rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 29 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Totul despre celulele stem: ce sunt, stocare și transplant

Celulele stem sunt celule umane care au capacitatea de a se dezvolta în mai multe tipuri de celule diferite, de la celulele musculare la celulele creierului. În unele cazuri, acestea au și capacitatea de a repara țesuturile deteriorate. Cercetătorii consideră că terapiile pe bază de celule stem pot fi utilizate pentru a trata afecțiuni devastatoare precum paralizia sau boala Alzheimer, scrie doc.ro.

Ce sunt celulele stem

Celulele stem sunt celulele din care sunt generate toate celelalte celule cu funcții specializate. Celulele stem se divid pentru a forma mai multe celule numite celule fiice. Aceste celule fiice devin fie celule stem noi (autoînnoire), fie celule specializate cu o funcție mai specifică, cum ar fi celulele sangvine, celulele creierului, celulele musculare cardiace sau celulele osoase. Nicio altă celulă din corp nu mai are capacitatea naturală de a genera noi tipuri de celule.

De câte tipuri sunt

Cercetătorii au descoperit mai multe surse de celule stem:

Celulele stem embrionare (CSE)

Aceste celule stem provin din blastociste, o etapă în cursul de dezvoltare al unui embrion, atunci când ovulul unei femei este fertilizat cu sperma unui bărbat într-o clinică de fertilizare in vitro. Un blastocist are aproximativ 150 de celule. Această versatilitate permite utilizarea celulelor stem embrionare pentru regenerarea sau repararea țesutului și a organelor bolnave.

Există controverse cu privire la utilizarea celulelor stem embrionare, deoarece celulele stem embrionare umane sunt extrase din embrioni umani. Embrionii folosiți în cercetarea cu celule stem embrionare provin din ovule care au fost fertilizate în clinicile de fertilizare in vitro, dar niciodată implantate în uterul unei femei. Celulele stem sunt donate cu acordul donatorilor.

Celule stem perinatale

Cercetătorii au descoperit că există celule stem în lichidul amniotic, precum și sângele cordonului ombilical. Aceste celule stem perinatale au, de asemenea, capacitatea de a se transforma în celule specializate. Lichidul amniotic umple sacul care înconjoară și protejează fătul care se dezvoltă în placentă.

Celule stem adulte

Aceste celule stem se găsesc în număr mic în majoritatea țesuturilor adulte, cum ar fi măduva osoasă, grăsime (ţesutul adipos), dar și în alte zone ale organismului. În comparație cu celulele stem embrionare, celulele stem adulte au o capacitate mai limitată de a da naștere la diverse celule ale corpului. Până de curând, cercetătorii considerau că celulele stem adulte ar putea crea doar tipuri similare de celule. Cu toate acestea, specialiștii au ajuns la concluzia că celulele stem adulte sunt capabile să creeze diferite tipuri de celule. De exemplu, celulele stem ale măduvei osoase pot crea celule musculare osoase sau cardiace.

Celulele stem adulte se clasifică la rândul lor în:

celule stem mezenchimale (CSM)

celule stem hematopoietice (CSH)

celule stem neurale (CSN)

Celulele stem pluripotente induse (celule SPI)

Celulele stem pluripotente induse sunt celule adulte modificate, pentru a avea proprietăți ale celulelor stem embrionare. Oamenii de știință au reușit să facă asta folosind reprogramarea genetică. Prin modificarea genelor din celulele adulte, cercetătorii pot reprograma celulele să acționeze în mod similar ca celulele stem embrionare.

Această nouă tehnică poate permite cercetătorilor să folosească celule reprogramate în loc de celule stem embrionare și să prevină respingerea sistemului imunitar a noilor celule stem. Cu toate acestea, oamenii de știință nu știu încă dacă utilizarea acestor tipuri de celule stem vor provoca efecte adverse la om.

De unde se pot recolta

Celulele stem se pot preleva din:

Măduva osoasă

Singurele celule stem utilizate în prezent pentru tratarea anumitor boli sunt celulele stem hematopoietice. Aceste celule sunt utilizate în numeroase proceduri precum transplanturile de măduvă, ajutând pacienții cu cancer să producă celule noi din sânge, după ce propriile celule stem hematopoietice au fost distruse prin radioterapie și chimioterapie. De asemenea, pot fi utilizate pentru tratarea persoanelor cu afecțiuni cum ar fi anemia Fanconi, o afecțiune a sângelui.

