rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 27 noiembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Transaminaze: ce sunt și de ce sunt importante pentru organism?

Transaminazele sunt enzime care își au originea în celulele ficatului (hepatocite), dar și în alte organe și țesuturi, cum ar fi în mușchii scheletici, ai inimii, în creier, pancreas și rinichi.

Transaminazele se împart în două tipuri: alaninaminotransferaza, cunoscută și ca TGP, și aspartataminotransferaza, sau TGO. Valorile acestor enzime sunt mereu primele analizate atunci când o afecțiune hepatică este suspectată.

Categorii: TGO și TGP

Aspartataminotransferaza, cunoscută și drept GOT/ASAT/AST, sau, pe scurt – TGO, este enzima responsabilă susținerii procesului de formare a acidului oxaloacetic, un aminoacid important în organism. Transaminaza TGO se regăsește în numeroase organe și țesuturi, cum ar fi în ficat, miocard, pancreas, rinichi, în țesutul cerebral și la nivelul mușchilor scheletici.

Alaninaminotransferaza, cunoscută și drept GPT/ALAT/ALT, sau, pe scurt - TGP este o enzimă foarte importantă în procesul de formare al acidului piruvic și al glutamatului și se localizează, preponderent, în celulele ficatului, dar se poate regăsi și la nivelul miocardului, rinichilor, mușchilor scheletici și în pancreas. Spre deosebire de TGO, TGP este un indicator mult mai precis al funcției hepatice, tocmai datorită prezenței preponderente în hepatocite. Așadar, atunci când celulele ficatului sunt lezate de agenți infecțioși, cum ar fi virusurile hepatitei virale, sau toxici, TGP-ul este indicatorul cel mai des analizat, fiind cel mai specific în detectarea posibilelor afecțiuni ale ficatului.

Ce rol au transaminazele în organism

După cum spuneam, transaminazele sunt printre primele analize solicitate în momentul suspectării unei afecțiuni hepatice. Motivul pentru care transaminazele sunt deosebit de importante stă în rolul lor de susținere a procesului de descompunere al proteinelor la nivelul ficatului, pentru ca, mai apoi, organismul să le poată asimila cu ușurință.

În momentul în care ficatul suferă anumite leziuni sau se produce un proces inflamatoriu la nivelul acestuia, transaminazele sunt eliberate în fluxul sangvin, în urma deteriorării hepatocitelor și eliberării acestora. Deși, în mod normal, există transaminaze și în sânge, nivelul lor va fi cu mult crescut în momentul apariției unei afecțiuni la nivelul ficatului, iar astfel, prin măsurarea valorilor acestora, se poate repera, cu ușurință, orice problemă a ficatului.

Valorile transaminazelor sunt foarte importante în diagnosticul bolilor hepatice, precum hepatita, ciroza, insuficiența hepatică, hemocromatoza, mononucleoza, pancreatita sau cancerul hepatic.

Interpretare analize transaminaze

Analiza de sânge pentru identificarea leziunilor hepatice se numește testul ALT. Acesta poate fi solicitat și în procesul de monitorizare al evoluției unei boli hepatice cunoscute sau pentru evaluarea progresului tratamentului aplicat pacientului cu boală hepatică.

În interpretarea analizei transaminazelor există un etalon pentru valorile normale, acesta fiind situat în marja de 29-33 UI/L, la bărbați, respectiv 19-25 UI/L, la femei. Valorile ușor crescute nu denotă neapărat o afecțiune a ficatului, iar diagnosticul nu poate fi stabilit decât de un medic specialist. De multe ori, valorile crescute ale transaminazelor indică fie o afecțiune inflamatorie, fie o leziune a celulelor hepatice, cauzată de consumul de medicamente agresive la nivelul ficatului sau de expunerea la anumiți solvenți. Există și o serie de factori independenți de orice posibilă afecțiune care pot altera rezultatul. Printre aceștia se numără înălțimea, greutatea, vârsta și spitalul sau centrul de analize unde s-a efectuat testul ALT.

În ceea ce privește etalonul pentru inițierea obligatorie a unui set de investigații suplimentare, acesta este de peste 60 UI/L. Indiferent de rezultat, medicul specialist hepatolog trebuie consultat, fiind singurul în măsură să decidă dacă se impune o analiză aprofundată a funcțiilor hepatice sau nu. În funcție de caz, medicul poate solicita și alte analize, împreună cu testul ALT, cum ar fi verificarea valorilor altor enzime, pentru conturarea unui tablou clinic comprehensiv.

