rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 15 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Totul despre conjunctivită: cauze, tipuri, simptome, tratament

Conjunctivita este o inflamație sau o infecție a membranei transparente, numită conjunctivă, care acoperă partea albă a globului ocular. Această boală poate fi de mai multe tipuri - infecțioasă, alergică, chimică -, și poate afecta atât adulții, cât și copiii și nou-născuții. Persoana afectată se confruntă cu înroșirea ochilor, mâncărimi și lăcrimare excesivă. Tratamentul depinde de cauza bolii.

Sursă foto: Shutterstock

Conjunctivita poate fi prevenită prin grija față de sănătatea oculară: nu se atinge zona ochilor cu mâinile murdare, se șterge fața cu prosoape curate, nu se împrumută obiecte personale cum ar fi fardurile.

Ce este conjunctivita?

Conjunctivita este o boală caracterizată de umflarea conjunctivei, acel strat subțire care acoperă suprafața interioară a pleoapei și partea albă a ochiului. Boala este cauzată de infecții sau de alergii, care afectează de obicei ambii ochi.

Tipuri de conjunctivită

Există trei mari tipuri de conjunctivită: alergică, infecțioasă și chimică. Cea infecțioasă poate fi bacteriană, virală sau neonatală.

Conjunctivita alergică

Conjunctivita alergică afectează ambii ochi și este un răspuns la o substanță care provoacă alergii, cum ar fi polenul. Ca răspuns la alergeni, corpul produce un anticorp numit imunoglobulină E (IgE). Acest anticorp declanșează celule speciale numite mastocite în mucoasa ochilor și a căilor respiratorii pentru a elibera substanțe inflamatorii, inclusiv histamine. Eliberarea de histamină poate produce o serie de semne și simptome alergice, inclusiv ochi roșii. Persoana afectată de conjunctivită alergică poate suferi de mâncărimi intense la nivelul ochilor și de inflamație a acestora, dar poate prezenta și simptome precum strănut și secreții nazale apoase.

Acest tip de conjunctivită apare mai ales la persoanele care se confruntă cu alergii sezoniere și nu este contagioasă. Însă există și un alt tip de conjunctivită alergică, și anume conjunctivita papilară gigantică. Aceasta este cauzată de prezența unui corp străin în ochi, apărând îndeosebi la persoanele care poartă lentile de contact rigide sau lentile de contact moi a căror frecvență de înlocuire nu este respectată.

Conjunctivita infecțioasă

Conjunctivita infecțioasă poate fi provocată de contacul cu bacterii sau virusuri, dar poate apărea și la bebelușii care au canalul lacrimal obstrucționat.

Conjunctivita bacteriană

Conjunctivita bacteriană este o infecție oculară cauzată de anumite bacterii, cum ar fi Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis sau, mai rar, de Chlamydia trachomatis și Neisseria gonorrhoeae. Acest tip de afecțiune este mai frecvent la copii decât la adulți și apare de obicei pe timpul iernii sau primăvara. Conjunctivita bacteriană este contagioasă și se poate răspândi cu ușurință prin contactul cu persoana bolnavă.

Insectele, contactul fizic cu persoane infectate, igiena precară (atingerea ochiului cu mâinile murdare) sau utilizarea unor farduri pentru ochi ori creme faciale contaminate pot provoca, de asemenea, conjunctivita bacteriană. La fel, purtarea lentilelor de contact ale altei persoane sau a celor proprii, dar care nu sunt curățate corespunzător, poate provoca, de asemenea, conjunctivită bacteriană.

Conjunctivita virală

Conjunctivita virală reprezintă infecția ochiului cauzată de un virus și este foarte contagioasă. Majoritatea cazurilor de conjunctivită virală sunt de obicei provocate de adenovirus, dar pot fi cauzate și de virusul herpes simplex, virusul varicelo-zosterian sau chiar de SARS-CoV-2.

Boala se poate dezvolta prin expunerea la particulele emise de o persoană care are o infecție a căilor respiratorii superioare atunci când tușește sau strănută. Conjunctivita virală poate apărea, de asemenea, pe măsură ce virusul se răspândește de-a lungul membranelor mucoase ale corpului, din plămâni, gât, nas, canale lacrimale și membrana conjunctivă.

Conjunctivita neonatală

Conjunctivita neonatală este o formă gravă de conjunctivită bacteriană care apare la nou-născuți și care poate duce la leziuni permanente ale ochilor dacă nu este tratată imediat. Acest tip de conjunctivită apare atunci când bebelușii sunt expuși la clamidioză sau gonoree în timp ce trec prin canalul de naștere.

Conjunctivita chimică

Conjunctivita chimică poate fi cauzată de iritanți precum poluarea atmosferică (praf, fum etc.), clorul din piscine sau expunerea la substanțe chimice nocive și nu este contagioasă.

Cauze conjunctivită

Mai multe virusuri și bacterii pot să provoace conjunctivită, unele fiind foarte contagioase. Fiecare dintre aceste tipuri de germeni se poate răspândi de la o persoană la alta în moduri diferite. În general, boala se transmite prin contact personal strâns, cum ar fi atingerea sau strângerea mâinilor, prin tuse și strănut și prin atingerea unui obiect sau a unei suprafețe cu germeni, urmată de atingerea ochilor înainte de spălarea mâinilor.

Factorii de risc pentru conjunctivită includ expunerea la un alergen (ceea ce duce la conjunctivita alergică), expunerea la o persoană infectată cu forma virală sau bacteriană a conjunctivitei, utilizarea și manipularea necorespunzătoare a lentilelor de contact, pătrunderea unei substanțe chimice în ochi sau, în cazul nou-născuților, un canal lacrimal blocat.

Simptome conjunctivită

Simptomele conjunctivitei variază în funcție de cauza bolii, dar cele mai frecvente sunt înroșirea unui ochi sau a ambilor, mâncărimi oculare, lăcrimare excesivă și secreții purulente care formează o crustă în timpul nopții - genele se lipesc și ochiul se deschide cu greu dimineața.

Simptomele conjunctivitei alergice includ secreții oculare limpezi, însoțite de roșeață ușoară, iar mâncărimile pot să apară sau nu.

În cazul conjunctivitei bacteriene, există de obicei dureri minime, roșeață moderată și aproape întotdeauna secreții oculare abundente, în nuanțe gălbui. Din cauza acestor secreții, pleoapele se umflă și genele se lipesc puternic unele de altele când ochii sunt închiși în timpul somnului. Infecțiile bacteriene pot fi mai grave la persoanele care poartă lentile de contact, care riscă, de asemenea, să le apară un ulcer bacterian cornean, maifestat prin dureri severe și sensibilitate la lumină.

Infecțiile virale pot provoca, de asemenea, roșeață moderată și sunt de obicei dureroase. Durerea apare ca o senzație de nisip în ochi. De asemenea, poate exista o sensibilitate la lumină moderată până la severă.

Diagnostic conjunctivită

Medicul oftalmolog poate stabili dacă un virus, o bacterie sau un alergen cauzează conjunctivita pe baza examinării ochiului, a istoricului medical al pacientului și a simptomelor prezentate de acesta. Dacă diagnosticul nu este clar, deoarece simptomele diverselor tipuri de conjunctivită pot fi asemănătoare, medicul poate face unele teste de laborator.

Testarea suplimentară poate însemna că medicul ia o probă din lichidul care se scurge din ochi pentru a fi analizată în laborator. Acest lucru este deosebit de important mai ales în cazurile de conjunctivită cronică, când boala nu răspunde la tratament sau dacă medicul suspectează o cauză cu risc ridicat, cum ar fi un corp străin în ochi, o infecție bacteriană gravă sau o infecție cu transmitere sexuală.

Conjunctivita virală este cel mai adesea însoțită de o răceală sau altă infecție a tractului respirator, iar cea bacteriană apare frecvent fie la un bebeluș, la scurt timp după naștere, fie la un adult, în același timp cu o infecție a urechii; conjunctivita alergică apare de obicei sezonier, odată cu creșterea nivelului de polen, la persoane cu astm sau febra fânului.

