REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

TRAFIC DE ORGANE la Constanţa: trei persoane şi-au vândut rinichii pentru 4.000 de dolari fiecare

TRAFIC DE ORGANE la Constanţa: trei persoane şi-au vândut rinichii pentru 4.000 de dolari fiecare

Replica API 25 ianuarie 2018 | 00:00 461

Care era reţeaua şi ce au păţit donatorii!

Care era reţeaua şi ce au păţit donatorii!

Cazul „Lucan”, despre traficul ilegal de organe umane în care dr. Mihai Lucan, de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, ar fi avut un rol covârșitor, scoate la iveală detalii dintre cele mai teribile. Inclusiv faptul că denunțătorul din dosar ar fi mers la autorități în urmă cu mai bine de un deceniu, dar fără nici un succes. Cu un an înainte de anul 2000, când denunțătorul din dosarul „Lucan” își vindea rinichiul, la Constanța era instrumentat un dosar penal ce avea obiectul „donare de organe umane în vederea obținerii de foloase materiale”, dezvăluie Rise Project.

Denunțătorul din dosarul deschis pe numele renumitului medic Mihai Lucan, Iulian Iacob, a punctat în repetate rânduri faptul că, încă din anul 2006 s-a adresat organelor cu anchetă, reclamând practici ilegale petrecute la Cluj și mai ales că dr. Lucan ar fi ales banii străinilor în locul vieții unor copilași din România. Nu a găsit prea multe urechi dispuse să îl asculte, astfel că cercetările derulate în urma plângerii sale au fost încheiate cu neînceperea urmăririi penale.

Se impune menționat, însă, că în aceeași perioadă și chiar cu câțiva ani înainte, în România au mai existat cazuri de trafic de organe anchetate de oamenii legii. Primul a fost înregistrat chiar la Constanța, după cum au punctat cei de la Rise Project, rețeaua funcționând pe ruta Turcia – România – Estonia.

Cum au fost racolați donatorii din Constanța

În anul 1999, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au instrumentat dosarul penal nr. 247/P/1999, în care au fost anchetați patru bărbați Marius Văduva, născut în 1965 și domiciliat în Eforie Nord, fratele lui, Daniel Gheorghe Văduva, născut în 1968 și domiciliat în Eforie Nord, Nicușor Trandafir, născut în 1979 și domiciliat în Mangalia, și Ion Patac, născut în 1951 și domiciliat în Constanța. Cei patru au fost acuzați de „donare de organe umane în vederea obținerii de foloase materiale”, dar la finalul anchetei, având în vedere prevederile Legii 2/1998, au fost scoși de sub urmărire penală și sancționați cu amendă administrativă.

Din ordonanța întocmită de procurorul anchetator pe 16.02.1999, reiese că faptele s-au comis în anii 1997 și 1998, iar trei dintre învinuiți au primit câte 4.000 de dolari USA pentru a-și vinde câte un rinichi.

„În luna decembrie 1997, învinuitul Văduva Marius – care se afla în orașul Istanbul, Turcia, unde lucra la un atelier de confecții, a fost contactat de un cetățean turc pe nume „Iacub” care i-a propus să doneze un rinichi în schimbul sumei de 4000 dolari USA.

Fiind într-o situație materială precară, învinuitul Văduva Marius a acceptat propunerea, astfel că, la data de 14.01.1998 împreună cu alți tineri, s-a deplasat în orașul Talin – Estonia. A doua zi, învinuitul a fost operat și i s-a extras un rinichi în schimbul căruia a primit suma de 4.000 dolari USA, iar la data de 24.01.1998 a revenit în România.

Învinuitului i-a adus la cunoștință fratelui său, Văduva Gheorghe Daniel despre posibilitatea obținerii unor sume de bani prin donarea de organe în străinătate. La rândul său, învinuitul Văduva Daniel Gheorghe a relatat și altor tineri, respectiv învinuiții Patac Ion și Trandafir Nicușor, astfel că împreună cu aceștia s-au deplasat în Turcia și l-au contactat pe numitul „Iacub”. Învinuiților Patac Ion și Trandafir Nicușor li s-au făcut analize medicale și li s-a extras câte un rinichi, primind fiecare câte 4.000 de dolari USA.

Sancțiuni administrative pentru trei din cei patru donatori

În urma analizelor și a examinărilor, învinuitul Văduva Daniel Gheorghe nu a fost acceptat, astfel că nu a putut dona un rinichi, dar pentru că le-a înlesnit celorlalți doi efectuarea donației a primit de la aceștia suma totală de 4000 dolari USA”, descrie procurorul de caz desfășurarea faptelor.

Pe parcursul cercetărilor, învinuiții au avut „o poziție sinceră, declarând că lipsurile materiale i-au determinat să apeleze la această modalitate de a obține venituri”.

„Ținând cont și de faptul că învinuiții să află la primul conflict cu legea penală, apreciem că aplicarea față de aceștia a unor sancțiuni cu caracter administrativ este îndelustătoare pentru reeducarea lor”, a apreciat procurorul de caz.

Astfel, „având în vedere că învinuitul Văduva Marius a săvârșit fapta înainte de data de 14.03.1998, când a intrat în vigoare legea 2/1998, urmează ca față de acesta să se dispună scoatearea de sub urmărire penală”. Față de ceilalți trei învinuiți, procurorul a dispus amendarea administrativă, conform sumelor practicate la vremea respectivă: Patac Ion - 500.000 lei (acum 50 de lei), Trandafir Nicușor - suma de 500.000 de lei (acum, 50 de lei) și Văduva Daniel Gheorghe suma de 1.000.000 lei (acum 100 lei).

Florentina BOZÎNTAN

Sursă: https://www.riseproject.ro/traficantul-de-organe/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
medic bun, pacat ca banii l-au transformat intr-un monstru.
0
0
Acum ar fi bine daca anchetatori si politisti ar raspunde pentru ca au musamalizat ancheta sau anchetele .
0
0
Bine ca cineva a avut curaj sa controleze acolo la Cluj ce facea acest individ care vindea iluzii
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218