Este important de reținut faptul că, deși nu se impune niciun fel de pregătire pentru efectuarea testului ALT, este recomandat ca medicul să fie la curent cu orice tratament medicamentos în curs, pentru a nu altera rezultatul analizelor.

Transaminaze crescute

Boli asociate cu transaminazele crescute

Deși, în multe cazuri, valorile ușor crescute nu prezintă semne de îngrijorare, este bine de știut ce pot indica valorile anormale, în acest caz, mai crescute, ale transaminazelor.

Astfel, o creștere la nivelul transaminazelor poate fi un indicator pentru afecțiuni inflamatorii și/sau infecțioase, cum ar fi hepatita sau pancreatita, a unei lezionări profunde ale ficatului, de exemplu, ciroza, a unei tumori benigne sau maligne la nivelul ficatului, a unei infecții virale, de exemplu mononucleoza sau infecția cu citomegalovirus, sau a hemocromatozei, care este o afecțiune ereditară manifestată prin supraacumularea de fier în organism. Un nivel crescut al transaminazelor poate fi, de asemenea, un semnalment al instalării diabetului.

Factori de risc și simptome

Din păcate, ficatul, atunci când suferă leziuni, nu prezintă simptome imediate. În cazul cirozei hepatice, funcțiile ficatului sunt puse la încercare iar, prin efortul de a procesa o cantitate mare de alcool, apar anumite simptome, printre care oboseala cronică, pierderea subită în greutate, în anumite cazuri – apariția icterului (îngălbenirea pielii) și dureri la nivelul ficatului. Uneori, în special în cazul hepatitei cronice, pot apărea comorbidități pe fondul lezionării ficatului, printre care se numără durerile articulare, instalarea artritei și icterul persistent. Rezistența la insulină, asociată cu diabetul, este unul dintre principalii factori de risc ai steatozei hepatice non-alcoolice, care este însoțită de simptome precum hipertensiune și valori crescute ale trigliceridelor și al colesterolului LDL.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul este stabilit de medicul hepatolog sau de cel gastroenterolog, în funcție de natura afecțiunii și pornește de la o serie de investigații specifice, care pot cuprinde analize de sânge (TGP, TGO, ALP, GGT, nivelul de globuline, de albumină, de bilirubină), de imagistică (elastografie, RMN, CT) precum și teste pentru evaluarea funcțiilor renale și/sau pentru determinarea prezenței unei infecții virale. În ceea ce privește tratamentul, acesta diferă de la afecțiune la afecțiune. În unele situații, cum ar fi în cazul hepatitei de tip A, nu există un tratament specific, ci doar măsuri de întărire a sistemului imunitar care va elimina, gradual, virusul din organism.

În cazul cirozei, tratamentul poate fi de mai multe tipuri, în funcție de stadiul de avansare al bolii, de natura cirozei (alcoolică sau nealcoolică) și de existența sau absența complicațiilor. Astfel, dacă boala a fost depistată timpuriu, strategia de tratament poate implica măsuri de tratare a dependenței de alcool, de restabilire a echilibrului greutății corporale și de controlare a simptomelor afecțiunii.

În cazuri de boală avansată, cu complicații, se va lucra pe controlul evoluției bolii, tratarea, pe cât posibilă a complicațiilor și pe prevenirea evoluării bolii în cancer hepatic sau în encefalopatie hepatică.

Metode de prevenție

Un nivel normal al transaminazelor înseamnă un ficat sănătos. Pentru a menține funcțiile hepatice la un nivel optim se impun mai multe măsuri de stil de viață și de alimentație, printre care cele mai importante sunt consumul moderat de alcool, adoptarea unei diete bogate în fibre și proteine, consumul redus de grăsimi nesaturate și de glucide.

Secreția biliară este, iarăși, un aspect demn de menționat. Pentru menținerea acestei funcții la nivel normal, este important de consumat alimente bogate în antioxidanți, precum sfecla roșie, conopida, varza de Bruxelles, ardeii grași, spanacul, roșiile și anghinarea, care susțin procesul de secreție biliară.