Tratament conjunctivită

Tratamentul pentru conjunctivită depinde de cauza bolii și are trei obiective principale: ușurarea simptomelor, reducerea evoluției infecției sau a inflamației și, în cazurile de conjunctivită contagioasă, prevenirea răspândirii infecției la alte persoane.

În cazul copiilor și al femeilor însărcinate care fac conjunctivită e indicat să se ceară întâi sfatul medicului, iar tratamentul recomandat de acesta poate fi unul bazat pe remedii naturiste sau medicamentos. În cazul bebelușilor care fac conjunctivită neonatală la naștere, acestora li se va aplica, sub supraveghere medicală, un unguent cu antibiotice.

Tratament conjunctivită alergică

Dacă este vorba de conjunctivită alergică, primul pas este eliminarea sau evitarea alergenului, dacă este posibil. Compresele reci și lacrimile artificiale pot să ușureze disconfortul în cazurile ușoare.

În cazurile mai grave, medicul poate prescrie un tip de picături de ochi pentru alergii. Acestea pot conține medicamente care ajută la controlul reacțiilor alergice, cum ar fi antihistaminice și stabilizatori mastocitari, sau medicamente care ajută la controlul inflamației, cum ar fi descongestionante, steroizi și picături antiinflamatorii.

Tratament conjunctivită infecțioasă

Conjunctivita infecțioasă este de obicei tratată cu picături oftalmice cu antibiotice ori cu unguente. Conjunctivita bacteriană poate începe să cedeze după trei sau patru zile de tratament, dar pacienții trebuie să urmeze terapia cu antibiotice atât cât le-a indicat medicul, pentru a preveni recurența. Conjunctivita bacteriană ușoară se poate îmbunătăți fără tratament cu antibiotice și fără a provoca complicații, dar poate dura două săptămâni până când dispare complet. Este posibil ca persoanele care poartă lentile de contact să fie nevoite să își ia alt tip de lentile în viitor sau alt gen de soluție dezinfectantă și de depozitare.

În ceea ce privește conjunctivita virală, trebuie reținut că niciun fel de picături și niciun unguent nu o pot trata, iar antibioticele nu o vor vindeca. La fel ca în cazul unei răceli obișnuite, virusul trebuie să-și urmeze cursul până va fi eliminat din corp. Acest lucru poate dura șapte zile sau se poate prelungi până la două sau chiar trei săptămâni. Simptomele pot fi adesea ușurate prin aplicarea unor comprese reci, iar în cazuri mai grave, medicul poate prescrie picături cu steroizi topici pentru a reduce disconfortul cauzat de inflamație. Cu toate acestea, administrarea picăturilor nu va scurta perioada de boală.

Tratament conjunctivită chimică

Tratamentul standard pentru conjunctivita chimică este spălarea atentă a ochilor cu soluție salină, dar persoanelor afectate li se pot prescrie și steroizi topici. Leziunile chimice severe, în special arsurile alcaline, sunt situații de urgență medicală și pot lăsa persoana cu cicatrici, leziuni oculare sau pot duce chiar la pierderea ochiului. Dacă o substanță chimică ajunge în ochi, aceștia trebuie clătiți câteva minute cu multă apă înainte de a contacta serviciul medical de urgență la 112.

Tratament naturist conjunctivită

Există câteva metode pentru a ușura simptomele conjunctivitei:

Aplicarea unei comprese pe ochi. Se înmoaie în apă rece o batistă sau un șervet curat, fără scame, se stoarce și se aplică pe pleoapele închise. Compresele reci au efect calmant, dar se poate folosi și o compresă caldă dacă persoana se simte mai confortabil așa. În cazul în care conjunctivita afectează un singur ochi, ochiul sănătos nu trebuie atins cu acea compresă, pentru a nu-l contamina.

Administrarea unor lacrimi artificiale. Aceste picături se pot cumpăra fără prescripție medicală, iar unele dintre ele conțin antihistaminice sau alte medicamente care pot fi utile în caz de conjunctivită alergică.