Sângele periferic și din cordonul ombilical

În ceea ce priveşte celulele stem recoltate la naştere, din sângele periferic și din cordonul ombilical, acestea nu sunt specializate şi sunt capabile să se reînnoiască prin diviziune celulară, chiar şi după perioade lungi de inactivitate. Oamenii de știință susțin că aceste celule, conservate din cordonul ombilical sau din placentă și păstrate în băncile de celule ar putea regenera ţesuturi, precum cel al inimii, al ficatului, al pielii, al creierului.

Recoltarea acestor celule se face imediat după naştere și nu au niciun efect negativ asupra mamei sau a bebelușului. Pentru recoltarea celulelor stem, mama va trebui să aibă cu ea în sala de nașteri un kit pe care-l obține de la banca privată de celule stem cu care părinții au încheiat un contract. După prelevare, aceste celule se păstrează la temperaturi de minus 196 de grade Celsius.

Oamenii de știință spun că se găsesc celule stem și în lichidul amniotic. Acesta este fluidul care înconjoară fătul în placentă. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a ajuta la înțelegerea utilizărilor potențiale ale celulelor stem din lichidul amniotic.

Ce sunt băncile de celule stem

Companiile de recoltare celule stem prezente pe piața românească procesează și stochează celulele stem fie în țară, în locații proprii, fie în străinătate. Aceste companii trebuie să fie autorizate de Agenția Națională de Transplant din România pentru transportul probei de sânge ombilical/ placentar și/ sau țesut către laboratorul și banca-mamă.

Ce afecțiuni se pot trata cu celule stem

Cercetătorii spun că celulele stem sunt tratamentul viitorului. Până în prezent, oamenii de știință susțin că există aproximativ 70 de boli care pot fi tratate datorită celulelor stem prelevate din cordonul ombilical. Totuși, specialiștii atrag atenția că aceste celule se găsesc într-o cantitate redusă, motiv pentru care acestea își pierd valabilitatea pe măsură ce copilul crește, iar cantitatea de celule extrase dintr-o pungă de sânge recoltat poate fi folosită doar pentru un copil care cântăreşte 30 de kilograme.

De asemenea, specialiștii atrag atenția că celulele recoltate se pot folosi doar în cazul rudelor și nu pentru cel de la care au fost recoltate. Pentru ca terapia cu celule stem să aibă succes, trebuie luați în considerare o serie de factori. Trebuie ales tipul adecvat de celule stem, iar celulele stem trebuie să fie potrivite destinatarului, astfel încât acestea să nu fie distruse de sistemul imunitar al receptorului.

În prezent, cercetătorii examinează utilizarea celulelor stem pentru a regenera țesutul deteriorat sau bolnav în multe afecțiuni, inclusiv în:

- boli de inimă;

- boala Parkinson;

- leziuni ale măduvei spinării;

- diabetul zaharat;

- scleroza laterală amiotrofică;

- artrită;

- arsuri.

Există tratamente de succes cu celule stem?

Celulele stem hematopoietice (HSC), constituenții terapeutici ai măduvei osoase și ai sângelui din cordonul ombilical, au fost folosite cel mai des în tratarea multor afecțiuni, printre care talasemia, deficiența imunitară, leucemia și limfomul.

Ce implică un transplant de celule stem

Transplantul de celule stem hematopoietice a fost folosit pentru prima dată ca tratament pentru unele tipuri de cancer, dar acum este utilizat pe scară largă ca terapie pentru diverse boli autoimune.

Atunci când tratamentele împotriva cancerului distrug celulele stem, transplantul de celule stem poate fi cea mai bună opțiune de tratament. Transplantul de celule stem, denumit uneori și transplant de măduvă, este o procedură în care un pacient primește celule stem sănătoase care au ca scop înlocuirea celulelor stem deteriorate.

Înainte de transplant, pacientul primește doze mari de chimioterapie și, uneori, radioterapie, pentru a pregăti organismul pentru transplant, mai exact pentru ca organismul să nu respingă celulele transplantate. Acesta se numește „tratament de condiționare” și durează aproximativ șapte zile.

După ce celulele stem sunt infuzate în fluxul sangvin al pacientului, acestea ajung în măduva osoasă și încep procesul de formare a celulelor sangvine noi și sănătoase, inclusiv globule albe, globule roșii și trombocite. Acest proces se numește „grefare”.

Riscuri transplant celule stem

O complicație a transplantului alogen este faptul că organismul pacientului - în ciuda tratamentului pentru a suprima sistemul imunitar - poate respinge celulele stem donate înainte ca acestea să poată grefa în măduva osoasă. Celulele imune ale pacientului pot vedea celulele donatorului ca străine și le poate distruge.

O altă complicație a transplantului alogen este faptul că celulele imune de la donator (grefa) pot ataca celule sănătoase din corpul pacientului (gazda). Aceasta se numește „boala grefa contra gazdă” (GVHD). Părțile corpului care sunt afectate cel mai frecvent de GVHD sunt pielea, intestinele, ficatul, mușchii, articulațiile și ochii. Boala grefa contra gazdă poate fi ușoară, moderată sau severă. Există tratamente pentru GVHD, dar la unii pacienți, GVHD nu răspunde la tratament și poate fi fatală.

Transplanturile de celule stem alogene pentru pacienții care sunt mai în vârstă sau au o stare generală de sănătate precară sunt relativ puțin frecvente. Acest lucru se datorează faptului că terapia de condiționare pre-transplant nu este în general bine tolerată de acești pacienți, în special de cei cu organe interne care funcționează slab. Cu toate acestea, transplanturile alogene de celule stem cu intensitate redusă pot fi un tratament adecvat pentru unii pacienți mai în vârstă sau foarte bolnavi.

sâmbătă, 23 mai 2020463
Comentarii
mai mult...Sănătate
29 mai 00:00Sănătate30% din persoanele vindecate de coronavirus vor avea o perioadă însemnată probleme respiratorii cronice

Un nou scenariu îngrijorător care vine de la Societatea Italiană de Pneumologie și vizează inclusiv pacienții...63

29 mai 00:00SănătateMedicul Mihai Craiu: În România, creșterea cazurilor de rujeolă a fost de peste 102 la un milion de copii64
29 mai 00:00SănătateMircea Popa, despre vaccinul împotriva COVID-19: Dorinţa e ca produsul să nu fie injectabil, să fie administrat intranazal70
29 mai 00:00SănătateCoronavirusul lovește sever pacienții cu demență. Datele celui mai nou studiu al cercetătorilor

Demența creste riscul de a face o formă severă de Covid-19, este concluzia unui studiu derulat pe scară largă. Mai...65

29 mai 00:00SănătateEchilibrul florei intestinale și starea de sănătate72
29 mai 00:00SănătateUn mic dejun consistent ajută la arderea unui număr mai mare de calorii69
29 mai 00:00SănătateDe ce să bei un smoothie verde pe zi

Simți nevoia unui meniu mai ușor, pentru a facilita procesul fiziologic natural de detoxifiere sau pentru a slabi 2-3...67

29 mai 00:00SănătateTiroidita autoimună – ce este, de ce apare și cum se tratează66
29 mai 00:00SănătatePsihologie: Cum să nu te mai compari cu alții și să-ți cunoști propria valoare62
29 mai 00:00SănătateProblemele de vedere cresc riscul de demență la femei

Este deficitul vizual asociat cu riscul femeilor de a dezvolta demență? Rezultatele unui nou studiu arată că există...72

29 mai 00:00SănătateSocata: cum o prepari și ce beneficii are75
29 mai 00:00SănătatePneumonia de aspirație: cauze, simptome, tratament65
Vremea
13.3°13.3° - 14.1° joi, 28 mai 2020
ConstanțaUmiditate: 80%
Vânt: 4.45 m/s
Presiune: 1014 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
29 mai 00:00SportMinistrul italian al Sporturilor: Serie A se poate relua la 20 iunie