Transaminaze scăzute

Boli asociate cu transaminazele scăzute

Nivelul scăzut al transaminazelor se stabilește atunci când valorile acestor enzime în sânge scade sub limita normală de 29-33 UI/L, la bărbați, respectiv 19-25 UI/L, la femei. Aceste valori scăzute pot indica prezența unor afecțiuni ale intestinului, un deficit de vitamina B6 sau anumite boli ale ficatului. În ceea ce privește afecțiunile intestinale, cele care pot reduce numărul de transaminaze în sânge sunt boala celiacă (afecțiune digestivă caracterizată prin intoleranță la gluten), boala Whipple (infecție bacteriană care afectează sistemul gastrointestinal, inima, articulațiile, plămânii și sistemul nervos) și boala Crohn (afecțiune inflamatorie cronică, localizată la nivelul tractului intestinal).

Deși majoritatea afecțiunilor hepatice determină creșterea numărului de transaminaze în sânge, hepatita C, prin reducerea nivelului de albumină în sânge, poate reduce și valorile transaminazice.

Factori de risc și simptome

Afecțiunile asociate cu un nivel de transaminaze scăzute pot avea simptome diferite, în funcție de natura acestora. Așadar, bolile intestinale se prezintă, de obicei, cu simptome legate de modificarea tranzitului intestinal, dureri abdominale, sângerări rectale, febră și scădere în greutate. Deficitul de vitamina B6 poate apărea pe fondul unui consum excesiv de alcool și se manifestă prin stări de depresie, confuzie, iritabilitate, adesea asociate cu alte afecțiuni, precum anemie, dermatită seboreică, tulburări de coagulare sau crize de epilepsie.

Hepatita de tip C este, la debut, asimptomatică, și poate rămâne așa pe parcursul a câtorva ani. Simptomele asociate cu această boală sunt oboseala acută, starea de slăbiciune, durerile musculare, starea de greață, iritabilitatea. În timp, boala poate evolua spre ciroză.

Diagnostic și tratament

Nivelul transaminazelor poate fi restabilit prin tratarea cauzei, în acest caz, tratamentul corespunzător afecțiunilor asociate cu scăderea valorilor transaminazice. Diagnosticul este stabilit de medicul hepatolog sau gastroenterolog, în funcție de tipul de afecțiune, și poate cuprinde analize de sânge (TGP, TGO, ALP, GGT, nivelul de globuline, de albumină, de bilirubină), analize imagistice și consult fizic.

Afecțiunile intestinale, precum boala Crohn și boala Whipple, pot fi remediate cu ajutorul tratamentului medicamentos. În cazul bolii Crohn, poate fi nevoie de intervenție chirurgicală. Boala celiacă poate fi ținută sub control pe baza unui regim alimentar fără gluten. În ceea ce privește deficiența de vitamina B6, aceasta poate fi remediată prin suplimente alimentare pe bază de vitamina B, alături de o dietă echilibrată și limitarea sau eliminarea totală a consumului de alcool

Tratamentul hepatitei C presupune o schemă pe bază de medicamente antivirale, însă planul de tratament este stabilit în funcție de starea de sănătate generală a pacientului și de severitatea afecțiunii.

Metode de prevenție

Metodele de prevenție pentru valorile crescute ale transaminazelor se aplică și în cazul celor scăzute. Sănătatea ficatului este, în principiu, cea care dictează anomaliile în valorile transaminazelor.

Așadar, un consum moderat de alcool și o dietă echilibrată, bogată în vitamine, proteine și fibre, pot menține nivelul transaminazelor în parametri normali.

Informații utile

Transaminazele la femeile însărcinate

Pe perioada sarcinii, mai ales la începutul acesteia, nivelul hormonal de estrogen și progesteron poate crește, ceea ce, uneori, afectează funcțiile hepatice de sinteză și poate, așadar, mări valorile transaminazelor. Această dereglare nu prezintă un motiv de îngrijorare, însă, dacă este nevoie, medicul obstetrician poate oferi un tratament pentru echilibrarea valorilor hormonale, ceea ce va determina echilibrarea naturală a celor transaminazice.

Transaminazele la copii

În cazul copiilor, valorile anormale, de obicei crescute, ale transaminazelor pot apărea pe fondul anumitor tratamente medicamentoase cu paracetamol sau diclofenac sau în urma expunerii accidentale la anumite substanțe toxice.

