viitorul film „Dungeons&Dragons“

Actorul britanic Hugh Grant va interpreta principalul personaj negativ din adaptarea pentru marele ecran a jocului de...429

5 mar 00:00MondenNetflix va produce un serial animat dedicat personajului Asterix

Reprezentanţii platformei americane de streaming Netflix au anunţat miercuri un nou proiect, ce vizează adaptarea...293

5 mar 00:00MondenFilmul Disney „Raya and the Last Dragon“ invită publicul într-o aventură de inspiraţie asiatică

Cel mai recent film de animaţie realizat de Walt Disney Co, ''Raya and the Last Dragon'', propune publicului o abordare...297

5 mar 00:00MondenPrinţul Philip a suferit o intervenţie medicală pentru tratarea unei afecţiuni cardiace

317

Mapamond
5 mar 00:00MapamondCoronavirus: Pandemia a avut un impact negativ asupra tratamentului cancerelor la copii

Pandemia de COVID-19 a avut un impact negativ asupra serviciilor medicale care tratează cancerele la copii din...313

5 mar 00:00MapamondPoliţia suedeză a efectuat o descindere la un apartament în urma unui atac posibil terorist cu cuţitul

Poliţia a efectuat miercuri seara o descindere într-un apartament din oraşul Vetlanda din sudul Suediei, în urma...305

5 mar 00:00MapamondPapa Francisc le transmite irakienilor că îi va vizita ca „pelerin al păcii“

295

5 mar 00:00MapamondCoronavirus: Agenţia Europeană pentru Medicamente a început examinarea vaccinului Sputnik V

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat joi că a început examinarea vaccinului rus Sputnik V...302

5 mar 00:00MapamondCoronavirus: Peste două milioane de ruşi au fost vaccinaţi, anunţă preşedintele Vladimir Putin

Peste două milioane de ruşi au primit cele două doze din vaccinul rusesc Sputnik V împotriva coronavirusului şi...301

5 mar 00:00MapamondPfizer face concedieri în Belgia şi transferă activităţile în România

415

Sănătate
5 mar 00:00SănătateTop 10 fructe care te ajută să slăbești

Există ideea preconcepută potrivit căreia fructele sunt interzise la dietă, întrucât conțin zahăr. Ei bine,...390

5 mar 00:00SănătateAlimente interzise pacientului cu diabet zaharat

Diabetul este o boală cronică, ce a atins proporții epidemice în rândul adulților și copiilor de la nivel...439

5 mar 00:00Sănătate3 rețete de salate perfecte pentru primăvară

332

5 mar 00:00SănătateDieta Daneză: sănătoasă sau periculoasă?

Dieta Daneză promite o reducere în greutate de până la 10 kilograme, mai puțină celulită, un metabolism schimbat...363

5 mar 18:53SănătateLegătura dintre aportul excesiv de vitamina B și cancerul pulmonar

Oamenii de știință au reușit să confirme legătura dintre dozele mari de vitamina B administrate pe perioade...370

5 mar 00:00SănătateCeaiurile te pot ajuta să te lași de fumat

Dacă ai luat una dintre cele mai bune decizii pentru sănătatea ta și vrei să renunți la fumat, indiferent de cât...329

5 mar 00:00SănătateObiceiuri de dimineață care te ajută la slăbit

Ce faci dimineața te poate ajuta să dai jos câteva kilograme. Să bei un pahar cu apă și un ceai verde și să iei...406

5 mar 00:00SănătateSindromul antifosfolipidic: cauze, simptome, tratament

Sindromul antifosfolipidic apare atunci când sistemul imunitar creează în mod greșit anticorpi care fac sângele mai...306

5 mar 00:00SănătateDe ce unor bărbați nu le crește barba deasă?

341

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT