REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Totul despre dosarul lui Iohannis: ce s-ar putea întâmpla cu preşedintele României

Totul despre dosarul lui Iohannis: ce s-ar putea întâmpla cu preşedintele României

Replica API 26 noiembrie 2014 | 00:33 133

ICCJ a admis recursul ANI. Termen: 14 ianuarie 2015

ICCJ a admis recursul ANI. Termen: 14 ianuarie 2015

Tensiune în tabăra liberalilor. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ICCJ), a admis, marţi, ca recursul în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis să fie judecat pe fond şi a stabilit primul termen în 14 ianuarie, când vor fi citaţi Iohannis şi un reprezentant al Agenţiei Naţionale de Integritate. Decizia a fost luată de un complet format din trei judecători, care au analizat admisibilitatea în principiu a judecării în recurs a dosarului în care primarul Sibiului şi preşedintele ales al României a contestat raportul ANI în care se arăta că acesta a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat Primăria Sibiu în Adunările Generale ale Acţionarilor de la societăţile Apă Canal şi Pieţe. Recursul a fost formulat de ANI, după ce în septembrie 2013, Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia lui Iohannis şi a dispus anularea deciziei de incompatibilitate. ICCJ este cea care va decide definitiv dacă preşedintele ales, Klaus Iohannis, a fost sau nu în incompatibilitate.

Curtea Constituţională, înger şi demon pentru Iohannis

Pe 9 decembrie a.c., Curtea Constituţională a României (CCR) va dezbate articolul din Legea 161/2003 în baza căruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, între care şi Klaus Iohannis. Este vorba despre articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, care prevede că aleşii locali sunt incompatibili dacă ocupă şi funcţii în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau sunt reprezentanţi ai statului în adunările generale ale unor societăţi comerciale de interes naţional. Articolul în cauză a fost analizat în 7 octombrie de judecătorii constituţionali, care au amânat atunci pronunţarea unei soluţii până la 3 noiembrie, însă în ziua în care trebuiau să emită o decizie, CCR a decis repunerea cauzei pe rol şi rediscutarea acesteia în 9 decembrie. Despre cât de importantă este data de 9 decembrie, ne-a declarat mai multe preşedintele Urban şi Asociaţii, Iulian Urban, făcând o paralelă cu cazul Mircea Diaconu. Dacă Diaconu îşi va pierde mandatul de europarlamentar la ICCJ, la fel ar putea păţi şi Iohannis.

„Lucrurile în cazul Iohannis sunt simple şi ţin de decizia care se va da în dosarul Mircea Diaconu. Aşadar, pe 14.01.2015 se judecă la ICCJ dosarul şi dacă ar fi declarat incompatibil, ne uităm la litigiul ANI vs. Mircea Diaconu, care este în continuare europarlamentar pentru că până acum instanţele au spus că Diaconu nu mai putea să ocupe funcţia publică de natura celei pe care o exercită când a săvârşit fapta de incompatibilitate. Adică, până acum, instanţele au spus că Mircea Diaconu rămâne europarlamentar pentru că era senator când a săvârşit fapta, pe cale de consecinţă nici Iohannis nu mai poate fi primar, dar poate rămâne preşedinte. Dacă ICCJ decide definitiv că Diaconu îşi pierde mandatul de europarlamentar, atunci şi Iohannis şi-l va pierde, pentru că nu are imunitate faţă de litigii privind funcţia sa administrativă. Eu aşa interpretez juridic situaţia. Iohannis va putea depune fără probleme jurământul pe 22 decembrie”, a spus Urban, pentru Replica.

Piperea, supărat pe ANI

Avocatul Gheorghe Piperea a analizat, la rândul său, situaţia de incompatibilitate a lui Iohannis şi a găsit “buba”: ANI e de vină. „Conform Curţii, întocmirea unui act de constatare de către ANI are efecte juridice similare rechizitoriului. Mai mult chiar, anumite activităţi desfăşurate de inspectorii de integritate au caracter jurisdicţional. Adică, pe româneşte, ANI este şi procuror şi judecător. (…) Conform Curţii, în plus, art. 46 din Legea ANI, stabilind acest fel de atribuţii, „încalcă art. 124 alin.1 din Constituţie, conform cărora justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi”. „Aşa că, în judecarea recursului din 14 ian 2015 din speţa Iohannis vs. ANI, ICCJ va trebui să constate aplicabilitatea acestei decizii de neconstituţionalitate a acestor dispoziţii din Legea ANI şi să respingă recursul”, a spus Piperea.

… cu Băsescu şi în 2015?!

Un nou scenariu a fost adus în spaţiul public de fostul Avocat al Poporului, profesorul în Drept constituţional, Gheorghe Iancu. Acesta spunea, săptămâna trecută, printr-o altă prezentare a legii, că actualul preşedinte, Traian Băsescu, ar putea beneficia de o prelungire de mandat, în cazul în care Iohannis ar putea primi o lovitură la ICCJ. “Ei (ICCJ – n.r.) pot să mai dea niște termene unul după altul, dar dacă Iohannis e declarat incompatibil, Băsescu continuă mandatul până în martie. Oricum, trebuie organizate alte alegeri. In situația în care nu e declarat incompatibil, se pot pronunţa imediat. (...) Eu cred că în momentul acesta, dacă se tot amână, o să avem situația în care judecătorii să nu-și dea seama de "pericolul" respectiv – spun pericol în ghilimele - , ca actualul preşedinte să rămână până în toamna anului următor, ca să organizeze noi alegeri, pentru că nu se ştie dacă Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil după 22 sau chiar înainte. (...) Legea spune că, în situația în care justiția a decis (că o persoană este incompatibilă, n.r.), trei ani acea persoană nu mai poate ocupa o altă funcție eligibilă - oricare, a spus CCR, nu doar cea în care el a fost incompatibil, adică cea de primar”, a spus Iancu.

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218