Transaminazele la persoanele diabetice

Steatoza hepatică nealcoolică este o afecțiune care apare adesea la persoanele care suferă de diabet zaharat, ceea ce poate crește valorile transaminazelor în sânge. Persoanele diabetice care suferă și de steatoză hepatică trebuie să urmeze un regim alimentar cu foarte puține grăsimi, pentru a nu agrava afecțiunea hepatică. Valorile transaminazelor, în aces caz, pot fi ținute în echilibru printr-o dietă adecvată, însă există și opțiuni de tratament adjuvant, care pot fi prescrise atât de medicul diabetolog, cât și de hepatolog, scrie doc.ro.

luni, 26 octombrie 2020705
Comentarii
mai mult...Sănătate
27 noi 00:00SănătatePacienții cu forme severe de COVID-19 sunt candidații potriviți pentru a dona plasmă convalescentă

Sexul, vârsta și severitatea simptomelor COVID-19 pot fi de folos în identificarea foștilor pacienți infectați...201

27 noi 00:00SănătateHidroxiclorochina nu este mai eficientă decât placebo în prevenirea infecției cu SARS-CoV-2227
27 noi 00:00SănătateLipsa de vitamina C și de vitamina K poate duce la apariția vânătăilor213
27 noi 00:00SănătateSemnele care pot să indice că ai un scalp sensibil

Multe cazuri de sensibilitate a scalpului se rezolvă de la sine, dar altele au nevoie de tratamente speciale, pentru...203

27 noi 00:00SănătateProbiotice, prebiotice, sinbiotice: diferențe și indicații de administrare220
27 noi 00:00SănătateStudiu: medicamentele antiinflamatoare pot afecta grav auzul229
27 noi 00:00SănătateMâncatul compulsiv: cum recunoști această tulburare și ce factori de risc are

Mâncatul compulsiv (cunoscut și că "Binge Eating Disorder") este o boală gravă care poate avea un impact negativ...249

27 noi 00:00SănătateTopul alimentelor care provoacă dependenţă240
27 noi 18:34SănătateÎi citiți copilului înainte de culcare? Îl puteți ajuta să învețe mai bine și mai repede!211
27 noi 00:00SănătateCiupercile, importante într-un regim alimentar echilibrat

Dacă îți dorești un ingredient alimentar ușor de digerat, care se prepară rapid, e suficient de sățios și...226

27 noi 00:00SănătateCând trebuie să ne îngrijoreze durerea lombară246
27 noi 00:00SănătateSulfina (Melilotus officinalis): beneficii și contraindicații213
Vremea
7° - 10.6° vineri, 27 noiembrie 2020
ConstanțaUmiditate: 65%
Vânt: 4.44 m/s
Presiune: 1022 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
27 noi 00:00SportRezultatele înregistrate în Liga Europa: Ludogoreţ învinsă cu 4-0 de Tottenham, Rangers, 2-2 cu Benfica

În minutul 45+2, de la gazde a fost eliminatOulare. Şi oaspeţii au avut un jucător eliminat, pe Crnomarkovic, în...380

27 noi 00:00SportCFR Cluj a fost învinsă, pe teren propriu, cu scorul de 2-0, de AS Roma, în etapa a patra a grupei A a Ligii Europa

Formaţia CFR Cluj a fost învinsă, joi seară, pe teren propriu, cu scorul de 2-0, de echipa AS Roma, în etapa a...313

27 noi 00:00SportSelecţionerul Mirel Rădoi a spus ce grupă ar vrea în preliminariile CM

Selecţionerul Mirel Rădoi a declarat, joi seară, la Digi Sport, că şi-ar dori ca adversare în preliminariile Cupei...277

27 noi 00:00SportEHF European League: Minaur Baia Mare şi Dunărea Brăila și-au aflat adversarele din grupe

Echipele de handbal feminin Minaur Baia Mare şi Dunărea Brăila şi-au aflat, joi, adversarele din grupele EHF...229

Local
27 noi 21:21LocalViceprimarul Ionuț RUSU, precizări cu privire la câinii maidanezi

Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța, a făcut precizări cu privire la câinii maidanezi. Acesta spune că...1200

27 noi 21:22LocalProgramul Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanța, de 1 Decembrie

Serviciul Public de Impozite si Taxe Constanța informează contribuabilii că agențiile fiscale sunt inchise luni, 30...462

