REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Tragedia din clubul Colectiv a fost premeditată? Teoria conspiraţiei inflamează spiritele

Tragedia din clubul Colectiv a fost premeditată? Teoria conspiraţiei inflamează spiritele

Replica API 4 noiembrie 2015 | 00:00 410

Vorbe aruncate aiurea sau un adevăr dureros?

Vorbe aruncate aiurea sau un adevăr dureros?

Tragicul eveniment din clubul Colectiv, care a transformat finele lunii octombrie într-un iad, a lăsat loc şi de presupuneri dintre cele mai sumbre. Internetul a devenit un haos al părerilor şi nervilor întinşi la maxim, motiv pentru care lumea a început să caute singură răspunsuri. Astfel s-a ajuns la declaraţii uluitoare, legate de faptul că tragedia a fost premeditată şi că altceva se ascunde în spatele morţii acestor tineri nevinovaţi. În aceste condiţii nu putem spune decât că autorităţile trebuie să-şi facă treaba. Poate într-un mod corect de data aceasta.

Pe lângă durerea ce s-a instalat în sufletele celor mai mulţi dintre români, fiind vorba despre tragedia din clubul Colectiv din Bucureşti, au apărut şi alte opinii. Imaginile terifiante, cu tineri fumegând şi cerând ajutor, care în urmă cu doar puţin timp profitau de anii lor şi se distrau, probabil că vor tapeta mult timp de acum înainte gândurile omului de rând care a asistat neputincios la un real carnagiu, la o mare nedreptate.

Astfel, pe lângă incredibila mobilizare în semn de solidaritate, românii au început să ceară explicaţii cu gândul de a schimba ceva, cu gândul la o Românie mai bună şi mai puţin coruptă, la un viitor mai sigur pentru adolescenţii de azi. Încet, încet, forfota s-a instalat, formându-se deja tabere. Sunt cei mistuiţi de durere care încă nu pot gândi mai departe de sicriul ce înfăţişează faţa unei persoane dragi, cei care se roagă pe la uşile unităţilor medicale, cei care vor dreptate, schimbare, dar şi cei care acuză şi se bazează pe „convingeri” hilare precum că sărbătoarea de Halloween a fost punctul de plecare, invocând voia Domnului şi asocierea cu satanismul şi alte cele.

Scormonirea în căutarea adevărului: „Treaba a fost planificată, o persoană a fost anunţată să plece din club!”

Trecând şi la o altă categorie, facem precizarea că aceasta a început să „scormonească” printre piesele de domino ale tragediei, cu gândul de a scoate adevărul la iveală. Poate că persoanele respective nu sunt rău intenţionate şi nu au un scop al lor pentru a crea această furtună. Poate că vor doar să afle adevărul şi nu mai au încredere întrucât până acum au fost conduse de un sistem bolnav. Poate e doar acest lucru sau poate nu.

Nimeni nu ştie momentan nimic şi absolut oricine este liber să-şi dea cu părerea. Aici ne referim la mai multe zvonuri care au apărut în mediul virtual, toate ducând la un singur rezultat: nenorocirea a fost premeditată. În primă fază, nişte tineri au venit cu declaraţii uluitoare: „Tot ce s-a întâmplat a fost planificat. Am un prieten care m-a sunat şi mi-a spus: Ce faci, moşule, eşti în club? De ce, bro, eşti şi tu? – l-am întrebat. Nu sunt, mi-a spus cineva să plec că va ieşi naşpa – mi-a spus el” sau „Am prieteni care au fost prezenţi. Unul dintre ei este prieten foarte bun cu patronul şi cu 10 minute înainte a fost anunţat să plece”, a mai spus un alt tânăr. Precizăm că nu se cunoaşte adevărul din aceste vorbe şi până ce respectivele persoane nu-şi vor arăta faţa şi nu vor vorbi, totul rămâne la nivel de... fitilisme. Şi teoria conspiraţiei continuă, mediul virtual devenind unul haotic.

Alte persoane susţin că, de fapt, numărul morţilor este mult mai mare şi al răniţilor la fel. „Gândiţi-vă că acolo au fost peste 300 de persoane, aproape 400 - 500. 50 să zicem că s-au salvat, până în 150 sunt în spital şi 30 au murit. Restul unde e? De ce bloggerul Claudiu Petre a fost identificat după atâtea zile când el avea faţa uşor atinsă? Adică nu era la INML, nu era în spitale şi brusc a apărut?”. Totodată, o altă persoană spune: „Unchiul meu e în MAPN şi a fost cu Raed Arafat. Sunt acum (31 octombrie – n.r.) 145 de răniţi şi 56 de morţi, dar la tv dau mai puţini să nu se panicheze lumea”. Şi şirul afirmaţiilor de acest gen continuă.

Tinerii au început deja să analizeze imaginile, mulţi punând fotografie lângă fotografie şi ajungând la concluzia că imaginile care arată izbucnirea incendiului nu coincid. Că focul nu s-a aprins de la artificii şi în nici un caz pe melodia „The day we die”. Alţii susţin că artificiile nu ajungeau până la stâlp, alţii că au fost două seturi de artificii, ultimele fiind mai mari şi în acest mod au ajuns şi tot aşa. Se analizează, se întorc imaginile pe toate părţile şi sunt persoane care cred că totul a fost premedidat.

Acuzaţiile au mers atât de departe încât un jurnalist chiar a specificat că a auzit cu urechile lui, de la o persoană sus pusă, că trebuie să ne aşteptăm în viitorul apropriat la o tragedie cu mulţi morţi pentru a „acoperi” moartea poliţistului din coloana oficială a lui Gabriel Oprea, ministrul de Interne. Dar lumea este liberă să presupună şi să caute răspunsuri. De asemenea, autorităţile trebuie să-şi facă treaba. Poate într-un mod corect de data aceasta.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218