Evitarea purtării lentilelor de contact. Pentru a accelera vindecarea conjunctivitei cauzată de purtarea necorespunzătoare a lentilelor de contact, se va evita purtarea acestora câteva zile. Dacă lentilele nu sunt de unică folosință, trebuie curățate bine înainte de a le refolosi.

Pentru a ține sub control răspândirea conjunctivitei, ochii nu trebuie atinși cu mâinile, iar dacă se întâmplă acest lucru, mâinile trebuie să fie curate, prosopul de față trebuie schimbat zilnic până la vindecare și se va evita folosirea rimelului sau a altor produse cosmetice pentru ochi.

Prevenire conjunctivită

Dacă o persoană se află în preajma cuiva care are conjunctivită, își poate reduce riscul de infectare prin spălarea mâinilor cu săpun și apă caldă, după contactul cu persoana respectivă, timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă săpunul și apa nu sunt disponibile, se va utiliza un dezinfectant pentru mâini cu 70% alcool, cum este, de exemplu, Guard X. De asemenea, se evită atingerea ochilor cu mâinile nespălate.

Spălarea corectă a mâinilor și evitarea atingerii ochilor sunt valabile în general pentru scăderea riscului de conjunctivită contagioasă. De asemenea, pernele, prosoapele, picăturile pentru ochi, fardurile pentru ochi sau cremele, periuțele de rimel, lentilele de contact nu trebuie împrumutate nici altor persoane, nici de la alte persoane.

Lentilele de contact trebuie utilizate conform sfatului medicului oftalmolog și urmând indicațiile de pe ambalaj. La fel, soluțiile de dezinfectare și depozitare a lentilelor trebuie folosite conform instrucțiunilor.

miercuri, 21 aprilie 2021434
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
15 mai 00:00SănătateStudiu: Riscul de deces după infarct, mai mare la persoanele cu schizofrenie

Persoanele cu boli mintale severe, cum ar fi schizofrenia, sunt mai susceptibile de a muri în urma unui atac de cord...118

15 mai 00:00SănătateAlimentele ultraprocesate cresc riscul de mortalitate prin boală cardiovasculară117
15 mai 00:00SănătateStudiu: Afecțiunile gingivale pot duce la hipertensiune arterială107
15 mai 00:00Sănătate8 alimente și băuturi de evitat dacă ai artrită

Artrita este o problemă de sănătate ce presupune inflamația cronică la nivelul articulațiilor. Este o afecțiune...117

15 mai 00:00SănătateTusea cu mucus alb: ce o provoacă și când să mergi la medic99
15 mai 00:00SănătateAi urechile înfundate? Posibile cauze, tratament și remedii naturale110
15 mai 00:00SănătateDislexia: cauze, simptome, gestionare

Dislexia este o tulburare specifică de învățare, care creează probleme cu cititul și scrisul. Persoana afectată...116

15 mai 00:00SănătateTotul despre anemia aplastică109
15 mai 00:00SănătateStudiu: Probioticele, de ajutor în gestionarea obezității la copii?101
15 mai 00:00SănătatePerturbarea cronică a somnului la adolescenți poate duce la depresie

Potrivit unui nou studiu, perturbarea cronică a somnului în timpul adolescenței poate duce la depresie atât la...93

15 mai 00:00SănătateExercițiile fizice aduc beneficii de la prima sesiune de antrenament116
15 mai 01:29SănătateINSP: 22.911 persoane imunizate anti-COVID au avut test pozitiv după prima doză de vaccin327
Vremea
12.9°12.9° - 13.7° sâmbătă, 15 mai 2021
ConstanțaUmiditate: 88%
Vânt: 2.92 m/s
Presiune: 1011 milibari

Loto
6/491240710641
5/402271313512
joker393645211519
Horoscop
mai mult...SPSportRT
15 mai 23:55SportTenis: Begu şi Errani, calificate în semifinalele probei de dublu la Roma

Perechea româno-italiană Irina Begu/Sara Errani s-a calificat, vineri, în semifinalele probei de dublu din cadrul...231

15 mai 23:56SportVIDEO! Imnul oficial pentru Campionatul European de fotbal a fost lansat cu soliști surpriză

Imnul oficial pentru Euro 2020, intitulat "We Are The People We've Been Waiting For" (Suntem oamenii pe care îi...327

15 mai 23:57SportRapid București, cu un pas în Liga 1 (1-0 vs ASU Poli Timișoara)

Rapid București a învins, joi seară, pe teren propriu, cu scorul de 1-0, echipa ASU Politehnica Timişoara, într-un...543

15 mai 00:01SportIstanbulul a pierdut organizarea finalei Ligii Campionilor - UEFA a anunțat noua locație

Finala Ligii Campionilor dintre Chelsea şi Manchester City va avea loc în Portugalia, la Porto, cu 6.000 de fani de...883

Local
15 mai 00:06LocalAgent economic, SANCŢIONAT după ce a aruncat GUNOI pe DOMENIUL PUBLIC

Polițiștii locali au identificat un alt agent economic care a aruncat gunoiul strâns în urma desfășurării...324

15 mai 00:06LocalPrefectul Silviu COȘA, în vizită la Brigada 9 Mecanizată Mărășești din Constanța

Ofițerii studenți din anul II ai programului universitar de master de conducere au fost implicați în...329

15 mai 00:07LocalPOLIȚIȘTII au DESCINS la TERASA clubului Breeze din MAMAIA!

2492

15 mai 00:07LocalPERICOL PUBLIC: Iată ce ALCOOLEMIE avea un șofer depistat pe Alexandru Lăpușneanu

La data de 14 mai a.c., în jurul orei 00.30, patrula mixtă, formată dintr-un polițist din cadrul Secției 2 și un...487

15 mai 00:07Local'ȘMECHER' la 72 de ani: MORT de BEAT la volan, pe străzile din MEDGIDIA!

La data de 13 mai a.c., în jurul orei 17.45, polițiști din cadrul Poliției municipiului Medgidia au identificat un...1995

15 mai 00:08LocalConstanța: Un individ care a AGRESAT o FEMEIE pe stradă s-a trezit cu MASCAȚII peste el!

696

Politică
15 mai 00:00PoliticăGrindeanu: Proiectul PSD cu privire la salariul minim va fi discutat cu partenerii sociali şi cu mediul de afaceri

Proiectul de lege privind modificări la salariul minim pe economie, pe care PSD îl va depune în Parlament, va fi...147

15 mai 00:00PoliticăCîţu: Se poate mări lista verde a ţărilor, să permitem peste 1,5 la mie incidenţă

Premierul Florin Cîţu a declarat, vineri, că "zona verde" a ţărilor din care se poate veni în România fără...127

15 mai 00:00PoliticăPSD depune în Parlament un proiect de lege referitor la salariul minim

138

15 mai 00:00PoliticăBarna: Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât vom reveni mai repede la normalitate

Vicepremierul Dan Barna a afirmat, vineri, la Opera Naţională Bucureşti, unde a participat la un spectacol-pilot cu...121

15 mai 00:03PoliticăLudovic Orban anunță că investitorii se înghesuie să vină în România

Liderul PNL Ludovic Orban a afirmat, vineri la Cluj, că ţara noastră se află într-un moment foarte bun, iar...301

15 mai 21:07PoliticăFlorin Cîțu: Am luat măsurile de relaxare pentru că avem o rată de vaccinare peste așteptări

376

Interviuri
27 mar 23:46InterviuriANCA NEDEA PAVEL: Noi, operatorii ECONOMICI, ne simțim AGRESAȚI și HĂITUIȚI! VIDEO

Anca Nedea Pavel, directorul Organizației Patronale Mamaia - Constanța, a acordat un interviu cotidianului Replica de...5061

13 mai 23:56InterviuriINTERVIU, PARTEA A DOUA! CHIȚAC face ORDINE în STAȚIUNE: FĂRĂ porumb fiert și ȘHAORMA, PE FALEZA din MAMAIA

În prima parte a interviului acordat de Vergil Chițac cotidianului Replica de Constanța, primarul Constanței a...11978

11 mai 00:04InterviuriVIDEO! INTERVIU cu primarul Vergil CHIȚAC! Ce planuri are pentru bulevardul MAMAIA