27 noi 21:22LocalIPJ Constanța, precizări cu privire la slujba religioasă din biserica Sf Ecaterina

942

27 noi 21:23LocalProgramul de lucru ENEL, în următoarea perioadă

Magazinele Enel din judeţele Constanța, Tulcea, Călărași și Ialomița vor fi închise luni și marți, 30...403

27 noi 21:20LocalPrimăria Constanța anulează achiziția serviciului de capturare a câinilor fără stăpân

Primăria Municipiului Constanța anulează achiziția ”Serviciului de capturare, transport şi predare a câinilor...639

27 noi 21:21LocalPrimăria Constanța se îngrijește de persoanele vulnerabile

În baza dispoziției primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac, Primăria Municipiului Constanța, prin...742

27 noi 21:22LocalCOVID-19: Care sunt localitățile constănțene cu CEA MAI MARE INCIDENȚĂ

Localitățile constănțene ce au cea mai mare incidență la mia de locuitori, conform informării oferite de...2971

27 noi 21:23Local644 de noi infectări cu CORONAVIRUS la Constanţa

Pe teritoriul României, până joi, 26 noiembrie, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul...1676

27 noi 21:19LocalPrimăria Constanța va ridica MAȘINILE abandonate

732

Politică
27 noi 23:04PoliticăCristina RIZEA, candidatul USR-PLUS la Camera Deputaților, în studioul REPLICA

Candidatul USR-PLUS la Camera Deputaților, Cristina Rizea, vorbește, într-un interviu acordat publicației Replica,...523

27 noi 23:02PoliticăMarcel Ciolacu susţine 'reforma' CCR

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, îi critică pe cei care atacă în mod constant Curtea Constituţională, dar se...559

27 noi 22:59PoliticăInterviu cu George Vișan, candidat din partea PSD la Camera Deputaților

553

Interviuri
10 noi 00:38InterviuriSTELIAN ION: Procurorii trebuie SCOȘI de sub AUTORITATEA ministrului JUSTIȚIEI! Video

Stelian Ion este candidatul USR-PLUS pentru un loc în Camera Deputaților. Nu este nou în domeniu, iar proiectele...2506

10 noi 00:39InterviuriLucian Lungoci: Îi reproșez lui FĂGĂDĂU lipsa de COMUNICARE cu membrii PSD! Video

Lucian Lungoci, președintele interimar al Organizației Municipale a PSD Constanța, este candidatul PSD pentru Camera...2744

7 noi 00:09InterviuriMircea DOBRE: DEZASTRUL COVID este CREAT, în mod ARTIFICIAL, de cei care conduc această ţară

4471

6 noi 00:11InterviuriSorin Andrei, candidat USR-PLUS la SENAT: Constanța a ajuns un ORAȘ fără VIZIUNE strategică! Video

Sorin Andrei candidează, din partea USR-PLUS, pentru un loc în Senat. Economist de meserie, a avut o traiectorie...2687

5 noi 17:06InterviuriMarian Crușoveanu: La PNL, listele pentru PARLAMENTARE nu s-au făcut cu POLIŢIŞTII şi JANDARMII la uşă

Marian Crușoveanu, consilier județean PNL și candidat pentru Camera Deputaților, este unul dintre cei mai activi...2758

31 oct 00:38InterviuriDorin Opreanu, PNL: PSD va PIERDE detașat ALEGERILE și face ORICE să le AMÂNE! Video

3112

Monden
27 noi 00:00MondenViaţa Madonnei, marcată de moartea mamei şi de un viol. Care e legătura cu show-urile sale erotice

Ambiţioasă, extravagantă, muncitoare, neobosită, creativă: sunt doar câteva calităţi ce o descriu pe diva...320

27 noi 00:00MondenMariah Carey: „Îmi e dor de Whitney Houston. A fost cea mai bună prietenă a mea”

Mariah Carey, în vârstă de 50 de ani, i-a povestit lui Naomi Campbell, 50 de ani, într-o discuție postată pe o...240

27 noi 00:00MondenMegan Fox a depus actele prin care solicită divorţul de Brian Austin Green

255

27 noi 00:00MondenAccidentare dramatică a lui Gabi Toader la Ferma. Colegii s-au îngrozit: „M-a dat peste cap“

O probă care părea amuzantă și care promitea recompense pentru competitorii de la Ferma s-a transformat într-un...369

