REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Totul despre schinduf sau fân grecesc: remedii, beneficii și contraindicații

Totul despre schinduf sau fân grecesc: remedii, beneficii și contraindicații

Replica API 28 iulie 2021 | 00:00 581

Schinduful mai este numit și "fân grecesc" și este o plantă ce are numeroase beneficii pentru sănătate. Frunzele și semințele de schinduf sunt un ingredient des întâlnit în mâncărurile din sudul și centrul Asiei.

Sursă foto: Shutterstock

Schinduful este o plantă folosită în medicina alternativă și este administrată, deseori, sub formă de supliment alimentar, tocmai pentru că are multe proprietăți benefice, scrie doc.ro.

Remedii și produse din schinduf

Schinduful (Trigonella foenum-graecum) este una dintre cele mai vechi plante folosite în scop medicinal, fiind întrebuințat în medicina tradițională indiană și în cea chineză. Extractele de schinduf sunt ingrediente folosite în multe produse cum sunt: săpunurile, cosmeticele, ceaiurile, amestecurile de condimente (garam masala), cât și în cele care imită siropul de arțar.

Ca remedii, schinduful poate fi folosit sub formă de infuzie, care se obține dintr-o lingură de plantă lăsată la infuzat în 240-250 ml de apă clocotită. Este ideal ca ceaiul de schinduf să se consume neîndulcit. Există și tinctură de schinduf, iar aceasta se obține prin macerarea plantei în alcool.

Beneficii schinduf

Schinduful conține mulți nutrienți esențiali, iar din acest motiv este un puternic antioxidant. Printre acești nutrienți se află: colina, biotina, vitamina A, grupul de vitamine B, vitamina D, fibrele solubile și insolubile, fierul.

Chiar dacă nu există în prezent suficiente dovezi științifice clare care să susțină folosirea schindufului în scop medicinal, unele persoane folosesc planta sub diferite forme, pentru a trata afecțiuni dintre cele mai diverse:

Util în problemele digestive - Unii experți spun că schinduful poate să amelioreze unele probleme de sănătate precum constipația, scăderea poftei de mâncare și gastrita.

Ajută la stimularea producției de lapte - Unele cercetări sugerează că schinduful poate fi o alternativă naturală și sigură pentru a stimula producția de lapte la proaspetele mame (este un aliat pentru lactație). Un studiu1 realizat pe o perioadă de 14 zile, la care au participat 77 de proaspete mămici, arată că ceaiul de schinduf, consumat regulat, poate să crească producția de lapte matern, lucru care i-a ajutat pe bebeluși să ia în greutate.

Poate fi un aliat pentru pacienții cu diabet - Schinduful poate fi un aliat în unele boli metabolice, așa cum este diabetul. Planta are efecte atât în cazul diabetului de tip 1, cât și în cel de tip 2. În cadrul unui studiu3, persoanele cu diabet de tip 1 au luat 50 de grame de pudră de semințe de schinduf la prânz și la cină. După 10 zile, participanții la studiu au avut o valoare mai bună a glicemiei și au înregistrat scăderi ale nivelului de colesterol total și colesterol LDL ("rău").

Ajută bărbații cu un nivel scăzut de testosteron - Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care bărbații apelează la suplimentele cu schinduf este faptul că acesta crește nivelul de testosteron. Unele studii au descoperit că această plantă are efecte benefice, inclusiv creșterea libidoului.

Un studiu2 realizat pe o perioadă de 8 săptămâni a avut în vedere 30 de studenți. Jumătate dintre ei au primit 500 mg de schinduf pe zi. Grupul de bărbați care a luat suplimentul cu schinduf a avut o creștere a nivelului de testosteron.

Ajută la controlul poftei de mâncare - Există numeroase studii care arată o reducere a aportului de grăsimi și o scădere a poftei de mâncare în urmă administrării schindufului.

Colesterolul este scăzut - Unele dovezi științifice indică faptul că schinduful poate să reducă valorile colesterolului și ale trigliceridelor.

Aliat contra arsurilor gastrice - Un studiu realizat pe persoanele cu arsuri frecvente la stomac a arătat că schinduful a redus simptomele participanților. De fapt, a avut efecte similare cu ale medicamentelor antiacide.

Contraindicații schinduf

Deși este rar, se poate întâmpla ca unele persoane să aibă reacții alergice la schinduf. Experții spun că femeile însărcinate ar trebui să evite folosirea remediilor pe bază de schinduf, deoarece planta conține compuși chimici care pot stimula contracțiile și pot cauza anumite anomalii.

Schinduful poate să acționeze, în organism, în mod similar cu estrogenul, așa că poate avea un impact negativ asupra pacienților diagnosticați cu forme de cancer sensibile la hormoni. În general, persoanele cu probleme de sănătate ar trebui să evite remediile ori suplimentele din schinduf. Înainte de a apela la remediile și preparatele din această plantă, discută cu medicul tău ori cu un medic specialist în fitoterapie.

Doze recomandate

Deoarece formulele diferă de la un producător la altul, doza recomandată de schinduf depinde de supliment. Nu există o doză anume recomandată, iar unii specialiști spun că dozarea poate varia în funcție de beneficiul dorit.

În multe cercetări axate pe nivelul testosteronului, se folosește aproximativ 500 mg de extract de schinduf, pe când studiile care se concentrează pe alte aspecte au folosit în jur de 1000-2000 mg de extract de schinduf. În general, suplimentele se iau înainte sau în timpul mesei, conform indicațiilor medicului sau specialistului în fitoterapie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367