Ministrul italian al Sporturilor, Vincenzo Spadafora, a anunţat, joi, că Serie A se poate relua la 20 iunie şi că...66

29 mai 00:00SportNoi probleme pentru Farul Constanța! Firma care a asigurat paza echipei cere falimentul clubului

După ce echipa constănțenilor nu s-a regăsit printre primele șase formații din Liga 2 și, potrivit noului format...82

29 mai 00:00SportFederaţia Europeană de Handbal a acordat un loc în plus României în Cupa EHF la masculin

Federaţia Europeană de Handbal a decis să acorde un loc în plus României în sezonul viitor al Cupei EHF la...68

29 mai 00:00SportCele mai bogate cluburi de fotbal din Europa

Liverpool a depășit-o pe Manchester City în topul celor mai bogate cluburi din Europa, valoarea cormoranilor...76

Local
29 mai 22:39LocalSe va construi un nou cămin studențesc la Constanța!

Miercuri, 28 mai, în prezenţa ministrului lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei, Ion Ștefan, s-a...668

29 mai 00:10LocalPERCHEZIȚII la Penitenciarul Poarta Albă!

Acțiune de amploare în județul Constanța! Miercuri, 28 mai, oamenii legii au efectuat mai multe percheziții la...2872

29 mai 22:40LocalCasieriile RAEDPP, închise pentru 1 şi 8 iunie

276

29 mai 00:11LocalDe la începutul pandemiei 430.000 de români au rămas fără un loc de muncă

Un număr de 429.585 de contracte de muncă au fost înregistrate ca încetate de la declararea stării de urgenţă,...182

29 mai 22:42LocalOrban: Plajele vor fi deschise, dar vor trebui respectate anumite reguli

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că plajele vor fi deschise, dar că vor trebui respectate anumite reguli, iar...456

29 mai 22:38LocalSCANDAL la Eforie: Primarul Robert Şerban, acuzat că nu a alocat nici un ban pentru rețeaua de alimentare cu gaze naturale

Consilierii locali, din partea PSD, din oraşul Eforie il acuză pe primarul Robert Ştefan de gestionare defectuoasă a...1114

29 mai 22:28LocalIndivid REȚINUT după ce a furat dintr-o biserică din Năvodari

Nu mai au limite! Au atentat la bunurile sfinte! Urmare a săvârșirii unei infracțiuni de furt calificat, polițiști...440

29 mai 22:28LocalTrei tineri din Constanța, SĂLTAȚI de polițiști și introduși în penitenciar

Trei tineri de 27 ani din județul Constanța își vor petrecere o perioadă destul de lungă îns patele gratiilor,...846

29 mai 22:27LocalProgramul casieriilor RAJA pentru 1 iunie

275

Politică
29 mai 00:00PoliticăIohannis: Examenele naţionale - desfăşurate fizic, cum au fost planificate

Examenele naţionale vor avea loc fizic aşa cum au fost planificate şi anunţate de câteva săptămâni, începând...75

29 mai 00:00PoliticăRomaşcanu: PSD va depune alte două moţiuni simple - pe Muncă şi pe Dezvoltare

PSD va depune în Parlament alte două moţiuni simple - împotriva ministrului Muncii, Violeta Alexandru, şi a celui...71

29 mai 00:00PoliticăOlguţa Vasilescu: PSD depune moţiune de cenzură dacă Guvernul modifică Legea pensiilor prin OUG

69

Interviuri
16 mai 00:50InterviuriEugen Teodorovici: Eu sunt, de fapt, preşedintele PSD

România a intrat într-o nouă etapă din data de 15 mai. Starea de alertă a fost instituită oficial de către...3515

16 mai 13:45InterviuriVictor Ponta: Am înțeles, cu mintea mea de social-democrat, că nu sunt bani pentru măsuri sociale dacă nu merge economia privată

România a ieșit oficial din starea de urgență, intrând, de azi, în starea de alertă. Astfel, despre începutul...3088

13 mai 00:12InterviuriVIDEO! Babu este un laș dacă a avut curajul să lovească o femeie!