27 noi 00:00MondenJennifer Lopez, goală pușcă la 51 de ani. Corpul ei pare sculptat

Disciplinată și pasionată de nutriție și sport, Jennifer Lopez a ajuns ca la 51 de ani să poată concura cu...482

27 noi 00:00MondenGerard Butler „şi-a tras“ o nouă iubită tinerică

Actorul Gerard Butler (51 de ani) nu se teme de pandemia de COVID-19. El şi-a găsit o nouă iubită şi a plecat în...430

27 noi 00:00MondenBruce Willis, tatăl a cinci fete, doreşte să devină bunic, mărturiseşte fiica sa cea mare

Actorul american Bruce Willis, în vârstă de 65 de ani, este tatăl a cinci fete: trei deja adulte, din căsătoria cu...257

27 noi 00:00MondenThe Killers îl parodiază pe Trump, în semn de protest pentru că nu au fost nominalizaţi la Premiile Grammy 2021

Trupa americană The Killers a parodiat mesajele postate de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, după...209

27 noi 00:00MondenDisney va concedia 32.000 de angajaţi în primul semestru din 2021 ca urmare a impactului COVID-19

225

Mapamond
27 noi 00:00MapamondCoronavirus: Israelul înregistrează peste 1.000 de noi cazuri după mai multe săptămâni

Pentru prima dată după mai mult de patru săptămâni, numărul de noi infecţii zilnice cu coronavirus în Israel a...218

27 noi 00:00MapamondJaponia: Procurorii cer pedeapsa cu moartea pentru "asasinul de pe Twitter"

Procurorii niponi au cerut joi pedeapsa cu moartea pentru un criminal în serie cunoscut ca "asasinul de pe Twitter",...287

27 noi 00:00MapamondCoronavirus: Coreea de Sud a raportat aproape 600 de noi cazuri în ultimele 24 de ore

220

27 noi 00:00MapamondCoronavirus: Prinţul Carl Philip al Suediei şi soţia sa, testaţi pozitiv pentru COVID-19

Prinţul Carl Philip al Suediei (41 de ani) şi soţia sa, prinţesa Sofia (35 de ani), au fost depistaţi cu rezultat...212

27 noi 00:00MapamondCoronavirus: OMS recomandă americanilor să stea acasă de sărbători, după creşterea numărului infectărilor

Filiala regională a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru cele două Americi le-a recomandat locuitorilor de pe...206

27 noi 00:00MapamondCoronavirus: Peste 2.400 de morţi în 24 de ore în Statele Unite, cel mai ridicat bilanţ în şase luni

210

Sănătate
27 noi 00:00SănătateMâncatul compulsiv: cum recunoști această tulburare și ce factori de risc are

Mâncatul compulsiv (cunoscut și că "Binge Eating Disorder") este o boală gravă care poate avea un impact negativ...249

27 noi 00:00SănătateTopul alimentelor care provoacă dependenţă

Dacă faptul că alcoolul și drogurile dau dependență este binecunoscut, trebuie să știi că există și unele...240

27 noi 18:34SănătateÎi citiți copilului înainte de culcare? Îl puteți ajuta să învețe mai bine și mai repede!

211

27 noi 00:00SănătateSemnele care pot să indice că ai un scalp sensibil

Multe cazuri de sensibilitate a scalpului se rezolvă de la sine, dar altele au nevoie de tratamente speciale, pentru...203

27 noi 00:00SănătateProbiotice, prebiotice, sinbiotice: diferențe și indicații de administrare

Probioticele, prebioticele și sinbioticele pot veni sub formă de suplimente destinate sănătății intestinale. Acest...220

27 noi 00:00SănătateStudiu: medicamentele antiinflamatoare pot afecta grav auzul

Pacienții diagnosticați cu artrită i-au făcut pe oamenii de știință să descopere legătură dintre medicamentele...229

27 noi 00:00SănătateCiupercile, importante într-un regim alimentar echilibrat

Dacă îți dorești un ingredient alimentar ușor de digerat, care se prepară rapid, e suficient de sățios și...226

27 noi 00:00SănătateCând trebuie să ne îngrijoreze durerea lombară

Durerea lombară este o cauza importantă de prezentare a pacientului la un cabinet medical. Afectează persoane de...246

27 noi 00:00SănătateSulfina (Melilotus officinalis): beneficii și contraindicații

213

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT