REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Traian Băsescu a promulgat legea privind răspunderea magistraţilor

Traian Băsescu a promulgat legea privind răspunderea magistraţilor

Replica API 17 ianuarie 2012 | 00:00 262

Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni decretul privind promulgarea legii privind răspunderea magistraţilor, care a fost declarată constituţională de către CCR, săptămâna trecută.

Băsescu a semnat şi decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţ ie (ÎCCJ), dar şi parlamentarii PSD au atacat la Curtea Constituţională, în decembrie 2011, Legea privind răspunderea disciplinară a magistraţilor şi Inspecţia Judiciară.

Plenul Senatului a adoptat pe 15 decembrie 2011, prin vot secret, cu 75 de voturi pentru, 30 împotriva şi sase abţineri proiectul de lege propus de Ministerul Justiţiei pentru sancţionarea magistraţilor.

principalele măsuri propuse prin proiectul de lege vizează extinderea sferei abaterilor disciplinare, modificarea prevederilor legale ce reglementează sancţiunile disciplinare aplicabile judecătorilor şi procurorilor, inclusiv prin introducerea sancţiunii disciplinare a suspendării din funcţie pe o perioadă de până la 6 luni, definirea noţiunii de exercitare a funcţiei cu gravă neglijenţă ori rea credinţă şi introducerea condiţiei bunei reputaţii drept cerinţă de acces şi menţinere în funcţie.

În acest sens, proiectul prevede ca în Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, să fie introdus un nou articol, care defineşte cele două noţiuni, astfel: "(1) Există rea - credinţă atunci când judecătorul sau procurorul încalcă, cu ştiinţă, normele de drept material sau procesual. (2) Există gravă neglijenţă atunci când judecătorul sau procurorul nesocoteşte din culpă, în mod grav şi nescuzabil, normele de drept material sau procesual".

Pe de altă parte, proiectul de lege urmăreşte consolidarea instituţională a Inspecţiei Judiciare, care ar urma să beneficieze de personalitate juridică. Conform proiectului, Inspecţia Judiciară acţionează potrivit principiului independenţei operaţionale şi îndeplineşte, prin inspectori judiciari numiţi în condiţiile legii, atribuţii de analiză, verificare şi control în domeniile specifice de activitate.

Inspecţia Judiciară urmează a fi condusă de un inspector şef, ordonator principal de credite, ajutat de un inspector şef adjunct. Inspectorul şef şi inspectorul şef adjunct sunt numiţi de plenul Consiliului Superior al Magistraturii pe un mandat de 3 ani, cu posibilitatea unei singure reînnoiri, în urma unui concurs organizat de CSM. Concursul constă în prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere respective şi într-o probă scrisă privind managementul, comunicarea, resursele umane, capacitatea candidatului de a lua decizii şi de a-şi asuma răspunderea, rezistenţa la stres şi un test psihologic.

sursa:newsin.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614