5154

8 mai 23:16InterviuriCabinetele stomatologice sunt obligate să mărească prețurile după 15 mai VIDEO

După două luni în care au fost închise din cauza epidemiei și a stării de urgență, cabinetele stomatologice se...7205

6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

Prefectul George Niculescu, numit în funcție la finele lui 2019, a apucat vremuri greu încercate. Și ne referim la...3222

29 apr 00:26InterviuriProcurorul Teliceanu: dacă minți în adeverință, riști să te alegi cu ani grei de pușcărie! Video

3969

Monden
29 mai 00:00MondenCelebrităţile care au dezamăgit la capitolul performanţe sexuale

La o primă aruncătură de pleoapă, îţi dau impresia că au făcut un pact cu seducţia, dar amele pe care le...92

29 mai 00:00MondenKate Middleton poate fi nemiloasă şi crudă, visând la momentul în care va fi regină!

Şi aşa şi este, căci apariţiile ei oficiale sunt fără cusur. Cei care cunosc şi culisele palatului regal susţin...65

29 mai 00:00MondenMarion Cotillard, vedeta din Contagion, și soțul său, au fost INFECTAȚI cu coronavirus

60

29 mai 00:00MondenPrinţul William a mărturisit că problemele cu vederea l-au ajutat să învingă anxietatea la evenimentele publice

Prinţul William, nepotul reginei Elisabeta a II-a, a mărturisit că problemele cu vederea la distanţă l-au ajutat...62

29 mai 00:00MondenDolly Parton a compus o piesă despre criza provocată de noul coronavirus

Cântăreaţa americană Dolly Parton a compus o nouă melodie, în care abordează subiectul crizei provocate de noul...65

29 mai 00:00MondenGloburile de Aur nu vor include nominalizări pentru actorii ale căror feţe sunt acoperite de măşti

60

Mapamond
29 mai 00:00MapamondPakistan: A fost găsită şi a doua cutie neagră a avionului prăbuşit vineri la Karachi

Echipele de căutare au găsit joi şi a doua cutie neagră a Airbus A320, aparţinând Pakistan International Airlines,...68

29 mai 00:00MapamondItalia - Primarul din Florenţa apelează la ajutoare din străinătate pentru a salva oraşul de criza post-coronavirus

Florenţa este ''în genunchi'' din cauza prăbuşirii turismului şi are nevoie de ajutor din partea donatorilor...71

29 mai 00:00MapamondCoronavirus: Brazilia a depăşit pragul de 25.000 de morţi

68

29 mai 00:00MapamondCoronavirus: 86 de milioane de copii în plus, ameninţaţi de sărăcie din cauza pandemiei de COVID-19

Consecinţele economice ale pandemiei de COVID-19 ar putea expune riscului sărăciei până la 86 de milioane de copii...68

29 mai 00:00MapamondCoronavirus: Peste 100.000 de morţi în SUA

Statele Unite au depăşit miercuri pragul de 100.000 de morţi înregistrate din cauza noului coronavirus, un bilanţ...76

29 mai 00:00MapamondÎn plină pandemie, OMS lansează o fundaţie proprie pentru a atrage fonduri private

70

Sănătate
29 mai 00:00SănătateDe ce să bei un smoothie verde pe zi

Simți nevoia unui meniu mai ușor, pentru a facilita procesul fiziologic natural de detoxifiere sau pentru a slabi 2-3...67

29 mai 00:00SănătateTiroidita autoimună – ce este, de ce apare și cum se tratează

Dacă sistemul imunitar al organismului produce fără motiv anticorpi care atacă țesuturile glandei tiroide,...66

29 mai 00:00SănătatePsihologie: Cum să nu te mai compari cu alții și să-ți cunoști propria valoare

62

29 mai 00:00SănătateProblemele de vedere cresc riscul de demență la femei

Este deficitul vizual asociat cu riscul femeilor de a dezvolta demență? Rezultatele unui nou studiu arată că există...72

29 mai 00:00SănătateSocata: cum o prepari și ce beneficii are

Florile parfumate ale socului sunt sursa uneia dintre cele mai îndrăgite băuturi, socata. Puțini știu, însă, că...75

29 mai 00:00SănătatePneumonia de aspirație: cauze, simptome, tratament

65

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT