REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

TRAFICANȚI de ETNOBOTANICE cu centre de distribuţie în tot județul!

TRAFICANȚI de ETNOBOTANICE cu centre de distribuţie în tot județul!

Replica API 24 octombrie 2019 | 00:00 241

Ce DECIZII a luat instanţa!

Ce DECIZII a luat instanţa!

Șase persoane au fost trimise în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, fiind vorba de trafic de droguri, enotobotanice în general, încă din 10.05.2018, dosarul aflându-se pe rolul Tribunalului Constanța. Precizăm că, la aceeași dată, s-a lăsat și cu arestări preventive. Între timp, unul dintre inculpați, respectiv Alez Orhan, a tot cerut înlocuirea măsurii preventive cu cea a arestului la domiciliu, care i-a fost respinsa ultima oară în octombrie, de către instanța de fond. La apel, însă, de dată recentă, magistrații au decis să-l plaseze în arest la domiciliu.

"Potrivit art.242 alin.2 Cod procedură penală, măsura preventivă se înlocuiește din oficiu sau la cerere, cu o măsură preventivă mai ușoară, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru luarea acesteia, și, în urma evaluării împrejurările concrete ale cauzei, și a conduitei procesuale ale inculpatului, se apreciază că măsura preventivă mai ușoară, este suficientă pentru realizarea scopului prevăzut de art.202 alin.1 Cod procedură penală. Cea de a două teză prevăzută în cuprinsul textului de lege nefiind incidentă în cauză, Curtea urmează a se raportat la subzistența în continuare a temeiurilor care au determinat luarea față de inculpatul A.O. a măsurii arestării preventive, așa cum ele au fost avute în vedere la pronunțarea încheierii din 18.01.2018, sens în care constată că acestea s-au modificat. Textul de lege menționat instituie în favoarea inculpatului o vocație privind înlocuirea măsurii preventive, instanța de judecată având posibilitatea de a aprecia, în funcție de datele concrete ale cauzei, dacă cercetarea în stare de deținere sau în stare de libertate a inculpatului, cu respectarea unor anumite condiții și obligații, asigură scopul procesului penal, dar și scopul măsurilor preventive, potrivit dispozițiilor art. 202 C od procedură penală.Astfel, plecând de la premisa incontestabilă că în cauză a fost efectuată urmărirea penală, fiind parcursă și etapa de cameră preliminară, Curtea apreciază că scopul avut în vedere la luarea măsurii, legat de necesitatea asigurării prezenței inculpatului la dispoziția organelor judiciare, se poate asigura și prin intemediul măsurii arestului la domiciliu, față de durata considerabilă pe care măsura arestului preventiv a atins-o până în prezent", au decis magistrații Curții de Apel Constanța.

Centre de distribuție a substanțelor cu proprietăți psihoactive în tot județul

Amintim că, la data de 17.01.2018, procurorii DIICOT Constanţa au dispus reţinerea mai multor inculpați, în urma unor percheziții ce vizau mai multe grupuri infracționale, pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a produce efecte psihoactive. În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2017, inculpaţii în calitate de membri ai mai multor grupuri infracționale care au funcționat pe baza relaţiilor generate de interese financiare, de rudenie, ori convieţuire, au creat rețele de distribuție în centrele urbane din judeţul Constanța (municipiul Constanța, Medgidia, Năvodari și Cernavodă) a substanțelor noi cu proprietăți psihoactive (etnobotanice) către numeroase persoane, în special tineri și adolescenți. În urma cercetărilor efectuate au fost identificate în mai multe locații din orașele menționate așa-zise ”centre” de distribuție a substanțelor cu proprietăți psihoactive fiind identificaţi inculpaţii, majoritatea cunoscuţi pentru preocupările infracționale manifestate de-a lungul timpului, cu pregătire educațională precară, fără loc de muncă. Astfel, pe 17 ianuarie 2018, au fost efectuate 42 de percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Constanța, Medgidia și a orașelor Năvodari și Cernavodă, ocazie cu care au fost identificate şi ridicate aproximativ 2.097 gr substanță vegetală și pulverulentă susceptibilă a avea proprietăți psihoactive, peste 1200 pliculețe autosigilante pentru ambalarea substanțelor în scopul punerii în vânzare, 2.260 de euro, 1.750 de USD, 7.956 de lei, 17 telefoane mobile, un cântar electronic, două dispozitive pentru fumat, două pipe artizanale, trei grindere, 2.740 de țigarete despre care există suspiciunea ca provin din contrabandă, arme albe, bijuterii. În cauză au fost indisponibilizate sume de bani și un autoturism de lux în vederea dispunerii măsurii sechestrului asigurator.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia Mangalia
1
0
Cu legile astea care le dau judecatorilor posibilitati mari de interpretare nu se poate face ordine in tara,pentru ca pedeapsa prevazuta de lege pentru o fapta rea care este o necunoscuta, judecatori putand interpreta legea dupa cum au ei chef.Cei care au dat legile astea au fost ori prosti ori au avut interes dar eu nu cred ca au fost prosti.
7
0
Dar cum au ajuns indivizii sa se extinda in tot judetul ? Politia si DIICOT-ul ce au pazit ?
6
0
Cunosc 3 locatii unde de luni bune se vand ETNOBOTANICE si nimeni nu ii dersnjeaza . Chiar nu se poate orpri flagelu asta domnilor politisti ? Chiar sunt mai isteti tigani decat voi politisti , adica nu puteti sa ii prindeti ? Legile in Romania sunt in favoare celor care incalca legile . Cum este posibil ca unui traficant de droguri sa i se dea 1 , 2 ani de detentie si de foarte multe ori cu suspendare . Judecatori nostri chiar judeca stramb .
4
0
si la cernavoda se vand etnobotanice veniti sa va convingeti
5
0
pe brunetele care vind tigari mangalia,blc5,ap 3,str ion creanga,de 30 de ani,nu le vedeti ba politie?da banii de salariu ii vedeti,nu?
4
1
atat primesc indienii care va nenoroces copiii in tara mea. eu pe voi, ei pe copii. si nimeni nu ne opreste. mars la munca zdrentelor
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367