REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Traficanţii de migranţi: ce rol aveau membrii grupării de la Constanţa şi câţi bani încasau pe cap de om

Traficanţii de migranţi: ce rol aveau membrii grupării de la Constanţa şi câţi bani încasau pe cap de om

Replica API 30 septembrie 2014 | 17:57 684

Traseul negoţului de carne vie

Traseul negoţului de carne vie

Procurorii DIICOT au finalizat activitatea de urmărire penală şi au dispus trimiterea în judecată a nouă inculpaţi, dintre care opt în stare de arest preventive şi unul aflat sub control judiciar. Inculpaţii fac parte dintr-o amplă grupare de criminalitate internaţională transfrontalieră specializată în traficul de migranţi, ce a acţionat pe relaţia Turcia – Bulgaria – România, cu extensie pe teritoriul Ungariei, inclusiv în Constanţa.

Veriga românească a grupării infracţionale a acţionat pe o mare întindere, acoperind teritoriul naţional de la Est la Vest, săvârşind infracţiuni pe teritoriile judeţelor Constanţa, Galaţi, Buzău, Arad şi Timiş. În concret, pe fondul situaţiei catastrofale pe plan umanitar, provocată de războiul civil din Siria, mai multe persoane din această ţară au pus bazele unei grupări infracţionale cu conexiuni pe teritoriul Turciei şi, în baza înţelegerilor dintre aceste persoane, loturi masive de migranţi din Siria au fost trecute fraudulos peste frontiera de stat, ajungând în Turcia - Istanbul. Odată ajunse în această localitate, loturile au fost triate şi preluate de veriga turcă a grupării infracţionale, în care un rol activ l-a avut numitul Ozturk Salcuk, cetăţean turc, cu domiciliul în Turcia, care a fost condamnat anterior pe teritoriul statului român pentru infracţiunea de trafic internaţional de droguri de mare risc, la pedeapsa de 10 ani închisoare, după ispăşirea căreia i s-a interzis să revină pe teritoriul României. Faţă de inculpatul Ozturk Salcuk există suspiciunea rezonabilă că a coordonat, însă, activitatea internaţională de preluare, transport, călăuzire şi îndrumare de migranţi de pe teritoriul Turciei, asigurând legăturile cu alte persoane ce s-au implicat în activitatea infracţională, aflate pe teritoriile Bulgariei şi României.

Gruparea infracţională, finanţată de un turc

Totodată, Ozturk Selcuk a asigurat şi finanţarea membrilor grupării infracţionale aflaţi în Bulgaria şi România, transmiţând periodic sume de bani prin interpuşi, bani preluaţi de la rudele migranţilor aflaţi în Siria sau investiţi de el personal, în condiţiile în care urma să îi recupereze de la acestea. În baza convenţiilor stabilite, loturile de migranţi au fost triate şi conduse în Piaţa Aksaray din Istanbul, unde au fost îmbarcate în vehicule tip camionetă sau de transport marfă şi trecute fraudulos în Bulgaria. De la frontiera bulgaro-turcă migranţii erau preluaţi de membrii grupării infracţionale din Bulgaria şi erau conduşi şi cazaţi la Dobrich. Ulterior, migranţii erau conduşi până în apropierea frontierei bulgaro-române, de unde erau preluaţi de Menzat Senol, cetăţean român, care îi călăuzea şi îndruma, însoţindu-i pe cale terestră până în locuri de întâlnire din judeţul Constanţa, stabilite de comun acord cu inculpaţii Tavlak Kemal, cetăţean turc cu domiciliul în România, Ismail Remzi, cetăţean român şi Iancu Stere - şofer al celor în cauză.

Proxenetul Andrei Stan prelua migranţii din Constanţa

Din municipiul Constanţa migranţii erau preluaţi de Andrei Stan, persoană cu multiple condamnări pentru infracţiuni de proxenetism şi infracţiuni de violenţă comise în Spania, existând suspiciunea rezonabilă că inculpatul este cel care coordona activitatea de transport al migranţilor din Constanţa până în Arad, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat româno-ungară, în zona de competenţă a STPF Vârşand. Întrucât o parte din loturile de migranti erau depistate de organele de poliţie după introducerea lor pe teritoriul României, acestea erau înscrise, la cerere, în centrele pentru solicitanţi de azil din municipiile Galaţi, Bucureşti şi Timişoara. În baza înţelegerilor telefonice fixate cu liderul grupării infracţionale Ozturk Selcuk, Andrei Stan prelua transfugii şi de la aceste centre şi îi transporta în Arad, tot în scopul trecerii lor frauduloase peste frontiera de stat româno-ungară. În concret, migranţii erau trecuţi în mod clandestin peste frontiera de stat româno-ungară de către Burtic Darius Călin, cu vehicule puse la dispoziţie de Purcariu Adrian George ori Andrei Stan. În modalităţile arătate, inculpaţii Menzat Senol, Tavlak Kemal, Ismail Remzi, Iancu Stere, Andrei Stan, Nedeloiu Viorel, Haran Ilhami, Purcariu Adrian George (arestaţi preventiv de către Tribunalul Buzău) şi Burtic Darius Călin - împotriva căruia s-a luat măsura controlului judiciar - au recrutat, cazat, îndrumat, călăuzit şi transportat, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat româno-ungare, 41de migranţi, dintre care 33 sirieni, 4 turci de origine kurdă, 3 afgani şi un marocan, în perioada cuprinsă între cea de-a doua decadă a lunii ianuarie 2014 şi până în ziua de 12.03.2014, când a fost constatată ultima infracţiune flagrantă reţinută în sarcina grupului infracţional, evidenţiată de către un echipaj al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, coordonat de procurorul de caz din cadrul DIICOT - Biroul Teritorial Buzău. Reţeaua infracţională cercetată în cauză a obţinut beneficii importante, stabilindu-se că se percepeau de la plecarea din Siria sume cuprinse între 9.000 şi 10.000 de euro pentru fiecare migrant, sumă din care cea mai mare parte era cedată verigii infracţionale din România.

Constănţenii implicaţi primeau 3.000 de euro pentru fiecare lot

Astfel, inculpaţii din Constanţa primeau, în medie, prin mandat de transfer din Turcia de la liderul grupării, Ozturk Selcuk, 3.000 euro pentru fiecare lot de câte 4-5 migranţi, Purcariu Adrian George percepea 1.500 - 2.000 euro pentru fiecare migrant, iar aceeaşi sumă de bani era pretinsă şi obţinută şi de Andrei Stan. Pentru garantarea executării măsurii de siguranţă a confiscării speciale, a fost instituită măsura sechestrului asigurătoriu pentru două autoturisme de lux şi o autoutilitară, folosite la transportul unora dintre migranţi, asupra unei sume de 6.000 euro şi asupra mai multor materiale de construcţie, cumpărate de unul dintre inculpaţi, respectiv Purcariu Adrian George, cu bani proveniţi din activitatea infracţională.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102