54041

9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video

Parlamentarul Cristina Dumitrache se află, pentru al patrulea mandat, în Camera Deputaților, reprezentând interesele...2508

2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...4183

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

3988

Monden
15 mai 00:00MondenDrake, cântăreţul cu cele mai mai mari vânzări din acest deceniu, potrivit Billboard

Rapperul canadian Drake va fi recunoscut drept artistul deceniului la viitoarea gală Billboard Music Awards, având în...115

15 mai 00:00MondenBen Affleck foloseşte aplicaţia Raya, versiunea Tinder a celebrităţilor, pentru a contacta tinere

După ce s-a despărţit de tânăra actriţă Ana de Armas şi, în pofida zvonurilor că ar fi reluat relaţia cu...124

15 mai 00:00Monden„The Underground Railroad“, o miniserie ambiţioasă despre sclavie, în regia lui Barry Jenkins

115

Mapamond
15 mai 00:00MapamondMAE rus condamnă tentativele SUA şi UE de a influenţa mersul alegerilor în Republica Moldova

Rusia remarcă tentative în creştere din partea SUA şi UE de a exercita influenţă asupra conducerii Republicii...125

15 mai 00:00MapamondSUA: Procesul a trei poliţişti implicaţi în moartea lui George Floyd, amânat de un judecător din Minnesota

Procesul a trei poliţişti implicaţi în moartea afro-americanului George Floyd a fost amânat joi din august 2021...119

15 mai 00:00MapamondGermania: Poliţia din Frankfurt a arestat un bărbat înarmat, în apropierea unei moschei

127

15 mai 00:00MapamondCoronavirus: Norvegia exclude oficial AstraZeneca din campania sa de vaccinare anti-COVID-19

Norvegia a eliminat vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca din campania sa de inoculare, a declarat miercuri...128

15 mai 00:00MapamondCoronavirus: Pelerinii portughezi au luat cu asalt sanctuarul de la Fatima, în pofida pandemiei

Pandemia nu i-a împiedicat pe credincioşi, în special portughezi, să umple până la refuz sanctuarul de la Fatima,...117

15 mai 00:00MapamondSan Marino le va oferi turiştilor posibilitatea de a se imuniza cu vaccinul anti-COVID-19 Sputnik V

112

Sănătate
15 mai 00:00SănătateDislexia: cauze, simptome, gestionare

Dislexia este o tulburare specifică de învățare, care creează probleme cu cititul și scrisul. Persoana afectată...116

15 mai 00:00SănătateTotul despre anemia aplastică

Anemia idiopatică aplastică este o formă de anemie în care măduva osoasă încetează să mai producă celule de...109

15 mai 00:00SănătateStudiu: Probioticele, de ajutor în gestionarea obezității la copii?

101

15 mai 00:00Sănătate8 alimente și băuturi de evitat dacă ai artrită

Artrita este o problemă de sănătate ce presupune inflamația cronică la nivelul articulațiilor. Este o afecțiune...117

15 mai 00:00SănătateTusea cu mucus alb: ce o provoacă și când să mergi la medic

Fiecare dintre noi ne confruntăm din când în când cu tusea, care poate fi un semn al gâtului iritat sau poate...99

15 mai 00:00SănătateAi urechile înfundate? Posibile cauze, tratament și remedii naturale

Chiar dacă urechea înfundată poate cauza, sau nu, un disconfort real, cum ar fi durerea, simplul fapt că nu poți...110

15 mai 00:00SănătatePerturbarea cronică a somnului la adolescenți poate duce la depresie

Potrivit unui nou studiu, perturbarea cronică a somnului în timpul adolescenței poate duce la depresie atât la...93

15 mai 00:00SănătateExercițiile fizice aduc beneficii de la prima sesiune de antrenament

Într-un studiu care a testat efectele exercițiilor fizice asupra metabolismului general, cercetătorii de la...116

15 mai 01:29SănătateINSP: 22.911 persoane imunizate anti-COVID au avut test pozitiv după prima doză de vaccin

327

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT